سفارش تبلیغ
صبا ویژن
حکمت گمشده مؤمن است، پس باید آن را بطلبد؛ حتی اگر در دست شروران باشد . [امام علی علیه السلام]
 
یکشنبه 95 شهریور 28 , ساعت 4:23 عصر

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  منابع تغذیه سوئیچینگ و شبیه سازی آن فایل ورد (word) دارای 96 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد منابع تغذیه سوئیچینگ و شبیه سازی آن فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 

 

بخشی از فهرست مطالب پروژه منابع تغذیه سوئیچینگ و شبیه سازی آن فایل ورد (word)

چکیده

مقدمه

مزایای منبع تغذیه سوئیچینگ

معایب منابع تغذیه سوئیچینگ

5-جریان های یورشی زیاد

بلوک دیاگرام کامل تر منبع تغذیه سوئیچینگ قطع خط

1-نوری

2-مغناطیسی

شکل A-8 بلوک دیاگرام کاملتر منبع تغذیه سوئیچینگ قطع خط

واحدهای حفاظتی اضافه

« فصل اول »

«معرفی بخش های مختلف

منبع تغذیه سوئیچینگ»

یکسو ساز و فیلتر ورودی

یکسو سازی ورودی

طرز کار مدار

شکل B-3- وضعیت مدار دلن به ازای ولتاژ ورودی 110 ولت مؤثر

مشکلات واحد یکسوساز ورودی

فیلتر ورودی EMI / RFI

« فصل دوم »

«مبدل های قدرت سوئیچینگ»

مبدلهای قدرت سوئیچینگ

مبدل پوش- پوش ایزوله

مبدل نیم پل

شکل موج ترانزیستورهای سوئیچینگ و ترانس مبدل نیم پل

مبدل باک

مبدل بوست

« فصل سوم »

«ادوات قدرت سوئیچینگ»

ترانزیستور ماسفت قدرت سوئیچینگ

«فصل چهارم»

«مدارهای راه انداز »

شکل D-5 نمونه ای از مدار راه انداز بیس تناسبی

«فصل پنجم»

«شبیه سازی چند منبع تغذیه سوئچینگ و تجزیه و تحلیل آنها  »

 
 

مقدمه
منبع تغذیه غیرخطی (سوئیچینگ )
منابع تغذیه خطی منابعی هستند که عنصر کنترل آنها در ناحیه فعال از عملکرد خود قرار دارد، معایب یک منبع تغذیه خطی عبارتند از : 1- بازده کمتر از 50 درصد ( در توانهای نسبتاً زیاد ) ، 2- حجم زیاد
معایب منبع تغذیه خطی می تواند با استفاده از منبع تغذیه سوئیچینگ کاهش یافته و یا حذف شود.
بلوک دیاگرام ساده شده یک منبع غیرخطی (سوئیچینگ) در شکل زیر نمایش داده شده است.
نحوه عملکرد این مدار به صورت زیر است :
ابتدا ولتاژ متناوب برق شهر مستقیماً یکسو و فیلتر می شود تا یک ولتاژ DC نسبتاً زیاد تولید شود. این ولتاژ به عنصر سوئیچینگ اعمال می شود تا موج مربعی فرکانس زیاد حاصله بعد از عبور از یک ترانس کاهنده و یکسو سازی ، ولتاژ dc مورد نیاز تولید کند. بدیهی است که با کنترل زمان قطع و وصل کلید می توان دامنه ولتاژ خروجی را بر روی یک مقدار مشخص تثبیت کرد . این عمل می تواند توسط واحد فیدبک و کنترل انجام گیرد که در شماتیک مداری فوق ترسیم نشده است.
مزایای منبع تغذیه سوئیچینگ
منابع تغذیه سوئیچینگ دارای مزایایی به شرح زیر می باشند :
1- راندمان بزرگ تراز 50?  : معمولاً بازده منابع تغذیه سوئیچینگ بیشتر از بازده منابع تغذیه خطی می باشد . بازده منابع تغذیه سوئیچینگ بین 70? تا 80? است.
در منابع تغذیه سوئیچینگ عنصر کنترل (سوئیچینگ) در حالت اشباع و قطع کار می کند و توان تلفاتی پایینی دارد ، در حالی که در منابع تغذیه خطی عنصر کنترل در حالت فعال کار می کند  و توان بالایی دارد . در واقع با فرض ایده آل بودن عنصر کنترل داریم ....

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
یکشنبه 95 شهریور 28 , ساعت 4:23 عصر

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

توجه : این پروژه به صورت فایل power point (پاور پوینت) ارائه میگردد

  پاورپوینت رابطه بین شیوه های تامین مالی و درصد تغییرات و فرایند سرمایه فایل ورد (word) دارای 15 اسلاید می باشد و دارای تنظیمات کامل در Power Point می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل پاور پوینت پاورپوینت رابطه بین شیوه های تامین مالی و درصد تغییرات و فرایند سرمایه فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است


لطفا به نکات زیر در هنگام خرید

دانلود پاورپوینت رابطه بین شیوه های تامین مالی و درصد تغییرات و فرایند سرمایه فایل ورد (word)

توجه فرمایید.

1-در این مطلب، متن اسلاید های اولیه 

دانلود پاورپوینت رابطه بین شیوه های تامین مالی و درصد تغییرات و فرایند سرمایه فایل ورد (word)

قرار داده شده است

 

2-به علت اینکه امکان درج تصاویر استفاده شده در پاورپوینت وجود ندارد،در صورتی که مایل به دریافت  تصاویری از ان قبل از خرید هستید، می توانید با پشتیبانی تماس حاصل فرمایید

3-پس از پرداخت هزینه ، حداکثر طی 12 ساعت پاورپوینت خرید شده ، به ادرس ایمیل شما ارسال خواهد شد

4-در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل اسلاید ها میباشد ودر فایل اصلی این پاورپوینت،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد

5-در صورتی که اسلاید ها داری جدول و یا عکس باشند در متون زیر قرار داده نشده است


بخشی از متن پاورپوینت رابطه بین شیوه های تامین مالی و درصد تغییرات و فرایند سرمایه فایل ورد (word) :

اسلاید 1 :

نتایج تحقیق :

(1بین شیوه های تامین مالی و نرخ هزینه سرمایه شرکت ها ارتباط معنی داری وجود دارد . به این دلی مدیران باید بتوانند با انتخاب بهترین ساختار سرمایه و مناسب ترین ترکیب شیوه های تامین مالی ، هزینه سرمایه شرکت را کاهش دهند .

2)     نتایج نشان می دهد تامین مالی از محل بدهی های بلند مدت منجر به کاهش هزینه سرمایه و در نتیجه افزایش ثروت سهام داران می شود .

3)     سرمایه گذاران بالقوه باید توجه داشته باشند که افزایش سرمایه شرکت ها در بورس ممکن است در ابتدا به افزایش قیمت سهام منجر شود و لی اگر شرکت ها نتوانند بازدهی بیش از هزینه خاص این منبع تامین مالی ایجاد کنند موجب کاهش قیمت سهام اینگونه شرکت ها می شود .

اسلاید 2 :

پیشنهادات :

  • 1) در صورت بالا بودن هزینه انتشار شرکت از منابع داخلی شرکت برای تامین مالی استفاده کند که هزینه انتشار ندارد .
  • 2) در صورتی که قیمت سهام شرکت پایین تعیین شده باشد . مدیریت انتشار اوراق قرضه را ترجیح دهد و بالعکس
  • 3) بازار در ارتباط با انتشار سهام عکس العمل منفی دارد و آن را به عنوان نشان منفی در مورد شرکت تعبیر و تفسیر می کند . شرکت اوراق قرضه منتشر کنند عکس العمل منفی در برابر آن پایین باشد .
  • 4) شرکت هایی که دارایی نا مشهود آن بالاست ، چون هزینه ورشکستگی برای این شرکت بالا است از بدهی کمتر استفاده کنند .
  • 5) شرکت هایی که توان نقدینگی آن بالا ست چون ریسک ورشکستگی برای آن ها پایین است از بدهی بیشتر استفاده کنند .
  • 6) به طور کل شرکت هایی که ریسک آن بالاست از بدهی کمتر استفاده کنند .

 

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
یکشنبه 95 شهریور 28 , ساعت 4:23 عصر

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  تحقیق کاربرد نقوش گبه و دستبافته‌های‌ایرانی در دکوراسیون داخلی فایل ورد (word) دارای 223 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق کاربرد نقوش گبه و دستبافته‌های‌ایرانی در دکوراسیون داخلی فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق کاربرد نقوش گبه و دستبافته‌های‌ایرانی در دکوراسیون داخلی فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق کاربرد نقوش گبه و دستبافته‌های‌ایرانی در دکوراسیون داخلی فایل ورد (word) :

فرش دستباف‌ایران اگر نگوئیم در طول قرنها، حداقل در‌یک قرن اخیر، پس از نفت، بزرگترین سرمایه ملی منبع درآمد ارزی صادراتی ما به شمار می‌رفته است و گزافه نیست اگر بگوئیم گذشته از ارزش صادراتی، هنر قالیبافی مشخص ترین وسیله شناسائی فرهنگی ما به دنیا بوده است. هر کشور اگر صاحب چنین سرمایه بالقوه‌ای بود نه تنها در حفظ آن می کوشید بلکه سعی می کرد هر روز آن را نسبت به روز قبل وسعت ببخشد و توسعه بدهد ولی ما نه تنها چنین نکردیم بلکه با بی توجهی‌ها و‌ایجاد موانع شرایط را روز به روز بدتر کرده و مانع گسترش‌این صنعت عظیم‌ایرانی نمی شدیم و اکنون کار به جائی رسیده است که همه آنانی که به نحوی دسترسی در کار تولید و فروش و صادرات فرش‌ایران را دارند در‌این نگرانی عمیق به سر می برند که‌ایا فردایی برای آن وجود خواهد داشت؟
هرچه زندگی به سوی ترقی و تعالی ره می سپرد ارزش هنر آشکارتر می شود و‌این هنر به طور کلی چیزی است که احساسات ما را بر می انگیزد. پس هنر به طور عام عبارتست از خصوصیات اشیاء و پدیده‌های طبیعی و مصنوعی و ساخته دست انسان که احساسات ما را نسبت به خود بر می انگیزد و چون در تمام هستی نمی توان چیزی را‌یافت که در ما احساسی بر نیانگیزد، پس در همه چیز رگه‌های هنر وجود دارد و به جرأت می توان گفت جهان سرشار از هنر است. هنر را به طور کلی به دو گروه متمایز تقسیم می کنیم:
1-هنر طبیعت 2-هنری که زائیده دست بشری است.
صنعت و هنر فرش بافی در‌ایران،‌یکی از همین هنرهای ساخته بشر است که در آن ظرافت و زیبایی فراوانی به کار رفته و نشانه‌ها و سمبل‌ها و وقایع بسیاری را در دل خود دارد، اما تولیدشان به محدوده زمان و مکان مربوط می شود. اعتقاد به سمبل در فرشهای امروزه اغلب فاقد منابع علمی ست، چون سمبل‌ها از طریق اعتقادات . خرافات بوجود آمده اند و دگرگونی در اعتقادات ناگزیر دگرگونی در سمبل‌ها و نشانه‌هاست. مثلاً اگر امروز نقش درخت سرو در فرش به کار می رود دارای همان مفهومی نیست که در فرشهای آنتیک و قدیمی به کار می رفته است.
نقش سرو امروزی حامل سمبلها و پیامهای قدیمی سرد نبوده بلکه الهام گرفته از تصویر زیبای آن است.‌این تصویرها‌یا به صورت واقعیت عینی و‌یا به صورت تجرید و بر اساس مهارت و استادی استادکار ترسیم می شوند.
استادکاران اغلب نقوش و رنگها را بر اساس زیبایی شناسی هنری و آنچه که به سلیقه آنها بیشتر خوش‌ایند است بر می گزینند و نه به خاطر سمبل بودن آن.
با وجود تهی شدن سمبل‌ها از مفاهیم اعتقادی، ارزش هنری فرش همچنان به قدرت خود باقیست چرا که هنر آئینه روح بشر است که خود از طریق اعتقادات شکل گرفته است.
احتمالاً فرشهای اولیه فرشهای عشایری بوده اند که تولیدکنندگانشان در موقعیتی نبوده اند که نقش‌های طبیعی را به صورت نزدیک به واقعیت تصویر کنند بلکه به ناچار از طریق ساده کردن آن(تجرید) قادر به خلق نقش بوده اند.
تصاویر حیوانات سینه به سینه از نسلی به نسلی منتقل شده است.
چنانچه شیر با وجودی که ده‌ها سال است در دشت‌های‌ایران وجود عینی ندارد همچنان در ذهن عشایر و فرشهای آنها باقی مانده است.(آیا دشت‌های پهناور و بیکران مشرق زمین (ایران) سرچشمه جوشان‌اینگونه اندیشه نبوده است؟)
تجرید در نقش پردازی تصورات شخص بیننده را غنا می بخشد و به وسیله تجرید هنرمند لحظه‌های مشترکی را با بیننده جستجو می کند. تجرید در هر‌یک پدیده ‌نو و کشف امروزی نیست بلکه از دوران اولیه هنری و بشرهای ماقبل تاریخ وجود داشته است تجرید در اروپا از ابتدای قرن بیستم طرفدار پیدا کرد که به عنوان هنر مدرن معروف شده است.


برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
یکشنبه 95 شهریور 28 , ساعت 4:22 عصر

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

توجه : این پروژه به صورت فایل power point (پاور پوینت) ارائه میگردد

  بررسی ساختمان و عملکرد سیستم تعلیق الکترونیکی فایل ورد (word) دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات کامل در Power Point می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل پاور پوینت بررسی ساختمان و عملکرد سیستم تعلیق الکترونیکی فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 

پروژه :  Electromagnetic Suspension (EMS)

برتری سیستم تعلیق الکترومغناطیسی در خودروها

دیـنامـیک وسیله نقلیه، نقش بزرگی در ایمنی و عملکرد خودروهای امروزی بازی می‌کند. اگر نتوان کنترل وسیله نقلیه را به‌صورت مناسب حفظ کرد، دیگر این نکته که خودرو دارای چه ضریب امنیتی است، واقعاً اهمیتی نخواهد داشت.  استفاده از سیستم تعلیق فعال بجای سیستم‌های تعلیق غیرفعال رایج را با هدف تأمین پایداری کافی و مانورپذیری در خودروهای جدید موردبررسی قرار می‌دهیم و در این ارتباط با مقایسه تکنولوژی‌های مختلف، برتری سیستم تعلیق الکترومغناطیسی را به‌عنوان سیستم تعلیق ایده‌آل در آینده معرفی می‌نماید.


سیستم تعلیق، شامل مجموعه دستگاه و قطعاتی است که بین اتاق و چرخ‌ها قرار گرفته و از انتقال نوسانات حاصل از ناهمواری‌های جاده به اتاق پیشگیری می‌کنند. با این اوصاف، به‌طور کلی سیستم تعلیق دو هدف را دنبال می‌کند. آسایش مسافر و کنترل وسیله نقلیه. آسایش مسافر از طریق ایزوله کردن مسافران وسیله نقلیه از ناهمواری‌های جاده‌ای تأمین می‌شود و کنترل وسیله نقلیه از طریق جلوگیری از پرش و چرخش عرضی1 بیش از حد و حفظ تماس کافی بین لاستیک و جاده به نتیجه می‌رسد.

سیستم تعلیق را به‌طور کلی براساس ویژگی‌های انرژی خروجی و فرکانس محرک می‌توان به چهار گروه: فعال، نیمه‌فعال، غیرفعال و سیستم تعلیق با قابلیت تنظیم خودکار در ارتفاع تقسیم کرد:

1.سیستم تعلیق فعال: در این نوع سیستم، تمام فعالیت تعلیق به‌صورت هیدرولیکی بوده و نیازمند استفاده از نیروی خروجی است.
2. سیستم تعلیق نیمه‌فعال: در این سیستم که دارای فنر و کمک فنر است، می‌توان با تغذیه یک سیگنال خارجی و یا اعمال مقداری نیرو به سیستم، ویژگی‌های آن را براحتی تغییر داد.
3 . سیستم تعلیق غیرفعال: ابتدایی‌ترین نوع سیستم تعلیق در خودرو بوده و دارای فنر و کمک فنر است. در این نوع فنربندی، هیچ گونه نیروی خارجی به سیستم تغذیه نمی‌شود.
4 . سیستم تعلیق با قابلیت تنظیم خودکار در ارتفاع: این نوع سیستم، مجهز به فنرهای هوایی بوده و تنظیم ارتفاع از طریق شیر کنترل هوا تنظیم می‌شود. این سیستم تعلیق هوایی، ابتدا در کامیون‌ها مورداستفاده قرار می‌گرفت و به‌تدریج به خودروهای مسافری- تفریحی (خودروهای سبک مثلاً خودروی زانتیا) منتقل شد.

مشخصات سیستم تعلیق ایده‌آل خودرو کدامند؟
سیستم تعلیق ایده‌آل خودرو، ضربه‌های جاده را بسرعت جذب می‌کند و هنگامی که لاستیک در تماس با سطح جاده است، به آرامی به وضعیت نرمال خود برمی‌گردد. این نوع عملکرد برای سیستم‌های تعلیق قدیمی، غیرممکن بود زیرا فنر نرم، جابجایی بسیار زیادی را موجب می‌شد و فنر سخت، باعث رنجش مسافر نسبت به پیامدهای ناشی از ناهمواری‌های جاده می‌شد. سیستم تعلیق ایده‌آل برای آسایش مسافر باید دو فاکتور زیر را کاهش دهد:

الف- ناخوشی حرکت

این حرکت، بیشتر هنگام مطالعه در خودرو اتفاق می‌افتد. این پدیده بیشتر در فرکانس 0.2 هرتز اتفاق می‌افتد و در فرکانس‌های بالاتر از شدت آن کاسته می‌شود.

ب- حرکت ناگهانی

این حالت، هنگامی رخ می‌دهد که خودرو دارای چرخش ناگهانی شود، مثلاً هنگامی که یکی از چرخ‌ها درون یک چاله بیفتد.با توجه به فاکتورهای فوق، سیستم تعلیق فعال نزدیک‌ترین گزینه به سیستم تعلیق ایده‌آل انتخاب شد.


سیستم‌های تعلیق مغناطیسی
در این نوع سیستم تعلیق، از یک آهنربای دائمی لوله6 (PM) محرک به اضافه فنر غیرفعال استفاده می‌شود. این آهن‌ربای لوله (PM) در سیستم تعلیق مغناطیسی، همان عمل دمپر را در سیستم تعلیق قدیمی انجام می‌دهد، با این تفاوت که عکس‌العمل‌های سیستم تعلیق، بسیار سریع‌تر از قبل می‌شود.
      فایده اصلی موتورها این است که آنها مانند کاهش دهنده‌های سنتی
       که بر پایه سیالات بودند، توسط اینرسی محدود
       نمی‌شوند. در نتیجه می‌توانند با سرعت بسیار
       بالاتری باز و بسته شوند که به‌صورت مجازی
       تمامی لرزش‌ها در کابین سرنشین را خنثی می‌سازند.
       این آهن‌ربای لوله‌ای مطابق شکل زیر از دو قسمت
       تشکیل شده است: آهن‌ربای دائم و کوئل سه‌فازسیستم تعلیق مغناطیسی دو نوع است : در هر دو
       نوع، کوئل سه‌فاز به موازات فنر مکانیکی قرار می‌گیرد
       تفاوت این دو نوع محرک در قرار گرفتن آهنربا در داخل و
       یا خارج ساختمان سیستم تعلیق است.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
یکشنبه 95 شهریور 28 , ساعت 5:28 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  تحقیق در مورد برآورد مولفه های نیروهای آئروالاستیک بر سازه های بلند فایل ورد (word) دارای 7 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق در مورد برآورد مولفه های نیروهای آئروالاستیک بر سازه های بلند فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق در مورد برآورد مولفه های نیروهای آئروالاستیک بر سازه های بلند فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق در مورد برآورد مولفه های نیروهای آئروالاستیک بر سازه های بلند فایل ورد (word) :

برآورد مولفه های نیروهای آئروالاستیک بر سازه های بلند

– چکیده
با کاهش وزن سازه ها ناشی از پیشرفت در ساخت مصالح سبک به تدریج اثرات جریان سیال باد عامل تعیین کننده رفتار سازه ای مطرح گردیده اما متاسفانه تعداد محدودی فرمول بندی تحلیل بمنظور محاسبه مولفه های نیروهای ناشی از باد وجود دارد. در نهایت آئین نامه های حاضر فقط به بررسی اثرات استاتیکی باد پرداخته اند که با توجه به نیازهای موجود کافی بنظر نمی رسد. از این نیروها جهت آنالیز استاتیکی احساس می شود.

هنگامی که پاسخ سازه ای باد القائی شامل مجموع اثرات استاتیکی و دینامیکی را بعنوان باد القائی کامل در نظر بگیریم قادر خواهیم بود اثر باد را بر حسب زمان بعنوان یک عملکرد استاتیکی بر سازه فرض نمود و بدین سان ترکیبات عملکرد باد شامل میانگین اثرات دینامیک رزونانس و دینامیک غیررزونانس را پیش بینی نمود. البته در این فرآیند باید به تفاوت توزیع فضائی نیروها بر سازه دقت نمود. به عبارتی با بررسی مدل آئروالاستیک مشاهده می شود اهمیت نیروهای

برا و القائی در امتداد ارتفاع قابل ملاحظه است بطوریکه پاسخ دینامیکی بر اساس نیروهای برا و کشش القائی تعیین می شود نه نیروهای موجود در امتداد محورهای x وy بعبارتی در واقع اجزاءدینامیک غیررزونانسی و میانگین تغییرات نیروی باد خارجی را دنبال می کنند در حالی که بخش دینامیک رزونانس توزیع

نیروهای داخلی که در هر ناحیه سازه متناظر با جرم و شتاب محلی سازه است را پیگیری می کنند . در این روش حتماً می بایست بارهای استاتیکی مستقل مورد اصلاح و بهینه سازی قرار گیرند .در سازه های بلند این مسئله منتج به توزیعات جداگانه از بارهای جانبی x و y عمل کننده در حالت استاتیکی نیروی پیچشی در نقاط مختلف در ارتفاع سازه می شود و به عبارتی برای اعضاء سازه ای با عملکردهای ویژه که متاثر از ترکیبات نیروهای باد در جهات مختلف می باشد ورود ضرایب ترکیب بار مختلف با توجه به عدم احتمال وقوع همزمان کل مقادیر باد جزیی غیرضروری بنظر می رسد.

– مقدمه
در برخورد با اثرات باد بر روی ساختمان ها و سازه های بلند مهندسی عمران همواره این پرسش مطرح بوده که آیا قادر خواهیم بود با استفاده از روشهای آئین نامه ای و تحلیل به بررسی اثرات و در نهایت پاسخ سازه برسیم . این مسئله با تمایل مهندسان معماری به اشکال جدید و پلانهای پیچیده ابعاد تازه ای یافته است . در هر صورت با عنایت به آنکه اطلاعات ایردینامیکی بیشتر در ارتباط با ساختمانهائی با اشکال قوطی شکل و عمدتاً منفرد بوده چنین اطلاعاتی نمی تواند برای ساختمانهای ناهمگون و گاه هم جوار ساختمانهای بلند دیگر مصداق داشته باشد. از این رو استفاده از اطلاعات تونل باد تکیه گاه اصلی در مطالعه مهندسی باد محسوس می شود.7

در برخورد با اثرات باد می توان به چندگونه با سازه برخورد نمود. در حالت اول برخورد استاتیکی با سازه است به این مفهوم که میانگین معدل زمان از نیروهای باد پیرامون را در نظر گرفت و در حالت دوم با توجه به جزء دینامیکی و اثر نوسانات آن که خود ایجاد پدیده تشدید می نماید ساختمان را مورد بررسی قرار داد . همچنین می توان عملکرد باد را همچون یک روند رندوم ساکن محلی در نظر گرفت و با استفاده از تحلیل شرطی و تئوری نوسانات اتفاقی به تخمین نیروهای باد دست زد.

 

-بررسی و برآورد مولفه نیرو در امتدادهای عمود بر سازه
به منظور ارائه سازه بعنوان یک سیستم ایرودینامیکی با خواص جرم، سختی و میراثی منوط به یک زمان و زمینه متغیر فضائی نیروی باد خارجی در معادله مود بصورت زیر خواهد بود:
1
که در آن مختصات کلی حرکت می باشد، همچنین و مشتقات اول ودوم آن در واحد زمان است و و و و به ترتیب نسبت میراثی ، فرکانس طبیعی ، جرم کلی و نیروی کلی در حالت مود j می باشد. در حالت عمومی نیروی وارده در مود j در جریان آشفته خاص در زمان t به عملکرد جمعی نیروهای جریان بر روی سطوح خارجی ساختمان و مشقات زمانی آن بستگی دارد و فرم عمومی آن بصورت خواهد بود. البته استفاده از این روابط بدون ساده کردن فرضیات مشکل است از

اینرو با فرض اینکه حرکت ساختمان نیروی باد ایرودینامیکی خارجی وارد بر بدنه را تغییر نمی دهد می توان با این نیرو همچون نیروهای استاتیکی یا ساکن برخورد نمود. این تخمین برای اغلب کاربردهای مهندسی باد تخمین های خوبی را در بردارد اما در حالتی همچون ریزش های گردبادی بی ثباتی های ایرودینامیکی ایجاد می شود که نیاز به مطالعات ویژه ای دارد . در حالت شبه استاتیکی می توان عمل نیروهای ایرودینامیکی را به گونه ای فرض نمود که اثرات حرکت بدنه در یک جریان حرکتی توسط باز خوردهای آیرودینامیکی اضافی که اثرات و و را مهار می کنند تخمین زده شوند .

از سوی دیگر با عنایت به عدد اسکروتن در حرکت بدنه می توان دریافت که بازخوردهای ائروالاستیک حرکت بدنه به پارامتر میرائی جرمی سازه وابسته است. درتعریف عدد اسکروتن جرم ساختمان در واحد طول سازه و چگالی هوا و D قطر یا عرض سازه را شامل و بصورت زیر محاسبه می شود:
2
نیروهای مربوط به تندی بدنه از میان سایر شرایط بازخوردهای ائروالاستیک از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و این پارامتر خود با مطرح کردن میرائی ائرودینامیکی قابل قبول می باشد تاثیر سایر باز خوردهای آئروالاستیک اثرات به و مربوط می شود که بعنوان لختی و جرم آئرودینامیکی مطرح می گردد کوچک بوده و قابل صرف نظر کردن می باشد. حال اگر میرائی ائرودینامیکی را با در حالت مود j به منظور مهار تاثیرات بازخوردهای ائروالاستیکی در نظر بگیریم معادله حرکت بصورت زیر در خواهد آمد :

3
در رابطه بالا نیروی بار عمومی برای مود j است که جهت بررسی نیروهای شبه ایرودینامیکی ارزیابی شده است . این نیرو وابسته به درجات آزادی در سازه های عمودی همچون برجهای مخابراتی و دودکشها بوده و در تفسیر آن می بایست به تغییرات نوسانی در جهت های x و y همچنین پیچش در امتداد توجه نمود . حال اگر سازه را به عنوان یک سیستم پارامتر توده ای با جرمهای توده ای در موقعیتهای متفاوت فرض و مدل جابجایی آن را در مورد مود j به صورت در نظر گرفت، آنگاه نیروهای x و y و پیچش در مختصات i و در واحد زمانt بصورت و و نمایش داده و نیروی عمومی را بصورت زیر خواهیم داشت.

4
حال می توانیم از این نیرو بعنوان مهار کننده عمل نیروی یا بار طولی و نیروی یا بار عرضی بر روی سازه های بلند خطی بصورت تحلیلی استفاده نمائیم . قابل ذکر است این عمل فقط با ورود داده های اطلاعاتی ایرودینامیکی کلیدی همچون میانگین و ضریب نیروی متغیر زمان عدد استروهال و همبستگی طولی و عرضی طیف ریزش گردابی که همه بصورت مشخصات ایرودینامیکی در جریانهای متلاطم و با مشخصه میانگین گیری دخیل هستند مهیا خواهد بود. همچنین بررسی اثرات نیروی عمودی بر سازه ها در مقاطع با ابعاد کوچک همچون نیروهای نوک ساختمانها با استفاده از تونل باد بسیار قابل توجه است چرا که اگر

نسبت ارتفاع به بعد کوچک سازه از 10 برابر بزرگتر باشد در واقع جریانهای پیرامونی دارای اثرات 3 بعدی خواهند بود و نه اثر نیروهای 2 بعدی. اثرات نیروهای 3 بعدی با توجه به تغییرات عمودی میانگین نیروها و جریان های متلاطم داخلی لایه اتمسفری در پیرامون ساختمانها و بناهای بلند قابل تاکید می باشد. حال پر واضح خواهد بود که بررسی نیرویی بالا در حالتی که در بعد زمان و فضا در حال تغییر است مبارزه ای بزرگ به حساب می آید در هر صورت تعریفی برای اکثر بناهای بلند اجتناب ناپذیر بوده و بر استفاده از آزمایشهای تونل باد تاکید میشود.

– بررسی پارامترهای عامل
میرایی آئرودینامیکی در معادلات قبل را می توان بر اساس رابطه بدست آورد که در آن اگر را چگالی بدنه سازه در نظر بگیریم ضریب میرائی ائرودینامیکی می باشد که وابسته به شکل جابجائی ایرودینامیک مدل و میزان آشفتگی جریان دارد و در واقع باعث کاهش سرعت می شود . در پاسخ در جهت نیروی کششی، همواره مثبت بوده و در نتیجه مفید و موثر می باشد اما رفتار در جهت نیروی برا مشخص نبوده و بستگی به شرایطی ایرودینامیکی خاص دارد. بعنوان نمونه در سرعتهای کاهنده که محدوده طرح را برای بیشتر ساختمانهای بلند ارائه می دهد. مقدار مقداری مثبت است اما منفی به معنای میرائی ائرودینامیکی منفی

بوده و باز خورد اثرات ایروالاستیک به جای آنکه حرکت را کاهش دهند افزایش می دهد .در هر حال استفاده از آزمایش تونل باد بعنوان یک تخمین قابل اطمینان ،اجتناب ناپذیر است چرا که گاه هم نیروهای ایرودینامیک خارجی و هم نیروهای ناشی از بازخوردهای ایرولاستیک تحت تاثیر حضور ساختمانهای و دیگر و ویژگیهای توپوگرافی ویژه پیرامون خود قرار خواهند گرفت .

جهت بررسی و محاسبه نیروهای موجود با استفاده از نتایج ثبت شده توسط تاریخچه زمانی از فشارهای همزمان در سطوح مختلف استفاده می شوند . با بررسی 9 مود اول در برج مخابراتی جاکارتا وCN مشاهده می شود حرکت جانبی اصلی در دو مود اول در امتداد و و نیز پیچشی مودهای اصلی و حاکم بر حرکات جانبی سازه میباشند . بنابراین می توان نیروها را در امتدادx وy و پیچش با انتگرال گیری از فعالیت نیروهای فشاری در هر منطقه بدست آورد . برای یک باد با زاویه سهم کلی نیروهای x وy و نیز پیچش از روابط زیر حاصل می شود .

5
6
7
که در این رابطه و نیروها در امتداد x وy و مربوط به چرخش ناشی از فشار با زاویه در زمان همچنین b وh نیز ابعاد سطحی است که برای مود i در نظر گرفته شده است از سوی دیگر و بازوهای نیرو در امتداد xها و yها می باشند . حال ممانهای اصلی و پیچشی بصورت زیر قابل محاسبه میباشند.
8
9
10
که در واقعz ارتفاع از سطح زمینی هموار می باشد. حال همان خمشی لحظه ای قابل تعیین در همه امتدادها با فرمول بندی بالا می باشد . بسط کلی نیروها در مود j بصورت زیر می باشد:

11
که مربوط به مود از المان در جهت می باشد ، این تعریف برای حالات و نیز تعمیم داشته و مربوط به جهت و پیچش می باشد.
برای سازه های با میرائی کم با اختلاف جزء رزونانس دار تعمیم داده شده می توان بصورت زیر تعریف شود.
12
بطوریکه سختی تعمیم داده شده مود j مربوط به برای فرکانس باشد حال مقدار RMS ممان پایه جزء x ناشی از ارتعاشات رزونانس دار میتواند بصورت زیرتعریف شود.

13
بطوریکه z ارتفاع محل از زمین، جرم سازه تعیین شده برای آن محل و حاصل از رابطه12 میباشد.در نتیجه قادر خواهیم بود تخمین مناسبی از پاسخ سازه ناشی از نوسانات رزونانس دار ارتعاش در مودهای مختلف بدست آوریم . با استفاده از این روش مقدار ممان خمشی اصلی پایه ناشی از نیروی باد ، در امتداد برای یک سرعت و جهت مشخص بصورت زیر خواهد بود.
14
که مقدار متوسط، مربوط به RMS در جزء غیررزونانسی و مربوط به ممان خمشی اولیه پایه ناشی از نیروی اینرسی ارتعاشات رزونانس دار رابطه (13 )می باشد .
اثرات میرائی برای مود j با استفاده از رابطه که در آن مربوط به میرائی اجزاء سازه ای و مربوط به میرائی ایرودینامیکی می باشد در نظر گرفته می شود . برای آنالیز اطلاعات فشار می توان و فرض نمود، چرا که نسبت میرائی مقداری نرمال برای سازه های بتنی می باشد

هنگامی که پاسخ سازه ای بار القائی شامل مجموع اثرات استاتیکی و دینامیکی را بعنوان بار القایی کامل در نظر بگیریم در واقع می توان اثر باد را برحسب زمان بعنوان یک عملکرد استاتیکی فرض و بر سازه وارد نمود در این حالت قادر خواهیم بود ترکیبات عملکرد بار شامل میانگین ، دینامیک رزونانسی و غیررزونانس را در سازه پیش بینی کنیم. و آن را در معادله منعکس نمائیم. البته در این فرایند باید به تفاوتهای توزیع فضایی این نیروها بر سازه دقت کنیم. اجزاء دینامیک

غیررزونانسی و میانگین تغییرات نیروی باد خارجی را دنبال میکنند. در حالی که بخش های دینامیک رزونانسی دار توزیع نیروهای داخلی که در هر ناحیه سازه متناظر با جرم و شتاب محلی است را دنبال می کنند . در این روش حتماً می بایست، بارهای استاتیکی مستقل مورد اصلاح و بهینه سازی قرار گیرند .

برای یک ساختمان بلند این مسئله منتج به توصیفات جداگانه ای از بارهای جانبی x و y عمل کننده در حالت استاتیکی و نیروی پیچش موثر در نقاط مختلف در ارتفاع سازه می شود . بعبارتی برای اعضاء سازه ای با عملکرد های ویژه که متاثر از ترکیبات نیروهای باد در جهات مختلف می باشند ورود ضرائب ترکیب بار مختلف با توجه به عدم احتمال وقوع همزمان کل مقادیربارهای باد جزئی غیر ضروری بنظر می رسد .
حال اگر فرض کنیم نیروی باد القائی در آلمان از نیروهای عمل کننده استاتیکی باد در جهات xو‎y و پیچش متاثر باشد می توان نیروی حداکثر واردi بر المان را بصورت زیر نگارش نمود :
15
که و و ثابت هائی هستند که نیروهای باد را در جهت های مختلف در المان متمرکز می کنند و و نیز ممانهای خمشی xو y اصلی و پیچش اصلی هستند که در واقع مولفه های باد را توجیه میکنند. حال از آنجایی که مؤلفه های باد هر یک مستقل می باشند مقادیر حداکثر آنها بصورت و و نشان داده میشوند که البته بصورت همزمان اتفاق نمی افتند. پس میتوان مقدار را بصورت پیشنهاد نمود :
16
در این حالت استفاده از بارهای جزئی ماکزیمم که بصورت مستقل عمل می کنند زیاد ضروری بنظر نمیرسد. در نهایت به منظور رسیدن به حالت بهینه می توان از فاکتوری استفاده کرد که بصورت ترکیبی عمل نماید . این ضریب به گونه ای انتخاب می شود تا بتوان میان هر دو گفته شده در بالا مطابقت ایجاد کند . به این منظور رابطه زیر پیشنهاد می شود :
17
بعنوان نمونه در شکل (1) فاکتورهای ترکیبی باد برای یک ساختمان 130 متری برای ترکیبات ارائه گردیده شده است. محدوده این نسبتها به گونه ای انتخاب می شود که همه مؤلفه های مشابه و عملکردهای سازه ای درون ساختمان را پوشش دهد . در حالتی که را نشان دهد یعنی بطور مسـاوی سازه از بارهای پیچشی وx وy بار القایی متاثر شده است . از طرفی ترکیب و المانی را نشان می دهد که در واقع متاثر از اثرات پیچشی است . در نهایت می توان برای کمترین مقادیر حالتی را که المان دارای حساسیت تفریباً مشابه در ارتباط با سه مولفه بار می باشد در نظر گرفت . از سوی دیگر هنگامی به 1 نزدیک می شود که یکی از مولفه ها حاکم باشد . پس می توان از مقادیر رفتار مورد انتظار را بازسازی نمود . از این رو آئین نامه کانادا NBCC)) فاکتور ترکیبی را برای پیشنهاد نموده تا در عمل ترکیبی از مولفه بارهای باد وارده بر سازه مدلسازی شود .
شکل 1- ضرائب ترکیب بارها برای اعضاء سازه ای با
حساسیتهای مختلف در امتداد بارهای افقی x وy و پیچش
مراجع

1 A. Kareem 1999, “Analysis & modelling of wind effect : Numerical Technique” Proceeding of the 10 International confenence on Engineering Rotterdam.
2. N.Isyumov ,P.C.Case & T.C.E.Ho,1999,Wind tunnel model studies to predict the action of wind on projected 558m Jakarta Tower. Proceeding of the 10 International confenence on Engineering Rotterdam.
3. Gurley, K. & A. Kareem 1997b. Analysis interpretation modeling and simulatin of unsteady wind and prassure data. J. of wind engineering and industial Aerodynamics.67 – 71:657-669

4 A. larsen, G.L.Larose & F.M.Livesey, 1999, Wind Engineering into the 21St Century, Balkema.Vol.1-3.
5. National Building Code of Canada (1995), Canadian Commission and Building and Fire Codes, National Research Council, Canada.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
<   <<   151   152   153   154   155   >>   >

لیست کل یادداشت های این وبلاگ