سفارش تبلیغ
صبا ویژن
خداوند می فرماید : گفتگوی علمی در میان بندگانم دلهای مرده را حیات می بخشد؛ آن گاه که در آن به امر من برسند [پیامبر خدا صلی الله علیه و آله]
 
دوشنبه 95 شهریور 29 , ساعت 2:17 عصر

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله خانواده و انواع آن فایل ورد (word) دارای 51 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله خانواده و انواع آن فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله خانواده و انواع آن فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله خانواده و انواع آن فایل ورد (word) :

خانواده و انواع آن

تعریف خانواده
صاحبنظران معتقدند: «خانواده از نخستین نظامهای نهادی عمومی و جهانی است که برای رفع نیازمندیهای حیاتی و عاطفی انسان و بقای جامعه ضرورت تام دارد و از همه نهادهای اجتماعی، طبیعی‌تر و خودی‌تر است.»

تیپهای خانواده
خانواده‌ها را از حیث کیفیت روابط درونی و میزان استحکام آنها می‌توان به سه تیپ تقسیم نمود که هر یک ویژگیها و مفاهیم خاص خود را داراست. این تیپها عبارتند از:
الف ـ خانواده متزلزل
ب ـ خانواده متعادل
ج ـ خانواده متکامل

از الگوهای خانوادگی مذکور، ابتدا، خانواده متزلزل را به لحاظ آسیب‌پذیری و آسیب‌زدایی آن مورد بحث و بررسی قرار می‌دهیم و ویژگیهای آن را ارائه می‌کنیم.
الف ـ خانواده متزلزل
1ـ خانواده متزلزل، از هدف اصلی خویش بازمانده، آرمانش را از دست داده است.
2ـ خانواده متزلزل، از درون تهی گشته، با هر ضربه، بیشتر می‌ریزد.
3ـ خانواده متزلزل، از روابط خصمانه و غیردوستانه آکنده است.
4ـ در خانواده متزلزل، مسئولیتها به کنار رفته، «وانهادگی» بر آنها حاکم است.
5ـ در خانواده متزلزل، مدیریت، تجزیه شده، تصمیم‌گیری در آن به غایت دشوار است.

6ـ در خانواده متزلزل، جاذبه‌ای مکفی برای پایبندی اعضای آن به میثاق زندگی مشترک، وجود ندارد.
7ـ در خانواده متزلزل، جاذبه‌ای مکفی برای پایبندی اعضای آن به میثاق زندگی مشترک، وجود ندارد.
8ـ در خانواده متزلزل، انتقادها به شکلی ظالمانه، مستقیم و مستمر توسط اعضای آن از یکدیگر به عمل می‌آید.

معنی و مفهوم اعتدال
بدون شک، همه افراد در پی دست یافتن به الگوی خانواده متعادل هستند و با این انگیزه به ازدواج روی می‌آورند، لیکن ابتدا باید معلوم نمود که خانواده متعادل هستند و با این انگیزه به ازدواج روی می‌آورند، لیکن ابتدا باید معلوم نمود که خانواده متعادل چیست و شیوه تحقق آن کدام است؟ تا براساس آن ضابطه، بتوان داوری نمود و اختلافها را از میان برد.
برای پی بردن به مفهوم خانواده متعادل، ابتدا واژه «اعتدال» را مورد بررسی قرار می‌دهیم. پدید یا شیء را زمانی دارای اعتدال و توازن می‌دانیم که حداقل برخی از ویژگیهای ذیل را دارا باشد:
ـ (نقطه) مرکز ثقل آن، مشخص و معلوم است.

ـ تساوی کششها و جاذبه‌ها، در پدیده متوازن، محرز است.
ـ شی‌ء متعادل، پس از مختصر حرکت و یا ضربه وارده، واژگون نمی‌شود و مجدداً به تعادل پایدار خود برمی‌گردد.
ـ در پدیده متعادل، هر جرئی از اجزاء در موقعیت و جایگاه خویش، قرار گرفته است.
ـ توازن و تعادل، زیبایی می‌آفریند، شیء متعادل، موزون و جذاب است.
درسی که از طبیعت می‌آموزیم.

«طبیعت، در عملیات خود آشفته نمی‌شود، بلکه در سیر خویش به پیش از یک نکته به نکته دیگر گام برمی‌دارد.» کومینوس
طبیعت، برای صاحبان بصیرت، درس‌آموز است و خود یک مکتب الهامبخش و برانگیزاننده می‌باشد. درختان و در بستر طبیعت، براسا اعتدال، عمل می‌کنند؛ به گونه‌ای که از نزدیکترین شاخه‌ها و برگها به منبع تغذیه درخت گرفته تا دورترین آنها، یکسان و عادلانه از ریشه، غذا دریافت می‌کنند و هرگز ندیده‌ایم که درختی، به برگها و شاخه‌های نزدیکش، غذا برساند و از آنها که دورترند، غافل بماند.

ویژگیهای فرد متعادل
برخی از خصوصیات بارز افراد متعادل، نرمال و بهنجار، عبارتند از:
1ـ فرد متعادل از تواناییهای خود، آگاهی دارد.
2ـ میان خواسته‌ها و داشته‌های فرد متعادل، نوعی تناسب و تلازم منطقی برقرار است. به این مفهوم که شعاع خواسته‌ها و انتظارات فرد از خویش، براساس تواناییهایش حد می‌خورد و تنظیم می‌شود.
3ـ فدر متعادل، روابط خود را با دیگران، براساس توازن و تعادل، برقرار می‌نماید و از افراط و تفریط در مناسباتش به دور است.
4ـ نوعی هماهنگی و همخوانی در کلیه رفتارها و عناصر شخصیتی فرد متعادل، مشاهده می‌شود. یعنی نه تنها رابطه منطقی میان گفتار و کردار وی وجود دارد بلکه اجزای گفتار وی از یک نوع وحدت و هماهنگی آکنده است و در عملکردهایش نیز تضاد وجود ندارد.

ب ـ معنی و مفهوم خانواده متعادل
تصویر واقع‌بینانه از خانواده متعادل، نوعی بصیرت و اعتماد به نفس در انسان می‌آفریند. منظور از خانواده متعادل، سازمان فاقد عیب و نقص نمی‌باشد، بلکه این مفهوم به شبکه‌ای از روابط متقابل اطلاق می‌شود که اعضای آن درگیری با مشکلات و موانع احتمالی بوده و ضعفهای کم و بیش قابل اعتنایی نیز دارند، لیکن در مقابله با موارد مذکور، شیوه منطقی اتخاذ می‌کنند و برای مسایل، اهمیتی در خور آنها قائل می‌شوند (تناسب بین کنش و واکنش) و در برابر موقعیتهای دشوار که ناگزیر از انتخاب باشند، تصمیم به موقع و مقتضی اتخاذ می‌کنند.

به طور خلاصه، خانواده متعادل، به مجموعه‌ای اطلاق می‌شود که علاوه بر حفظ موقعیت و جایگاه هر یک از اعضای آن، دارای ویژگیهایی باشد که در درسهای همین کتاب دوازده مورد از آنها را شرح خواهیم داد.
ج ـ خانواده متکامل (بالنده)
آیا خانواده متعادل، منظور نهایی ما را محقق خواهد نمود؟
و آیا در ورای دستیابی به خانواده متعادل، می‌توان تصویری از خانواده‌ای برتر در بستر زندگی پویا و متحول، ترسیم نمود؟
و بالاخره آیا آرمانها و هدفهای زوجین، پس از نیل به زندگی متعادل، از باروری و حرکت باز خواهند ایستاد و زندگی عقیم و را کد باقی خواهد ماند؟

روان‌شناسان مکتب کمال معتقدند که خانواده پس از حصول تعادل، به تکامل و بالندگی می‌رسد و آن زمانی است که حداکثر قابلیتها و تواناییهای وجودی اعضای آن (خانواده)، کشف شود و مورد پرورش و توسعه و گسترش قرار گیرد.
در چنین صورتی، اعضای خانواده متکامل، نه تنها خود مشکلی ندارند و از تعادل لازم برخوردارند، بلکه «مشکل‌زدا» نیز هستند رفع آسیبهای روانی و اجتماعی سایرین و خانواده‌های وابسته، گام برمی‌دارند.

اعضای خانواده متکامل، هدفهایی فراتر از منافع شخصی در سر می‌پرورانند و علاوه بر آن، مستقل از اظهار نظرها و داوریهای مردم عمل می‌کنند؛ هم به لحاظ درستی عملشان و هم از جنبه اتکا به معیارهای مطمئن و دقیقی که در ارزیابی هر رفتار، از آن برخوردارند.

نکته‌هایی که از بهار می‌آموزیم
بهار، درسهایی آموزنده و زندگی‌ساز دارد. از نکته‌های درس‌آموز بهار، ذیلاً بمواردی اشاره می‌نماییم که مطابقت آنها با خانواده متعادل، الهامبخش زوجین می‌باشد:
1ـ تنوع
در بهار، تنوع خاصی در رنگها و جلوه‌های طبیعت، درختان، گیاهان و گلها مشاهده می‌شود. زندگی متعادل نیز باید برخوردار از تنوع ویژه‌ای باشد. کار، استراحت، اوقات فراغت، مطالعه، ورزش، ارتباط با خدا و; همگی عناصری از یک زندگی متنوع بوده و در جای خود، مهم و با ارزش تلقی می‌شوند.

2ـ شادابی
بهار، آکنده از شادابی و طراوت است، بگونه‌ای که معرف تحول و دگرگونی در تمامی طبیعت می‌باشد. زندگی متعادل، نیز برخوردار از شادابی و سرزندگی است. باید زوجین در زندگی مشترک خویش، مشوق روح شادمانی و مسرت باطنی باشند و هریک بر دیگری در این امر، سبقت جویند.
3ـ تعادل
از زیباییهای بهار، تعادل در هواست؛ نه آنچنان سرد است که گزنده و نه آن اندازه گرم که سوزنده باشد. هوای ملایم و نسیم فرحبخش بهار، جانها را گرمی می‌بخشد.
زوجین در زندگی متعادل، با الهام از مکتب بهار، در روابط متقابل خویش به دور از هرگونه افراط و تفریط، مناسباتی گرم و ثمربخش را پی‌ریزی می‌کنند. روابط نه آنسان افراطی است که به وابستگی و اتکای بیش از حد، بینجامد و نه سرد و قهرآمیز است که بذرهای محبت و عاطفه را از قلوب آنان برکند.

4ـ تحول
طبیعت، پس از دوره افسردگی و خمودی خزان، در طراوت بهار به وجد می‌آید و دگرگونیهایی را در خود پذیرا می‌شود. اندام خشکنده گیاهان و درختان در گذر از رکود و رخوت زمستان به شور و جذبه بهار، جوانه‌های حیات را بر خود ظاهر می‌سازد. چنین تغییر و تحولی در طبیعت، این پیام را برای هر فردی دربر دارد: «حال که طبیعت، متحول شد، تنها انسانها که برتر از طبیعتند و اشرف مخلوقات، باید در این دگرگونیها بر طبیعت، سبقت جویند».

اعضای هر خانواده، نیک بیندیشند که هریک نسبت به از دست دادن سرمایه عمر و سپری نمودن بهترین سالهای زندگی، چه حاصلی اندوخته‌اند و با چنین سرمایه‌ای، دست به چه معامله‌ای زده‌اند؟ چنین اندیشه‌ای، بارور و زاینده است و انسان را فراتر از پوچی و ابتذال، به رشد و تعالی می‌خواند. از کلمات ارزشمند امام سجاد علیه‌السلام در دعای مکارم‌الاخلاق، قسمتی را در ذیل نقل می‌کنیم:
«;و عمرنی ماکان عمری بذله فی طاعتک، فاذا کان عمری مرتعاً للشیطان فاقبضنی الیک.»
«خدایا به من عمر طولانی عطا فرما تا زمانی که عمرم در راه اطاعت و بندگی‌ات صرف شود و اگر روزی برسد که سالهای زندگی‌ام چراگاه شیطان گردد، مرا فرصت مده.»

5ـ حیات‌آفرینی
بهار، حیات است و حیات آفرین. آنگونه که نسیم بهاری بر روحها و جانها می‌وزد، حیاتی دوباره در کالبدها می‌دمد و به عبارتی، بهار علاوه بر ویژگی سرزندگی، زندگی‌ساز نیز هست.
گفت پیغمبر به اصحاب کبار تن مپوشانید از باد بهار
آنچه با برگ درختان می‌کند با تن و جان شما آن می‌کند

در زندگی متعادل، این موضوع که هریک از زوجین علاوه بر درک زندگی، زندگی‌ساز باشند، یک ضرورت است. طرح این پرسش مهم، پاسخی را از عمق وجدان آدمی می‌طلبد و آن عبارت است از اینکه: «تا چه میزان، در ساختن و ترمیم زندگی دیگران، نقش ایفا می‌کنیم؟» و به عبارتی آیا شخصیت ما آن توان را دارد که علاوه بر مشکل‌زدایی از زندگی شخصی و خانوادگی، از زندگی دیگران نیز مشکلات را بزداید؟

ویژگیهای خانواده متعادل
«بعد از اسلام که بالاترین نعمتهاست، همسر خوب و شایسته بزرگترین نعمت زندگی است.» رسول اکرم (ص)
جنبه‌های ممتاز و برجسته خانواده متعادل کدام است؟ و اصولاً بیان آنها چه اثراتی را دربر دارد؟ خصوصیات خانواده متعادل را می‌توان در دو بعد، مورد بررسی قرار داد:
ـ در زمینه ارتباط با همسر
ـ در زمینه ارتباط با فرزند

ضمن بیان ویژگیهای مذکور بطور جداگانه و تفصیلی، اجمالاً اشاره می‌کنیم که اولین و مهمترین تأثیر بیان خصوصیات مذکور، ارائه ضوابط روشن و متقن به منظور ارزیابی هر خانواده از میزان تعادل و استحکام روابط درونی خویش می‌باشد.
«مناسبات با همسر» در خانواده متعادل
الگوهای حاکم بر مناسبات با همسر، برچه مبانی و قواعدی استوار است؟ بررسی و تحلیل تجارب موفق و کندوکاو در روابط متقابل مرد و زن، عناوین ذیل را پیش روی ما قرار می‌دهد:
1ـ بینش تکاپویی در برابر بینش جزمی (دگماتیک)

بینش را اگر به منزله طرز تلقّی بخصوص، نحوه خاص برخورد با مسایل و نوع ویژه‌ای از نگریستن به موضوعات در نظر بگیریم، تعیین‌کننده شیوه‌ها و خط‌مشی‌های زندگی ما می‌باشد. بینشها، روشها را می‌آفرینند و تنظیم‌کننده روابط ما با جهان درون و جهان بیرون هستند.
در خانواده متعادل، زن و مرد از بینش تکاملی و تحولی برخوردارند. این ویژگی، فرد را برمی‌انگیزد تا نقطه‌نظر ثابت و غیرقابل تغییری نسبت به زندگی و همسر خود اتخاذ ننماید؛ به عنوان مثال، نگرش تحولی، روابط زندگی را پدیده‌ای بسته، جبری و گریزناپذیر، نمی‌پندارد. بلکه آن را همچون جریان

سیال و انعطاف‌پذیری تلقی می‌کند و برای دگرگونی آن، در خود، جسارت و جرأت اقدام می‌بیند.
بینش تکاپوی فرد نسبت به همسر، او را وا می‌دارد تا علی‌رغم پاره‌ای ضعفها و نپختگیها از ناحیه همسر، شخصیت وی را همچنان با ارزش تلقی نموده و علاوه بر حفظ جایگاه و موقعیتش، امکان تحول را نادیده نینگارد و شخصیت انسان را، پدیده‌ای رو به رشد و قابل توسعه در نظر آورد که پیوسته فرصتهایی جهت شکوفایی آن وجود دارد و همسر وی نیز از این قاعده، مستثنا نیست

.
به طور خلاصه شخص رشید و متعادل نسبت به همسر خویش، نگرش متکی بر سه عنصر دارد:
ـ او را به عنوان فردی با ارزش و برخوردار از کرامت انسانی، می‌پذیردو
ـ او را فردی مستعد کمال و تحول می‌پندارد.
ـ علاقه‌مند به پیشرفت و ترقی او می‌باشد.

چنین بینشی، در شخصیت انسان عرصه زندگی را بر روی نوآوریها، می‌گشاید و کانون خانواده را از زوال و فرسایش تدریجی مصون می‌سازد.
آنتروپی و زندگی
آنتروپی (Entropy) را به کهولت و مرحله نهایی تحلیل ماده و نیروی پدیده، مرحله رکود و از بین رفتن شکل و کیفیت پدیده، تعبیر نموده‌اند. مطابق اصل دوم ترمودینامیک، انرژی درونی یک پدیده، به مرور زمان تبدیل و تغییر می‌پذیرد و به تدریج در آن نوعی استحاله و استهلاک به وجود می‌آید.
زندگی، نیز به سان یک پدیده، مشمول چنین قاعده‌ای می‌باشد. بینشهای ایستا و راکد، یعنی بینشهایی که به تحول شخصیت و امکان دگرگونی آن با دیده تردید می‌نگرند، آنتروپی زندگی را تسریع می‌نماید.
برای مقابله با این پدیده، باید زندگی را از درون و بیرون تقویت نمود؛ از درون باید به زیباییهای باطنی مانند لذت تفکر، لحظه‌های اوج عارفانه و خلوتهای شخصی پرداخت و این زمینه‌ها را پرورش داد. در نتیجه، فردی که به لذتهای باطنی و تجربه‌های ارزشمند دست یابد، شخصیت خود را بر علیه

هرگونه پوچی، احساس بیهودگی و ابتذال، حفظ خواهد نمود. در بعد دوم شخصیت، باید با اخذ تجارب اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی، به مبارزه علیه آنتروپی، اقدام نمود. این کیفیت که تحت عنوان ضد آنتروپی (Neg-Entropy) موسوم است. این امکان را به افراد می‌دهد تا با توسعه روابط اجتماعی سالم، بتوانند زندگی خود را از آسیب‌پذیری و در معرض آنتروپی قرار گرفتن، حفظ کنند.

2ـ تبادل عاطفی در برابر انجماد عاطفی
«همدردی، سرآغاز توانیی است.»
حضرت مسیح(ع)
گوهر مخزن اسرار همانست که بود
حقه مهر بدان مهر و نشانست که بود
عاشقان زمره ارباب امانت باشند

لاجرم چشم گهربار همانست که بود
از صبا پرس که ما را همه شب تا دم صبح
بوی زلف تو همان مونس جانست که بود
طالب لعل و گهر نیست وگرنه خورشید
همچنان در عمل معدن و کانست که بود

از بهترین و پرشکوه‌ترین تجلیات زندگی متعادل، سرمایه‌گذاری انسانی یا داد و ستد عاطفی بین زوجین است. در هیچ مرحله‌ای از مراحل زندگی، نمی‌توان احساس بی‌نیازی از عواف نمود. داد و ستد عاطفی در دو زمینه قابل بررسی و مطالعه است:
ـ تبادل عاطفی در ابتدای زندگی
ـ تبادل عاطفی در ادامه زندگی
مشی عاطفی در آغاز ازدواج، با شور و حرارت خاصی، حضور وافر و موثری دارد، لیکن پس از مدتی، به لحاظ عدم آگاهی و غفلت یکی از زوجین یا هر دو، نبض زندگی کند می‌شود و عواطف سرشار و با حرارت، فروکش می‌کند و لحظه‌های ملال از راه می‌رسد و گله‌ها و شکوه‌ها، هر آن به پیکره زندگی، تازیانه می‌زند و زن و شوهر، مستأصل و درمانده، متحیرند که چرا زندگی به این مرحله تنزل نموده است. آنها از این حقیقت غافلند که عاطفه به همان اندازه که برای یک شروع خوب ضروری است، برای ادامه زندگی خوب نیز لازم است.

اگر دهه اول زندگی مشترک را به منزله شروع تبادلات عاطفی و همحسی زوجین تلقی کنیم و آن را فرصتی برای درک روحیات هر یک به حساب آوریم، در دهه‌های بعد داد و ستد عاطفی، نیاز به جلوه بیشتر و مساعدتری خواهد داشت؛ به ویژه در سالهای میانی و پایانی زندگی مشترک که احساس تنهایی و از دست رفتن جوانی به مشکلات زوجین دامن می‌زند، تلاش آنها برای اثبات عواطف صادقانه و صمیمانه‌شان، ضرورتی بیش از گذشته می‌یابد و دوام استحکام زندگی‌شان را تضمین خواهد نمود.

شیوه‌های داد و ستد عاطفی
علی‌رغم آنکه تمامی خانواده‌ها با انگیزه برپایی یک زندگی متعادل، در این وادی گام می‌نهند، لیکن در پاره‌ای از مواررد، این تلاشها به بن‌بست منجز می‌شود. علت این امر را باید در ناکامی زوجین در دستیابی آنها به شیوه‌های موثر داد و ستد عاطفی جستجو نمود. آگاهی از شیوه‌های صحیح مبادلات عاطفی، افقهای روشنی را فراروی زوجهای جوان، قرار می‌دهد. این شیوه‌ها را در ذیل سه عنوان، می‌توان مورد بررسی قرار داد.

ـ شیوه قلبی
ـ شیوه کلامی
ـ شیوه عملی
شیوه قلبی
اولین و ابتدایی‌ترین مرحله داد و ستد عاطفی، شیوه قلبی و باطنی آن است. به این ترتیب که قلب خاستگاه و رویشگاه تمامی ارتباطات و مناسبات انسانی است. آنچه که بر زبان جاری می‌شود و یا از اعضا و جوارح آدمی صادر می‌شود، از نهانگاه دل و قلب برمی‌خیزد. قلب سرچشمه فیاض احساسات و تمایلات است. از این رو هرگز نباید به احساسات و عواطف منفی اجازه داد که به زوایای قلب آدمی نفوذ کنند و آن را تحت تاثیر قرار دهند. چه، در این موقعیت، عواطف نامطلوب نسبت به یک فرد، به تدریج رشد نموده به نفرت و خصومت علیه وی مبدل می‌گردند. اگر انسان در کشتزار قلب خود بذر نفرت کاشت، طوفان درو خواهد کرد.
صورت دیگر قضیه این است که زمینه را برای پرورش احساسات مثبت و عواطف سازنده نسبت به همسر فراهم نموده قلب را بستر رویش حالاتی این گونه قرار دهیم و به عبارتی، قلب را ترتیب کنیم و همان دسه احساسات و عواطفی را که مایلیم دیگران (به ویژه همسر و فرزند) نسبت به ما ابراز نمایند، ما در کانون درون (قلب)، نسبت به آنها پرورش دهیم. تداوم این امر چشمه‌های فیاضی را در نهاد انسان به وجود می‌آورد و آثار شکوهمند آن بر روابط او با دیگران، تجلی خواهد نمود.
شیوه کلامی
«کسی که به همسرش بگوید: ”تو را دوست دارم“، این جمله هرگز از دل او خارج نخواهد شد.»
رسول اکرم
یکی از تواناییهای روحی و جاذبه‌های شخصیتی آدمی، ابراز محبت او نسبت به همسر و شریک زندگی‌اش می‌باشد. چه بسا کسانی که در دل، همه‌گونه محبت نسبت به همسرشان دارند، ولی توانایی ابراز آن را ندارند و در نتیجه اطمینان خاطر در خود و همسر نمی‌آفرینند و ابرهای سیاه تردید و ناامنی بر زندگی‌شان، سایه می‌افکند و ناآگاهانه شکست خود را در زندگی به سرنوشت، بخت و اقبال بد، نسبت می‌دهند.

موانعی که در مسیر ابراز محبت، راه را سد می‌کنند عبارتند از: عدم معرفت، غرور بیجا و حجب و حیای افراطی.
آموزش مسایل زندگی به دختران و پسرانی که در آستانه ازدواج قرار دارند، معرفتی کارآمد و مطلوب می‌آفریند و آنها را با وظایف و مسئولیتهایشان از جمله شیوه‌های ابراز محبت آشنا نموده، بخشی از مخاطراتی را که یک زندگی جوان و نوپا را تهدید می‌کند، دفع می‌نماید.
غرور، آفت دیگری است که راه را بر تبادل عاطفی می‌بندد. برخی از همسران جوان، به ویژه مردها، در اظهار محبت نسبت به همسرشان نوعی خست عاطفی به خرج می‌دهند و لازمه مردانگی را پرهیز از اینگونه اظهارات و توجهات می‌دانند. در حالی که مردان بزرگ و با ضخیت در بذل عواطف

خالصانه و صمیمانه نسبت به همسر، کوچکترین تردیدی به خود راه نمی‌دهند. نمونه‌های زنده چنین مناسباتی را در سیره نبی‌اکرم(ص) و زندگی داخلی ایشان می‌توان مشاهده نمود.
مانع سوم که احتمالاً از جانب زنان بیش از مردان در تبادل عاطفی مشکل می‌آفریند، نوعی حجب و حیای افراطی است که نشأت گرفته از تربیت سختگیرانه والدین، فقدان الگوی مناسب در این زمینه و برخی پیشداوریهایی است که در ذهن زوج

های جوان شکل گرفته است و متأثر از القائات منفی پاره‌ای از والدین ناآگاهی می‌باشد.
به هر حال، گفتن جملاتی که حاکی از محبت زوجین، نسبت به یکدیگر است، نه تنها در رفع بسیاری از سوءتفاهمها، سوء‌ظنها و تردیدها موثر و کارساز است بلکه بر میزان و شدت محبت آنها می‌افزایند و شیرین کامی زندگی را تضمین می‌کند.
شیوه عملی
شیوه عملی در سرمایه‌گذاری انسانی، سومین روش داد و ستد عاطفی است. در این طریق، پایه‌های زندگی که قبلاً از راههای قلبی و کلامی ابراز محبت، استوار شده بود، با انجام دادن خدمتی برای همسر استحکام بیشتری می‌یابد و احساس ارزش شخصی هر یک، فزونی می‌گیرد. در این مرحله، هر یک از زوجین با شناسایی دقیق روحیه همسر، مساعی خود را در جهت ارائه یک خدمت به کار می‌گیرند و با این عمل، نه تنها باری از دوش او برمی‌گیرند و مشکلات کاهش می‌یابد، بلکه این احساس را در شریک زندگی خود برمی‌انگیزند که وی، فرد باارزشی است، زریا دیگران مترصد خدمت به او می‌باشند. پیوسته در پشت هر لطفی که از دیگران می‌بینیم، یک احساس ارزش شخصی، برای ما نهفته است.

3ـ مثبت‌گرایی در برابر منفی‌گرایی
در دم از یارست و درمان نیز هم
دل فدای او شد و جان نیز هم
اینکه می‌گویند آن خوشتر ز حسن
یار ما این دارد و آن نیز هم
هر دو عالم یک فروغ روی اوست
گفتمت پیدا و پنهان نیز هم

از مهمترین ویژگیهای خانواده متعادل، توانایی برخورد مثبت و سازنده با جهان پیرامون و یا به عبارتی «مثبت‌گرایی» است. افراد و یا خانواده‌های واجد این خصیصه، شایستگی آن را دارند که در مواجهه با مسایل انسانی و پدیده‌ها، جنبه‌های مثبت، آموزنده و الهامبخش آن را مورد توجه قرار دهند و جنبه‌های منفی، حتی‌المقدور، مورد اغماض قرار گیرد.
چنین حالتی، متأثر از کیفیت روحی و نفسانی فرد است و تبلور باطنی زیبا، سیرتی دوست‌داشتنی و غنای درونی شخص می‌باشد. شخصی که دارای سیرتی زیبا شد، پیوسته در همسرش آنچه را که زیباست، مشاهده می‌کند و حتی برخی معایب او را حسن می‌بیند.

مثبت‌گرایی را می‌توان، «هنر خوب دیدن» نامید، که خود «هنر چگونه دیدن» است، و زمانی قابلیت آن را می‌یابیم خوب ببینیم که چشمهایمان را این گونه تربیت کنیم. شخصیت‌های بزرگوار و کریم‌النفس، آنچنان بر تمامی اعضا و جوارح خود تسلط دارند که آنطور که بخواهند و اراده کنند، می‌بینند. از این رو مقدمه «مثبت‌گرایی»، «مثبت‌نگری» است؛ ابتدا باید، خوبیها و مثبتها را دید و سپس بدانها گرایید.

تربیت نمودن چشمها از جنبه دیگری نیز قابل توجه است و آن «هنر چه دیدن» می‌باشد. منظور از این عنوان، «هنر حلال دیدن» است؛ یعنی آنچه را که خدا به ما امر فرموده ببینیم و چشمها را از آنچه خدا نهی فرموده بازداریم و بپوشانیم و از این طریق بر مصونیت اخلاقی خود و خانواده‌مان بیفزاییم.
اینک از کلام ارزشمند امام سجاد(ع) قسمتی را که تحت عنوان «حق چشم» بیان شده است، نقل می‌نماییم: حق چش این است که:

«آن را از نگاههای آلوده حفظ کنی و خوار و بی‌مقدار قرار ندهی، طوری نباشد که به آن به دیدهای نامناسب بپردازی، بلکه آن را برای دیدن آنچه موجب دانش عمیق تو می‌گردد و می‌توان از آن عبرت گرفت به کار بری. زیرا چشم دروازه‌ای است برای دیدن و نتیجه‌گیریهای مفید از آنچه می‌توان دید.»

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
دوشنبه 95 شهریور 29 , ساعت 2:17 عصر

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  گزارش کارآموزی در بخش کنترل کیفیت پگاه شهد قزوین ( گلاویژ ) فایل ورد (word) دارای 32 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد گزارش کارآموزی در بخش کنترل کیفیت پگاه شهد قزوین ( گلاویژ ) فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی گزارش کارآموزی در بخش کنترل کیفیت پگاه شهد قزوین ( گلاویژ ) فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن گزارش کارآموزی در بخش کنترل کیفیت پگاه شهد قزوین ( گلاویژ ) فایل ورد (word) :

گزارش کارآموزی در بخش کنترل کیفیت پگاه شهد قزوین ( گلاویژ ) فایل ورد (word)

پیشگفتار
کارآموزی در بخش کنترل کیفیت در پگاه شهد قزوین که تولید کننده یک نوشابه گاردار به نام گلاویژ میباشد فرصت مناسبی را برای کسب تجربه و مهارت لازم برای ورود به بازار کار برای اینجانب فراهم نمود ، فعالیت در یک محیط کاری با فعالیت های کنترل کیفیت بسیار پر اهمیت ، آشنایی با محیط کاری کارخانه و همچنین خط تولید و اهمیت بخش کنترل کیفیت در کارخانه های تولید کننده مواد غذایی از جمله اهم مواردی بود که در این دوره با آن آشنا شدیم که در زیر به اختصار به توضیح و تشریح آنها خواهیم پرداخت .

تاریخچه نوشابه سازی :
تاریخچه نوشابه سازی اساساً به زمانی بر می گردد که بشر علاوه بر مصرف آب آشامیدنی می توانست از افزودن موادی چون طعم دهنده ها و شیرین کننده ها به آب ، شربت های متعددی را تهیه کند. بعدها که مصرف شیرین کننده ها متداول گشت ایرانیها طعم دهنده هایی نظیر به لیمو ، آلبالو ، زرشک ،آلو ، انجیر و بسیاری از عرقیات نظیر نعناع ، آویشن ، بهار نارنج و غیره را بطور طبیعی در نوشیدنی ها مصرف می نمودند . او متاسفانه تکنیک استفاده از عرقیات و استخراج اسانس از آن که در حقیقت امولسیون طعم دهنده در آب است تا امروز در ایران پیشرفتی نکرده است .

سابقه نوشابه سازی در ایران به معنای جدید آن به سال 1331 بر می گردد . در این سال شرکت زمزم محصول تولیدی خود را با نام پپسی کولا به بازار عرضه کرد . قبل از این تاریخ نوشابه های گازدار سنتی نظیر لیمونادر اغلب بصورت غیر بهداشتی تهیه و به بازار عرضه می شد . و در سال 1333 کارخانه کوکا کولا ، در سال 1334 شرکت ساسان تاسیس شد که محصولات تولیدی را به نام کانا درای و سوپر کولا به بازار عرضه کردند . نوشابه های دیگر مانند اسو ، شوئپس ، آلپاین و فانتا نیز به بازار عرضه شدند که بعد از مدتی یا تعطیل شدند یا در کارخانه زمزم و ساسان ادغام گردیدند .
حدود 50 سال پیش اولی

کارخانه نوشابه سازی در ایران آغاز به کار کرد در ابتدا عدم تطبیق نوشابه با ذائقه مردم و ماهیت و وابستگی تولید کنندگان و حکم تحریف مصرف نوشابه از گسترش بازار مصرف این کالا جلوگیری کرد . جا افتادن نوشابه به عنوان الگوی مصرف سالها طول کشید اما امروزه نوشابه یک کالای پر مصرف می باشد . در سال 1356 تولید نوشابه در سطح کشور حدود 7/1 میلیارد بود این رقم در سال 1362 به 6/2 میلیارد بطری رسید . و این روند تا به امروز ادامه داشته است .

فصل اول
معرفی پگاه شهد قزوین ( گلاویژ )

تاریخچه :
کارخانه پگاه شهد قزوین در سال 1379 تاسیس و راه اندازی شد ، این کارخانه در فضایی به مساحت 2500 متر مربع در منطقه صنعتی روستای کورانه قزوین شروع به فعالیت نمود و عمده فعالیت این کارخانه تولید نوشابه های گازدار با عنوان تجاری گلاویژ میباشد .

کارخانه گلاویژ با هدف تولید وسیع در سطح کشوری و گسترش فعالیت های خود در سطح بین المللی شروع به فعالیت نموده است و تا به حال که چیزی حدود 6 سال از شروع به فعالیت صنعتی و جدی این کارخانه می گذرد توانسته است قسمتی از بازار داخلی را دردست بگیرد و با برنامه ریزی بلند مدت و توسعه فعالیت های خود و بهره گیری از نیروهای متخصص و تجهیز خود به دستگاهها و ماشین آلات مدرن و پیشرفته چشم به بازار های جهانی دوخته است .

 

اهداف :
این کارخانه با بهره گیری از نیروهای متخصص و مجرب و بهره جویی از ماشین آلات روز صنعت نوشابه سازی جهانی چشم به توسعه وسعت بازار داخلی خود و در پی آن گسترش محصول در بازار های کشورهای همسایه و سپس در بازار های سایر کشور های جهان دوخته است .

نام تجاری گلاویژ :
نام گلاویژ ، واژه ای ترکی است و به معنای ستاره صبح گاهی میباشد .

آدرس کارخانه :
قزوین – جاده الموت – 5 کیلومتری روستای کورانه – شهرک صنعتی کورانه

ویژگیهای منحصر به فرد گلاویژ :
• بهره گیری از دستگاه های نوشابه ساز INTER MIX ساخت شرکت SIDEL ایتالیا که امکان تولید همزمان سه گونه محصول را فراهم ساخته است.
• بهره گیری از سه دستگاه بطری ساز BLOW MOULDING ساخت شرکت SIG CORPOPLAST آلمان با قابلیت تولید 000/70 بطری در ساعت.
• بهره برداری از خط تولید پیوسته (CONTINUOUS) کاملاً خودکار شربت سازی ساخت شرکت VAN DER MOLEN آلمان مجهز به دستگاه های کانتی مول و پاستوریزاتور با ظرفیت ساخت 20 هزار لیتر شربت در ساعت.

• بهره برداری از واحد عصاره سازی با ظرفیت ذخیره سازی 000/160 لیتر عصاره در تانک های تماماً ضد زنگ (STAINLESS STEEL) پنج و ده واحدی، جهت تولید 800 هزار لیتر نوشابه.
برتری های فنی شرکت گلاویژ، فراهم آورنده اعتماد و اطمینان بالای مصرف کنندگان محصولات گلاویژ و تضمین کننده سلامت و کیفیت نوشابه های تولیدی است .برخی دیگر از سرآمدی های تجهیزاتی و تکنولوژیک گلاویژ را میتوان چنین عنوان نمود :
• نصب و راه اندازی دو خط تولید دربهای پلاستیکی DOUBLE SEAL ساخت شرکت HU

SKY کانادا مجهز به دستگاه چاپ TAMPO PRINT آلمان با قابلیت تولید 500 میلیون درب در سال با قالب های ساخت شرکت CORVAGLIA سوئیس.
• نصب و راه اندازی تصفیه خانه مدرن و تماماً ضد زنگ ساخت شرکت ICE فرانسه با ظرفیت پالایش یکصد مترمکعب آب در ساعت، این تصفیه خانه به دستگاه های پالایشگر و کنترل کننده RO ،ازنایزر، UV و نیز واحد غنی سازی آب مجهز است.
• به کارگیری تجهیزات گرمایش، سرمایش، هوای فشرده و برق مصرفی پیشرفته و مدرن، با قابلیت اعتماد و اطمینان (RELIABILITY) بالا و تضمین کننده ایمنی و مطلوبیت شرایط کار.

فناوری های نوین، جایگاهی برجسته و تعیین کننده در فعالیت های شرکت گلاویژ دارند و بی گمان بهره گیری از تکنولوژی های پیشرفته را می توان یکی از وجوه بارز معرفی و شناسایی این بنگاه بزرگ تولیدی محسوب نمود.
• استفاده از سامانه های خودکار گوناگون در تولید نوشابه و کاهش موثر دخالت عامل انسانی.
• امکان تولید سه گونه محصول هر یک در سه اندازه متفاوت با سه نوع بسته بندی مجزا.
• استفاده از برچسب های BOPP لامینه شده.
• استفاده از دستگاه های بالابر درب بطری برای حمل مکانیزه درب بطری.
• بهره گیری از دستگاه های پالت تایزر و استرچ پالت در پایان خط تولید.
• بهره گیری از دستگاه های کنترل اتوماتیک سطح برای یکسان سازی حجم نوشابه های تولیدی.
• بهره برداری از دستگاه های تست سریع میکربی برای تسریع در کنترل کیفیت محصولات.
• اجرای واحد تصفیه فاضلاب به منظور کاهش مخاطرات زیست محیطی.

تولید سبز (GREEN) و غیر آسیب زا را می توان از مهمترین برجستگی ها و امتیازات تکنولوژیک شرکت گلاویژ محسوب کرد.این همه سرآمدی، دستاورد اعتماد ملی به نوشابه های ارم را فراهم آورده است و این محصولات را به همراهی آشنادر سفره ایرانیان تبدیل نموده است.

شرکت گلاویژ مسرور است که موفق گردیده حمایت نهادهای قانونی و ناظر ملی و بین المللی را در بیشترین حد فراهم آورد.
دریافت پروانه های مورد نیاز از :
• اداره کل صنایع استان قزوین
• اداره کل نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی
• اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان قزوین

تضمین گر سلامت کیفی محصولات گلاویژ است.
سال 1382 را باید سرآغاز دگرگونی های عمیق در فعالیت شرکت گلاویژ تلقی کرد.در این سال در پی استقرار تیم مدیریتی خلاق، کارآفرین و نوآور به راهبری جناب آقای دکتر ابرقویی، تولید شرکت به میزان پنج برابر سال قبل افزایش یافته و طی سال های 1383 و بعد از آن به رشد بی سابقه 60 درصدی دست یافت. سال 1385 به عنوان نقطه عطف و سال تحول گلاویژ قدیم به گلاویژ جدید یا شاخصه هایی بدین شرح محسوب می گردد:
1 عقد قرارداد تاریخی جهت تولید نوشابه گلاویژ تحت لیسانس شرکت سون آپ بین المللی به منظور قرار گرفتن نوشابه گلاویژ در سطح نوشابه های مطرح بین المللی دنیا.
2 بالابردن سطح کیفی محصولات تولیدی.
3 استفاده از بطری ها و برچسب های جدید و شکیل به همراه انجام تغییرات لازم در شکل و ابعاد آنها.
4 استفاده از شیوه های نوین علمی فروش و بازاریابی برای تخصیص بیشتر سهم بازار فروش.
5 افزایش صد درصدی در توزیع و فروش خرده فروشی توسط شرکت.
6 گسترش محسوس واحد فروش شرکت.
7 بکارگیری روش های مختلف تبلیغاتی برای حمایت از محصولات جدید همانند استندها و یخچال های تبلیغاتی و تهیه و توزیع پوستر و ساعت در همین راستا.

مختصری از نحوه کار شرکت :
عصاره ها :
عصاره‏های شرکت گلاویژ ( پگاه شهد قزوین ) عبارتند از: کولا، پرتقالی، لمون لایم، ورزشی، انبه و انواع دایوت‏های بدون قند است که البته تمام شرکتها ایران همین انواع را میزنند.

نوشابه از چه چیزهایی درست شده است؟
آب، شکر، مواد نگهدارنده، گاز کربنیک، عصاره
آب مصرفی این شرکت آب چاه است که عمق این چاه حدود 140 متر است که از 45 سال پیش که این کارخانه تاسیس گردیده است آب کارخانه را تامین میکند. آب از چاه وارد آب انبار میشود و از آنجا وارد تصفیه خانه میشود و به روش لایم سودا تصفیه میشود.

شکر مصرفی این شرکت داخلی است وهمان شکر معمولی است که از داخل کشور تامین میشود. نوشابه‏های رژیمی به جای شکر از شیرین‏ کننده های مصنوعی به نام آسپارتان استفاده میشود که شیرین کنندگی این ماده مصنوعی حدود 200 برابر شکر است.عصاره: پرتقالی الف- که از رنگهای مجاز خوراکی استفاده میشود مانند سانسویل نو- کالمهگزین
پرتقالی ب: صمغ عربی
کولا الف: شامل آنتی فوم (ضر کف)- کارامل (قند سوخته) کافئین
کولا ب: اسید فسفریک خوراکی
ورزشی، لمون لایم، انبه، عصاره آنها از آلمان خریداری شده و دیگر فرمولاسیون روی آنها انجام

نمی‏دهیم.
نوشابه‏های کولا و پرتقال فرمولاسیون روی آنها انجام می‏گیرد کارخانه آن دریافت آباد است ولی نوشابه‏های ورزشی، لمون لایم، انبه عصاره آنها مستقیماً از آلمان وارد شده و با شربت و آب گازدار مخلوط می‏کنیم.
با دو شرکت آلمانی هم قرارداد داریم به نامهای H & R و DOHLER که کارهای خود را از آنجا خریداری میکنیم.
افرادی که مرض قند دارند داخل بدنشان انسولین به مقدار نیاز تولید نمیشود که بتوانند شکر را سوخت و ساز کنند برای همین از آسیارتام تهیه اسید آمینه است که به اصطلاح منشا فنیل آلانین دارد.
مواد نگهدارنده از رشد کپکپها و مخمرها جلوگیری میکند. بنزوات سدیم برای نگهداری در در نوشابه استفاده میشود که مقدار خیلی جزئی آن که اداره استاندارد به ما اجازه داده است استفاده می‏کنیم.
گاز کربنیک ماده ای است که در ترکیب نوشابه استفاده میشود. گازوئیل را میسوزاند از گرمای آن برای گرم کردن آب و از دود آن که حاوی گاز CO2 و مونواکسیدکربن است استفاده میکنیم. طی یکسری فرایندها آنرا به تبدیل به%9/99 Co2 تبدیل میکنند و در صنعت نوشابه سازی مصرف میشود. روی نوشابه ها آزمایشاتی انجام میگیرد. عصاره‏ای که آنها می‏سازند عصاره اولیه را با شربت مخلوط میکنند که میشود عصاره نهائین و یکسری آزمایشاتی را روی آن انجام میدهیم از

قبیل: اندازه گیری pH ، اندازه گیری غلظت و در آزمایشگاه، آزمایشات دیگری روی محصول انجام می‏دهیم از قبیل: اندازه گیری فشار یا مقدار گاز کربنیک، اندازه گیری بریکس یا غلظت یا مواد جامد حل شود درآب، اندازه گیری چگالی نوشابه، اندازه گیری اسیدیته نوشابه، این آزمایشات را روی

نوشابه انجام میدهند. هر نیم ساعت یکبار یک نمونه برداشته و این آزمایشات را روی آن انجام میدهیم. تا پی ببریم که آیا این موادی که به آن افزوده کرده‏اند خوب و موثر بوده یا غیر و یا محصول آیا استاندارد است یا نه؟
تاریخ انقضا: آنها با استانداردهای بین المللی پیش میروند. آنها می‏بینند که نوشابه‏ای که دارای چه موادی است به چه مقدار وقت برای استفاده نیازمند است. البته باز هم ممکن است نوشابه‏ای بعد از یک ماه خراب شود و تخمیر شود ولی نوشابه‏ای دیگر در شرایطی دیگر چندین سال باقی بماند.

بنزوات سدیم باعث میشود که نوشابه مدت طولانی تری برای استفاده پیدا کند.
مضرات و فایده‏های نوشابه: فایده‏های نوشابه این است که این قند و شکری که داخل نوشابه است ایجاد کالری میکند و بقیه مواد شیمیایی است و برای بدن ضرر دارد مثلاً بنزوات سدیم سرطان زا است.

برای تعیین مقدار گاز حجمی در یک نوشابه، یک نوشابه را آورده وارد دستگاه مخصوص قرار داده و با سوزنهای مخصوص درب آنرا سوراخ کرده و همین فشار گاز کربنیک نوشابه باعث حرکت دادن عقربه میشود این دما و این درجه را بر روی جدول میبرند و مقدار گاز حجمی را در یک نوشابه تعیین میکنند. که بر اساس آن در صد وزن گاز را هم میتوانند اندازه گیری کنند.
در صد وزنی گاز در نوشابه‏های کولا 7/0 گرم در صد سی سی

در صد وزنی گاز در نوشابه‏های پرتقالی 6/0 گرم در صد سی سی
برای اندازه گیری غلظت از بریک سنج استفاده میشود. نوشابه را که گازش را خارج کرده‏اند داخل مزو ریخته و این بریک سنج را در آن شناور میکنند و در روی یک عدد می‏ایستد و آن عدد را می‏خوانند مثلا:
بریکس نوشابه کولا 10
بریکس نوشابه پرتقالی 11 غلظت بیشتری دارد.
بریکس نوشابه لمون لایم 10
برای اندازه گیری وزن حجمی از هیدرومتر استفاده میشود که داخل دانشگاهها و دبیرستان

ها از پیکرومتر استفاده میکنند. وزن حجمی را مانند غلظت حساب میکنند. عدد بدست آمده را بر روی جدول میبرند تا ببینند که این عدد به دست آمده (وزن حجمی) استاندارد است یا خیر؟
بومه سنج هم همین طور عمل میکند که متوسط آن 1/30 یا 2/30 است.
برای اندازه گیری اسیدیته یک تیتراسیون حجمی را انجام میدهند. یعنی مقداری نوشابه ریخته معرف فنیل فتالین را می‏ریزند و بعد با اسید و با سود آنرا تیتر میکنند که به این عمل یک تیتراسیون حجمی می‏گویند.
نحوه شستشوی بطریها در دستگاه شستشو
به منظور داشتن ظرفهای پاک تمیز بطریها را به مدت پنج دقیقه در یک محلول شستشو که حاوی 8/1 تا 3 درصد سود محرق در یک درجه حرارتی که پائین‏تر از 130 فارنهایت نباشد قرار میدهند. در بعضی موارد مشاهده شده بطریهایی که بطور رضایت بخشی شسته شده‏اند دوباره با آبی که برای آب کشیدن آنها بکار می‏برند آلوده شده‏اند. آزمایش نشان داده که این آب، آب‏کشی شامل مقادیر زیادی از میکرو اورگانیسم‏ها بوده است و لذا برای جلوگیری از آلودگی بطوریکه در کارخانه‏های نوشابه‏سازی ایران خصوصاً کانادا در این ملاحظه گردید ابتدا بطریها را در مخزن شماره 1 با آب معمولی و آب گرم که حاوی 3 درصد سود محرق می‏باشد شست و شو میدهند و بعد شیشه‏هارا

بطور اتوماتیک وارد مخزن شماره 3 می‏نمایند و با آب گرمی که حاوی یک درصد سود محرق است میشویند و برای بار چهارم بطریها را وارد مخزن شماره 4 نموده و فقط با آب نیمگرم شستشو می‏نمایند و بالاخره با فرچه‏های مخصوص به طور اتوماتیک داخل بطریها را می‏شویند و پس از چهار مرتبه با فشار 20 پوند شیشه‏ها را با آب سرد آب می‏کشتد و پس از این مرحله برای شفاف نمودن شیشه‏ها از پود میرکس (My rex) استفاده می‏شود و در این موقع شیشه‏ها آماده پر شدن

می‏باشد.
تهیه و تصفیه شربت ساده و اختلاط آن با آب و کشف

مقدار قند موجود در مشروبات گازدار
لوازم شربت و شربت سازی- به مراتب مقادیر زیاد فساد را در شربت و شربت سازی میتوان دید. حداقل در حدود 80-75 درد تمام فسادها مایه‏ای از شربت سرچشمه میگیرند. نگهداری شربتهای از راه سرد تهیه شده بخصوص شربتهای رقیق کار غلطی است به طور کلی شربتهای رقیق تر از 32 تا 30 درجه بومه را اصلاً نبایستی نگاهداری کرد زیرا مایه‏ها بسرعت در چنین محلولی رشد خواهد کرد. شربتهای بسیار غلیظ (42 تا 36 درجه بومه) به آسانی تخمیر نشده لذا اگر لازم باشد میتوان نگاهداری کرد.
اگر شربتهای سترون شده نگاهداری میشوند بایستی تمام ظروف و اسبابها سترون شوند و باید دیگهای ذخیره سرپوشیده و در مقابل آلودگی محافظت گردند.
ظرفهای شربت- این ظروف شامل مخلوط کردن و ظروف و تانکهای تهیه و نگاهداری هستند و ممکن است از شیشه- فلزهای مقاوم در برابر اسیدها یا سنگ ساخته بشوند ولی از آهن لعاب داده شده نبایستی انتخاب کرد. شربتها را به همین وجه نباید در مقابل گرد و غبار قرار داد. ظروف بایستی با درهای مناسبی پوشیده شوند. استعمال پارچه (غالبا در گذشته مشاهده شده) به

عنوان پوشاننده عمل نادرستی است. سرپوشهای پارچه‏ای همیشه دارای مقدار کافی رطوبت هستند و برای رشد مایه‏ها- باکتریها و کپکها که طبیعتا روی آنها یافته میشود مساعدند. در موقع برداشتن این پارچه کثیف و آلوده خواه ناخواه بعضی از میکرو اورگانیسمها داخل شربت افتاده و رشد میکند.
دستگاه مخلوط کننده شربت- شربتها بایستی با بهم زن‏های مکانیکی مخلوط شوند ومیتوان نیز از همزن اورهه (I) در موقعی که بهم زن شیردار و یک پوشش محکمی برای دستگاه انتخاب شده

باشد استفاده کرد. پاروهای دستی فلزی یا چوبی احتیاج به برداشتن پوشش تانکهای مخلوط کننده دارد و مسلما آلوده شده و مناسب نیستند. نه تنها چنین پاروهائی در هنگامیکه آویزان یا به دیوار تکیه داده شده‏اند گرد وغبار و آلودگیهای دیگر را جمع میکنند بلکه احتیاج به تکیه دادن شخص مخلوط کننده در هنگام مخلوط کردن به تانک دارد.
یک علت دیگری که موجب آلودگی شربت میشود گرد و غبار با کثافات دیگر از لباس شخص مخلوط کن بیرون افتاده سرخورده و وارد تانک شربت خنک شده میشوند.
ناقلین شربت- برای انتقال شربت (چه ساده و چه چاشنی دار) به مخازن یا پر کننده‏ها همیشه از لوله باید استفاده کرد. استعمال دلو- ملاقه= چمچه- کوزه یا بعضی دستگاههای رو باز دیگر برای شربت یک عمل مخاطره آمیز است. شربتهائی که بدین ترتیب منتقل میشوند نه تنها موقع انتقال در معرض آلودگی و غبار قرار میگیرند بلکه باقیمانده‏های شربت بخصوص با پاک کردن نامناسب ته ظرف رقیق شده و در نتیجه دستمال کردن بعدی شربت آلوده شده و یک محل خوبی برای تولید مثل مایه‏ها خواهد بود.
چنین دستگاههائی ممکن است علتی برای تشکیل فساد باشند. کارخانه دار کوچک اغلب خیال میکند که استطاعت خریدن لوله یا پمپ را ندارد اما میتواند از کیفیت جاری شدن در نتیجه وزن را مورد استفاده قرار دهد . قیمت لوله هاگران نیست. سازنده کوچک به علت کوچک بودن لوازم شربت سازیش میتواند خمره های مخلوط کننده را بلند کرده تا تمام محتویات خمره‏ای که داری چاشنی هستند به طرف پر کننده جریان پیدا کند. این طریقه نه تنها از امکان آلوده شدن لاینفک درموق

ع است علل دلوهای روباز جلوگیری میکند بلکه از نظر اقتصادی خیلی بهتر و نیز به طور قابل ملاحظه‏ای از صرف وقت جلوگیری میکند.
صافی ها و پارچه‏های شربت- انتخاب صافی های کیسه‏ای شکل (از بالای دانه خمره آویزان میکنند) برای صاف کردن شربت موجب همان خطرات لاینفک در ظرفهای رو باز در موقع انتقال شربتها است. صافی های مکانیکی اگر خوب و محافظت شده باشند مناسب ترین و سریعترین وسائل عاری از خطر آلودگی هستند.
تهیه و تصفیه شربت ساده- شکر و آب گرم را وارد تانکرهای در بسته فولادی مینمایند. در این تانکرها یک همزن الکتریکی وجود دارد که دائماً آب گرم را با شکر مخلوط نمود. آنرا به شربت تبدیل مینماید. شربتی که به این طریق تهیه میشود چون کثیف و اغلب دارای مواد خارجی از قبیل الیاف گونی و غیره میباشد. بناچار از فیلتر پرس میگذرانند تا کاملا تصفیه و زلال شود و سپس شربت را وارد یک تانکر دو جداره مینمایند. در بین دو جدار تانکر جریان آب گرم برقرار است و شربت در این تانکر 160 درجه فارنهایت حرارت می‏بیند و بعد شربت داغ را با رد دستگاه مخصوصی که بوسیله آب سرد خنک نگاهداشته شده وارد میکنند و شربت یکدفعه سرد میشود و بدین ترتیب و حقیقت یک عمل پاستوریزاسیون برای سترون کردن شربت به عملمی‏آید. شربت پاستوریزه شده را وارد تانکرهای مخصوص نمود و در سردخانه‏ای که به وسیله کولرهای قوی سرد نگاه‏داشته شده نگاهداری میکنند

 

فصل دوم
کنترل کیفیت محصول ( تعاریف )

فصل دوم – کنترل کیفیت محصول ( تعاریف )
کنترل کیفیت چیست ؟
1 – عبارت است از اطمینان از تهیه و تولید کالا وخدمات برطبق استاندارد های تعیین شده
2 – به طور کلی سیستمی است برای نگهداری یک سطح مطلوب کیفیت یک فرآورده یا فرآیند بابرنامه ریزی دقیق ، استفاده از لوازم مناسب بازرسی مداوم و اقدام به عملیات اصلاحی در قسمتهای لازم

استقرار یک سیستم تضمین کیفیتی:
یعنی تهیه و بکارگیری برنامه تضمین کیفیتی که می تواند بالاترین هدف دریک سازمان باشد. پیاده سازی این سیستم مستلزم انجام اقدامات زیر است:

1 – تهیه طرح جامع که شامل:
الف) تیم کاری و مشخص شدن سرپرست آن
ب) ایجاد جلسات هماهنگی وانتقال آن از مدیریت به پرسنل
ج) سیستیم تضمین کیفیتی در سطح شرکت مورد برسی قرار میگیرد.
د) استاندارد های ودستورالعملهای لازم جمع آوری گردند.
ه) نیازهای فنی واقتصادی سازمان برآورده گردد.
و ) استقرار هاوسیاستهای کلی مشخص گردد.
ز) الگوی هماهنگ فرآیند کاری اجرا شود.

ح) چارچوبی برای نظام بهبود تعیین گردد.

2 – طرح ساده شده(طرح عملیاتی)
الف) سرپرست تیم کاری مشخص شود.
ب) استانداردهای پذیرفته شده تعیین گردد.

ج) فعالیتهای جاری با نیازهای مقایسه شده و اقدامات اصلاحی مشخص شود.
د) کتابچه دستورالعمل کیفی تهیه شود.
ه) از طریق جلسه ای سیستم تضمین کیفیتی تشکیل شود.

زیر سیستم های تضمین کیفیت عبارتند از:
1 – تضمین طراحی شامل تغییرات طرح, برسی قراردادها و;
2 – طراحی کیفیت و طراحی بازرسی شامل ارتباط با افرادماهر،دستورالعمل های دقیق و سیستم تضمین کیفیتی
3 – تضمین تدارکات شامل ارتبات با تهیه کنندگان و ارزیابی تدارکات
4 – تضمین تولید ،شامل راه اندازی تولید،بازرسی در طول فرآیند تولید،خود کنترلی وبازرسی انتهای کار
5 – تضمین عملکرد کیفی پس از فروش شامل عملکرد محصول،ارتباط با مصرف کننده وخدمات کیفی
6 – سیستم اطلاعات مدیریت شامل گزارش کیفی,ارزیابی هزینه ها
7 – برنامه ریزی و کنترل کیفی آماری شامل روشهای نمونه گیری آماری
8 – تهیه نرم افزارهای کنترل کیفی شامل به کارگیری روشهای اطلاعات دقیق وکنترل به وسیله سیستم های رایانه ای

هدف از کنترل کیفیت چیست ؟
اعمال نظارت دقیق بر تمام پدیده های موثر در تولید ، به نحوی که محصول حامل در تمام شرایط کیفیت یکسانی داشته باشد
جلب رضایت مشتری ، ارائه محصول با خصوصیات مطلوب
وظیفه کنترل کیفیت نمی تواند فقط به عهده یک فرد یا گروه خاص باشد.

بلکه هماهنگی تمام اجزا را لازم دارد.( مشتری ، مهند سین ، ماده اولیه ، کارگران و;.)

اهداف روش های کنترل کیفیت :
1 – ردیابی مشکلات.
2 – محدود کردن دایره مشکلات.
3 – ارزیابی عواملی که سبب به وجود آمدن مشکلات شده اند.
4 – تعیین صحت علل فرض شده برای خرابی ها .

5 – جلوگیری از خطا هایی که در اثر حذف ، عجله و یا بی توجهی به دست می آیند.
6 – اثر بهبود کنترل کیفیت .

زیر سیستم های تضمین کیفیت :
1 – تضمین طراحی : شامل کنترل قراردادها وکنترل طرح اولیه یا بازنگری مجدد طرح
2 – طراحی کیفیت وبازرسی : شامل ارتباط با افراد ماهر و تهیه دستورالعمل ها
3 – تضمین تدارکات: شامل ارتباط با تهیه کنندگان و ارزیابی تدارکات
4 – تضمین تولید: شامل فرآیند خط تولید، بازرسی در طول فرآیند خودکنترلی وانتهای خط
5 – تضمین عملکرد کیفی وخدمات پس از فروش: شامل عملکرد محصول وارتباط با مصرف کننده
6 – سیستم اطلاعات مدیریت کیفیت: شامل گزارش کیفی وارزیابی هزینه های کیفی
7 – برنامه ریزی وکنترل کیفی آماری: شامل روش های آماری ونمونه گیری
8 – نرم افزارهای کنترل کیفی : شامل روش های اطلاعاتی دقیق وکنترل به وسیله سیستم های رایانه ای

مشکلاتی که در تنظیم کنترل کیفیت میتوان نام برد شامل موارد زیر است :

1 – مواد اولیه
2 – ابزار ها و دستگاهها
3 – خطاهای انسانی
4 – محیط تولید
5 – ضعف در طراحی

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
دوشنبه 95 شهریور 29 , ساعت 2:17 عصر

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله رایگان پل آلن [میلیاردر مخترع و مدیرعامل مایکروسافت] فایل ورد (word) دارای 4 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله رایگان پل آلن [میلیاردر مخترع و مدیرعامل مایکروسافت] فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله رایگان پل آلن [میلیاردر مخترع و مدیرعامل مایکروسافت] فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله رایگان پل آلن [میلیاردر مخترع و مدیرعامل مایکروسافت] فایل ورد (word) :

«Paul G. Allen» که در 21 ژانویه 1953 در «Seattle» به دنیا آمده است، امروزه ثروتی معادل 21 میلیارد دلار در اختیار دارد که براساس آخرین آمار سال 2005 در ردیف هفتمین ثروتمند دنیا جای گرفته است. البته 5 میلیارد دلار این سرمایه مربوط به سهام او در کمپانی عظیم «Microsoft» می‌باشد. اینکه او چطور به سهام این کمپانی علاقمند شده است و اصولاً چه رابطه‌ای با آن دارد مطلبی است که در ذیل به آن خواهیم پرداخت:
زمانی که «Paul» چهارده ساله بود با پسری آشنا شد به نام «Bill»- دوازده ساله- که هر دو عاشق کامپیوتر بودند و باهم در دوران نوجوانی وسایلی الکترونیکی طراحی می‌کردند. هنگامی که «Paul» وارد دانشگاه «Washington state» شد، چندان علاقه‌ای به دروس تکراری و یکنواخت دانشگاهی از خود نشان نمی‌داد تا اینکه درس و دانشگاه را پس از دو سال رها کرد و به همراه دوستش به سراغ رویای دیرینه خود یعنی طراحی یک نرم‌افزار تجاری برای کامپیوترهای خانگی رفت.
بعدها در سال 1975 «Paul» و «Bill» شرکتی بنا کردند جهت تهیه و طراحی نرم‌افزار
های کامپیوتری، شرکتی که اندکی بعد «Microsoft» نام گرفت و «Puall ALLen» و «Bill Gates» از بنیانگذاران آن به حساب می‌آمدند. اینگونه بود که رابطه «Paul» با امپراطوری «Microsoft» و مرد اول اقتصاد دنیا «Bill Gates» رقم خورد. آن دو در ابتدا به فروش برنامه «Basic» مشغول شدند و چندی بعد «Allen» سبب شد تا شرکت بتواند با خرید یک سیستم عامل با نام «QDos» به مبلغ 50 هزار دلار و مجهز کردن کامپیوترهای جدید IBM شهرتی فوق‌العاده کسب کند. از همان جا بود که کم‌کم نام «Microsoft» بر سر زبان‌ها افتاد.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
دوشنبه 95 شهریور 29 , ساعت 2:17 عصر

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله زیست پالایی و نقش آن در حفظ محیط زیست فایل ورد (word) دارای 10 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله زیست پالایی و نقش آن در حفظ محیط زیست فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله زیست پالایی و نقش آن در حفظ محیط زیست فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله زیست پالایی و نقش آن در حفظ محیط زیست فایل ورد (word) :

چکیده

واژه زیست پالایی Bioremediation فرایندی اسـت کـه توسـط آن مـواد زائـد آلـی بـه طـور بیولوژیکی تحت شرایط کنترل شده به مواد بی ضرر یا ضرری کمتر از حد مجاز تجزیـه مـی شـوند. بـر اساس این تعریف زیست پالایی استفاده از موجودات زنده مخصوصـا میکروارگانیسـم هـا بـرای تجزیـه آلودگی های محیطی به فرم های کم خطرتر است که از باکتری ها قارچ ها و یا گیاهان برای تجزیـه یـا سمیت زدایی مواد خطرناک برای سلامت بشر اسـتفاده مـی کنـد. میکروارگانیسـم هـا ممکـن اسـت بـه صورت بومی در منطقه وجود داشته باشند یا از محلی دیگر جداسازی شده و به منطقه آلوده وارد شـوند

.ترکیبات آلوده به وسیله موجودات زنده از طریق واکـنش هـایی کـه بـه عنـوان بخشـی از فراینـد هـای متابولیکی آنها اتفاق می افتد تغییر شکل می دهند.برای مـوثر بـودن فراینـد زیسـت پـالایی بایـد شـرایط محیطی در منطقه آلوده جهت رشد میکروبی و فعالیت آنها فراهم باشد .بدین منظور مـی تـوان بـا ایجـاد تغییرات در شرایط محیطی به نفع میکـروب سـرعت زیسـت پـالایی را افـزایش داد . زیسـت پـالایی نیـز همانند سایر تکنیک ها محدودیت هایی دارد.تعداد زیادی از سیستم های اصلاح زیسـتی تحـت شـرایط هوازی انجام می گیرند اما به راه انداختن یک سیستم در شرایط بی هوازی نیز می تواند منجر بـه تجزیـه بعضی از مولکول های سخت توسط موجودات زنده میکروبی شود.کنترل و بهینه کردن سیستم زیسـت پالایی پیچیده است و به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد.

کل مات کل یدی : زی ست پالایی ، شیوه ها، مزا یا ، معایب ، میکرو ارگانیسم

-1 جعفری، فرنو ش، کارشناس ارشد، مدرس مرکز آموزش جهاد کشاورزی استان اردبیل F.Jafari@areo.ir

مقدمه:

طبق پیشبینیها جمعیت جهان تا سال 2050 به 9 میلیارد نفر میرسد؛ به طوری که دو سـوم ایـن افراد در شهرها زندگی خواهند کرد. برنامه ریزیها در جوامـع گونـاگون، از جملـه بـه دلیـل تفـاوت در تجارب تاریخی، نوع حکومت، میزان توسعه یـافتگی، اولویـت هـای سیاسـی و تفـاوت هـای جغرافیـایی، شکلهای متفاوتی به خود گرفته است. اما در سالهای اخیر نگرش اکولـوژیکی راهکـار حـل مسـائل و چالشهای ایجاد شده در زمینه های مختلف اقتصـادی، اجتمـاعی، سیاسـی، فرهنگـی و زیسـت محیطـی می باشد و انسان از تفکر “کنترل محیط زیست” به تفکر “زندگی با محیط زیست” رسیده اسـت کـه در نهایت تفکر توسعه پایدار را بوجود آورده است. هـدف توسـعه پایـدار اکولـوژیکی (زیسـت محیطـی)، حفظ و افزایش منابع جامعه به طوری که فرایندهای زیست محیطی وابسته به زندگی بشـر و بطـور کلـی کیفیت زندگی در حال حاضر و آینده افزایش یابد. ریشه کردن فقر و تـرویج الگوهـای توسـعه پایـدار، تولید و مصرف و حفاظت و مدیریت منابع طبیعی براساس توسعه اقتصادی و اجتماعی از اهداف فراگیـر و الزامات ضروری برای توسعه پایدار است. در این بین مدیریت منابع طبیعی از گذشته تاکنون به تبعیت تحولات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور، همواره با فـراز نشـیب هـایی همـراه بـوده اسـت. کیفیـت زندگی در روی زمین به طور جدایی ناپذیری وابسته به کیفیت شرایط محیطی است. در ابتدا بشر تصـور می کرد که منابع به طور نامحدود وجود دارند اما امروزه بشر در استفاده از منابع توجه و دقت بیشتری را نشان می دهد. اهمیت مشکلاتی که در ارتباط بـا منـاطق الـوده وجـود دارد امـروزه در تعـداد زیـادی از کشور ها در حال افزایش است. مناطق آلوده عمدتا ناشی از فعالیت های صنعتی در گذشـته مـی باشـند. در حال حاضر وجود مواد آلاینده و مناطق آلوده یک مشکل جهـانی اسـت.امروزه تشـخیص داده شـده است که مناطق آلوده یک تهدید بالقوه برای سلامت بشر است. اکتشافاتی که در طول سـال هـای اخیـر انجام گرفته منجر به تلاش های بین المللی برای رفع آلودگی از تعدادی از این مناطق شـده اسـت تـا از تاثیرات سوء این آلاینده ها بر سلامت بشر و محیط کاسته شده و همچنـین ایـن منـاطق قابلیـت اسـتفاده مجدد را پیدا کنند(.(1

زیست پالایی )Bioremediation(

مرکب از دو کلمه Bio و Remediation می باشـد ، فراینـدی اسـت کـه توسط آن مواد زائد آلی به طور بیولوژیکی تحت شرایط کنترل شده به مواد بی ضرر یـا ضـرری کمتـر از حد مجاز تجزیه می شوند. بر اساس این تعریف اصلاح زیستی استفاده از موجودات زنـده مخصوصـا میکروارگانیسم ها برای تجزیه آلودگی های محیطی به فرم های کم خطرتر است که از باکتری ها قارچ ها و یا گیاهـان بـرای تجزیـه یـا سـمیت زدایـی مـواد خطرنـاک بـرای سـلامت بشـر اسـتفاده مـی کنـد. میکروارگانیسم ها ممکن است به صورت بومی در منطقه وجود داشته باشند یا از محلی دیگر جداسازی شده و به منطقه آلوده وارد شوند.ترکیبات آلوده به وسیله موجودات زنده از طریق واکنش هایی کـه بـه

عنوان بخشی از فرایند های متابولیکی آنها اتفاق می افتد تغییر شکل مـی دهند.تجزیـه بیولـوژیکی یـک ترکیــب معمــولا نتیجــه فعالیــت چنــدین موجــود زنــده اســت. همچنــین فراینــدی بــه نــام Bio-Augmentation زمانی روی می دهد که میکروارگانیسم ها به یک منطقه آلوده وارد شده تا سبب بالا رفتن عمل تجزیه شوند.برای موثر بودن فرایند زیست پالایی بایـد شـرایط محیطـی در منطقـه آلـوده جهت رشد میکروبی و فعالیت آنها فـراهم باشـد .بـدین منظـور مـی تـوان بـا ایجـاد تغییـرات در شـرایط محیطی به نفع میکروب سرعت زیست پالایی را افزایش داد. زیست پالایی نیزهماننـد سـایر تکنیـک هـا محدودیت هایی دارد. مثلا بعضی از مواد آلاینـده نظیـر هیـدروکربن هـای High-Aromatic یـا آلـی کلردار نسبت به حمله میکروبی مقاوم هستند.آنها ممکن است به کندی و یا اصلا تجزیه نشـوند بنـابراین پیش بینی سرعت پاکسازی آسان نیست. همچنین قانونی وجود ندارد که بتوان پیش بینـی کـرد کـه آیـا یک آلاینده حتما تجزیه خواهد شد.تعداد زیادی از سیستم های اصـلاح زیسـتی تحـت شـرایط هـوازی انجام می گیرند اما به راه انداختن یک سیستم در شرایط بی هوازی نیز می تواند منجر به تجزیه بعضی از مولکول های سخت توسط موجودات زنده میکروبی شود.کنترل و بهینه کردن سیستم اصـلاح زیسـتی پیچیده است و به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. این فاکتور ها شامل : وجود یک جمعیـت میکروبـی که قادر به تجزیه الاینده ها باشد، در دسترس بودن آلاینـده هـا بـرای جمعیـت میکروبـی، فـاکتور هـای محیطی شامل نوع خاک، دما،pH، وجود اکسیژن یا سایر گیرنده های الکترون ، مواد غذایی((4

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
دوشنبه 95 شهریور 29 , ساعت 2:17 عصر

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  بررسی پایانی و روانی عملکرد نظام ارزیابی عملکرد نیروی انسانی از دیدگاه کارشناسان فایل ورد (word) دارای 230 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد بررسی پایانی و روانی عملکرد نظام ارزیابی عملکرد نیروی انسانی از دیدگاه کارشناسان فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 

مقدمه

سازمانها برای هدایت فعالیتهای خود در مسیر نیل به اهداف تعیین شده، به برنامه ریزی می پردازند در این مسیر همواره ممکن است موانع و محدودیتهائی بروز کند و سیستم سازمانی را منحرف سازد هر یک از این موانع ممکن است عاملی برای انحراف یا متوقف ساختن حرکت سازمان گردد. بنابراین همواره باید از یک ساز و کار اصلاح کننده یا خرده سیستم کنترل، برای حفظ عملکرد سازمان در جریان دستیابی به اهداف تعیین شده استفاده شود. کنترل یکی از وظایف حایز اهمیت مدیران است که ضمن ارتباط با سایر وظایف آنها، عاملی مؤثر در تحقق اهداف و برنامه های سازمان تلقی می‌شود. هنگامی که برنامه ریزان به پیش بینی وضعیت آینده می پردازند باید ساز و کارهایی را برای تصحیح خطاهای احتمالی برنامه در نظر بگیرند مفاهیم «برنامه ریزی» و «کنترل» معمولاً در کنار هم مطرح می شوند زیرا مدیران در فراگرد کنترل، وضع موجود (عملکرد) را با وضع مطلوب (برنامه) مقایسه می کنند و بر اساس این مقایسه، به برنامه ریزی مجدد (تصحیح) مبادرت می کنند یعنی با تشخیص «فاصله وضع موجود با وضع مطلوب» یا تطبیق «عملکردها با اهداف» به تصحیح انحرافها می پردازند به همین دلیل گفته می شود که «کنترل با همه وظایف مدیریت ارتباط دارد ولی ارتباط آن با فراگرد برنامه ریزی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است» (رضائیان، 1380، ص 495). یکی از موضوعاتی که امروزه به کرات مورد استفاده قرار می گیرد اصطلاح مدیریت بحران می‌باشد که نگرشی سنتی به مدیریت بحران منفی بوده و با این تعبیر که مدیر بحران در انتظار خراب شدن کارها می نشیند و پس از بروز تخریب سعی می کند تا ضرر ناشی از خرابیها را محدود کند همراه بود ولی تعریف دیگری بتازگی از این مفهوم شده است که عبارت است از: مجموعه ای از طرحها و برنامه های عملی برای برخورد با تحولات احتمالی آینده در داخل سازمانها تنظیم شود و مدیران باید درباره اتفاقات احتمالی آینده بیندیشند و آمادگی برخورد با رخدادهای غیر مترقبه را کسب کنند بنابراین مدیریت بحران بر ضرورت پیش بینی منظم و کسب آمادگی برای برخورد با آن دسته از مسائل داخلی و خارجی که به طور جدی شهرت، سودآوری یا حیات سازمان را تهدید می‌کند، تأکید دارد. مدیریت بحران به منزله یک رشته علمی، بطور کلی در حوزه مدیریت استراتژیک قرار می گیرد و به طور خاص به مباحث کنترل استراتژیک مرتبط می شود.


منابع فارسی:

2-    بزار جزایری، سید احمد ـ ضرورت ارزیابی عملکرد در سازمان‌ها ـ آذر 1378ـ        تدبیرشماره 98.
2- بقائی رواری ـ جواد ـ مدیریت منابع انسانی پیشرفته ـ زمستان 1381 ـ چاپ اول انتشارات دانشگاه فردوسی.
3-     خائف، احمد علی ـ طبرسا، غلامعلی، نگاهی جدید به نظام ارزیابی عملکرد ماهر، محتوی و کارکردها ـ بهار 1377، شماره 6ـ دانشگاه مدرس.
4-    جزئی ـ نسرین ـ مدیریت منابع انسانی ـ 1375ـ نشر نی ـ چاپ اول.
5-  حقیقی محمد علی ـ رعنائی حبیب‌الله ـ بهره‌وری نیروی انسانی ارزشیابی عملکرد کارکنان ـ 1376 ـ چاپ اول ـ انتشارات ترمه.
5-    حاجی شریف، محمود ـ ارزیابی در مدیریت نیروی انسانی ـ تابشان 1371ـ آموزنی مجتمع صنعتی ـ سیمان آبیک.
7- شولر، رندال ـ دولان شهیون ـ مدیریت امور کارکنان و منابع انسانی ـ 1995- ترجمه طوسی و مانبی ـ مرکز آموزش مدیریت دولتی.
9-    صادقیان ـ ابراهیم ـ بررسی نظام ارزیابی عملکرد مدیران در صنعت خودروـ 1379 ـ مرکز آموزش مدیریت دولتی.
10-    سعادت، اسفندیار ـ مدیریت منابع انسانی ـ 1381، چاپ دوم ـ انتشارات سمت.
11-    طبیان، محمد علی ـ بررسی و تجزیه و تحلیل وضع موجود نظام ارزیابی عملکرد دبیران و ارائه پیشنهادات جهت بهینه نمودن آن در اداره کل آموزش و پرورش انسان قم‌ـ‌ تابستان 1379- دانشگاه بهشتی.
12-    غلامزاده، داریوش ـ بررسی نظام ارزشیابی عملکرد کارکنان وزارت جهاد سازندگی و ارائه راهکارهایی برای بهینه کردن آن ـ 1379 ـ دانشگاه بهشتی.
12- عباس زادگان ـ سید محمد ـ فتوت، احمد رضا ـ کاربرد پایانی و روانی در پژوهش ـ 1384ـ دفتر پژوهشهای فرهنگی.
13-    عباس پور ـ عباس ـ مدیریت منابع انسانی پیشرفته (رویکردها فرایندها و کارکردها) ـ 1382ـ تهران ـ انتشارات سمت.
14- قربانی، محمود ـ کرامتی، محمدرضا ـ جعفریان داد، سید محمد جعفر ـ ارزشیابی عملکرد کارکنان ـ 1381، انتشارات پژوهش توس ـ چاپ اول.
15- کرباسی، علی ـ ولدخانی، محمد ـ شرافت، مهرداد ـ عظیم زادگان، حامد ـ نظام‌های خود ارزیابی عملکرد ـ 1382- بهار و تابستان، فصل نامه صنایع شماره 35-34.
16- گذشته حال، آینده گمرک، 1374، نشریه شماره 15- انتشارات آموزش و تحقیقات گمرک.
17- کاظمی ـ بابک ـ مدیریت امور کارکنان (اداره امور استخدامی و منابع یا نگرش کاربردی به بخش دولتی در ایران) 1380- سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور ـ چاپ سوم.
18- دسلر، گری ـ مبانی مدیریت منابع انسانی ـ 1378- ترجمه علی پارسائیان و دکتر سید اعرابی ـ دفتر پژوهش‌های فرهنگی ـ تهران ـ چاپ دوم.
19- رضائیان، علی ـ مبانی سازمان و مدیریت 1380- تهران سمت.
20- میرسپاس ـ ناصر ـ مدیریت منابع انسانی نگرش نظام‌گرا ـ 1361- چاپ نقش جهان ـ چاپ اول ـ
21- مرکز آموزش مدیریت دولتی ـ ارزشیابی عملکرد افراد ـ 1378- مجموعه شانزدهم.
21- یزدان شناس ـ بررسی و تجزیه و تحلیل وضعیت موجود نظام ارزیابی عملکرد کارکنان و ارائه پیشنهاداتی در جهت بهبود آن (حوزه مرکزی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) معین 1379- دانشگاه بهشتی.


منابع لاتین:
 
1- Amaratung, Dilanthi- Baldry David- Performance Measuremont in facilities managemcnt and ib’s relationship with managemont theory  and motivation – 2002- univorsity of sal ford, uk.
2- Davis, keith- w Newstorm, John- Human Bohavror at Work – 1989- Cditinr 8
3- Praneh, wondoll- Human Resource Managcment 1997, edtlon 8. Mifflin company.
4- Singer, marc- Human Rcoouvce management 1990- Publishing company.
5- Wies, Danell- Buckley Ronald – the evolution of the Perfovman ce appraisal process- 1999- Journol of management history 233-242- MBA univevsity Pvess.
6-    Wolk, Jamos- Hill, mc- Human Resource Stvatcgy 1992-cdition 8.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
<   <<   76   77   78   79   80   >>   >

لیست کل یادداشت های این وبلاگ