سفارش تبلیغ
صبا ویژن
کشت در دشت هموار می روید و نه در سنگلاخ ؛ همین گونه حکمت در دل [امام کاظم علیه السلام]
 
چهارشنبه 95 شهریور 31 , ساعت 3:14 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله کودهای بیولوژیک ازته و فسفاته فایل ورد (word) دارای 74 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله کودهای بیولوژیک ازته و فسفاته فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله کودهای بیولوژیک ازته و فسفاته فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله کودهای بیولوژیک ازته و فسفاته فایل ورد (word) :

تاریخچه کودهای بیولوژیک (کودهای میکروبی)
در دهه گذشته به دلیل مصرف کودهای شیمیایی اثرات زیست محیطی متعددی از جمله انواع آلودگی‌های آب و خاک و مشکلاتی در خصوص سلامتی انسان و دیگر موجودات زنده به وجود آمد. سیاست کشاورزی پایدار و توسعه پایدار کشاورزی، متخصصین را بر آن داشت که هر چه بیشتر از موجودات زنده خاک در جهت تأمین نیازهای غذایی گیاه کمک بگیرند و بدین‌سان بود که تولید کود بیولوژیک آغاز شد.

البته مصرف کودهای بیولوژیک قدمت بسیار طولانی دارد. تولیدکنندگان محصولات برای تقویت زمین‌های کشاورزی، گیاه تیره‌ای به نام لگومینوز را کشت می‌کردند و معتقد بودند که با کشت آن حاصلخیزی خاک افزایش پیدا می‌کند. در نوشته‌های تاریخی کاشت گیاه شبدر، باقلای مصری و ; برای تقویت خاک‌ها گزارش شده است.
کود بیولوژیک مواد نگهدارنده‌ی میکرو ارگانیزم‌های مفید خاک می‌باشند که به طور متراکم و با تعداد بسیار زیاد در یک محیط کشت تولید شده‌اند. معمولاً به صورت بسته‌بندی قابل مصرف در اراضی کشاورزی‌اند.

هدف از مصرف کودهای بیولوژیک، تقویت حاصلخیزی خاک و تأمین نیازهای غذایی گیاه است، گر چه ممکن است اثرات مفید دیگری داشته باشند.
نخستین کود بیولوژیک با نام تجارتی نیتراژین تولید شد که در اواخر قرن نوزدهم مورد استفاده قرار گرفت و از آن تاریخ به بعد سایر کودهای بیولوژیک ساخته شدند.

ارگانیزم‌هایی که در تولید کودهای بیولوژیک مورد استفاده قرار می‌گیرند عمدتاً از خاک جداسازی می‌شوند. در شرایط آزمایشگاه در محیط‌های کشت مخصوص تکثیر و پرورش پیدا می‌کنند و بعد به صورت پودرهای بسته‌بندی شده و آماده، مصرف می‌شوند.

انواع کودهای بیولوژیک
مهم‌ترین کودهای بیولوژیک عبارتند از:
1) تثبیت کننده ازت هوا؛

2) قارچ‌های میکوریزی، که با ریشه بعضی از گیاهان ایجاد همزیستی کرده و اثرات مفیدی ایجاد می‌کند؛
3) میکرو ارگانیزم‌های حل کننده فسفات، که فسفات نا محلول خاک را به فسفر محلول و قابل جذب گیاه تبدیل می‌کنند؛
4) اکسید کننده گوگرد (تیو باسیلوس)، کودی که دارای باکتری تیو باسیلوس بوده و باعث اکسایش بیولوژیکی گوگرد می‌شود؛

5) کرم‌های خاکی، در تولید هوموس مورد استفاده قرار می‌گیرند و نوعی کود کمپوست به نام ورمی کمپوست
(Wermy compost) تولید می‌کنند.

تثبیت ‌کننده‌های ازت
کار اصلی تثبیت‌کننده‌های ازت، تثبیت ازت هوا و تبدیل آن به ازت معدنی قابل استفاده برای گیاه است. هوای اطراف ما 079 گاز ازت دارد ولی گیاهان قادر به استفاده از آن نیستند لذا این ازت باید به ازت معدنی تبدیل شود. تثبیت یا در کارخانه‌های کود سازی با صنعت پتروشیمی با هزینه و انرژی بسیار زیاد صورت می‌گیرد و یا بدون هزینه به وسیله موجودات ذره‌بینی خاک که کار کارخانه‌های کود سازی را انجام می‌دهند، صورت می‌گیرد.

 

تثبیت ازت به سه صورت انجام می‌گیرد که به شرح ذیل است:
1) آزاد یا غیر همزیست (ازتو باکتر)؛ کود میکروبی که به این روش تهیه شده کود ازتو باکتری است و در شرایطی که کمبود آن وجود داشته باشد، به خاک اضافه می‌شود؛
2) همزیستی (ریزوبیوم)؛ باکتری‌ به نام ریزوبیوم روی ریشه گیاهان خانواده گلومینوز ایجاد غده یا گره می‌کند. گیاهانی مانند یونجه، شبدر، نخود، لوبیا، عدس و ماش تثبیت کننده‌های مهم ازت به روش همزیستی می‌باشند.

باکتری ریزوبیوم در داخل غده یا گره تولید شده بر روی ریشه گیاه، ازت هوا را می‌گیرد و آن را تثبیت و به NH3 تبدیل می‌کند. NH3 تولیدی، هم مورد استفاده خود باکتری و هم مورد استفاده گیاه میزبان قرار می‌گیرد. مقدار تثبیت به روش همزیستی بسته به نوع باکتری و گیاه میزبان دارد. به طور متوسط از این طریق، تثبیت ازت می‌تواند بین 200 تا 300 کیلوگرم در هکتار، انجام پذیرد.

انواع گیاهان تثبیت کننده ازت و نوع گونه ریزوبیوم
نام میزبان گونه ریزوبیوم میزان تثبیت
نخود – باقلا ریزوبیوم لگو مینوزاردم 300-200
کیلوگرم در
هکتار

شبدر ریزوبیوم تریفولی
لوبیا ریزوبیوم فازئولی
یونجه ریزوبیوم ملیلوتی
باقلای مصری ریزوبیوم لوپینی
سویا ریزوبیوم ژاپنیکوم

3) همیاری (ازوسپیریلیوم)؛ باکتری‌ به نام ازوسپیریلیوم به صورت همیاری با ریشه گیاهان خانواده غلات مثل گندم، ازت هوا را تثبیت می‌کند. اهمیت تثبیت ازت در این است که بدون آلودگی‌ زیست محیطی، بدون نیاز به صرف هزینه و انرژی می‌توانیم کود ازته داشته باشیم. کود ازته تقویت خوبی برای حاصلخیزی خاک به شمار می‌رود و لذا با توجه به مشکلاتی که کودهای شیمیایی دارند، امروزه مصرف کودهای بیولوژیک مورد توجه خاص قرار گرفته‌اند.

نقش عناصر غذایی در رشد و کیفیت گیاهان زینتی

ازت
ازت مهم‌ترین عامل محدود کننده تغذیه‌ای در رشد و تولید گیاهان است. به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک مثل شرایط کشور ایران که مواد آلی خاک کم می‌باشد و در نتیجه فقر ازت عامل محدود کننده‌ی مهمی است.
ازت در خاک
– آلی؛
– معدنی؛
– عنصری.

ازت آلی نمی‌تواند مستقیم مورد استفاده گیاه قرار بگیرد. ازت آلی باید طی فرایند معدنی شدن به ازت معدنی تبدیل شود تا قابل جذب برای گیاه باشد. در فرایند معدنی شدن یا مینرالیزیشن (Mineralization) باکتری‌های خاک مهم‌ترین نقش را ایفا می‌کنند، یکی از وظایف مهم این باکتری‌ها معدنی کردن ازت آلی است.
ازت عنصری توسط تثبیت کننده‌های ازت تبدیل به ازت معدنی شده و قابل استفاده برای گیاه می‌شوند.
منابع تأمین ازت خاک
– مواد آلی خاک؛
– کودهای شیمیایی؛
– تثبیت کننده‌های بیولوژیک؛
– نیترات موجود در آب؛
– باران‌های اسیدی.

البته توجه داشته باشید که نیترات در آب آبیاری وجود دارد و باران‌های اسیدی معمولاً در مناطق صنعتی و شهرهای بزرگ ریزش دارند.
البته ازت هوا منبع اصلی انواع ازت می‌باشد.

جذب ازت توسط گیاه به صورت
– یون‌های‌ آمونیوم یا + NH4
– یون نیترات یا – NO3
– مولکول اوره CO(NH2)2 است.
ازت به هر صورتی که توسط گیاه جذب شود در داخل گیاه توسط جریان احیاء به اسیدهای آمینه و سپس پروتئین تبدیل می‌شود و نقش خودش را در فیزیولوژی گیاه ایفا می‌کند.

نقش ازت در گیاه
بیشترین تأثیر ازت در رشد رویشی گیاه می‌باشد. یعنی ازت رشد شاخه و برگ گیاه را زیاد می‌کند و همچنین گیاهانی که از ازت کافی برخوردارند رشد سبزینه‌ای خیلی خوبی دارند. ازت به عنوان جزئی از مولکول کلروفیل در گیاه و یا ساختمان پروتئین و آنزیم‌های گیاهی نقش بسیار مهمی دارد. بدین صورت که هر مولکول کلروفیل دارای 4 اتم ازت است. کلروفیل در گیاهان آلی و سبز در عمل فتوسنتز نقش بسزایی دارد. ازت در ساختمان DNA و RNA شرکت دارد که این دو از ترکیب‌های مهم در گیاهان هستند.

اثرات کمبود ازت
کمبود ازت باعث کاهش رشد عمومی و کلی گیاه می‌شود. با توجه به اینکه ازت جزئی از ساختمان کلروفیل است، بر اثر کمبود، کلروفیل خوب ساخته نمی‌شود و برگ‌های گیاه زرد می‌شوند. برگ‌های زرد شده گیاه ابتدا در برگ‌های قدیمی و مسن آن مشاهده می‌شوند.

علائم کمبود ازت در گیاهان زینتی مثل گل سرخ، بگونیا، میخک، شمعدانی و میمون دیده می‌شود. برای مثال در گل میخک وقتی ازت ناکافی باشد برگ‌های کوچک، ساقه‌های کوتاه و میان گره‌های کوتاه دیده می‌شود و تعداد غنچه و گل هم کم و محدود است. بدین معنی که کمبود ازت در رشد و کیفیت محصول اختلال ایجاد می‌کند.

راهنمای تشخیص کمبود ازت در گیاهان
گیاهان زینتی علائم اصلی برای تشخیص کمبود
گل سرخ برگ‌ها سبز روشن و سپس زرد می‌شوند، غنچه‌ها خیلی کوچک و کمرنگ می‌باشند
بگونیا برگ‌ها به رنگ قرمز آجری درمی‌آیند، گیاه کوتاه و تعداد گل محدود است
میخک برگ‌ها کوچک ساقه کوتاه با میان‌گره کوتاه، تعداد غنچه و گل محدود می‌باشد
مینا برگ‌ها زرد، برگ‌های پیر خشک می‌شوند، ساقه چوبی با میان گره‌های کوتاه

سینه رز برگ‌ها زرد با ظاهر زنگ زده، برگ‌ها پس از خشک شدن هم‌چنان روی ساقه باقی می‌مانند، غنچه‌ها کوچک بوده و خیلی به کندی رشد می‌کنند
شمعدانی برگ‌ها سبز روشن با حلقه مشخص قرمز برنزی نزدیک وسط برگ، برگ‌های پیر به رنگ قرمز خوشرنگ با حلقه قرمز مایل به زرد نزدیک دم‌برگ، برگ‌ها پس از خشک شدن مدتی روی ساقه باقی می‌مانند، گل نمی‌دهند.
میمون برگ‌ها سبز روشن، زرد بین رگ‌برگ‌ها، برگ‌های پیر به رنگ زرد مایل به آجری درآمده و سپس خشک می‌شوند.

 

مصرف زیاد ازت برای خود گیاه مشکل ایجاد نمی‌کند اما در گیاهانی که خوراکی هستند بر اثر مصرف زیاد ازت تجمع نیترات در گیاه حاصل می‌شود. بدین صورت که نیترات احیاء نشده در گیاه، تجمع پیدا کرده و برای انسان مشکل ایجاد می‌کند، بطوریکه حتی می‌تواند سرطان‌زا باشد. مصرف زیاد ازت مشکلاتی غیر مستقیم برای گیاه ایجاد می‌کند و حساسیت گیاهان را به آفات و

بیماری‌های قارچی افزایش می‌دهد. گیاهان با مصرف زیاد ازت مقاومت خود را در برابر سرما از دست داده و گل‌ها و شکوفه‌های آن‌ها از بین رفته یا دچار سرمازدگی می‌شوند.
غلظت مناسب ازت
غلظت ازت در گیاهان مختلف، متفاوت است. به عنوان مثال در گل گلایول غلظت مناسب 3 تا 55 درصد است. یعنی غلظت بیش از 55% زیادی ازت و کمتر از 3% کمبود ازت، در نظر گرفته می‌شود.

غلظت مناسب ازت در برگ تعدادی از گل‌ها و گیاهان زینتی
نوع گل درصد ازت برگ زمان نمونه‌برداری
گلایول 55 – 3 برگ‌های کامل قبل از برداشت

گل داودی 55 – 3 چهارمین برگ از انتها شروع جوانه گل
گل سرخ 5 – 3 برگ‌های کامل – شروع گل دهی
میخک 25 – 23 برگ‌های کامل – شروع گل دهی


گزارش فعالیت محققان کشور در زمینه تولید کود بیولوژیک ازته

کود بیولوژیک ازته یکی از اقسام کودهای بیولوژیک است که در صورت تولید و مصرف آن در داخل کشور، مزایای زیادی برای کشور به‌وجود خواهد آمد. مهندس سیامک علیزاده، عضو هیأت علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی و محقق تولید کودبیولوژیک ازته در این پژوهشکده، در مطلب زیر، ضمن بیان اهمیت و کاربردهای کود بیولوژیک ازته، فعالیت‌های انجام گرفته در این خصوص را مورد بررسی قرار داده است:
تعاریف

امروزه با توجه به ایجاد آلودگی‌های زیست‌محیطی و بهداشتی که از مصرف کودهای شیمیایی حاصل می‌شود،تولید و مصرف کودهای بیولوژیک (Biofertilizer) به‌عنوان مهمترین رویکرد در زمینه بیوتکنولوژی خاک به‌شمار رفته و مورد توجه سرمایه‌گذاران بخش کشاورزی در سطح جهان قرار گرفته است.ای مفید خاکزی به منظور تولید بهینه محصول است که این هدف از طریق بهبود کیفیت خاک و رعایت بهداشت و ایمنی محیط‌زیست،

با بهره‌گیری از بیوتکنولوژی تأمین می‌شود. تولید و کاربرد کودهای بیولوژیک یکی از مؤلفه‌های اساسی در بیوتکنولوژی خاک و به تبع آن مدیریت تلفیقی تغذیه گیاه محسوب می‌شود. به‌طور کلی، کود بیولوژیک، تراکم زیادی از یک یا چند نوع ارگانیزم مفید خاک‌زی و یا مواد متابولیک این موجودات است که با یک ماده نگهدارنده همراه است و صرفاً به‌منظور تأمین عناصر غذایی مورد نیاز گیاه، تولید می‌شود.

تاریخچه‌ای در خصوص انواع کودها
میزان تولید محصول، با میزان عرضه عناصر معدنی و بعضاً آلی خاک که برای آنها قابل استفاده باشد، متناسب است. از دیرباز بشر به اهمیت نقش عناصر معدنی و آلی در رشد گیاه و تولید محصول پی‌برده بود. بعد از جنگ دوم جهانی، مهمترین این عناصر (ازت، فسفر و پتاسیم)، به صورت کودهای سنتزی شیمیایی با هدف افزایش تولید محصولات کشاورزی، مورد استفاده قرار گرفتند. کاربرد روزافزون کودهای شیمیایی باعث بروز خسارات جبران‌ناپذیر زیست‌محیطی، بهداشتی و اقتصادی شده است. کاربرد کودهای شیمیایی ازته بواسطه برجای ماندن آنها در طبیعت، باعث آلودگی آب و خاک شده و از این طریق باعث ایجاد بیماری‌های مختلفی از قبیل سرطان و متهموگلوبینا در انسان می‌شوند.

از طرفی تولید هر کیلوگرم کود شیمیایی ازته، مستلزم مصرف 2200 کیلوکالری انرژی است. این مقدار انرژی عموما از منابع نفتی و در صنایع پتروشیمی تأمین می‌گردد. این معایب کودهای شیمیایی باعث شد که تولید کودهای بیولوژیک مورد توجه جدی قرار ‌گیرد.
اهمیت اقتصادی کودهای شیمیایی

مصرف کودهای شیمیایی ازته در قاره آسیا از 5/1 میلیون تن در سال 1961 به 47 میلیون تن در سال 1996 رسید و بر اساس پیش‌بینی‌های انجام شده، در سال 2010 این مقدار به 75 میلیون تن خواهد رسید. این آمار خود مؤید بازار گسترده کود شیمیایی ازته و فرآورده‌های جانشین آن است. با توجه به اهمیت کود‌های شیمیایی در تولید غذا که در حوزه امنیت ملی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار می‌باشد، نیاز و بازار مصرف این فرآورده، از گستردگی خاصی در کشور برخوردار است.

شورای اقتصاد، به استناد بند 5 تبصره 5 قانون بودجه سال 1381 و همچنین بند ب ماده 37 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین، مجوز تهیه کودهای شیمیایی را در سال 1381 به میزان 3 میلیون و 211 هزار تن صادر نموده است. از این رقم، 2 میلیون و 472 هزار تن آن از طریق تولیدات داخلی و 739 هزار تن، از محل واردات، تأمین شده است

.
بر اساس همین مصوبه شورای اقتصاد، مبلغ 103 میلیارد و 400 میلیون تومان از محل بودجه ردیف 503621 و مبلغ 56 میلیارد و 30 میلیون تومان از محل ردیف 503021، جمعاً 159 میلیارد و 430 میلیون تومان به‌عنوان یارانه تأمین کودهای شیمیایی، تخصیص یافته است. برای محاسبه بهتر هزینه‌های تهیه و تأمین کودهای شیمیایی، باید به هزینه‌های بخش حمل و نقل و نگهداری و توزیع آن نیز توجه نمود که بر اساس مطالعات انجام شده، معمولاً 50 درصد هزینه تهیه این کودها را شامل می‌شود. بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، هزینه‌های جنبی تدارک و توزیع کودهای

شیمیایی، توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و با هماهنگی سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان و شرکت خدمات حمایتی برآورد و تأمین می‌گردد. با در نظر گرفتن این مورد، تهیه و توزیع کودهای شیمیایی در سال 1381 بالغ بر 239 میلیارد و 145 میلیون تومان برای دولت هزینه دربر داشته است. این مبلغ در سال 1378، 83 میلیارد و 100 میلیون تومان اعلام شده است.

علاوه بر این موارد، تولید کودهای شیمیایی به‌ویژه کودهای ازته، از حمایت‌های مالی در صنایع بالادست هم برخوردار است. به‌عنوان مثال، در سال 1380 نرخ تعرفه گاز مصرفی برای مصارف تجاری و عمومی 133 ریال، صنعتی 115 و برای مجتمع‌های پتروشیمی تولیدکننده کود اوره 22 ریال بوده است.
اهمیت تولید کود بیولوژیک به صورت بومی
با توجه به سازگاری میکروارگانیزم‌ها با شرایط محیطی و اقلیمی زیستگاه خود، استفاده از باکتری‌های خارجی که از مناطقی با ویژگی‌های متفاوت نسبت به شرایط اقلیمی کشور به‌دست آمده‌اند، جهت تولید کود بیولوژیک و استفاده از آنها در شرایط اقلیمی کشور، مسلماً از کارایی لازم برخوردار نخواهد بود. بنابراین، استفاده از باکتری‌های بومی که با شرایط خاک و اقلیم کشور سازگار هستند، برای تولید کود بیولوژیک از ارزش ویژه‌ای برخوردار است.
صرفه‌جویی اقتصادی کاربرد کودهای بیولوژیک

بر اساس گزارشات و مشاهدات موجود، کاربرد کود بیولوژیک باعث کاهش مصرف کود شیمیایی حداقل تا مقدار 30 درصد می‌گردد. با احتساب ارزان‌ترین قیمت اوره در بازار جهانی (185 دلار در هر تن فله-تولید اندونزی) و همچنین با فرض حداقل صرفه‌جویی 30 درصدی در نیاز به کود شیمیایی، جایگزین نمودن کود بیولوژیک به جای آن، مزایای اقتصادی مناسبی را برای کشاورزان و کشور به

همراه دارد. به‌عنوان مثال، استفاده از کود بیولوژیک (با قیمت 3500 تومان در کیلو) در مزارع غلات با متوسط مصرف 200 کیلوگرم اوره در هکتار توأم با احتساب هزینه‌های حمل و نقل، حدود 8970 تومان در هکتار صرفه‌جویی به‌دنبال خواهد داشت. در سطح 4 میلیون هکتار زمین‌های زیرکشت غلات، این صرفه‌جویی حدود 35 میلیارد تومان در سال (بر اساس قیمتهای سال 81) خواهد بود.
همچنین کاربرد حجم کمتری از کود بیولوژیک (تا 30درصد مقدار کودهای شیمیایی)، به‌تنهایی می‌تواند تأثیر به‌سزایی در کاهش هزینه‌های حمل و نقل، انبار‌داری و توزیع داشته باشد.
سایر مزایای ناشی از کاربرد کودهای بیولوژیک

علاوه بر صرفه‌جویی فوق، تولید و مصرف کودهای بیولوژیک می‌تواند مزایای زیر را برای کشور به‌دنبال داشته باشد:
– حفظ و توسعه باروری خاک (Soil Productivity) به‌موازات افزایش حاصلخیزی خاک (Soil Fertility).
– جلوگیری از ایجاد آلودگی خاک و منابع آب‌های سطحی و زیرزمینی ناشی از ترکیبات باقیمانده کودهای شیمیایی.
– جلوگیری از توسعه بیماری‌های ناشی از مصرف آب و محصولات آلوده به ترکیبات ازته‌ای که در اثر کاربرد کودهای شیمیایی به‌ویژه کودهای ازته ایجاد می‌شوند. سرطان‌های دستگاه گوارش و متهموگلوبینیا از این دسته بیماری‌ها به‌شمار می‌روند.

روند تحقیقات انجام شده در زمینه تولید کود بیولوژیک ازته

در سال 1373، قابلیت دو نوع کود بیولوژیک ازته تولیدشده در کشور ویتنام مورد ارزیابی قرار گرفت. در این بررسی، ابتدا باکتری‏ها در آزمایشگاه کشت شدند و از نظر تثبیت ازت، مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج بدست آمده از این آزمایش‌ها، مبین تولید آمونیم در محیط‌های کشت بود. به‌منظور بررسی تأثیر کودهای فوق‏الذکر بر روی گیاه برنج، بر اساس دستورالعمل کارخانه تولیدکننده، ریشه نشاءهای برنج با این نوع کود تلقیح‌شده، نشاءها داخل گلدان کاشته و گلدان‌ها در مزرعه قرار داده شدند. بعد از حدود 45 روز هیچگونه اختلاف معنی‏داری بین نشاهای تلقیح شده و تیمار شاهد مشاهده نشد. عدم تأثیر این نوع کود را می‏توان به صورت زیر بیان کرد:

کودهای بیولوژیک مورد بررسی، از منبع باکتری‌های همیار تثبیت‌کننده ازت بومی کشور ویتنام جدا شده بودند. این باکتری‌ها با شرایط اقلیمی مناطق حاره، سازگار بوده و بنابراین از نظر رقابت با سایر موجودات خاک و همچنین از نظر وجود دشمنان طبیعی، با شرایط منطقه‏ای که از آن جدا شده‏اند، به تعادل رسیده‏اند. با توجه به این مسایل نمی‏توان انتظار داشت که باکتری‌های مذکور در شرایط اقلیمی نواحی حاشیه خزر نیز استقرار یافته و فعال باشند.

در سال 1374، جداسازی باکتری‌های همیار تثبیت‌کننده ازت از بافت ریشه برنج بینام (بومی ایران) انجام شد. همچنین در این طرح بهترین روش ضدعفونی سطح ریشه و نحوه توزیع جمعیت این باکتری‌ها بر روی ریشه مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج به‌دست آمده، از مجموع 43 باکتری جداسازی‌شده، 16 باکتری قابلیت تثبیت ازت را از خود نشان دادند. بیشترین توزیع جمعیت

باکتری‌های مورد بررسی در ریشه‏های کوچک مشاهده شد. پس از آن، در سال 1375 باکتری‌های همیار تثبیت‌کننده ازت از رایزوسفر ریشه برنج بینام جدا شد. برای انجام این بررسی، غیر از نمونه‏گیری از رایزوسفر، بقیه مراحل مشابه طرح قبل انجام شد. در نتیجه اجرای این طرح، از 84 باکتری خالص به‌دست آمده، 32 نمونه قابلیت تثبیت ازت را در محیط‌های مایع فاقد ازت داشتند.

در ادامه این بررسی‏ها، در سال 1376 تنوع باکتریهای تثبیت‌کننده ازت در شرایط اقلیمی مختلف استان گیلان مورد بررسی قرار گرفت. نمونه‏برداری‏ها از مناطق اقلیمی مختلف استان انجام شد. در نتیجه این بررسی، 46 باکتری که قابلیت تثبیت ازت را در رایزوسفر ریشه برنج بینام داشتند، جداسازی شدند. در سال 1377 باکتری‌های همیار تثبیت‌کننده ازت، جداسازی و در حد جنس شناسایی شدند. سپس راندمان تثبیت ازت در آنها به روش ARA تعیین گردید.

در سال 1379، طی اجرای طرحی تحقیقاتی، 5 سویه از باکتری‌های فوق که دارای بیشترین فعالیت تثبیت بیولوژیک ازت بودند، در شرایط کنترل‌شده، به ریشه دو رقم برنج تلقیح و عکس‏العمل گیاه نسبت به تلقیح این باکتری‌ها مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به‌صورت گلدانی، در فایتوترون و در خاک استریل انجام شد.

در سال 1381، مناسب‏ترین فرمولاسیون جهت تولید کود بیولوژیک از منبع باکتری‏هایی که در آزمایشات قبلی انتخاب شده بودند، تعیین شد و به دنبال آن کود بیولوژیک تولید شده با رایزوباکترهایی که از منابع خارجی تهیه شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند.

نتایج به‌دست آمده از این مطالعه حاکی از کارایی مناسب سویه‏های بومی جدا شده از شالیزارهای کشور نسبت به گونه‏های استاندارد خارجی رایزوباکترهای پیش‌برنده رشد بود. تجزیه‌های آماری نشان داد که استفاده از سویه‌های بومی در مقایسه با انواع خارجی آن باعث افزایش ارتفاع بوته، تعداد پنجه و عملکرد گیاهان می‌شود.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

لیست کل یادداشت های این وبلاگ