مقاله بررسی عوامل موثر به حفرات گازی و انقباضی فایل ورد (word) دارای 36 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله بررسی عوامل موثر به حفرات گازی و انقباضی فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی عوامل موثر به حفرات گازی و انقباضی فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله بررسی عوامل موثر به حفرات گازی و انقباضی فایل ورد (word) :
بررسی عوامل موثر به حفرات گازی و انقباضی
حفرههای انقباضی و گازی یکی از مهمترین عیوب ریختهگری محسوب میشوند. تا کنون تحقیقات زیادی توسط محققین گوناگون برای بررسی این حفرهها انجام شده است. اکثر فلزات در هنگام انجماد دچار کاهش حجم میگردند. این کاهش حجم باید بگونهای جبران گردد.
به همین حفرههای انقباضی به وجود میآیند. به وجود آمدن حفرههای گازی به این صورت میباشد که گازهای محلول در مذاب در هنگام انجماد فلز از حالت اتمی به مولکولی تبدیل می شوند و حفره گازی به وجود میآید.
در این مقاله عوامل موثر به اندازه، شکل، مقدار و توزیع تخلخل مورد بررسی قرار گرفته است. اندازه تخلخل میتوان متأثر از چند عامل باشد:
1ـ ضخامت قطعه: هر چه ضخامت کمتر میشود، اندازه تخلخل کاهش مییابد.
2ـ تعداد جوانه: با افزایش تعداد جوانه، اندازه دانه کاهش مییابد و بالطبع با کاهش اندازه دانه، اندازه تخلخل کاهش مییابد.
3ـ عملیات بهسازی: عملیات بهسازی باعث تشکیل تخلخلهای درشت و کروی شکل میشود.
از جمله عواملی که به شکل تخلخل تأثیر میگذارد عملیات بهسازی میباشد. عملیات بهسازی سبب تبدیل ساختار سوزن شکل فازسیلیسم یوتکتیکی به حالت رشته ای شکل و ظریف میگردد.
شکل تخلخلهای ریز و پراکنده در آلیاژهای بهسازی نشده تابع شکل و اندازه فضاهای بین دندریتی است. در این حالت تخلخلها عمدتاً حالت کشیده و نازک دارند. از طرفی تخلخل در آلیاژهای بهسازی شده عمدتاً درشتتر و کرویتر بوده و مورفولوژی آنها کمتر تابع شکل و اندازه و فضاهای بین دندریتی میباشد.
مقدار تخلخل به عوامل زیر بستگی دارد:
1ـ شرایط انجماد هیدروژن مذاب زیادتر باشد اثر استرانسیم برای بهسازی بر مقدار تخلخل بیشتر است.
2ـ عملیات فیلتر کردن: افزایش تمیزی مذاب سبب کاهش اثرات عملیات بهسازی بر افزایش تخلخل میگردد.
3ـ سرعت انجماد: با افزایش سرعت انجماد، مقدار تخلخل کاهش مییابد.
توزیع تخلخل به چند صورت میباشد:
1ـ پراکنده: که در مورد انجماد خمیری اتفاق میافتد.
2ـ متمرکز: این حالت در انجماد پوستهای ایجاد میشود.
3ـ محیطی: در صورتی انجماد هم از اطراف و هم از مرکز اتفاق بیافتد، این حالت به وجود میآید.
1- چگونگی ایجاد مک های گازی:
گازها در حالت مذاب نسبت به حالت جامد انحلال بیشتری در فلزات دارند.با کاهش درجه حرارت گازهای حل شده در مذاب(به صورت اتمی)به تدریج از حالت اتمی خارج می شوند وبه صورت مولکولی(حباب)در می آیند.
در این صورت گازهای مولکولی آرام آرام از سطح مذاب خارج می شوند.سرعت خروج حباب های گازی ایجاد شده به عوامل مختلفی بستگی دارد که از آن جمله گرانروی مذاب اندازه حباب وشکل وعمق پاتیل را می توان نام برد.
بدیهی است با کاهش درجه حرارت گرانروی مذاب افزایش می یابد.در نتیجه سرعت خروج حباب های گازی به تدریج کاهش می یابد.با شروع انجماد مذاب دو مشکل مهم در خروج حباب های گازی ایجاد می شود:
الف- اختلاف حلالیت در حالت مذاب وجامد:در بسیاری از فلزات وآلیاژها اختلاف حلالیت گازها در حالت جامدومذاب بسیار زیاد است.بدیهی است در هنگام انجمادگازهای زیادی از حالت اتمی (انحلال)به حالت مولکولی تبدیل می گردند به گونه ای که به ناگاه مقدار این تحول به چندین برابر افزایش می یابد
.به عبارت ساده تر در یک فاصله زمانی کوتاه مقادیر زیادی از گازهای حل شده به حباب های گازی تبدیل می شوند.
ب- محبوس شدن حباب ها: اگر فرض شود که حباب های گازی ایجاد شده در هنگام انجماد(دامنه انجماد)بتوانند از مذاب خارج شوند در این صورت مشکلی به نام مک وتخلخل گازی در قطعات ریختگی وجود ندارد
.اما در عمل به دلیل افزایش گرانروی مذاب ونیز وجود هسته های جامد به طور جدی حرکت حباب های گازی با مشکل مواجه می شوند وبه عبارت دیگر حباب های گازی در لابلای ذرات جامد محبوس می شوند.
عوامل موثر بر میزان مک های گازی:
1- مقدار اختلاف حلالیت گاز در حالت جامد ومذاب
2- نوع انجماد
3- سرعت سرد کردن مذاب
4- آخال ها(ناخالصیها)
5- عناصر آلیاژی
6-سیستم راهگاهی
7-شکل اندازه و وزن قطعه
تشکیل مک های گازی بیشتر در دامنه انجماد های زیاد انجام می شود.
رابطه 1
رابطه فوق مشخص کننده آنست که برای تشکیل حبابی به شعاع r فشار داخلی حباب باید حداقل برابرPg باشد که حباب های بسیار کوچک فشار داخلی بسیار زیاد خواهد بود وبه دلیل عدم دستیابی به چنین فشار بالائی عملا حباب ها نمی توانند در اندازه های خیلی کوچک تشکیل شوند به هر صورت این اندازه نمی تواند از اندازه اتم فلز کوچک تر باشد.
چنانچه فشار لازم برای حذف تنش های سطحی در فصل مشترک گاز- فلز برابر Pst منظور شود در جریان انجماد به تدریج تنش سطحی افزایش یافته ودر نتیجه Pst بزرگتر وفشار داخلی برای تشکیل حبابی به شعاع rبیشتر خواهد بود.
با توجه به پدیده انقباض در دامنه انجماد وکاهش فشار نسبی در فصل مشترک مایع- جامد مجموع فشار داخلی سیستم کاهش یافته واز اینرو رابطه فشار به صورت زیر نوشته می شود:
که در آن Psh فشار انقباضی کاهش موضعی فشار در فصل مشترک مایع- جامد است.
2- مکانیزم تشکیل حفره های گازی وانقباضی:
2-1- حفره های انقباضی[8]:
اکثر فلزات در هنگام انجماد دچار کاهش حجم می گردند.به عنوان مثال آلومینیوم خالص دارای 14-7% انقباض ضمن انجماد است.این کاهش حجم باید بگونه ای جبران گردد.در صورتی که مذاب اضافی وجود نداشته باشد به ناچار در قطعه حفره ای بوجود خواهد آمد که به آن حفره انقباضی می گویند که خود بنابر عوامل گوناگون از جمله مدل انجماد به دو دسته متمرکز وپراکنده تقسیم می شوند.
حفره انقباضی متمرکز معمولا در آلیاژهای دامنه انجماد کوتاه مشاهده می شود.در این حالت از آنجائیکه جبهه انجماد همواره برقرار بوده وتفکیک اصولی بین مناطق جامدومایع امکانپذیر است کسری های ناشی از انقباض برای قسمت های جامد توسط مذاب مقابل فصل مشترک تامین می شود وانقباض در مناطق گرم متمرکز می گردد.
حفره های انقباضی پراکنده معمولا در آلیاژهای دارای دامنه انجماد بلند به چشم می خورد.در این آلیاژها حد فاصل هندسی مشخصی بین مایع وجامد وجود ندارد وکسری های ناشی از انقباض به طور پراکنده در سراسر قطعه پخش شده وفقط قسمتی از آن در مناطق ضخیم وانتهایی به صورت متمرکز باقی می ماند.
2-2- حفره های گازی[8]:
عموما گازها در فلزات مذاب نسبت به حالت جامد دارای حلالیت بیشتری هستند.بنابراین در حین انجماد گاز حل شده به صورت فوق اشباع در مذاب در آمده ودر صورت وجود جوانه مناسب برای ایجاد تخلخل در مذاب وجود نداشته باشد این گازبه صورت فوق اشباع در ساختار جامد باقی خواهد ماند.
حلالیت هیدروژن در مذاب آلیاژهای آلومینیوم cc/100gr69/. ودرجامد درحدود cc/100gr 03/0 می باشد.از طرفی سرعت نفوذ آن در مذاب آلومینیوم نیز بالاست.از این روتقریبا تنها گازی است که در بوجود آمدن حفره های گازی در آلومینیوم موثر است.
مدل تئوریکی تشکیل حباب های گازی به صورت زیر می باشد[6]:
1- هسته های جامد درداخل مذاب تشکیل می شود.
2- رشد شاخه ای بر روی هسته ها آغاز و ادامه می یابد.
3- مذاب محصور در داخل دانه های رشد یافته از عناصر محلولی وهمچنین مقدار گاز غنی شده وبعد از مدتی حباب های گازی تشکیل می شوند.
4- در مراحل پایانی انجماد و هنگامی که حجم مایع کاهش یافته وغلظت ملکولی گاز افزایش می یابد.شرایط برای تشکیل حباب هائی بین بازوهای دندریت فراهم می شود.
مکانیزم رسوب:
بدون توجه به مسئله تغذیه کردن،تشکیل تخلخل به توزیع هیدروژن در طول انجماد آلومینیوم مربوط می شود. به خوبی شناخته شده است که تشکیل حفره درآلیاژهایآلومینیوم به وسیله نفوذ هیدروژن از زمینه جامد شده به داخل حفره بوجود می آید ،که در حقیقت از طرفی شبیه به رسوب فاز ثانویه در زمینه محلول فوق اشباع می باشد.
تقریبا یک تعداد کمی از مقاله ها به این مسئله با مکانیزم جوانه زنی ورشد پرداخته اند. تعدادی از محققان با پدیده های ریاضی به این موضوع پرداخته اند.وانگ و سیگوارد این مسئله را با مدل های ترمودینامیکی حل کردند.
3- اندازه تخلخل:
3-1- اثر ضخامت قطعه بر اندازه تخلخل:
اندازه حفرات با تغییر ضخامت تغییر می کند.هر چه ضخامت کمتر می شود اندازه حفرات کوچکتر می شود.دلیل آن این است که با افزایش سرعت سرد شدن که با کاهش ضخامت رابطه مستقیم دارد اندازه دندریت ها کوچک تر می شود.با کوچک شدن فضاهای بین دندریتی حباب ها در فضای کمتری رشد می کنند.در نتیجه اندازه آنها کوچکتر می شود.
سرعت رشد ودرشت شدن حباب های گازی عملا با سرعت انجماد رابطه معکوس دارد.با افزایش سرعت انجماد وایجاد دانه های ریز وهمگن موانعی برای درشت شدن حباب های گازی حاصل شده وفقط ریز مک هایی در بین بازو های شاخه های جامد ممکن است تشکیل می شوند.بطور کلی با افزایش سرعت انجماد امکان جوانه زنی و رشد مستقل حباب ها در بین دانه ها کاهش می یابد.]6[
3-2- تعداد جوانه:
یکی از عواملی که باعث ریز شدن دانه ها می شود تعداد جوانه بیشتر است.در حقیقت وقتی که تعداد جوانه در ذوب کم باشد دانه هائی که شروع به رشد می کنند در زمان دیرتری به یکدیگر برخورد می کنند.پس در این زمان حباب فرصت بیشتری پیدا می کند تا اندازه اش بزرگتر شود.یعنی اینکه آن مقدار هیدروژنی که به صورت اتمی در ذوب حل شده است فرصت بیشتری پیدا می کند تا به صورت مولکولی(حباب)در بیاید وهر چه زمان بیشتر باشد به اندازه حباب افزوده می شود.
شکل 1-اثر اندازه دانه بر مقدارتخلخل[6]
3-3- عملیات بهسازی:
افزودن استرانسیم بمنظور اصلاح ساختار سیلیسیم یوتکتیکی از حالت درشت وسوزنی به حالت ظریف ورشته ای شکل،هم اکنون بعنوان یک فرایند مهم در ذوب آلیاژهای آلومینیوم- سیلیسیم مورد استفاده قرار می گیرد.یکی از اثرات جانبی عملیات بهسازی با استرانسیم،افزایش تخلخل در قطعات ریختگی است.
عملیات بهسازی با سدیم،استرانسیم وکلسیم سبب افزایش نسبتا شدید تعداد وابعاد تخلخل های ریز وپراکنده در قطعات ریخته گری می شوند. همچنین بر اساس تحقیقات به عمل آمده اثرات عملیات بهسازی با سدیم وکلسیم به مراتب بیشتر از عملیات بهسازی با استرانسیم است. البته از آنجائی که در اثر عملیات بهسازی اغلب تخلخل های انقباضی درشت توسط ریز مک های گازی جایگرین می گردند،یک جنبه مثبت این پدیده کاهش نیاز به تغذیه است.]5[
در ذوبی که عملیات بهسازی انجام شده است قبل از اینکه دندریت ها بوجود آیند حباب های بزرگی در ذوب وجود دارد. در ابتدای امردندریت ها زده می شوند.بعد از این مرحله فاز یوتکتیک می خواهد رسوب کند.برای رسوب فاز یوتکتیک باید یک سطح زیرین برای رسوب وجود داشته باشد.به همین دلیل فصل مشترک حباب- مایع محل خوبی برای رسوب فاز یوتکتیک می باشد
پس فاز یوتکتیک به صورت شعاعی اطراف حباب رشد می کند.حباب در میان سلول یوتکتیک مخفی می شود وشکل واندازه اش به همان صورت اولیه باقی می ماند]2[.می توان گفت که علت بزرگی حفرات در آلیاژهای آلومینیوم بهسازی شده وجود این حباب ها در قبل از بوجود آمدن دندریت ها می باشد.در آلیاژهای بهسازی شده اندازه حفرات کمتر تابع شکل واندازه فضا های بین دندریتی است.
4- شکل تخلخل:
4-1- تاثیر عملیات بهسازی بر شکل تخلخل :
عملیات بهسازی سبب تبدیل ساختار سوزنی شکل فاز سیلیسیم یوتکتیکی به حالت رشته ای شکل وظریف می گردد.شکل تخلخل های ریز وپراکنده در آلیاژهای بهسازی نشده تابع شکل واندازه فضاهای بین دندریتی است.
در این شرایط تخلخل ها عمدتا حالت کشیده ونازکی دارند.(شکل 2)از طرفی تخلخل در آلیاژهای بهسازی شده عمدتا درشت تر وکروی تر بوده(شکل 3)ومورفولوژی آنها کمتر تابع شکل واندازه فضاهای بین دندریتی است.علت این امر در قسمت اندازه تخلخل توضیح داده شد(4)
در آلیاژهای بهسازی نشده بیشتر حباب ها در دامنه انجماد بوجود می آیند.با رشد دندریت ها سطح این حباب ها به سطح دندریت ها برخورد می کنند وشکل دندریت ها را به خود می گیرند.به این گونه مک ها مک های بین دندریتی می گویند که شکل بی قاعده دارند.پس در آلیاژهای بهسازی نشده مک های با شکل بی قاعده یا بین دندریتی وجود دارد ودر آلیاژهای بهسازی شده مک های بزرگ کروی شکل همراه با تعداد کمی مک های بین دندریتی وجود دارد.]2[
نوع دیگری از شکل تخلخل وجود دارد که به صورت سوزنی شکل می باشد. بوجود آمدن این نوع تخلخل بستگی به سرعت انجماد دارد.اگر سرعت انجماد به حدی باشد که جبهه انجماد به حباب برخورد کرده و مجرائی به شکل حباب در یک امتداد بوجود آورد در نهایت یک فضای خالی به شکل یک سوزن خواهیم داشت.
5- توزیع حفرات:
5-1- پراکنده در همه جای قطعه(یکنواخت):
این حالت در مواقعی بوجود می آید که انجماد خمیری باشد.وقتی که انجماد از همه جا شروع می شود دندریت ها در همه جا زده می شوند وحباب های گازی در بین دندریت ها احاطه می شوند ودر نهایت به صورت ریز مک های گازی در کل قطعه به صورت پراکنده باقی می مانند.
حالت دیگر این است که مذابی که در بین دندریت ها وجود دارد دارای انقباض می باشد.چون دندریت ها در همه جا بوجود آمده اند مانع تغذیه شده مذاب بین دندریتی می شوند.در نهایت ریز مک های انقباضی در سراسر قطعه باقی خواهد ماند.
یا می توان گفت که اگر انجماد به طوری باشد که تمام دانه ها به صورت هم محور با شد حفرات گازی وانقباضی به صورت پراکنده درهمه قطعه دیده بشوند.
5-2- متمرکز بودن در وسط قطعه(مرکزی):
حفره انقباضی متمرکز معمولا در آلیاژهای دامنه انجماد کوتاه مشاهده می شود.در این حالت از آنجائیکه جبهه انجماد همواره برقرار بوده وتفکیک اصولی بین مناطق جامدومایع امکانپذیر است کسری های ناشی از انقباض برای قسمت های جامد توسط مذاب مقابل فصل مشترک تامین می شود وانقباض در مناطق گرم متمرکز می گردد.
این نوع توزیع حفره در حالتی بوجود می آید که انجماد در ابتدا تا حدی به صورت ستونی پیش رفته باشد.سپس به علت وجود ناخالصی های موجود در ذوب باقی مانده یا کاهش شیب دمایی در مرکز قطعه دانه ها به صورت هم محور رشد می کنند.در ابتدا که دانه ها به صورت ستونی رشد می کنند در حین رشد حباب های گازی موجود درذوب را به طرف جلو می رانند. همچنین انقباض موجود درذوب باقی مانده متمرکز می شود.در نهایت که دانه های هم محور در وسط قطعه ایجاد می شوند این حباب ها در بین دانه ها گیر می افتند.
امکان دیگری که وجود دارد اینست که چون جبهه انجماد به سمت وسط قطعه است در نهایت مذابی که باقی می ماند دارای انقباض می باشد که باعث ایجاد حفرات انقباضی در مرکز قطعه می شود.
5-3- محیطی:
این حالت دلیلش این می تواند باشد که ما از مبرد داخلی در مرکز قطعه استفاده کنیم.در این حالت انجماد از مرکز قطعه واز اطراف قطعه شروع بشود که در نهایت حلقه ای از مذاب را در محیط قطعه خواهیم داشت و حفرات گازی در این مذاب باقی مانده تجمع پیدا کرده اند.در نهایت حلقه ای از حفرات گازی وانقباضی در محیط قطعه خواهیم داشت.البته قابل ذکر است که استفاده از کلمه حلقه اینست که ما قطعه فرضی خود را یک استوانه در نظر گرفته ایم.
6- مقدار تخلخل:
6-1- بررسی اثر نوع قالب وشرایط انجماد[4]:
درآزمایشات دکتر میر اسماعیلی تخلخل های نسبتا درشت در نمونه بدون تغذیه برای آلیاژ 319 مشاهده شده است،در حالیکه در نمونه تغذیه دار تخلخلها عمدتا به تغذیه منتقل شده اند وخود قطعه عاری از تخلخل است.
بر خلاف قطعات منجمد شده توسط قالب تغذیه دار که عمیلات بهسازی سبب افزایش قابل توجه تخلخل شده است،این عملیات سبب کاهش جزئی تخلخل در قطعات منجمد شده توسط قالب بدون تغذیه گردیده است.در قطعات منجمد شده در قالب تغذیه دار،افزایش استرانسیم به مذاب سبب افزایش تخلخل شده است
واین افزایش در صورت استفاده از مقادیر بیشتر استرانسیم شدیدتر است.از طرفی در قطعات منجمد شده توسط قالب بدون تغذیه،افزایش استرانسیم تاثیر قابل ملاحظه ای بر تخلخل نداشته است.در کل می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که اگر برای انجام عملیات بهسازی با استرانسیم از یک سیستم تغذیه گذاری نا مناسب استفاده کنیم قطعه ما دارای تخلخل کمتری خواهد بود.
در یک نگاه کلی می توان نتیجه گیری کرد که بهسازی با استرانسیم در نمونه های ریخته شده در قالب تغذیه دار با افزایش تعداد وابعاد تخلخل ها سبب افزایش مقدار کلی تخلخل گردیده است.
عملیات بهسازی سبب افزایش تخلخل در نمونه های حاوی تخلخل های انقباضی نمی شود.در توضیح این پدیده می توان عنوان کرد که عملیات بهسازی چه درقطعات عاری از مکهای انقباضی وچه در قطعات حاوی مکهای انقباضی سبب افزایش تخلخل های گازی می گردد
تشکیل این تخلخل های گازی د رقطعات عاری از مک های انقباضی سبب افزایش تخلخل در قطعه می شوند،در حالیکه در قطعات حاوی مکهای انقباضی،تخلخل های گازی ایجاد شده در اثرعمیلات بهسازی جایگزین مکهای انقباضی موجود گردیده وبنابراین عملیات بهسازی تاثیر قابل توجهی بر مقدار کلی تخلخل نمی گذارد.
در واقع در شرایطی که شرایط برای تشکیل مکهای انقباضی وهم گازی فراهم است،هیدروژن محلول در مذاب آلومینیوم می تواند در خلال انجماد بدون هیچ مشکلی در مک های انقباضی تشکیل شده رسوب کند وبدین سان تلفیقی از مک های گازی وانقباضی بوجود می آید.
6-2- اثر افزایش درجه حرارت بر میزان حلالیت هیدروژن[9]:
با افزایش درجه حرارت جنب وجوش اتم ها زیاد می شود وفواصل بین اتم های آلومینیوم زیاد می شود.به همین دلیل هیدروژن به راحتی وارد آلومینیوم می شود.پس هر چه درجه حرارت افزایش یابد میزان هیدروژن موجود در آلومینیوم افزایش می یابد.
در شکل اثر افزایش درجه حرارت بر میزان حلالیت هیدروژن را می توان دید.
6-3- اثرات متقابل مقدار هیدروژن مذاب وعملیات بهسازی برمقدار تخلخل:
تخلخل های حاصل ازعملیات بهسازی منشا گازی دارند.استرانسیم فقط در صورت وجود هیدروژن کافی قادر به افزایش قابل ملاحظه تخلخل است، پس اثر استرانسیم بر افزایش تخلخل در شرایطی که هیدروژن مذاب بیشتر باشد شدیدتر است.
از اینرو می توان نتیجه گیری کرد که تخلخل های حاصل از عملیات بهسازی با استرانسیم منشا گازی دارند،بنابراین کاهش هیدروژن مذاب می تواند تا حد زیادی اثر عملیات بهسازی برتخلخل را خنثی کند. افزایش ابعاد وتعداد تخلخل ها وهمچنین تغییر مورفولوژی آنها از حالت کشیده وترک مانند به حالت کروی شکل در اثر افزایش هیدروژن بوضوح قابل تشخیص است.(شکل5)
6-4- اثرات متقابل عملیات بهسازی با استرانسیم سرعت انجماد وعملیات فیلتر کردن[4]:
بررسی های بعمل آمده بیانگر این است که عملیات آخال زدائی وافزایش تمیزی مذاب سبب کاهش اثرات عملیات بهسازی بر افزایش تخلخل می گردد.Iwahori وSerratos در آزمایشات خود نشان دادند که انجام عملیات فلاکس زنی پس از عملیات بهسازی با استرانسیم سبب کاهش قابل توجه تخلخل در آلیاژA356 گردیده است.
شکل6اثرات متقابل عملیات بهسازی با استرانسیم فیلتر کردن مذاب وسرعت سرد شدن را بر مقدار تخلخل در آلیاژA356 نشان می دهد.
شکل 6 – اثرات متقابل عملیات بهسازی با استرانسیم وفیلتر کردن وسرعت سرد کردن بر مقدار تخلخل در آلیاژA356
همانطور که ملاحظه می گردد گرچه افزایش سرعت انجماد سبب کاهش تخلخل در تمام شرایط گردیده است ولی اثر سرعت انجماد در شرایط بهسازی شده با استرانسیم بر کاهش تخلخل بمراتب بیشتر است.
به بیان دیگر در شرایطی که در نمونه های نزدیک به تغذیه که دارای سرعت انجماد کمتری هستند عملیات بهسازی سبب افزایش نسبتا شدید تخلخل شده است اثر این عملیات در نمونه های مجاور مبرد که دارای سرعت انجماد زیادتری هستند قابل ملاحظه نمی باشد.همچنین نتایج بدست آمده بیانگر اثرات شدید استفاده از فیلتر در سیستم راهگاهی بر کاهش تخلخل در قطعات بهسازی شده با استرانسیم است.
در واقع حضور فیلتر در سیستم راهگاهی با کاهش فیلم های اکسیدی وبا تمیز کردن مذاب درون قالب سبب کاهش نسبتا شدید تخلخل در آلیاژ بهسازی شده با استرانسیم گردیده است.این نتایج از آن نظر حائز اهمیت است که در آلیاژهای بهسازی شده با استرانسیم نمی توان از عملیات فلاکس زنی بمنظور افزایش تمیزی مذاب استفاده کرد(عملیات فلاکس زنی سبب استرانسیم زدائی از مذاب می شود).
6-5- اثر اندازه تغذیه بر مقدار تخلخل[1]:
در این آزمایش آلیاژ A206(Al-4.5%Cu-0.4%Mn-0.3%Mg-0.2%Ti)استفاده شده است.عرض،طول وضخامت قطعات به ترتیب 14،20و1سانتی مترمی باشد.سه قطعه با سه نوع قطر تغذیه متفاوت 3،4و6سانتی متری استفاده شدوارتفاع تغذیه ها 5/1برابر قطر تغذیه ها میباشد.قالب های ماسه ای CO2 با استفاده از ماسه سیلیسی وهفت درصد وزنی سیلیکات سدیم به عنوان سخت کننده،آماده شد ودرانتهای قالب یک مبرد مسی قرار داده شده است.قالب ها به مدت 8ساعت در دمای پخته شده وتا دمای محیط قبل از ریخته گری سرد می شوند.
فرایند ذوب در کوره الکتریکی مقاومتی انجام شده وشمشA206به طور مستقیم در یک بوته گرافیتی اضافه شد.در حین ذوب شدن،غلظت هیدروژن اولیه ذوب در حدود کنترل می شود.دمای ریختن در حدود کنترل می شود.ترموکوبل ها در قالب قرار داده می شوند تا حرارت موجود در 9مکان قطعه نشان داده شده در شکل بدست آید.برای اندازه گیری وزن مخصوص از روش ارشمیدس استفاده می شود.
شکل 7-شماتیک قطعه[1]
توزیع تخلخل در درصد حجمی از انتهای مبرد تا انتهای تغذیه در قطعات،در شکل 8 نشان داده شده است.در این شکل،با افزایش اندازه تغذیه مقدار تخلخل کاهش پیدا کرده است.درهمه نمونه ها،حداقل تخلخل را در نزدیکی مبرد داریم،تا فاصله کمی از تغذیه به تدریج این مقدار تا یک ماکزیمم افزایش پیدا می کند.
6-6- تئوری Ham برای محاسبه مقدار تخلخل[1]:
کسر رسوب هیدروژن (f)وزمان واکنش یا به عبارتی زمان انجماد(tf) به صورت زیر نشان داده شده است:
معادله 1
که مقدار هیدروژن اولیه( )، مقدار هیدروژن نفوذ کرده در داخل حفره در یک محل معین ( )، هیدروژن قابل حل در آلومینیوم جامد( )، زمان آسایش(sec)وn یک مقدار ثابت است. قیاسی از چگونگی نفوذ هیدروژن می باشد. مقدار کسر تشکیل تخلخل در یک محل معین آلیاژ ریختگی آلومینیوم A356(VP(%))را می توان به صورت زیر تشریح کرد:
معادله 2
که Pg فشار حباب گازی(atm)و یک مقدار ثابت می باشد. Pg ترکیبی از فشار اتمسفر وفشار هیدرواستاتیکی تغذیه،کاهش فشار مذاب بین دندریتی و فشار تنش سطحی حباب گازی می باشد.k باید معادل با باشد( دانسیته مایع( ))،TEدمای یوتکتیک(کلوین) ،273حالت استاندارد دما می باشد.پس معادله(2) را می توان به صورت زیر نشان داد:
معادله 3
که برابر با است.درمعادله (3)اگر فرض کنیم که به بینهایت میل کند یعنی که همه هیدروژن داخل حفره نفوذ کرده وکسر هیدروژن رسوب کرده در یک محل معین در قطعه ریختگی (f) برابر با یک خواهد بود.به این دلیل ،ماکزیمم تخلخلی است که می تواند در قطعه ریختگی تشکیل شود.راههای مشابه دیگری برای پیش بینی مقدار ماکزیمم تخلخل وجود دارد مانند معادلات ترمودینامیکی.
نتیجه زمان انجماد به صورت نمودار در شکل 9 نشان داده شده است.این منحنی ظاهرا تئوری هام را اثبات می کند.با افزایش زمان تا یک حدی شیب منحنی کاهش می یابد که ممکن است دلیل آن،کم شدن نفوذ هیدروژن محلول در داخل حباب باشد. فشار حباب گازی می تواند به صورت روبه روباشد: که درآن تنش سطحی حباب گازی در نظر گرفته شده است.
در عبارت قبلی تنش سطحی مذاب آلیاژ A206( )،C یک مقدار ثابت است( ).بر طبق این توصیف،فشار حباب گاز به ترتیب برای مبرد وتغذیه برای زمان های انجماد متفاوت،28/1و17/1محاسبه شده است.
7- محاسبه فاکتور شکل[3]:
در مقاله]3[ محاسبه فاکتور شکل به صورت زیر می باشد:
که در آن Aسطح حفره وPمحیط حفره می باشد.حفرات بزرگتر دارای فاکتور شکل کمتری می باشند.همچنین در نمونه های بهسازی شده با استرانسیم با افزایش ضخامت فاکتور شکل کاهش یافته است.
با توجه به مطالب بالا می توان اینگونه استنباط کرد که حفرات کروی در مقاطع نازک تر می باشند زیرا با کاهش ضخامت فاکتور شکل افزایش می یابد.بیشترین فاکتور شکل را دایره دارد که یک می باشد.
8- تاثیر سرعت سرد کردن بر مقدارواندازه وشکل تخلخل هادر آلیاژ356 [2]
روش آزمایش:
هشت ذوب آماده شد:دو ذوب بهسازی نشده ،یکی باSb ریز دانه شده ،دو ذوب با سدیم بهسازی شده وسه ذوب با استرانسیم بهسازی شد.
ذوب ها در کوره سوخت گازی با بوته گرافیتی 8 کیلوگرمی وهمچنین با استفاده ازآمیژان 356 به عنوان شارژ آماده شد.ریز دانه کردن هر ذوب با 1/0%تیتانیم به صورت آمیژانAl-Ti-B(5:1)انجام شد.
در این عملیات ها ،سدیم به صورت فلزی(1/0%) ،استرانسیم به صورت آمیژان(Al-Sr10%) و25/0% آنتیموان به صورت فلزی اضافه شده اند.زمان انحلال برای آنتیموان واسترانسیم 20دقیقه می باشد.بعد از عملیات ذوب ،مقدار هیدروژن باید در حدود کنترل شود.همچنین از تجهیزات (Telegas)تکنیک گردشی گاز و((Alscan استفاده شد.نیاز هست که برای گاززدائی از نیتروژن باخلوص بالا استفاده شود.
هرذوب در دمای در پنج فنجان فلزی با دیواره نازک ریخته که نمونه های با وزن 200gr تولیدوبعدا بریده شدند..
درجه حرارت هائی که برای کوئنچ انتخاب شده اندبا توجه به آنالیز های حرارتی آمیژان بدست آمده اند:درجه حرارت لیکوئیدوس درجه حرارت یوتکتیک (بهسازی نشده وریز دانه شده با Sb) یا در محدوده 565-570 (بهسازی شده با Na,Sr) .
درجه حرارت نمونه هائی که در آب کوئنچ شده اند بر طبق رخدادهای انجماد آلیاژ به صورت زیر می باشد:
: اواسط رشد دندریت- قسمت جامد 30%
:انتهای رشد دندریت- قسمت جامد 50%
شروع انجماد یوتکتیک- قسمت جامد 55%
اواسط انجماد یوتکتیک-قسمت جامد 75%
بعد از انجماد(هوا سرد شده)
برای مشخص کردن دانسیته از روش ارشمیدس استفاده شده است..
نتایج وبحث:
ترکیبات شیمیائی در جدول شماره2نشان داده شده است.
جدول-2: آنالیز ترکیب شیمیائی
نتایج دانسیته:
بیشترین دانسیته بدست آمده در هر سری برای نمونه های کوئنچ شده از بوده است که این مطابق با مقدار ریز تخلخل صفر می باشدکه با متالوگرافی اثبات می شود.این مقدار را به عنوان دانسیته مرجع استفاده می کنیم.درصد ریز تخلخل های محاسبه شده برای نمونه های دیگردر جدول3نشان داده شده است.
تحقیق در مورد چشماندازی از جایگاه ایران در دنیای نو فایل ورد (word) دارای 23 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق در مورد چشماندازی از جایگاه ایران در دنیای نو فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق در مورد چشماندازی از جایگاه ایران در دنیای نو فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن تحقیق در مورد چشماندازی از جایگاه ایران در دنیای نو فایل ورد (word) :
چشماندازی از جایگاه ایران در دنیای نو
سخنرانی هوشنگ امیراحمدی در دبی، استاد و مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه دانشگاه راتگرز، آمریکا
موضوع صحبت من جایگاه ایران در دنیای جدید است، و پرداختن به این موضوع در کنفرانسی که در دوبی برای بررسی پدیده جهانی شدن و ملازمات آن برگزار شده، این فرصت را به من میدهد که در مقدمه، به خود دوبی، به عنوان مصداق تاثیرات مثبت جهانیشدن اشارهای داشته باشم.
دوبی، چنانکه میدانید، در مدت زمانی کوتاه به صورت بازاری جهانی برای مبادله ایدهها، کالاها و خدمات درآمده است و درواقع این شهر اکنون یک چهارراه داد وستد و توسعه است. دوبی همچنین نمایشگاهی از تجمل و وفور، زیبایی معماری و نوسازی شهری به مفهوم جهانی است. در حال حاضر، این امیرنشین شریک نخستین ایران در امر تجارت است. با فاصلهای زیاد کشور آلمان مرتبه دوم را در این زمینه به خود اختصاص داده است.
دوبی در راه توسعه و ترقی همچنین چالشهایی را در پیشرو دارد که از جمله مسئله گذار به یک جامعه دمکراتیک پایدار است که امیدوارم بر این مهم نیز فایق آید. به لحاظ آنچه گفته شد، دوبی میتواند برای ما سرمشق خوبی باشد. به این معنا که نمونه دوبی به ما این امید را میدهد که میتوان با ترکیبی از بینش سیاسی و رهبری درمدت زمانی نسبتاً کوتاه در یک جامعه مسلمان بر مشکل عظیم توسعه نایافتگی چیره شد.
به موضوع اصلی صحبتم جایگاه ایران در دنیای نو برگردم. در این زمینه متاسفانه باید بگویم در ایران روند امور بر وفق مراد نمیگذرد و این کشور در جامعه جهانی امروز از نام و شهرت درخوری برخوردار نیست. در واقع، آدرس ایران در جهان نو نظیر یک صندوق پستی است.
ایران با معضلات و مسایل چندگانهای درگیر است. به لحاظ روانشناختی دچار یاس و سرخوردگی است؛ به لحاظ اقتصادی دچار رکود است؛ به لحاظ تکنولوژی واپس مانده است؛ از دمکراسی و مردمسالاری بیبهره است؛ به لحاظ اجتماعی بیمار و دچار چند پاره گیاست؛ از نظر فرهنگی سردرگم است؛ موقعیت منطقه ای ناموزونی دارد؛ و از نظر بینالمللی نام و آوازه چندان خوبی ندارد. ایران امروز فاقد یک سمت وسوی مشخص سیاسی است و رهبری آن از بینش و درکی مناسب برای یک آینده مدرن بیبهره است. جای تعجب نیست اگر جوانان این کشور چشمانداز بهتری را در افق کشور خود نمیبینند.
میدانم که آنچه گفتم ممکن است به مذاق کسانی خوش نیاید. اما من نمیخواهم در اینجا با ارائه چشماندازی بدبینانه شما را تحت تاثیر قرار دهم. واقعیت این است که ملت ایران سزاوار وضعیت اسفباری نیست که امروز گرفتار آن شده است. ایران به لحاظ مردمش، تاریخش، فرهنگ و هنرش، جغرافیایش و منابع طبیعیاش کشوری غنی و ثروتمند است. ایران به عنوان نخستین بنیانگذار امپراتوری، طی قرنها تجسمی از شرق تاریخی در برابر غرب تاریخی و محورتوسعه، ثبات و پایداری بوده است.
امروز، میان دستاوردها و منابع این کشور فاصله زیادی وجود دارد. به جرئت میتوانم بگویم که ایران به درستی یکی از پایینترین سطوح رشد را به نسبت منابعش در دنیای امروز داراست. چرا چنین است؟ یقیناً این بدین خاطر نیست که ملت در این راه سعی و تلاش کافی نکردهاست. اکنون بیش از یک قرن است که ایرانیان در راه از میان برداشتن این فاصله و در راه پیشرفت می کوشند. آنها اصلاحات و انقلاب کردهاند و به انواع تئوریها، استراتژیها و سیاستها برای رسیدن به مقصود دست یازیدهاند. با اینحال، سوای پارهای موفقیتهای اولیه، به طور فزایندهای در این راه ناکام ماندهاند.
بگذارید بار دیگر این سوال را مطرح کنم که چرا چنین شده است؟ ایرانیان به عنوان یک ملت بر سر علل این ناکامی با یکدیگر توافق نظر ندارند. اغلب ایرانیان قدرتهای خارجی را در این امر دخیل میدانند، پارهای طبقه حاکم و نخبگان را مقصر میدانند و مابقی ترکیبی از این دو را مسبب و مسئول در این ناکامی میدانند. اما به نظر من این پدیده تنها ناشی از فقدان بینش و رهبری است و به این موضوع خواهم پرداخت.
جامعه جهانی و ایران
برای اینکه موقعیت ایران را در دنیای امروز بهتر بتوانم تشریح کنم، لازم است که بدانیم دنیای ما در شرایط حاضر چگونه دنیایی شده است. در زمانیکه ایرانی میکوشیده است که دوران توسعه نایافتگی خود را پشت سرگذارد، دنیای پیرامونش راهی جامعهای پسا مدرن و عرصه هموابستگیها یا دوران جهانی شدن شده است. در چنین د نیایی شماری از فراجریانهای جهان شمول – mega-trends – حاکم بر مقدرات اقتصادی، تکنولوژیک، ایدئولوژیک، سیاسی، فضایی، نهادی، زیستمحیطی و فرهنگی- اجتماعی حیات انسانی شدهاند. همسویی و بهره گیری از این جریانها مستلزم آموزشی جهانی، همگرایی و همکاری است.
دولت- ملتها، سازمانهای غیر دولتی و شرکتهای فراملیتی بازیگران اصلی عرصه جهانی سه- مرکزی (tri-centric) کنونی هستند. جهان امروز متفاوت با جهان در دوران جنگ سرد است که جهانی تک-مرکز بود و دولت-ملتها تنها مراکز قدرت در آن بودند. ایالت متحده آمریکا بر این نظام جدید جهانی تسلط دارد و معدودی قدرتهای دست اول و دوم با او در این امر شراکت دارند . این در حالیاست که به طور فزاینده ای خواست ایالت متحده مبنی بر پدیدآوردن و اداره یک دنیای تک قطبی به چالش کشیده میشود. سازمان ملل متحد برآن است که به صورت یک نیروی توازنبخش در این میان باقی بماند، اما قدرت این سازمان برای جلوگیری از اقدامات یکجانبه دولتهای قدرتمند روبه کاهش گذاشته است.
مهمترین ویژگی این نظام جهانی سه- مرکزی تنشی درونی است که ناشی از کشش این نظام هم زمان به سوی ثبات و به سوی هرج و مرج است. این نظام به طور مشخص در اثر دو تمایل مخالف و متضاد دچار دوپاره گی شده است: یک تمایل خواستار همگرایی – integration- و همکاری است و تمایل دیگر شرایطی را برای نا همگرایی disintegration – -و کشمکش به وجود میآورد. این دو تمایل را میتوانیم نیروهای همگرا و نیروهای ناهمگرای جهانی نامگذاری کنیم.
نیروهای همگرایی جهانی شامل جهانی شدن سرمایه، گسترش جهانی محصولات صنعتی، خدمات همگانی، بازارهای کالا، چندگانگی منابع، مصرف انبوه، فرهنگ عام، پول، مردم و عقاید گوناگون است. نیروهای ناهمگرای جهانی، توسعه نامتقارن اقتصادی و تکنولوژیک، رقابتمیان دولت- ملتها، افزایش قدرت واحدهای تجاری نامحدود و انتقالی و نیز عملکرد نهادهای غیردولتی همچون سازمانهای غیر دولتی NGO و سازمانهای تروریستی را در بر میگیرد. افزون بر این، نیروهای دیگری نیز همچون گرایشهای انزواطلبانه ناسیونالیستی یا سنتگرایانه، نسبیت فرهنگی و بنیادگرایی مذهبی، قطببندی و گرایش به ناهمگونیهای جهانی، سرکوبهای سیاسی، خواستههای استقلالطلبانه قومی، تمایل به اقتصادهای منطقهای و بلوکی در دامن زدن به ناهمگرایی جهانی نقش دارند.
از میان نمودهای متنوع تمایلات متناقض همگرایانه و ناهمگرایانه، به گمان من، یک تمایل در فراهم ساختن الگویی جدید برای یک همزیستی جهانی نقشی محوری دارد و آن کاهش سودمندی قدرت نامشروع و داشتن نیرویی تهاجمی است که نظامیگری و خشونت ایدئولوژیهای دگمگرا را برای دست یافتن به هژمونی اجتماعی یا بقای یک وضع موجود نامطلوب ممکن می سازد. در شرایط جدید، رژیمهای توتالیتر و یا اقتدارگرا به طور فزایندهای مجبور میشوند که اصول دمکراسی و حقوق بشر را بپذیرند.
با کاهش نقش نیروی تهاجمی، نیروی اقتصادی و تکنولوژیهای ارتباطی به صورت موثرترین افزارهای نفوذ و تسلط درآمدهاند. در واقع ژاپن و آلمان به صورت دو کشور نیرومند جهانی در صحنه بینالمللی جایگاه خود را از طریق قدرت اقتصادی و توانمندی در زمینه پردازشهای اطلاعاتی کسب کردهاند. با ظهور اقتصاد و اطلاعات به عنوان دو عرصه قدرت، توسعه اقتصادی و تکنولوژیهای اطلاعاتی (ارتباطی) از عناصر مهم سازنده یک استراتژی دفاع ملی به حساب میآیند.
کاهش سودمندی نیروی تهاجمی هماکنون به سست شدن دگمهای ایدئولوژیک وبه گذار مسالمت آمیز از یک نظام سیاسی به نظامی دیگر در بسیاری از نقاط جهلن انجامیده است که از این میان میتوان مورد کشورهای اروپای شرقی و شوروی سابق را مثال آورد. پارهای کشورهای در حال توسعه در آمریکای لاتین، آسیا و آفریقا نیز که رژیمهای دیکتاتوری داشتهاند همین شیوه را تجربه کردهاند و انتظار میرود که کشورهای دیگری نیز از آنها پیروی کنند. این تحول نقشی مهم در ارتقای دمکراسی و توسعه در سطح جهانی دارد.
به تبعیت از این تحولات سیاسی، دولتها اکنون در حال بازنگری در سیاستهای صنعتی و تجاری خود هستند و اغلب آنها خواستار سرمایهگذاری مستقیم خارجی و راهبردهای اقتصادی به منظور توسعه صادرات خود هستند و نیز توسعه تکنولوژهای جدید و شراکت با بخش خصوصی مطلوب و مورد نظر آنهاست. در همین حال، ایده یک اقتصاد تکثرگرا همپای تکثرگرایی سیاسی روز به روزمقبولیت بیشتری در جهان پیدا میکند.
جایگاه ایران در این جهان نو سه- مرکزی کجاست؟ ایران طبعاً با توجه به جغرافیا و منابع انسانی گستردهاش میبایست نیرویی همگرا در منطقه باشد. در واقعیت اما ایران در منطقه پیرامونی خود نفوذی حاشیهای داشته و اغلب به عنوان یک نیروی ضدهمگرایی عمل کرده است. کشمکش با ایالت متحده ونیز وجود دولتی دینسالار دو مانع عمده بر سر راه ایران دراجرای نقشی فعالتر و موثرتر در زمینه امور مختلف منطقهای بوده اند. برای مثال، در درگیریهای منطقهای و حل و فصل آنها ایران نقشی حاشیهای داشته است و حتی خود با معدودی دولتها در منطقه مشکلات و مناقشاتی حل ناشده دارد.
چالشهای سیاسی ایران در سطح بینالمللی شامل اتهاماتی است که بر این کشور در زمینه تروریسم دولتی و تولید سلاح هستهای وارد کردهاند. هر دو این اتهامات متوجه دولت ایران است در حالی که تروریسم در اغلب کشورها پدیدهای غیر دولتی به حساب میآید. همچنین از ایران به عنوان کشوری یاد میشود که قادربه تامین حقوق انسانی شهروندان خود نبوده است.
سیاست داخلی ایران نیز به همین میزان مسئلهساز بوده است. حکومت ایران حکومتی اقتدارگراست که مخالفت با خود را تا حدی اجازه میدهد اما در همان حال مخالفان خود را به گونهای گزینشی سرکوب میکند. این حکومت مردم کشور را به دو گروه خودی و غیرخودی تقسیم کرده است. انتخابات را اجازه میدهد اما نامزدان انتخاباتی را بر مبنایی ایدئولوژیک گزینش میکند. اینها تبعات افراطیگری ایدئولوژیک و انحصار قدرت است.
به لحاظ اقتصادی نیز، ایران در دنیای جدید نتوانسته است به خوبی ایفای نقش کند. اقتصاد این کشور از طریق صادرات نفت با اقتصاد جهانی پیوند خورده است. سهم ایران در واردات کشورهای صنعتی (شامل نفت) تنها % 2 0 است. رقم صادرات غیر نفتی ایران که % 15 صادرات کل کشور را تشکیل میدهد درمیان اقلام وارداتی کشورهای مذکور بسیار ناچیز است. سهم ایران در صادرات همان کشورها بالغ بر%3 0 میشود. از واردات ایران % 75 به کالاهای مصرفی تعلق دارد؛ و تنها % 1 این واردات را کالاهای سرمایهای تشکیل میدهد.
همچنین باید به میزان سرمایهگذاری خارجی در ایران نیز اشاره کرد که در حدی پایین باقیمانده است. از انقلاب تاکنون تنها 400میلیون دلار در بخش غیر نفتی سرمایهگذاری خارجی شدهاست. ارزش سرانه تولیدات صنعتی ایران در سال 2001 تنها رقم 285دلار (دلار آمریکا در سال 1990) بوده است که در مقایسه با 876 دلار در کشورهای در حال توسعه رقم اندکی است. ایران کشوری توسعه نایافته و تا حد زیادی جدا افتاده از بازارهای بینالمللی است.
ایران از نظر توسعه تکنولوژیک چندین دهه عقب افتاده است و این در حالی است که مردمش توان آن را داشتهاند که اقتصادی قدرتمند به وجود آوردند که بتواند در سطح جهانی به رقابت بپردازد. ایران به ویژه در هفت یا هشت صنعت کلیدی در عصر ما چندین دهه عقب است: الکترونیک، ارتباطات، نرمافزار و سخت افزار کامپیوتر، مواد جدید، بیوتکنولوژی، هواپیمایی کشوری، و مهندسی ژنتیک. ایران تنها کمتر از%01 از GDP خود را صرف تحقیقات و توسعه میکند. این رقم را با %27 از GDP در کره جنوبی میتوان مقایسه کرد.
ناکارآمدی در زمینه مدیریت اقتصادی در ایران ادامه دارد و در مقایسه با سالهای آخر پیش از انقلاب اقتصاد این کشور سیری نزولی را نشان میدهد. مدیران بر مبنای ایدئولوژیک و یا روابط انتخاب میشوند و نه بر مبنای تخصص و شایستگی. فساد و رانتخواری به شدت رواج دارد و دولت بر اقتصاد مسلط است و آن را به بهای از کار افتادن بخش خصوصی اداره میکند. تنها اقلیتی مرتبط دارای روابط نزدیک با لایههای بالای حکومتی از این قاعده مستثنا هستند و نقش بخش خصوصی را بازی می کنند.
ایران به طور عمده قدرت و نیروی ملی خود را به صورت قدرت نظامی در نظر میگیرد و بدین سبب منابع خود را صرف انواع ماشینهای جنگی در ارتش، سپاه و بسیج میکند. این گرایش تا حدودی به واسطه حضور ایران در میان همسایگانی خطرناک بر این کشور تحمیل شده است. اما مسئله این است که پارهای مقامات حکومتی به استفاده از نیروی نظامی و موثر بودن نیروی تهاجمی باور دارند. انها شاگردان وفادار فرانتز فانون هستند که می گفت خشونت روح استعمار زده را صیقل میدهد!
به لحاظ اجتماعی نیز در مقاسیه با روند توسعه جهانی درایران تحولات ناخوشایندی در جریان بوده است. حدود 30 از جمعیت کشور زیر خط فقر به سر میبرند و سهم زنان از کل درآمدهای حاصله تنها 10 بوده است. زنان همچنین به لحاظ اجتماعی بیش از مردان سرکوب میشوند. میزان بیکاری جوانان بالغ بر 30 است و نرخ سالیانه فرار مغزها 5نفر از هر 1000 نفر را تشکیل می داده است. جوانان ایران یعنی هفتاد درصد جمعیت کل کشور که زیر 30سال سن دارند از محرومیتهای اجتماعی رنج میبرند. بسیاری از آنها به اعتیاد روی آوردهاند. گروههای قومی وضعیتی ناآرام دارند و پارهای برای راهاندازی جریانهای جداییخواهانه با نیروهای توطئهگر خارجی در ارتباط هستند.
با این حال خبرهای خوبی هم از ایران میرسد. فرهنگ سیاسی کشور در حال تغییراست. سیاست خارجی به طور فزایندهای بر منافع ملی متکی میشود و نقش اسلام و پارهای نیروهای ضدهمگرایی از این لحاظ کمرنگتر میشود. این تفاهم در حال شکلگیری است که توسعه صنایع هستهای برای تولید سلاح اتمی را جهان تحمل نخواهد کرد و همسویی با تروریسم عواقبی خطرناک دارد. شمار روز افزونی از نخبگان سیاسی اکنون بر این باورند که صرف منابع در راه تولید و تامین سلاحهای تهاجمی کار بیحاصلی است و این در حالی است که تهران همچنان برای این منظور هزینههای هنگفتی میپردازد.
نقش دولت را به طور فزایندهای حدود 2500 سازمان غیر دولتی NGO به چالش گرفته و این سازمانها در سرتاسر کشور در دهها زمینه فعال هستند که خدمات انساندوستانه بخش عمدهای از این فعالیتها را در بر میگیرد. رویداد اسفبار زلزله بم نقطه عطفی بود که فاصله این سازمانها را از ارگانهای دولتی به خوبی آشکار ساخت. این رویداد حاکی از این واقعیت بود که مشروعیت دولت به علت ناکارآمدی و فقدان حسابرسی در فعالیتهایش به گونهای چشمگیر کاهش یافته است.
در عرصه اقتصاد نیز تحولات مثبتی رخ داده است. با اینکه ایران هنوز از داشتن نقشی در شرکتهای چند ملیتی بیبهره است، اما جامعه سرمایه داری این کشور روزبهروز بیشتر خواستار استقلالی نسبی خود است. موید این ادعا به خصوص نقشی است که اکنون سرمایهگذاران زمینه صنایع کوچک در پیشبرد مدرنسازی و توازنبخشی به اقتصاد و مملکت برعهده گرفتهاند. معدودی شرکتهای ایرانی اکنون در سطح بینالمللی عمل میکنند و شراکتهایی نیز در این زمینه از سوی ایرانیان مهاجر در غرب پدید آمده اند. بینالمللی شدن این شرکتها به همگرایی اقتصاد ایران در روند اقتصاد جهانی، انتقال تکنولوژی، جریان سرمایه و شراکتها در سرمایهگذاریهای خارجی کمک شایان میکند.
خبرهای خوبی هم در زمینههای اجتماعی هست. طبقه متوسط همچنان مقاوم و خواستار آزادی و دمکراسیاست. به نسبت سالهای گذشته، شمار افراد این طبقه بالا است و افراد از سطح بالایی از آگاهیهای اجتماعی برخوردارند. این طبقه اکنون روابطی را هم با طبقه کارگر و هم با بخشهای مدرن طبقات بالا برقرار کرده است. نکته شایان ذکر در این جا به خصوص پیشرفتی است که زنان ایران در حوزههای خصوصی و عمومی بدان نائل شدهاند. در سالهای اخیر میزان با سوادی در میان آنان و نیز استقلال اقتصادی در این بخش اجتماعی بهبودی چشمگیر یافتهاست. در میان زنان ایران اکنون ما به هنرمندان، شاعران، فعالان سیاسی برجسته و نیز برنده جایزه صلح نوبل، نامزد دریافت جایزه اسکار، نویسندهای پرفروش، و ملکه زیبایی برمیخوریم.
مقاله تفاوت زنان ومردان از نظر عا طفی فایل ورد (word) دارای 7 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله تفاوت زنان ومردان از نظر عا طفی فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله تفاوت زنان ومردان از نظر عا طفی فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله تفاوت زنان ومردان از نظر عا طفی فایل ورد (word) :
تفاوت زنان ومردان از نظر عا طفی
تفاوت بسیاری در بین عاطفه زن ومرد وجود دارد که به ظهور خارجی عاطفه باز می گردد . بسیاری از خانمهای متاهل احساس می کنند همسرانشان به آنها علاقه ای ندارند ولی وقتی از آقایان تحقیق به عمل می آید ثابت می شود که آنها بسیار همسران خود را دوست دارند. این مردان یاد نگرفته اند عاطفه مثبت وزیبای خود را به نمایش در آورند.
بسیاری از مردم در کشورهای غربی معتقد هستند ودر فرهنگ اسلام نیز این اعتقاد وجود داردکه محبت باید با کلام مناسب بیان شود . ما از فرهنگ خود آموخته ایم که از چهره خود به طوری محافظت کنیم که احساس درونی ما آشکار نشود. ما تمایل داریم که خشم ، عشق ، نفرت وحسادتهایمان بر دیگران آشکار نشود ، زیرا راز ما بر ملا خواهد شد. اگر دیگران عصبانیت مارا بفهمند از وجهه عمومی وارزش ما کاسته خواهد شد . بعضی از زنان عواطف خود را به صورت افراطی نمایش می دهند، ولی مردها مکنونات قلبی خود را بیرون نمی ریزند ویا اگر این کار را بکنند بزرگنمائی ندارند.
زنان چون مبانی زندگی را با وسواس اجرا می کنند سخت گیرند واز این رو کمتر شادند و اما مردان چون آسان می گیرند بیشتر شادند.
هورمون های بدن ما در ایجاد شادی موثرند. هورمون فولیکولین وتستوسترون در انسان شادی آفرینند اما فو لیکولین که یک هورمون زنانه است شادی بیشتری را فراهم می سازد.
تفاوت مرد وزن در اخلاق ( mood )
خانمها در جاده پر پیچ و خم زندگی راحت تر با مسائل مواجه می شوند ، مثلا در یک شکست مالی زنان بیشتر وبهتر مقابله وسازش دارند تا مردها ! آقایان در زندگی روزانه ودر تمام ابعاد آن وقتی با شکست مواجه می شوند بیشتر دچار افسردگی می شوند.
مسئله دیگر اینست که زنان در فاصله کوتا هی ، افسرده وشاد می شوند. مردها اغلب در مقابل یاس ونا امیدی گریه نمی کنند ولی احساس غمگینی پایدارتری را تجربه می کنند.
تفاوت زن ومرد در نمود بیرونی عاطفه ((affect
تفاوت عمده زنان ومردان در ظهور خارجی عاطفه است زنان افسردگی را بهتر نشان می دهند وافسردگی آنان سطحی وموقتی است اما در آقایان افسردگی پایدارتر وعمیق تر است وبه خوبی نیز نشان نمی دهند. خانمها سریعا گریه می کنند وبه صورت نمایشی نیز دست به خود کشی می زنند ولی آمار خود کشی واقعی در مردان بیشتر است.
در عاطفه دوست داشتن ، خانمها بسیار علاقه ودوست داشتن خود را نشان می دهند اما آقایان آن را که بسیار دوست دارند چنان نشان می دهند که« قدری» دوست دارند. در تمام دنیا خانمها بیشتر افراد محبوب خود را آزار می دهند وخود کشی در ماجراهای عاشقانه در میان آقایان بیشتر دیده می شود. پس می توان فهمید که مردها در علاقه داشتن جدی تر هستند.
در ادبیات ملل مختلف ، بیشتر داستان های عاشقانه ودرنهایت جنگ ها وجریانات دامنه دار تاریخ حول محور یک زن می گردد.
دریک ازدواج خانمها بیشتر به مبانی منطقی توجه دارند وبه وقت مرد را می سنجند. آنها با تسلط بر عواطف خود هر کسی را شایسته خود نمی دانند و معیار هائی مثل پول، زیبائی و… را در نظر می گیرند.
تفاوت زنان ومردان در خشم
اطلاعات روان پزشکی وروان شناسی نشان می دهد زنان بیش از مردان خشمگین اند وخشم آنها هم در کلام وهم درعمل بیشتر از مردان است. اگر زنی نسبت به کسی دید منفی داشته باشد صحنه ای به وجود می آورد وبا او قهر می کند، آن هم یک قهر طولانی مدت . ولی مردها در این زمینه راحت ترند ومانند زنها به جزئیات رفتارها توجه نمی کنند وسعی می کنند بسیاری از رفتارها را فراموش کنند. درواقع در بسیاری از موارد مردها به وجود آورنده صلح وآرامشند.
خانمها در ابراز کلامی خشم، فرهنگ ولغات خاص خود را دارند و از خود نیز می سازند، اما آقایان دو تا سه ناسزا بیشتر بلد نیستند.
پس نتیجه می گیریم چون زنان سرشار از احساس اند به همین دلیل خشم خود را نیز سریع تر نشان می دهند.
مقاله بررسی تعارض و سبکهای مدیریت تعارض فایل ورد (word) دارای 8 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله بررسی تعارض و سبکهای مدیریت تعارض فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی تعارض و سبکهای مدیریت تعارض فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله بررسی تعارض و سبکهای مدیریت تعارض فایل ورد (word) :
چکیده
سازمان محیطی برای رشد تعارض ها و عدم توافق هاست . تعارض بعنوان تمام شکل های مخالفت , عدم توافق , اختلاف بـین دو یا چند گروه تعریف می شود . محققان توافق نظر دارند که برای تعارض بیش از یک گروه نیاز اسـت و زمـان عامـل مهمـی است . تا زمانیکه پدیده ی تعارض امری غیر قابل اجتناب است استراتژی های مدیریت تعارض موضوع اصـلی مـورد بررسـی و مورد علاقه افراد , گروه ها و محققان خواهد بود . توانایی مدیریت تعارض بدون شک یکی از مهمترین مهارت های بـین فـردی است که یک مدیر نیاز دارد . استراتژی های مدیریت تعارض اثربخش می توانند تأثیرات منفی تعارض روی گروه های مختلـف را کاهش دهند که به ایجاد محیطی مطمئن کمک می کند . هدف از این مقاله بعنوان یک مقاله مـروری اینسـت کـه بـا ارائـه تعریفی از تعارض و کلیات آن به معرفی سبکهای حل تعارض که افراد در موقعیت های مختلف تعارض مواجهه شده , بکار مـی گیرند , بپردازیم . که این سبکها عبارتند از : سبک رقابتی , اجتناب , تسلیم ,مصالحه و همکاری .
کلمات کلیدی : تعارض , تعارض کارکردی ، تعارض غیرکارکردی , مدیریت تعارض , سبک های مدیریت تعارض.
National Conference
21/5 /2015 Kome elmavaran danesh R.S. Institute
Article Code: 2063
1
.1 مقدمه
در دنیای امروزی تعارض امری اجتناب ناپپذیر است و این حقیقت باید مورد قبول واقع شود که در بهترین شکل تیم کاری و بهترین گروه های کاری ، تعارض و عدم توافق وجود خواهد داشت . در طول موفقیت تیم کاری ، افراد می توانند نظرات و عقایدشان را آزادانه ابراز کنند ، از طرفی تعارض به توسعه خلاقیت فردی منجر می شود و از طرفی دیگر تبادل ایده ها باعث بروز تعارض می شود . هنر اصلی در ارتباط با پدیده تعارض و مدیریت آن بطور اثربخش ، می تواند تعارض را از تهدید به فرصت هایی برای ظهور استعدادها و عملی کردن خلاقیت بالقوه باشد . [3]
بطور کلی ، هر زمان که افراد با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند ، عدم توافق های بیشماری ممکن است تعیین کننده باشد که آیا به تعارض منجر می شود یا نه . چون در سازمان ها سطح ارتباط بالاست امکان بروز تعارض زیاد است . بنابراین برای بسیاری از مدیران این که تعارض وجود دارد مسئله نیست بلکه چگونگی برخورد اثربخش با آن مورد توجه قرار می گیرد ، با در نظر گرفتن این حقیقت که نگرشهای زیادی درمورد برخورد مدیران با تعارض وجود دارد ، تشخیص سبکها و استراتژی های مناسب بمنظور مدیریت موفقیت آمیز موقعیت های تعارض امری آسان نیست . [11]
.2 پیشینه ی تحقیق
مطالعات زیادی در زمینه ی فرآیند مدیریت تعارض و سبک های آن از جنبه های مختلف صورت گرفته است . بطور مثال : دکتر عبداغفار و همکارانش به مطالعه ی مقایسه ای سبک های مدیریت تعارض مدیران مدارس دبیرستان خصوصی و دولتی پرداخته اند و پیشنهاد می کند که مدیران می بایست بهترین سبک را طبق موقعیت انتخاب کنند . [2] در زمینه ی رابطه ی هوش احساسی با استراتژی های مدیریت تعارض مطالعه ای صورت گرفته که همبستگی مثبت بین هوش احساسی با سبک های اجتناب ، رقابتی ، همکاری و مصالحه را ادعا می کند ولی با سبک سازش همبستگی مثبت ندارد . [12] مطالعه ی توصیفی دیگری با موضوع سبک های مدیریت اجرایی و اثربخشی اجرایی در دانشگاه نیجریه انجام شده است که اظهار می کند اثربخشی سبک های مورد استفاده در نیجریه در حد متوسط می باشد . [15] همچنین تحقیقاتی تحت عناوین رابطه بین خصوصیات شخصیتی و استراتژی های مدیرت تعارض مدیران [6] مدیریت تعارض ، مذاکره و ارتباطات اثربخش [7] سبکهای مدیریت تعارض کارکنان [10] و تأثیر سبکهای مختلف مدیریت تعارض بر روی رضایت شغلی [14] انجام شده است .
.3 تعارض
ما در جامعه ای زندگی می کنیم که به سمت تعارض متمایل است . [11] اصطلاح تعارض به ناسازگاری ادراک شده که نوعاً از شکلهایی از مداخله یا مخالفت بوجود آمده ، اشاره دارد . [10] تعارض بعنوان عدم توافق و تقابل میان افراد و گروهها درمورد علایق ، اعتقادات و ارزشها تعریف می شود . [6] طبق تعریف رابینز تعارض فرآیندی است که در آن تلاش آگاهانه گروه A ، باعث خنثی کردن تلاش های گروه B می شود ، بطوریکه تلاش های گروه B در دنبال کردن اهدافشان بی ثمر می ماند یا گروه A نسبت دستیابی خود به اهدافشان را افزایش می دهند .
بعنوان یک تعریف جامع می توان گفت : فرآیندی که در آن گروهی احساس می کنند علایقشان به وسیله ی گروهی دیگر مورد مخالفت قرار گرفته است . [3] همچنین تامپسون تعارض را بعنوان درک متفاوت افراد از اهداف تعریف می کند
[11].
کارآموزی در موسسه تحقیقات اصلاح بذر و تولید نشاء فایل ورد (word) دارای 178 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد کارآموزی در موسسه تحقیقات اصلاح بذر و تولید نشاء فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
«فهرست مطالب»
تاریخچه 1
بخش تحقیقات سیب زمینی و پیاز 12
قسمت اول: سیب زمینی
مقدمه 40
طبقه بندی 42
گیاه شناسی 44
گلدهی در سیب زمینی 46
طبقه بندی و مراکز پراکنش سیب زمینی 47
عادت رشد 48
سیستم تولید بذر گواهی شده در کانادا 58
آبیاری 60
نیازهای غذایی سیب زمینی 64
زمان برداشت 73
فیزیولوژی پس از برداشت 77
گواهی بذور سیب زمینی 85
هدفهای اصلاحی سیب زمینی 86
طرح در حال اجرا در مؤسسه بررسی سیب زمینی 101
قسمت دوم: پیاز
پیشینه 145
رده بندی گیاهی 145
ترکیب پیاز 146
بو و طعم پیاز 146
ارقام پیاز 147
سطح زیر کشت 149
تولید 151
عملکرد 152
فرایند تولید 154
انبار کردن 167
طرح های در حال اجراء در مؤسسه بر روی پیاز 169
منابع و مأخذ 177
تاریخچه:
تاریخچه تحققات اصلاح نباتات در ایران و تاسیس مؤسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر.
سیر تحول تحقیقات اصلاح نباتات ایران را به طور اختصار می توان به سه دوره تقسیم نمود:
دوره اول:
این دوره با تاسیس مدرسه فلاحت و سپس دانشکده کشاورزی کرج (زیر نظر وزارت کشاورزی) آغاز و 20 سال به طول می انجامد. این دوره بیشترین موانع را در خود داشته است. زیرا برای تغییر روش های قدیمی و دلبستگی های تعصب آمیزی که مالکان و کشاورزان آن زمان در استفاده از روش های قدیمی داشتند نیاز فراوانی به افراد تحصیل کرده و آشنا به کشاورزی نوین بود.
در همین دوره تاسیسات فنی و مزارع آزمایشی مستقلی برای انجام یک سلسله آزمایشات در جنب دانشکده ایجاد شد. از حدود سال 1310 تهیه بذور مرغوب در مزارع آزمایشی باغ فردوس مدرسه عالی فلاحت آغاز شد و در زمینه غلات، حبوبات و سبزیجات و انواع بذر پنبه نمونههائی از کل کشور جمع آوری و در مزارع کاشته و مطالعه گردید.
در آن زمان طبق تقاضای اداره کل فلاحت و صناعت وقت ارقام مختلف چغندر قند نیز از کشورهای آلمان، دانمارک، بلژیک و شوروی سابق جمع آوری و مورد آزمایش قرار گرفت. از اواخر سال 1311 آزمایشات مقدماتی چغندر قند، پنبه، غلات و ازدیاد بذر در مزارع باغ فردوس مدرسه عالی فلاحت شروع و اولین بنگاه اصلاح نباتات ورامین در ایران در سال 1314 در کرج تأسیس گردید که وظیفه اصلی آن اصلاح و تهیه بذر چغندر قند بود. در همان تاریخ مقدمات اصلاح و تهیه بذر غلات نیز در کرج فراهم شد. در اواخر سال 1315 در ورامین بعنوان یکی از مناطق مهم پنبه خیز کشور بنگاه اصلاح نباتات تاسیس و نسبت به تهیه بذر الیت پنبه و همچنین انواع گندم اقدام نمود.
دوره دوم:
این دوره تقریبا با خاتمه جنگ جهانی دوم آغاز و تاسیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال 1339 ادامه یافت. در واقع این دوره با آغاز پیدایش و گسترش سریع روش ها و ابزار کشاورزی نوین در کشورهای پیشرفته شروع گردید. این دوره را می توان دوران آمادگی و تلاش کادر متخصص و مرحله اصلاح بذر و نهال نامید. در این دوره بسیاری از متخصصین تحصیل کرده کشاورزی در جهت رفع وضع نابسامان بذر و نهال در کشور اقدام به انجام یک رشته مطالعات و آزمایشات مقدماتی نمودند. این امر ابتدا در مراکز اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج و ورامین که امکانات بهتری داشتند آغاز شد.
از سال 1325 تحقیقات باغبانی نیز با جمع آوری گونههای مختلفی از میوه جات سردسیری داخلی و خارجی و احداث باغ کلکسیون در کرج آغاز شد. این امر در مورد مرکبات در شمال و در زمینه خرما در جنوب انجام گردید.
از سال 1327 با جدا شدن دانشکده کشاورزی کرج از وزارت کشاورزی امکانات مربوط به جمع آوری و آزمایش توده های بومی گندم و جو در بنگاه اصلاح نباتات کرج متمرکز شد.
از سال 1330 تحقیقات پنبه به شکل جدی تری گرفته و به طور وسیع در مرکز ورامین آغاز گردید. در سال 1335 فکر تأسیس اداره تهیه بذر گواهی شده در وزارت کشاورزی شکل گرفته و این اداره تأسیس گردید تا نسبت به کنترل مزارع غلات و پنبه در کرج و ورامین اقدام نموده و بعد از کنترل و صدور گواهی بذر مادری در بین کشاورزان توزیع گردد.
با متمرکز کردن فعالیت های پراکنده قبلی، از سال 1336 تحقیقات برنج نیز در بنگاه کشاورزی لاهیجان به طور جدی آغاز گردید و با ایجاد ایستگاه برنج رشت در سال 1338 توسعه می یابد.
حاصل تمامی این تلاش ها نتایج گرانبهایی داشته است که شالوده موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر بر همین نتایج استوار گردیده است.
دوره سوم:
در دوره سوم با توجه به پراکندگی تحقیقات در دستگاههای مختلف وزارت کشاورزی از یک طرف به این واقعیت که اداره کل زراعت دقت با تشکیلات محدود و امکانات ناچیز خود مستقیماً قادر به هدایت این امر مهم نبود. ضرورت تاسیس موسسه ای مستقل با اختیارات وسیع قانونی احساس گردید. بنابراین تشکیل موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر براساس لایحه قانونی مصوب مجلس شورای ملی که در تاریخ 3/8/1338 به تصویب مجلس سنای وقت رسیده مشتمل بر 6 ماده و یک تبصره به شرح زیر مورد موافقت قرار گرفت:
ماده 1- به منظور اصلاح و تهیه کلیه نهال ها و بذر های مرغوب و مناسب با اب و هوای نقاط مختلف کشور سازمانی به نام موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر تحت نظر وزارت کشاورزی تاسیس می شود.
ماده2- رئیس موسسه می تواند معاملات مربوط به فرآورده های کشاورزی را تا یکصد هزار ریال بدون رعایت مقررات و مزایده اجازه دهد. معاملات فرآورده های کشاورزی بیش از این مبلغ راهیأتی مرکب از وزیران کشاورزان و دارائی و یا معاونین آن ها و رئیس موسسه در صورت ضرورت از قیود مناقصه و مزایده معاف خواهند نمود.
ماده3- کمک دولت به بودجه این موسسه یکجا ضمن بودجه وزارت کشاورزان منظور و در اول هر فصل یک چهارم آن به اختیار موسسه گذاشته می شود و بودجه جزء موسسه را وزیران کشاورزی و دارائی تصویب مینمایند. عواید موسسه جزو بودجه آن منظور و مازاد درآمد صرف توسعه و تکمیل عملیات موسسه می گردد.
تبصره- وجوه حاصله از درآمد و صرفه جوئی ها هر سال به سال بعد منتقل و به مصرف توسعه موسسه خواهد رسید.
ماده 4-وزارت کشاورزی مجاز است با تصویب هیأت وزیران ورود بذری را که مصلحت نداند ممنوع نماید و همچنین کشت و تهیه بذور و چغندر قند و پنبه را در مناطق معینی به وسیله اعلان سه ماه قبل از فصل کشت ممنوع و در صرف تخلف کشت ممنوع شده را معدوم سازد.
ماده5- موسسه نمی تواند نهال بذور و مرغوب را به تقاضای کشاورزان و مالکین بیشتر از قیمت تمام شده بفروشد.
ماده 6- وزارت کشاورزی و وزارت دارائی مامور اجرای این قانون می باشد. لایحه قانونی فوق که مشتمل بر شش ماده و یک تبصره می باشد در جلسه روز دوشبنه سوم آبان ماه یکهزار و سیصد و سی و هشت شمسی به تصویب مجلس سنا رسیده است.
وظایفی که به موجب قانون به عهده موسسه قرار داده می شود به شرح زیر بوده است:
1- بررسی های به نژادی و به زراعی برای اکثر محصولات مهم زراعی مثل گندم، جو و پنبه، برنج، دانه های روغنی، ذرت، حبوبات، نباتات علوفهای و کنف.
2- تولید بذور مادری و تهیه بذور گواهی شده به منظور تکثیر و تهیه بذر مورد نیاز کشور و همچنین ازدیاد و توزیع نهال های پیوندی از ارقام انتخابی مناسب با شرایط آب و هوائی مختلف کشور.
3- کنترل و گواهی بذوری که تولید کنندگان بذر براساس ضوابط تعیین شده در وزارت کشاورزی و منابع طبیعی وقت تولید میکنند.
بدیهی است که در آغاز کار مشکلات تهیه امکانات و اراضی به قوت خود باقی بوده است ولی موسسه در راستای ایفای وظایف محوله اقدام به تشکیل 4 اداره کل به شرح زیر نمود:
1- اداره کل بررسی های باغبانی به منظور ازدیاد اولیه ارقام میوه، سبزی و صیفی و سیب زمینی.
2- اداره کل بررسی های زراعی به منظور بررسی و ازدیاد اولیه بذور پنبه، گندم و جو و ذرت و برنج علوفه و حبوبات و سایر نباتات زراعی.
3- اداره کل تکثیر و گواهی بذر به منظور کنترل بذور تولیدی و صدور گواهی بذر.
4- اداره کل تکثیر و توزیع بذر جهت تهیه و توزیع بذور اصلاح شده.
در مرحله بعدی به منظور تجهیز و تکمیل امکانات ایستگاهها از نظر ماشین آلات، تأسیسات و تجهیزات، اداره کل امور ایستگاهها نیز در موسسه تشکیل گردید.
در همین راستا موسسه اقدام به تشکیل لابراتوار اصلاح غلات کرج، لابراتوار اصلاح بذر چغندر قند در کرج، لابراتوار اصلاح میوه در کرج، لابراتوار اصلاح بذر پنبه در ورامین، لابراتوار اصلاح برنج در رشت، لابراتوار اصلاح خرما در اهواز و گلخانههای مخصوص اصلاح بذر در کرج و ورامین نمود.
همچنین علاوه بر مرکز اصلاح نباتات کرج در ورامین سه ایستگاه درجه یک با هدف تبدیل بعدی به مراکز اصلاح نباتات مشابه کرج و ورامین شامل ایستگاه کشاورزی مغان و ایستگاه کشاورزی طرق مشهد- ایستگاه کشاوری داراب فارس تاسیس گردید. ایستگاه اهواز نیز که قبلا وجود داشت در همین ایام تبدیل به ایستگاه درجه یک شد. ایستگاههای درجه یک وسعت قابل توجهی داشته و علاوه بر مطالعات و آزمایشاتی که به میزان محدودتری درباره اکثر گیاهان منطقه و محصولات عمده غذایی و صنعتی به عمل میآورند، نسبت به تهیه بذور الیت و مادری و همچنین تهیه نهال های مرغوب و مناسب محل نیز در حدود برنامه های سالیانه اقدام می کردند و محصول آن ها را در دسترس کشاورزان قرار می دادند. علاوه بر ایستگاههای درجه یک ایستگاههای اختصاصی نیز با وسعت 10-5 هکتار تاسیس گردیدند که برای بررسی ارقام و تهیه بذور و نهالهای اختصاص داشتند که با توجه به استعداد و شرایط اقلیمی محل بیش از سایر محصولات مورد نیاز کشاورزان و باغداران بود.
نهایتاً ایستگاههای بررسی منطقهای نیز علاوه بر این مرکز تاسیس گردیدند که بعد از اتمام بررسی ها در مراکز اصلاح نباتات جهت تعیین سازگاری ارقام در مناطق و شرایط اقلیمی مختلفی مورد استفاده قرار میگرفتند.
با تأمین نیازها و تجهیزات مورد نیاز و به ویژه تأمین نیروی متخصص از یک طرف و افزایش حجم فعالیت ها و بالاخره ضروررت تمرکز روی محصولات خاص و افزایش کارآیی و بازده تحقیقات به تدریج تشکیلات موسسه تغییر یافت و به طوری که در سال 1348 بخش تحقیقات دانه های روغنی و در سال 1349 بخش تحقیقات ذرت (یونجه) تأسیس گردیدند. در سال 1350، اداره کل بررسی های باغبانی به بخش تحقیقات باغبانی تغییر یافت و از سال 1357 واحد سبزی و صیفی از آن جدا شده و به صورت بخش تحقیقات سبزی و صیفی ادامه فعالیت داد. در راستای توسعه فعالیت های تحقیقاتی مؤسسه، از سال 1359 بخش تحقیقات حبوبات که قبلا فعالیت هایی به صورت اداره کل و همچنین طرح حبوبات دانشکده کشاورزی داشت تاسیس گردید. در سال 1362 در جهت تکمیل و توسعه تحقیقات در حال انجام، بخش تحقیقات فیزیولوژی و بیوشیمی و تکنولوژی تاسیس شد و در جهت سرویس دهی به تحقیقات در حال انجام را افزایش کارائی تحقیقات در نیمه دوم همین سال (1362) بخش ژنتیک و آمار نیز در موسسه تاسیس گردید. به دلیل حجم بالای فعالیت های تحقیقاتی و تعدد و تنوع محصولات مختلف سبزی و صیفی و همچنین اهمیت روز افزون این محصولات مختلف سبزی و صیفی و همچنین اهمیت روزافزون این محصولات روند توسعه فعالیت های تحقیقاتی همچنان ادامه یافت و با توجه به اهمیت برخی محصولات برای صادرات و مصرف داخلی در سال 1377 بخش تحقیقات سیب زمینی، پیاز و حبوئبات آبی از این بخش تفکیک و بخش سبزی و صیفی به ورامین منتقل گردید. روند توسعه فعالیت های تحقیقاتی همچنان ادامه یافت و با توجه به اهمیت برخی محصولات یا زمینههای کاری و لزوم تقویت بیشتر آنها برخی بخشها یا محصولات بخش ها به صورت موسسات تحقیقاتی مستقل تاسیس و از موسسه جدا گردیدند و به طوری که با توجه به اهمیت تولید و صادرات محصولات پسته، خرما و مرکبات، در سال 1371 موسسه تحقیقات مرکبات در رامسر تاسیس و این محصولات از موسسه تحقیقات نهال و بذر جدا گردیدند.
همچنین با توجه به نقش دیمکاری در تامین محصولات اساسی کشور از سال 1371 موسسه تحقیقات دیم در مراغه تاسیس و کلیه فعالیتهای تحقیقاتی دیم از موسسه تحقیقات نهال و بذر منفک و در این موسسه متمرکز می گردد. تاسیس موسسه تحقیقات برنج در رشت (1373)، تاسیس موسسه تحقیقات پنبه در گرگان (از سال 1376) و بالاخره تبدیل بخش تحقیقات فیزیولوژی و بیوشیمی و تکنولوژی به موسسه تحقیقات بیوتکنولوژی (در سال 1378) از دیگر موارد منفک شده از موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در جهت تمرکز بیشتر فعالیت های تحقیقاتی بر روی محصولات استراتژیکی و صادراتی کشور هستند. لازم به ذکر است که تشکیلات این موسسه بجز موسسه بیوتکنولوژی (در سال 1379) در سال 1376 به تصویب رسیده است.
در حال حاضر موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر شامل بخش های تحققاتی زیر است:
1- بخش تحقیقات غلات.
2- بخش تحقیقات ذرت و گیاهان علوفهای.
3- بخش تحقیقات دانههای روغنی.
4- بخش تحقیقات باغبانی.
5- بخش تحقیقا سبزی و صیفی (در ورامین).
6- بخش تحقیقات سیب زمینی و پیاز.
7- بخش تحقیقات کنترل و گواهی بذر.
8- بخش تحقیقات ژنتیک و ذخائر توارثی (بانک ژن گیاهی ملی ایران)
بخش تحقیقات سیب زمین و پیاز:
مقدمه:
همزمان با تاسیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال 1339 تحقیقات مربوط به محصولات سیب زمینی و پیاز نیز بر مبنای یک برنامه مدون ابتدا برای شناخت ارقام بومی و محلی و سلکسیون و خالص سازی آنها شروع و سپس با ورود ژرم پلاسم های جدید سیب زمینی و پیاز و سایر محصولات سبزی و صیفی برنامه شناخت ارقام مناسب جدید و سازگار خارجی از طریق روش های علمی و آزمایشات مقایسه ارقام و تعیین نیازهای زراعی ارقام، تولید بذر مادری و توزیع بذر گواهی شده در قالب برنامه بررسیهای باغبانی پی ریزی گردید. از سال 1358 بخش تحقیقات سبزی و صیفی به طور مستقل فعالیتهای خود را تحت مدیریت و موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر ادامه داد. در سال 1376 براساس تصمیمات متخذه در شورای عالی سیاستگذاری سازمان تات تحقیقات سبزی و صیفی به مرکز تحقیقاتی ورامین منتقل گردید و فعالیت های تحققاتی محصولات سیب زمینی، پیاز و حبوبات ابی تحت عنوان بخش تحقیقات سیب زمینی و پیاز در کرج فعالیت خود را شروع نمود. فعالیت های تحقیقاتی این محصولات قبل از انقلاب اسلامی علاوه بر کرج در چندین ایستگاه تحقیقاتی توسط 20 کارشناس انجام می گردید و در حال حاضر مسئولیت اجرای طرح های تحقیقاتی و برنامه تولید بذر کشور بر عهده 36 نفر کارشناس و عضو هیأت علمی می باشد. این بخش از دیرباز با مرکز بین المللی سیب زمین (CIP) در زمینه آموزش و تبادل ژرم پلاسم ارتباط داشته است. مهمترین اولویت ها و برنامه های تحقیقاتی محصولات این بخش به تفکیک ارائه میگردد.
1-سیب زمینی
سیب زمینی در جهان پس از گندم، ذرت و برنج مقام چهارم را از نظر میزان تولید دارد و در ایران پس از گندم مقام دوم را به خود اختصاص داده است. از نظر ارزش غذایی و تولید پروتئین و انرژی در واحد سطح تقریبا در بین کلیه محصولات زراعی بی رقیب است. سطح کشت آن در سال 1339 در حدود بیست هزار هکتار و عملکرد آن 8/4 تن در هکتار بود. با تاسیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال 1339 پس از 4 دهه تلاش های ترویجی و تحقیقی سطح زیر کشت آن به 160 هزار هکتار با میانگین عملکرد 23 تن در هکتار رسیده است. میانگین عملکرد جهانی سیب زمینی 16 تن در هکتار و میانگین عملکرد د رایران 7 تن بیشتر از مقدار مذکور می باشد.
تحقیقات انجام شده بر روی سیب زمینی به طور پراکنده و محدود از سال 1339 شروع گردید و تا سال 1358 به دلیل نداشتن اهمیت در جیره غذایی و کشت و زرع آن به عنوان یک محصول باغی نسبتا لوکس طبقه بندی شده و فعالیت های تحقیقاتی مربوطه نیز در بخش تحقیقات باغبانی انجام شده است. تحقیقات منظم و پی گیر سیب زمینی به منظور بدست آوردن ارقام مناسب برای کشت در ایران و همچنین بهبود تکنیک های کشت از سال 1349 شروع شده است. به موازات افزایش اهمیت محصول سیب زمینی در کشور در سال 1358 تحقیقات سیب زمینی از باغبانی جدا شده و بخشی تحت عنوان بخش سبزی و صیفی و سیب زمینی در موسسه تکمیل می گردد. بالاخره در اسفند ماه 1376 بخش تحققات سیب زمینی و پیاز از سبزی و صیفی تفکیک گردید. به طور کلی تحقیقات سیب زمینی از زمان شروع فعالیت های تحقیقاتی چهار هدف اصلی را دنبال کرده است:
1- به نژادی: معرفی ارقام مناسب سیب زمین از نظر مقاومت به بیماری، تنشهای زنده و غیر زنده به طوری که دارای عملکرد مطلوب و کیفیت قابل قبول برای مصرف کننده باشند.
2- تولید بذر سالم: در طبقات مادری و گواهی شده تولید بذر سیب زمینی برخلاف بسیاری از محصولات زراعی امری کاملا تخصصی بوده و نقش آن در افزایش کمی و کیفی محصول تولیدی به حدی است که در تمام دنیا مسایل به زراعی و حتی به نژادی را تحت اشعاع قرار داده است تاکنون کلیه بذرهای مادری کشور توسط موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر تولید شده و در زمینه تولید بذر گواهی شده نیز اقدام به عقد قرارداد با بخشهای خصوصی نموده و نظارت و کنترل فنی را عهده دار بوده است.
3- مسائل به زراعی: اهداف تحقیقاتی در این زمینه بسیار گسترده بوده و کلیه مسائل و مشکلات مبتلا به مزرعه از کاشت تا برداشت را شامل می شود.
4- نگهدرای سیب زمینی در انبار (انبارداری)
تحقیقات و دستاوردهای سیب زمینی در دهه 40:
سطح زیر کشت محصول در ابتدای دهه، 20605 هکتار و در پایان دهه به 48593 هکتار رسیده است روند عملکرد نیز سیر صعودی داشته و از 8/4 تن در هکتار به 7 تن افزایش یافته است علت افزایش عملکرد در این دهه عمدتاً ترویج یافتههای تحقیقاتی در زمینه روش های زراعی و آبیاری بوده است. در اواسط دهه نقش بذر سالم در افزایش کمی و کیفی محصول نیز مورد توجه قرار گرفته و در مجموع حدود 3012 تن بذر مادری توسط موسسه تولید و در اختیار کشاورزان قرار گرفت. در زمینه به نژادی اقدام زیادی صورت نگرفته و کلیه طرح های تحقیقاتی انجام شده به زراعی بوده و بر روی دو رقم بومی شده اسلامبولی و پشندی صورت گرفته است.
تحقیقات و دستاوردهای سیب زمینی در دهه 50:
میانگین سطح زیر کشت سالیانه سیب زمینی در این دهه 58022 هکتار می باشد که نسبت به دهه قبل حدود دو برابر افزایش یافته است بخشی از این افزایش سطح زیر کشت ناشی از بالا رفتن عملکرد و سود آور شدن زراعت سیب زمینی می باشد. در اواخر این دهه عملکرد سیب زمینی به 8/11 تن در هکتار رسید. مجموع تولید بذر مادری در این دهه 1862 تن می باشد که نسبت به دهه قبل 1150 تن کاهش نشان می دهد. بنابراین نقش بذر مادری تولیدی در افزایش عملکرد چندان قابل توجه نبوده و افزایش عملکرد عمدتا به دلیل ترویج یافته های تحقیقاتی در زمینههای به زراعی و نیازهای کودی، آبیاری و از همه مهمتر ارقام جدید بوده است. مهمترین ارقام معرفی شده در این دوره عبارتند از:
1- کوزیما 2-آلفا 3-آری 4-بینچی
برخی از این ارقام همانند کوزیما به دلیل سازگاری به شرایط اقلیمی ایران هم اکنون نیز در مناطقی مانند اصفهان در سطح نسبتا وسیعی کشت می شوند. این رقم از نظر طول دوره رشد نیمه دیررس محسوب شده و به شرایط های خشکی و رطوبتی متحمل است. غده های آن بزرگ و به شکل تخم مرغی تا گرد بوده و عمق چشم ها بر روی غده در حد متوسط می باشد. رنگ گوشت آن زرد و دارای بافت مستحکمی می باشد.
در این دهه روشهای کشت کرتی (غرقابی) و فاروپی (جوی و پشته) جنبههای مختلف نظیر عملکرد، میزان مصرف آب، هزینههای تولید و سلامت محصول مورد تحقیق قرار گرفته و یافته های مربوط به کشاورزان انتقال یافته است. در اواخر این دهه موسسه از طریق بخش خصوصی اقدام به تولید 3338 تن بذر سیب زمینی در طبقه گواهی شده نموده است که اثرات آن بر عملکرد در ابتدای دهه سوم آشکار می شود.
در این دوره سهم ارقام معرفی شده در افزایش عملکرد حداقل 50% بوده است به عبارت دیگر ارقام معرفی شده باعث افزایش محصول به میزان 4/2 تن در هکتار شده و در سطح کشور به میزان 182000 تن تولید سیب زمینی را افزایش داده است.
از مهمترین دستاوردهای تحقیقاتی این دوره در زمینه تولید بذر طرح سالم سازی ارقام بومی پشندی و اسلامبولی می باشد که با همکاری کارشناسان آلمانی در سال 1351 شروع شده و حدود 220 تن بذر مادری عاری از بیماری از رقم پشندی تولید گردید.
تحقیقات و دستاوردهای سیب زمینی در دهه 60:
سطح زیر کشت سیب زمینی در ابتدای دوره 87000 هکتار و در انتهای آن به 149 هزار هکتار رسیده است. همچنین میزان عملکرد در هکتار که در ابتدای دوره 12 تن بود، در آخر دهه به 17 تن افزایش یافته است. به عبارت دیگر میزان تولید در واحد سطح حدود 142 درصد افزایش نشان می دهد. براساس آمارهای بانک اطلاعات FAO- Agrostat میانگین مصرف سرانه در سال در طی دوره 32 کیلوگرم می باشد که نسبت به دهه قبل حدود 150 درصد رشد نشان می دهد.
در این دوره طرح های تحقیقاتی زیادی در زمینه مسایل به زراعی مانند تاریخ کاشت، تعیین نیازهای کودی ارقام مختلف، روش های آبیاری و زمان و روش های سرزنی محصول، انبارداری و تولید بذر انجام شده است. در زمینه ب...
منابع و مآخذ:
1- مؤسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج، تاریخچه.
2- پولمن، جان میلتون و دیوید آلن اسلیپر- ترجمه دکتر احمد ارزانی. اصلاح گیاهان زراعی، مرکز نشر دانشگاه صنعتی اصفهان. 1378
3- فارسی دکتر محمد و دکتر عبدالرضا باقری. اصول اصلاح نباتات، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 1377
4- زاهدی، دکتر اسماعیل، واژه نامه گیاهی، انتشارات دانشگاه تهران. 1377
5- یزدی صمدی، دکتر بهمن و همکاران، فرهنگ کشاورزی و منابع طبیعی، جلد اول زراعت و اصلاح نباتات. انتشارات فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران. 1377
6- میرهادی، دکتر محمد فرهنگ اصطلاحات کشاورزی، معاونت ترویج سازمات تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی. 1376
7- هوکر، دابلیو، جی، ترجمه اباذر رجبی، بیماری های سیب زمینی. انتشارات جهاد دانشگاهی. 1379.
8- شناسنامه تصویری پیاز، اداره کل آمار و اطلاعات کشاورزی معاونت برنامهریزی و بودجه، 1378.
9- بهداد ابراهیم، دایره المعارف گیاه پزشکی ایران. نشر یادبود اصفهان. 1375
10- شیبانی، حسن، سبزی کاری. مرکز نشر سپهر، 1361
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
مقاله رابطه هوش عاطفی و مهارت های ارتباطی با راهبردهای مدیریت تع
مقاله انواع غنیسازی در فرآورده های ماکارونی تحت فایل ورد (word)
مقاله تبیین رابطه سرمایه اجتماعی با خلق دانش و انتقال دانش سازما
مقاله پارامترهای موثر در استخراج نیکل توسط D2EHPA با اصلاح کننده
[عناوین آرشیوشده]