ریاستْ دوستی، از دوستی خدای سبحان باز می دارد . [امام علی علیه السلام ـ در حکمت های منسوب به ایشان ـ]
 
جمعه 95 آبان 7 , ساعت 6:52 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

مقاله بررسی وضعیت روستاهای قرتین حسنجون وسیه آباد تحت فایل ورد (word) دارای 59 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بررسی وضعیت روستاهای قرتین حسنجون وسیه آباد تحت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی وضعیت روستاهای قرتین حسنجون وسیه آباد تحت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بررسی وضعیت روستاهای قرتین حسنجون وسیه آباد تحت فایل ورد (word) :

بررسی وضعیت روستاهای قرتین حسنجون وسیه آباد

به نام خدا
فصل یکم (1)
روستاهای مورد نظر قرتین حسنجون وسیه آباد می باشند که در منطقه طالقان قرار دارند.
لازم است که در گفتار اول از این فصل به بررسی موقعیت مکانی و جغرافیایی منطقه طالقان بپردازیم.

منطقه طالقان از نظر جغرافیایی در قسمت غربی استان تهران قرار گرفته است. در واقع از شهرستانهای غربی استان تهران می باشد. همان طور که میدانیم در قسمت شمال استان تهران رشته کوههای البرز قرار گرفته اندکه در واقع حایل میان منطقه معتدل خزری( سواحل دریای

مازندران)واستانهای تهران وقزوین می باشند این رشته کوهها چون کمربندی از سمت شرق به غرب کشیده شده اند وسواحل دریای خزر را از قسمت جنوبی جدا کرده اند. می توان گفت که واستان تهران در میان این کمربند قرار گرفته است. اگر ما درامتداد این رشته کوهها از شهر تهران به سمت غرب حرکت کنیم یعنی بدست قزوین به منطقه طالقان می رسیم: طالقان از سم شمال پس از گذشتن از رشته کوههای البرز به آب گرم دو هزار وسه هراز وتنکابن (شهسوار) راه دارد.

البته در میان این کوهها منطقه الموت نیز قرار گرفته است. از سمت جنوب به شهرستان آبیک راه پیدا می کند. از سمت جنوب غربی به استان قزوین وشهر قزوین راه دارد. از سمت شرق این منطقه به کرج برخورد می کند. البته این مرزها و تقسیمات به صورت پیوسته بلافاصله نیستند. وباطی مسافتی می توان به این مناطق رسید اگر بخواهیم برطبق سیستم راههای کشوری به منطقه طالقان است دست پیدا کنیم. به این صورت این امر مسیر می شود که از شهر تهران به سمت غرب در اتوبان تهران کرج شروع به حرکت می کنیم پس از گذشتن از شهر کرج وارد اتوبان کرج قزوین می شویم.

تقریبا در 50 کیلومتری شهر قزوین به علامتی بر می خوریم که جاده طالقان را نمایش می دهد. از این قسمت به سمت راست پیچیده و وارد جاده های کاملا کوهستانی می شویم. پس از طی کردن مسافتی حدود 30 کیلومتر به گردنه ای می رسیم که از بالای آن دره طالقان کاملا مشخص می باشد. پس از سرازیر شدن در این دره وطی مسافتیحدود 20 کیلومتر به مرکز شهرستان که همان شهرک طالقان می باشد می رسیم.
از نظر تصمیمات کشوری منطقه طالقان در استان تهران می باشد. و از شهرستانهای استان تهران است البته این امر جدیدا به وقوع پیوسته است یعنی قبل از سال 1378 طالقان یکی بخش بود که دارای ره داری و.. بوده است که پس از این تاریخ طالقان به شهر تبدیل شد و شهرداری طالقان افتتاح گردید. البته قسمتی از جاده کوهستانی طالقان در محدوده استان قزوین قرار دارد. شهرستان طالقان دارای 85 پارچه آبادی یادهستان می باشد که مرکز این شهرستان (شهرک طالقان می باشد. وتمام امکانات اصلی ومرکزی یک شهر از قبیل شهرداری و بانکها وسایر امکانات اداری در این قسمت قرار گرفته است.
قریتین حسنجون و سید آباد که مبحث اصلی ما هستند از دهستانهی این منطقه می باشند.

گفتار دوم:
مطالعات اقلیمی
همان طور که گفته شد منطقه طالقان منطقه ای واقع در رشته کوههای البرز می باشد. بنابراین کاملا خواص ومشخصات مناطق کوهستانی را دارااست.
رشته کوههای البرز مانع از نفوذ رطوبت وابرهای باران زای سواحل دریای خزر به قسمتهای مرکزی ایران هستند ولی به علت نزدیکی منطقه طالقان به این منطقه (معتدل خزری) ،طالقان دارای بارندگی بسیاری زیاد می باشد. که به علت ارتفاع زیاد این منطقه این بارندگی هادر فصول سردسال بیشتر به صورت برف است.

در کوههای طالقان حتی ما در فصل تابستان شاهد توده هایی از برف می باشیم که همان یخچالهای طبیعی هستند.
و معمولا اولین بارندگیهای برف برفراز مرتفع طالقان صورت می گیرد. با توجه به اختلافات ارتفاعی که در این منطقه بواسته کوهستانی بودن وجود دارد شاهد تنوع پوشش گیاهی می باشیم.
در این منطقه تابستانها دارای هوایی خنک و دلپذیری هستند البته در طول روز در تابستان به علت این که آلودگی هوا بسیار اندک است. ما شاهد تابش مستقیم خورشید می باشیم که این امر

باعث گرم شدن هوا می شود ولی این گرما کاملا معتدل و قابل تحمل است با غروب خورشید هوا کاملا تغییر می کند و به گونه ای سرد می شود که نیاز به پوشیدن لباسهای گرم احساس می شود.

در سالهای گذشته در این منطقه گندم وجو کاشته شده است. ولیکن در سالهای اخیر روی مردم به کاشت درختان میوه بوده است. از جمله درختان میوه ای که در این منطقه وجود دارند. می توان به گیلاس ، آلبالو، سیب، گلابی ،هلو،زردآلو، آلو،انگور،گردو و.. اشاره کرد.
البته سبزی جات ومیوه جات جالیزی از جمله خیار وگوجه فرنگی نیز در این ناحیه کاشت می شود. بنابراین تابستانهای این منطقه بسیار سرسبز است.

رودهای زیادی از کوههای البرز سرچشمه می گیرند و در این منطقه روان هستند، اگر دره های این منطقه در فصول سردتر سال دارای جویبارهای روانی هستندکه آب خودرا از کوهها تامین می کنند و به هرمی پی وندند وتشکیل رودخانه می دهند.
چندین رودخانه دائمی در این منطقه وجود دارد که در نهایت به هم پیوسته و شاهرود را که از شهرک طالقان می گذردتشکیل می دهند و شاهرود نیز در ادامه مسیر خود به سیفید رود می

ریزد که به دریای خزر می رسد. در فصل تابستان که هوا خشک است آبیاری باغستانها و درختان میوه با آب این رودخانه های دائمی صورت می گیرد که مسیر پر پیچ وخم در دره طالقان را طی می کنند. سیستم استفاده ازاین آب نیز به نوبه قابل توجه است که در بخش های بعدی به آن اشاره می کنیم.
فصل پاییز در این منطقه بسیار زیباست وهوابسیار خنک می باشد. این فصل پربازندگی است.
وتنوع رنگهای درختان طبیعت چشم نوازی را رقم می زند. میوه های پاییزی تیز در این فصل فراوان می باشند زمستانهای طالقان معمولا زودرس هستند و زمستانها با حجم سنگینی از بارندگی برف روبه رو هستیم به گونه ای که ارتفاع بارش برف گاها به 1 تا 5/1 متر نیز می رسد.
با گرم تر شدن هوا وتمام فصل زمستان برف کوهها شروع به آب شدن می کنند وپوشش سبز تمام کوهها و مناطق را در بر می گیرد.

آب رودخانه ها بسیار زیاد می شود وشاهد سرآزیر شدن سیلابهای فراوانی در این فصل می باشیم.
عطر شکوفه های وگلهای بهاری و رایحه سبزیجات کوهی ونغمه پرندگان خوش الحان فضا را همچون بهشت شیرین و دلنواز می کنند.
با توجه به پوشش گیاهی وشرایط اقلیمی وآب و هوایی شاهد پراکندگی گونه های مختلف حیوانی دراین منطقه هستیم که میتوان به حیوانات وحشی همچون: خر،گراز وحشی، گرگ،روباه .کلهای کوهی و جوندگان مختلف اشاره کرد.
امید است که تا حدودی شرایط اقلیمی وپوشش گیاهی این منطقه روشن ومشخص شده باشد. بیان این توضیحات به منظور این بود که بتوانیم قضاوت درستی در مورد چگونگی معماری منازل و اماکن این منطقه داشته باشیم. دید روشن تری نسبت به این مسئله پیدا کنیم که در فصل مربوط به معماری به طور مفصل به این مقوله می پردازیم.

گفتار سوم
پیشینه تاریخی
منطقه طالقان دارای قدمت تاریخی قابل توجهی می باشد. وجود تپه های تاریخی و دفینه های فراوان این موضوع را به اثبات رسانده است. دره طالقان به علت شرایط مناسب برای زندگی کشت وکار ودامداری از دیر باز دارای سکنه بوده است.
البته نژاد این ساکنان به درستی مشخص نمی باشد. مشخص کردن نژاد و تیره ساکنان قدیمی این منطقه توسط باستانشناسان با توجه به آثار تاریخی بر جای مانده غیرممکن نیست. ولیکن از دوره ای خاص دید روشن تری نسبت به این موضوع میتوانیم پیدا کنیم. در زمانهای قدیم یکی از مسیرهای ارتباطی مابین دامنه های جنوبی رشته کوههای البرز ومنطقه تبرستان یا مازندران کنونی. همان منطقه طالقان بوده است که مردم از دشت های قزوین ومناطق جنوبی با گذر از دره طالقان وکوههای مرتفع به شمال کشور دست پیدا می کرده اند.

از جمله شخصیتهای تاریخی را که رفت و آمد زیادی در این منطقه داشته است. می توان حسن صباح را نام برد. مشخصات و اطلاعات بسیار زیاد وخوبی را میتوان درکتاب خداوند الموت در موردحسن صباح استخراج کرد. حسن صباح و یارانش مسلمان بودند ومذهب خاصی را قبول داشتند. حسن صباح در کوهستانهای طالقان و قسمت الموت استحکامات و قلعه های زیادی را بر پا نموده بود.

می توان گفت که وی از قدرت نظامی بالایی برخوردار بوده است. از جمله این قلعه ها می توان به قلعه کی قباد وقلعه الموت اشاره کرد. که راههای ارتباطی این قلعه ها بسیار استاندانه وبا معماری دقیق طراحی شده بودند ونیز اشراف این قلعه ها نیست به یکدیگر نشان دید معماراند و ظریف معماران این بناها بوده است که موقعیت نظامی وخاص این مناطق را درک کرده بودند.

مطالعات در این زمینه نشان مید هدکه درون اینقلعه ها بخصوص قلعه الموت که مقر اصلی حسن صباح بوده است. تمام امکانات رفاهی فراهم بوده است. می توان به سیستم فاضلاب وسیستم آب رسانی بسیار پیشرفته ای توجه کرد که درون این قلعه ها تشبیه شده بود. معماری این قلعه ها به گونه ای بود که در مواقع خطر ساکنان این قعله ها کاملابی نیاز از بیرون بودندومدتهای مدیدی می توانستند از امکانات داخل قلعه بدون نیاز به دسترسی یبه خارج استفاده نمایند.
از خصوصیات این قعله ها دیوارهای بسیار بلند آنها می باشند. قابل توجه است به علت این خصوصیت معماری دشمنان توانایی مقابله با حسن صباح رانداشتند. آن طور که ازکتاب خداوند الموت بر می آید حسن صباح با تکیه بر استحکامات خود و نیز فدائیان زیادی که داشته است.در مقابل حمله مغول مقاومت بسیار زیادی از خود نشان داده است.

بنابراین در دره طالقان که مسیری پر رفت وآمد بوده است. گنج ها و آثار تاریخی زیادی دیده میشود. که تپه باستانی کولج یکی از این آثار تاریخی است این اماکن تحت پوشش سازمان میراث فرهنگی کشور می باشند.
حال کمی هم در مورد روستاهای موردنظر خود یعنی حسنجون و سید آباد. بحث می کنیم . این گونه برداشت می شود که در ابتدا روستای حسنجون به نام ارسنجان یا ارسنگان بوده است به معنی بیسه ستیزان پس نباید به تغییرات زبانی وگذشت زمان به هسنگان وسپس در لفظ آمیانه به حسنجون تبدیل شده است. وروستای سید آباد همان طور که از اسمش مشخص است. به علت سکونت سادات علوی به این نام نامگذای شده است. امروزه و در حالت کنونی هیچ مرزی مابین دو روستای حسنجون وسید‌آباد نمی توان در نظر گرفت . وفقط سکونت سادات وعوام هستندکه این مرز را بوجود می آورند در واقع این دو روستا کاملا در هم ادغام شده اند.
حال به چگونگی تشکیل روستای سید آباد واوضاع سکنه آن می پردازیم.
جد بزرگوار ساکنان روستای سید آباد قاضی میر سعید می باشد. که بقعه این امامزاده وعالم فرهیخته واقع در دو کیلومتری روستاهای کنونی حسنجون وسید آباد است. قاضی میر سعید فرزند سید نصرالدین می باشد که سیدنصرالدین مدفون به پاچنار تهران است و در ان جا بقعه ای متبرک دارد. سیدنصرالدین از نسل علی بن محمد باقر (س) می باشد که در اردهال کاشان مدفون است. مولانا قاضی میرسعید در نجف اشرف به درجه فقاهت دست پیدا کرد. و پس از بازگشتن به تهران در اردوگاه شاه طهماسب صفوی به منسب قاضی القضات دربار در آمد.در آن زمان والی گیلان خان احمد گیلانی بود.

که به علت دوسال خشک سالی نتوانست باج و خراجش را به دربار شاه طهماسب بپردازد. این امر باعث ناخشوندی شاه گردید و قاضی میر سعید را فراخواند و حکم برکناری خان احمد گیلانی را صادر نمود. ولیکن از آنجا که مولانا قاضی میرسعید انساین فقیه عالم وبا کرامت بود مامورانی را جهت تحقیق به گیلان فرستاد کاشف به عمل آمد که موضوع خشک سالی درست بوده وخان احمد قادر به پرداخت خراج نبوده است بنابراین مولانا قاضی میرسعید بدون توجه به حکم شاه حکم بی گناهی خان احمد را صادر نمود. این امر باعث خشمگین شدن شاه طهماسب گردید.

به همین دلیل قاضی میرسعید از دربار شاه طهماسب خارج شد و به سمت تهران آمد. آنجایی که جدش سیدنصرالدین دارای احترام وکرامت بسیار زیادی بود. خان احمد گیلانی به پاس تشکر از مولانا قاضی میر سعید به تهران و به دیدن وی آمد.
در آن زمان منطقه طالقان قسمتی از استان گیلان بوده است. به همین سبب منطقه طالقان دوره حسنجون را در اختیار قاضی میرسعید قرار داد. که خانواده قاضی میرسعید در آنجا سکنا گزیدند. که این محل از محل کنونی روستای سید آباد دو کیلومتر فاصله دارد. سنگ مقبره حضرت قاضی میرسعید نشان می دهدکه ایشان در زمان صفویه فوت نمودند. ونوادگان ایشان در همان منطقه به زندگی ادامه دادند. در کنار بقعه اصلی حضرت قاضی میرسعید چشمه های پرآب وزلال وجود داشته است.

که نوادگان وی در آنجا گندم کاری وزراعت می کردند. با کم شدن تعداد این چشمه ها نوادگان وی کم کم از بعقه ومحل اصلی مولانا قاضی میرسعید به سمت دره حسنجون سرازیر شدند که رودخانه ای پر آب ودائمی در آنجا جریان دارد. بنابراین محل کنونی روستای سید آباد وحسنجن شکل گرفت وپراز سکنه شد.البته درکنار بقعه مولانا قاضی میرسعید هم اکنون نیز آثار روستای قدیمی سید آباد وجود دارد. بنابراین می توان گفت که معماری روستایی این اماکن تاثیر گرفته و هم شیوه معماری دوران صفوی در ایران بوده است.

گفتار چهارم
مطالعات فرهنگی واجتماعی
در این گفتار سعی بر آن است که تا حد توان خصوصیات فرهنگی و نظام اجتماعی مردم طالقان( روستای حسنجون وسیدآباد)بررسی شد.
همانطور که می دانیم هربخش و هر قسمت از مملکت ما دارای فرهنگ وارزشهای خاص خود می باشد. واین فرهنگ وچگونگی برخورد ساکنین نواحی مختلف ایران تاثیر از عوامل زیادی می باشد. از جمله این عوامل می توان همسایگی عوامل اقلیمی وطبیعی وغیره را نام برد.
می توان گفت که مردمانی که در حاشیه رشته کوه البرز و دراین نواحی زندگی می کمنند آداب ورسومی تقریبا شبیه به هم دارند.

حتی نوع گویش وپوشاک آنها نیز تفاوت چندانی ندارد. وهمچنین مصالحی که برای ساختن ابنیه از آن استفاده می کنند.
گفته شدکه طالقان دارای 85 پارچه آبادی یادهستان می باشد فرهنگ مردمان این دهستانها کاملا شبیه به هم می باشد.
پوشاکی شبیه به هم دارند تغذیه ای مشابه هم دارند ونیز گویش مشابه به هم دارند که اندکی با هم تفاوت دارد.
مردمان طالقان به گویشی طالقانی صحبت می کنند گویشی که نمی توان اسم زبان را روی آن گذاشت. زیرا اگر اندکی روی آن دقت شود. می توان معنی آن را درک نمود. البته این گویش مابین ساکنان قدیمی کرج بعضی کرجی های اصیل ونیز روستاهای درون جاده چالوس همچون آدران. و اریان و پورکان ونسا با کمی تغییر مشترک می باشد.
از این میان به یکی از رسوم متداول اهالی حسنجون وسید آباد اشاره می کنیم. و آن این است که همه سال در صبح عاشورا مردمان این دو قریه به شکل دسته های سوگواری از محل کنونی روستا به سمت امامزاده قاضی میرسعید حرکت می کنند و تمام اهالی ده در آنجا جمع می شوند. و به سینه زنی ونوحه خانی می پردازند وسپس در هر عاشورا پس از عرض سلام وادای احترام به آستانه مقدس امامزاده قاضی میرسعید به مسجد روستا برگشته و پس از مراسم تغذیه نهاروز عاشورا را میل می نمایند.

پوشاک مردمان این روستا همان پوشاک متداول مردمان نواحی کوهستانی بوده است. ازآن جمله گیوه های چروچین. رو اندازهای پوشین دستمال یا همان دستار و جورابهای پشمین را میتوان نام برد که البته در قدیم این پوشاک مورد استفاده و مرسوم بوده است.

مردمان این منطقه دارای ریشه مذهبی وفرهنگی قوی میباشند. در این زمینه چهره های شاخصی را در تاریخ ایران معرفی نموده اند. از این چهره های میتوان دکتر حشمت طالقانی راه نام برد که از یاران صدیق ووفادار میرزا کوچک خان جنگلی بودند. در این میان از اصحاب قلم وادب می توان به جلال آل احمد اشاره کرد که او نیز متولد روستای اورازان طالقان بوده است و در کتابی به همین عنوان روستای زادگاه خود را به طور زیبایی وصف نموده است.

ونیز استاد امیر خانی از استادان بزرگ خط ایران نیز در طالقان متولد شده اند.
همچنین مفخر عالم موسقی درویش خان طالقانی .از پیشگامان موسیقی سنتی ایران اهل این مرز بوم بوده است. درویش خان طالقانی از نوازندگان به نام سازهای ایران به خصوص سه تار بودند. که ابداعات فراوانی در این سازها نیز بوجود آوردند. درویش خان از مدرسان دارالفنون بود که به دستور میرزا تقی خان امیرکبیر تاسیس شده بود. درویش خان در آنجا به تدریس موسیقی به صورت آکادمیک می پرداخت تالیفات و آثار بسیاری از درویش خان در زمینه موسیقی فورکلوریک ایران به جا مانده است.

پس بی راه نگفتیم اگر بگوییم موسیقی ایرانی دوام خود رامدیون این مرد فرهیخته بوده است. ونیز درویش خان اولین کسی بوده است که درایران به واسطه تصادف ماشین دارفانی را ودا گفته است. روحش شاد باد.
ونیز از چهره های برجسته می توان به پروفسور فرهنگی اشاره کرد. که در همایش چهره های ماندگار سال 1384 به عنوان چهره ماندگار شناخته شدند.

همچنین از چهره های مذهبی این منطقه میتوان به آیت الله طالقانی اشاره کرد که زادگاه ایشان روستای گلیارد طالقان بوده است و هر ساله مراسم بزرگداشت ایشان در این منطقه برگزار میشود.
مردمان این مزر وبوم اهل علم وفرهنگ وهنر می باشد و هنر با خون این مردمان همچون سایر مردمان ایران آمیخته است از نظر سطح تحصیلات بسیار پیشرفته هستند. به طوری که اگر آمار افراد لیسانس به بالای این منطقه را بدست بیاوریم رقم قابل توجهی را به خود اختصاص می دهد.

گفتار پنجم
مطالعات جمعیتی
در میان 85 پارچه آبادی منطقه طالقان تعدادسرانه افراد ونوسانات جمعیتی تقریبا سری یکسان داشته است.
ولیکن استثنااتی در این زمینه وجود دارد. بعضی از روستاهای منطقه طالقان به واسطه وضعیت مکانی مناسب تروپتانسیل های بیشتر از همان بدون تاسیس و تشکیل دارای جمعیتی بیشتر وتعداد ابنیه ای بیشتر نسبت به سایر روستاها بوده اند.
بنابراین می توان روستاهای این منطقه را به دو دسته روستاهای کم جمعیت وروستاهای پرجمعیت تقسیم کرد مسلما در روستاهای پرجمعیت امکانات بیشتری وجود داشته روند رشد جمعیت دراین روستاها سریعتر بوده است.
می توانیم تغییرات جمعیتی را از یک دیدگاه دیگر نیز بررسی کنیم. به این صورت که در ابتدا به بررسی جمعیت در سالهای قبل از سال 1350 می پردازیم. در آن سالها نظام اجتماعی وجمعیتی خانواره های اکثر نقاط ایران به دلیل شرایط حاکم در کشور به یک صورت بود. با توجه به این که مردم روستاهای کشور پیشینه قالبشان کشاورزی بود و یا دامپروری واز این راه امرار معاش می کردند نیروی انسانی برای آنها اهمیت فراوانی داشته است.

همان طور که می دانیم در آن زمان کارها به صورت مکانیزه با دستگاه های پیشرفته نبوده است. وتمام کارهای لازم وافراد با تکیه بر نیروی یدی انجام می دادند. این امر ایجاب می نمود که به یک خانواده به فکر داشتن فرزندان زیادی باشد تا بتواند کارها را تقسیم نماید.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

لیست کل یادداشت های این وبلاگ