کارآموزی دادگاه فایل ورد (word) دارای 150 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد کارآموزی دادگاه فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی کارآموزی دادگاه فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن کارآموزی دادگاه فایل ورد (word) :
شرکت سهامی بیمه ایران در تاریخ 3/11/80 یک فقره بیمه نامه باربری به شماره 1380/16115/9999/19953/284/4 تحت شرایط A انستیتو بیمه گران لندن جهت حمل 3500 ست انجین موتور سیکلت به مبلغ -/000/384/278/4 ریال متعلق به شرکت تعاونی تولیدی سارا موتور از مبدا چین به مقصد قزوین از طریق بندرعباس صادر می نماید .
بر طبق مدارک موجود در پرونده امر مورد بیمه در تاریخ 23/12/80 به وسیله تریلرکش شماره 28147 از بندرعباس به مقصد قزوین حمل گردیده است . در تاریخ 26/12/80 به علت بی احتیاطی راننده و انحراف تریلرکش از جاده ، کانتینر حامل مورد بیمه از تریلر سقوط می نماید .
متعاقب اعلام خسارت مورخ 18/1/81 بیمه گذار ( بیش از 20 روز از تاریخ حادثه ) کارشناس شرکت سهامی بیمه ایران در تاریخ های 19 و 22/1/81 از مورد بیمه در محل کارخانه بیمه گذار ( جاده قزوین به بوئین زهرا ) بازدید می نماید و طبق توافق کارشناس بیمه ایران با بیمه گذار خسارت وارد به 700 دستگاه انجین موتورسیکلت به میزان 15 % تعیین می شود .
بر اساس گزارش کارشناسی اخیر الذکر ، شرکت سهامی بیمه ایران خسارت فوق را به مبلغ 520/351/128 ریال در وجه بیمه گذار پرداخت و سپس به موجب ماده (30) قانون بیمه ایران و اصل قائم مقامی مبلغ پرداختی فوق را از متصدی حمل ( شرکت تعاونی رانندگان ترابری تهران ) مطالبه می نماید .
با توجه به اینکه شرکت تعاونی رانندگان ترابری تهران مسئولیت خود در قبال صاحبان کالا را نزد شرکت سهامی بیمه آسیا بیمه نموده بود، موضوع توسط متصدی حمل به بیمه آسیا منعکس می شود . متعاقبا مکاتباتی بین شرکت سهامی بیمه ایران و شرکت سهامی بیمه اسیا درباره خسارت انجام می شود و به دلیل عدم پذیرش کل مبلغ خسارت توسط بیمه اسیا موضوع توسط شرکت سهامی بیمه ایران جهت اخذ خسارت از متصدی حمل به آن دادگاه محترم ارجاع می شود .
در نظریه مورخ 1/2/84 هیات سه نفره کارشناسان منتخب دادگاه ( آقایان شیرویی ، آتش برقی و غازیانی ) اعلام شده ، طبق استعلام از شرکت های تولید موتور سیکلت هزینه آزمایش و تعویض روغن هر دستگاه انجین موتور سیکلت معادل 000/35 ریال است . بنابراین با توجه به خسارت دیدن 700 دستگاه انجین موتور سیکلت ، خسارت وارده معادل 000/8500/24 ریال می گردد .
به دنبال اعتراض خواهان ( شرکت سهامی بیمه ایران ) به نظر هیات سه نفره کارشناسان دادگاه محترم امضاء کنندگان زیر را به عنوان اعضای هیات پنج نفره کارشناسان جهت انجام کارشناسی تعیین می نماید .
ب- نظر کارشناسی :
با عنایت به اینکه بر طبق مدارک موجود محموله مورد بحث در مبدا حمل بطور صحیح و سالم به متصعدی حمل ( خوانده ) تحویل شده و به علت بی احتیاطی راننده در مسیر حمل کانتینر حامل محموله از تریلر سقوط کرده و به محموله خسارت وارد شده است ، لذا طبق مواد 386 و 388 قانون تجارت متصدی حمل ( خوانده ) مسئول جبران خسارت است .
نظر به اینکه میزان خسارت انجین های مورد بیمه به تائید متصدی حمل نرسیده به هیچگونه تامین دلیل نیز انجام نشده است و شرکت سهامی بیمه ایران (خواهان ) فقط بر اساس گزارش کارشناس داخلی خود خسارت را به میزان 15 % براورد و تسویه نموده است ( مدارکی درباره چگونگی تعیین خسارت به میزان 15 % توسط خواهان ارایه نشده است ).
در زمان بررسی خسارت توسط هیات سه نفره کارشناسان دادگاه محموله خسارت دیده موجود نبوده لذا هیات سه نفره کارشناسان دادگاه با توجه به مطالعه پرونده تجارت خود و استعلام از شرکت های تولید موتور سیکلت هزینه آزمایش و تعویض روغن هر دستگاه انجین موتور سیکلت را معادل 000/35 ریال ( سی و پنج هزار ریال ) تعیین نموده اند که به نظر اینجانبان مقرون به صحت است .
با عنایت به مراتب فوق الذکر محاسبه خسارت 700 دستگاه انجین موتور سیکلت به شرح زیر می باشد ( تعداد انجین های خسارت دیده بر اساس محاسبه بیمه ایران نیز 700 دستگاه می باشد ):
ریال 000/500/24 = 000/35 * 700
بنابراین به نظر کارشناسی خوانده ( شرکت تعاونی رانندگان ترابری تهران ) می بایستی مبلغ بیست و چهار میلیون و پانصد هزار ریال در وجه خواهان ( شرکت سهامی بیمه ایران ) پرداخت نماید .
بسمه تعالی
موضوع پرونده : 745/312
الف – چگونگی گردش پرونده :
بر اساس اسناد و مدارک موجود بین طرفین دعوی شرکت حمل و نقل حسینی به آدرس تهران – سه راه امین عضو شرکت سهامی بیمه ایران : آدرس تهران اول جاده آبعلی به اطلاع می رساند که شرکت حمل و نقل حسینی طی قرار داد شماره 5/4207/312/16/77 محمولات خود را از قبیل کالاهای خرده بار و عمده بار نزد بیمه ایران . به مسئولیت متصدیان حمل و نقل تحت پوشش قرار داده است و به مسبب این قرار داد شرکت حمل و نقل حسینی متعهد بوده هر گاه کالایی را جهت حمل به هر نقطه از کشور تحویل می گیرد می بایست قیمت واقعی محموله را به اطلاع شرکت برساند تا حق بیمه متعلقه محاسبه ، که پس از پرداخت حق بیمه در صورت بروز حادثه شرکت بیمه خسارات را پرداخت نماید .
در تاریخ 11/12/1380 شرکت حمل و نقل حسینی طی نامه شماره 833/80 بیمه ایران اطلاع داده محموله خرده بار که با شماره بار نامه 449652 مورخ 9/12/80 به رانندگی اقای محمد حسین فقیه در محدوده شهرستان کاشان مورد سرقت قرار گرفته است که سرقت محموله فوق خرده بار طی نامه شماره 1163/29/10/1/17/1460 مورخ 5/5/81 فرماندهی انتظامی شهرستان کاشان مدیریت آگاهی مورد تایید قرار گرفته و به اطلاع بیمه ایران رسانید که محموله تا کنون پیدا نشده و تحت اقدام قرار داد توضیح اینکه شرکت حمل و نقل حسینی ( خواهان ) با توجه به قرار داد بیمه مسئولیت حمل و نقل در بیمه ایران خواستار رسیدگی و پرداخت خسارت فوق به ارزش 000/000/200 ریال گردید . که با توجه به اسناد و مدارک موجود و شرکت حمل و نقل حق بیمه را که طبق قرار داد 2 % کرایه حمل می باشد به حساب شرکت بیمه ایران واریز کرده است .
لذا از آنجائیکه محموله می بایست به مقصد یزد می رسید شرکت بیمه ایران اظهار نموده است که چون کرایه حمل از مقصد تهران به یزد توسط شرکت حمل و نقل به مبلغ پائین تر گرفته شده و چون این عمل را سوء استفاده و عمدی دانسته طبق نظر کارشناسان بیمه ایران قابل پرداخت می باشد .
تحقیق در مورد اصول آرماتور گذاری ( پی ، دیوار، ستون ) فایل ورد (word) دارای 33 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق در مورد اصول آرماتور گذاری ( پی ، دیوار، ستون ) فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق در مورد اصول آرماتور گذاری ( پی ، دیوار، ستون ) فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن تحقیق در مورد اصول آرماتور گذاری ( پی ، دیوار، ستون ) فایل ورد (word) :
اصول آرماتور گذاری ( پی ، دیوار، ستون )
اصول کلی برای آرماتورگذاری و گره زدن
مقدمه
پوشش بتنی یا حفاظت
حدود مجاز در فاصلـه گذاری آرما تورها دردیوارها و دال های توپر
قاصله گذاری عرضی آرماتورها درتیرچه ها، تیرها و تیرهای اصلی
حدود مجاز در ارتفاع آرماتورهای فوقانی
حد مجاز در فاصله گذاری خاموت ها
ابزار و سیم گره
ابزار
اصول کلی گره زدن آرماتورها
آرماتورگذاری در پی ها، دیوارها و ستون ها
پی های منفرد مربعی یا مستطیلی
پی های طره ای یا مرکب
پی های دالی گسترده
بوشن های لوله ای
دیوارها
ستون ها
پیش مونتاژ قطعات مارپیچ
پیش مونتاژ قطعات خاموت
قطعات ستون درجا مونتاژ شده
فاصله گذاری خاموت های ستون
ارتفاع مارپیچ ها
همپوشی آرماتورهای اصلی ستون
نگه داری قطعات ستون
اصول کلی برای آرماتورگذاری وگره زدن
GENERAL PRINCIPLES FOR
BAR PLACING AND TYING
مقدمه
آماتورها باید با دقت و به طور دقیق ،منطبق با شرایط نقشه ها ، جداول و جزئیات کار گذاشته شوند. اغلب لازم است که بر روی نقشه های مهندس سازه کارهای معینی انجام بگیرد تا با جزئیات استاندارد خاص و توضیحات مطابقت کند .طراح جزئیات ، کلیه دستور
کارهایی که در این جزئیات وتوضحات وجود دارد را در نقشه کارگذاری آماتورها پیاده
می کند، این نقشه ها باید اقلام گوناگون آرماتور را به وضوح مشخص نمایند. به عنوان مثال باید نشان دهند که آرماتور بالایی است یا پایینی یا دور آرماتورهای دیگر قلاب می شود،همچنین باید نشان دهند که آرماتورها در کدام سمت یا نمای عضو سازه باید کار گذاشته شوند.آرماتورها باید طبق پلان در اطراف پوشن ها ، مغزیها ،سوراحها و بازشوها قرار بگیرند . سرکارگر آرماتوربندی و بازرس باید نقشه های مهندسی را کاملا بررسی کنند تا مطمئن شوند طراح جزئیات، توضیحات خاص و جزئیات نقشه های مهندسی را در نقشه کارگذاری در نظر گرفته است.
قبل از شروع کار سرکـارگر آرمـاتوربـندی این نکات را با بازرس و مـهندس تبـادل نظر مـی کند تا خاطرجمع گردد که درک روشنی از شرایط کار دارد.
مهندس ناظر کلیه کارهای آرماتوربندی را طبق نقشه ها و جزئیات قبل ازبتن ریزی کاملا بازدید نموده و در صورتی که نواقصی وجود داشته باشد به مسئول آرماتوربندی یا پیمانکار گزارش می دهند تا نواقص درست شوند. گاهی اوقات نیز مهندس ناظر وظیفه بازدید از آرمارتوربندیها را به تکنسین ناظر واگذاری می کند.
پوشش بتنی یا حفاظت Concrete cover or protection
جاگیری دقیق آرماتورها در بتن بسیار مهم است. مهندس با رعایت کامل آیین نامه ساختمانی
Building code مقدار حفاظت بتن را برای هر قسمت از کار تعیین می نماید و در این کار خطـرات آتـش سوزی،، احتمـال خوردگی corrosion و هوازدگـی را نیز در نـظر می گیرد. در جاهایی که مشخص نشده باشد، حداقل پوششهای استاندارد (از بیرون آرماتور تاسطح بیرونی بتن ) که در زیر می آید،باید رعایت شوند.
1 در قسمتهایی که بتن ریزی روی خاک ، روی کف های پی یا قطعات سازه ای اصلی صورت می گیرد یا قسمتهایی که بتن روی آستر ریخته می شود ، پوشـش بتنی 5/7 سانتی متر در اضلاع لازم است .(fig .1)
2 هر جا که سطوح بتنی بعد از جابه جایی قالبها در معرض هوا قرار دارند یا در تماس با خاک می باشند ،برای آرماتورهای بزرگتراز شماره 5 ، پوشش بتنی 5 سانتی متر و برای آرماتورهای شماره 5 یا کوچکتر از آن پوشش بتنی 4 سانتی متر لازم است .(fig.2)
3. پوشش بتنی لازم برای روی مارپیچها و خاموتهای ستونها 4 سانتی متر می باشد.(fig.3)
4 در تیرها و تیرهای اصلی پوشش بتنی لازم برای نزدیکترین آرماتور- سطح بالا و پایین و اطراف 4 سانتی متر می باشد. (fig.4)
5. در جاهایی که سطوح بتنی مستقیما در معرض هوا نیستند و در مقابل زمین قرار نمی گیرند، پوشش بتنی آرماتور های بالا، پایین و اضلاع تیرچه ها و آرماتور های بالا و پایین دال ها، برای آرماتور های شماره 11 و کوچکتر، 2 سانتی متر و برای آرماتور های شماره 14 و 18 نیز 4 سانتی متر می باشد. (fig .4,5)
6. برای نما های دیوار هایی که مستقیما ذر معرض هوا یا تماس با زمین نیستند، پوشش بتنی 2 سانتی متر برای آرماتور های شماره 11 و کوچکتر و 4 سانتی متر برای آرماتور های شماره 14 و 18 لازم است. (fig.2)
حدود مجاز در فاصله گذاری آرماتور ها در دیوار ها و دال های تو پر
Tolerances in spacing bars in walls and solid-slabs
در خطوط طولی دال یا دیوار ها لازم نیست که فاصله گذاری ها دقیقا طبق نقشه انجام بگیرد. معمولا شیوه کار بدین ترتیب است که تعداد آرماتور های تعیین شده برای هر طول معین یا پانل را در حدود فاصله گذاری لازم قرار دهند، اما اندازه گیری دقیق فاصله گذاری ضرورتی ندارد. بدن ترتیب چنانچه در نقشه های آرماتور گذاری 11 آرماتور تعیین شده باشد که در فاصله 15 سانتی متر از یکدیگر مرکز به مرکز قرار گیرند (10 فاصله در 15 سانتی متر برابر 150 سانتی متر است) آرماتور ها باید سراسر این فاصله 150 سانتی متری در حدود 15 سانتی متر فاصله گذاری شوند. و در صورت لزوم می توان چند آرماتور را اندکی جا به جا نمود تا از قرار گرفتن آن ها روی سوراخ ها و امثال آن جلوگیری شود.
البته هیچ فاصله ای بین آرماتور ها نباید بیشتر از سه برابر ضخات دال یا دیوار باشد. برش آرماتور ها به منظور بر طرف کردن موانع نباید بدون موافقت و تایید مهندس انجام بگیرد.
تا زمانی که مجموع تعداد آرماتور های تعیین شده حفظ گردد، حد مجاز مناسب در فاصله گذاری آرماتور های تکی برابر 5/2 سانتیمتر است ، بجز جاهایی که سوراخ ، مغزی، اقلام و توکار و غیره وجود داشته باشد که ممکن است سبب شود برخی آرماتورها جابه جایی اضافی لازم داشته باشند.
فاصله گذاری عرضی آرماتورها در تیرچه ها ، تیرها و تیرهای اصلی
Lateral spacing of bars in joists, beams and girders
برای ساختمانها،ACI حداقل مقدارپوشش لازم برای خاموتها Stirrups ، کلاف ها و آرماتورهای دیگر و همچنین حداقل فاصله آزاد بین آرماتورها را تعیین کرده است. سازمان راه و حمل و نقل ایالتی امریکا (AASHTO) نیز این شرایط را هم برای پلها در نظر می گیرد. مهندس در نظر می گیرد که این گونه فاصله گذاریها می توانند حفظ گردند و لازم است که آرماتورها روی یکدیگر در لایه های چندتایی قرار گیرند.
برای اینکه آرماتورهای طولی به طور مستقیم و موازی و به فاصله مناسب از هم قرار بگیرند لازم است تکیه گاها ، خاموتها و کلاف ها به قدر کافی با سیم آرماتور گره زده شوند.
در برخی موارد تیرها یا تیرهای اصلی ، با آرماتورهای بسیار ، روی ستونهایی تکیه کرده اند که دارای آرماتورگذاری سنگین می باشند. در چنین مکانهایی گاهی لازم است شابلون template
اندازه واقعی این تقاطع ها درست شود تا بدین ترتیب آرماتورهای اصلی ستون در وضعیتی نگهداشته شوند که آرماتورهای تیر بعدا از وسط آنها به طور کامل بگذرند. زمانی که این آرماتورها در زاویه قائم روی هم گذاشته شدند باید به یکدیگر متصل باشند.
حدود مجاز در ارتفاع آرماتورهای فوقانی
Tolerances in height of top bars
ازآنجایی که معمولا آرماتورهای فوقانی محکم بسته نمی شوند، لازم است برای نگه داشتن آن ها در موقعیت مناسب دقت کافی به عمل آید. تغییر درارتفاع آرماتورهای فوقانی سبب تغییر در مقاومت تیر می شود، بنابراین باید کوشید تغییرات فوق در حوزه حدود مجاز تعیین شده قرار گیرند. غالبا آرماتورهای فوقانی با سایر آرماتورهایی که با آن ها زاویه قائم دارند وهمچنین با تسهیلات facilities دیگری که در داخل دال قرار گرفته اند مثل لوله ها و مجراهای تأسیسات برخورد پیدا می کنند. معمولا طراح این واقعیت ها را پیش بینی نموده ودر نقشه هایش نیز تدارک آن ها را در نظر می گیرد. قدر مسلم همیشه در عمل این امکان وجود ندارد که آرماتورهای فوقانی تا حد مجاز 6 میلیمتر قرار داده شوند. در چنین حالتهایی ، برای مهندس ساده تر است که آرماتورها را تغییر محل دهد تا اینکه تجهیزات مکانیکی را جابه جا نماید. هر گاه نتوان آرماتورهای فوقانی را در حدود مجاز تعیین شده قرار داد سر کار آرماتوربندی باید به مهندس اطلاع دهد . چنانچه قابل اصلاح نباشد مهندس مجبور است که آرماتورها را تغییر دهد ، و در صورت لزوم دستور افزایش شماره یا تعداد آرماتورها را صادر نماید.
حد مجاز در فاصله گذاری خاموت ها
Tolerance in stirrup spacing
خاموت ها طبق آنچه در نقشه های آرماتورگذاری تعیین شده است، توسط آرماتوربند فاصله گذاری می شوند. در هر فاصله خاموت، تغییر تا 5/2 سانتیمتر مجاز است، اما باید در فاصله بعدی یا دو تای بعدی به طریقی جبران شوند که خاموت های آخری در هر گروه در فاصله تعیین شده قرار بگیرند و تغییر محل در هر جهت از حالت پیش بینی شده بیشتر از 5/2 سانتیمتر نباشد.
ابزار و سیم گره Tie wire and tools
1- حمل ونقل سیم گره زدن آرماتور: هر چند روال کار در جاهای مختلف متفاوت است، اما در اکثر نقاط سیم گره آرماتور در حلفه های 5/1 تا 2 کیلوگرم موجود می باشد. حلقه های سیم و معمولا به دور یم نگه دارنده یا قرقره خاصی که برای این منظور طرح شده است پیچیده می شوند. به منظور دسترسی و استفاده آسان، این قرقره ها معمولا از کمربند آرماتوربند آویزان می شوند.
2- اندازه سیم گره size of tie wire : معمولا برای گره زدن آرماتور از سیم سیاه نرم شماره 16 یا 5/16 استفاده می شود. البته گاهی اوقات سیم های سنگین تری نیز به کار برده می شود. برای نگه داشتن آرماتورهای افقی در وضعیت مناسب از سیم های شماره 14 یا 15 (یا شماره 16 و 5/16دولا) برای گره زدن آرماتورها در صندوقه های مسلح سنگین یا دیوار ها استفاده می شود.
3- انواع گره ها Types of ties : گره های مختلفی در آرماتوربندی به کار می رود. بسیاری از گره ها روی قالب بندی های صاف و افقی مثل دال های سقف زده می شوند. در زیر چند نمونه از معمول ترین روش های گره زدن اشاره می شود.
شکل A – گره یک طرفه: این گره معمولا در کارهای سطح افقی استفاده می شود تا آرماتورها را از جا به جایی هنگام بتن ریزی یا جا به جا یی های ایجاد شده توسط افراد حرفه های دیگر محافظت نماید. این نوع گره بسیار عادی و ساده می باشدو یک بار دور محل تقاطع آرماتورها به طور اریب پیچیده می شود. سپس انتهای سیم ها با انبردست تابیده شده و محکم می شوند. آن گاه دو سر اضافی سیم ها با انبردست بریده شده و گره با یک فشار ساده تخت می شود، تا بدین ترتیب از گیر کردن به لباس افراد جلوگیری نموده و همچنین از بر آمدن وسط سطح بالای دال های بتنی ممانعت گردد. از این گره در بستن آرماتورهای صندوقه ها نیز استفاده نی شود که در این موارد سیم شماره 14 یا 15 به کار می رود.
برای قوی تر شدن گره می توان به جای استفاده از سیم با قطر بزرگتر، از سیم دولا نیز استفاده نمود که در این صورت به آن گره یک طرفه دولا می گویند.
شکل B – گره پیچ و بست: این گره معمولا برای بستن آرماتورهای دیوار استفاده می شود تا آرماتورها را در جایگاه خود نگه داشته و از جا به جایی آرماتورهای افقی در جریان کارهای سازه یا بتن ریزی جلوگیری کند. برای اجرای گره سیم 5/1 برابردور آرماتور عمودی پیچیده می شود و سپس به طور اریب دور محل تقاطع آرماتور افقی پیچیده می شود بقیه مراحل مانند گره یک طرفه اجرا می گردد.
شکل C – گره زینی: این گره از دو گره فوق پیچیده تر است اما کاربرد آن در بعضی موقعیت ها مناسب است. این گره بخصوص برای گره زدن پی ها یا دیگر شبکه های میلگرد استفاده می شود تا انتهای قلاب دار آرماتورها در وضعیت خودشان باقی بمانند، برای بستن خاموت های ستون به آرماتورهای عمودی نیز از این گره استفاده می شود.
در گره زین سیم ها نخست دور یکی از آرماتورها نیم دور می پیچند و از دو طرف آرماتور عرضی رو در رو عبور می کنند سپس بالا آورده شده و به دور آرماتور اولی پیچیده و سفت می شوند (همانطور که در شکل مشاهده می شود).
شکلD – گره پیچ وزینی: این گره مشابه گره زین است به استثنای آنکه سیم 5/1 برابر اندازه قطر اولین آرماتور پیچیده می شود، پس از آن روش همانطور که برای شکل C توضیح داده شد ادامه می یابد. این نوع گره گاهی اوقات برای اطمینان از شبکه های سنگین آرماتوری که به وسیله جرثقیل برداشته می شوند و برای محفوظ بودن گره های ستون نسبت به آرماتورهای عمودی به کار می روند. جایی که مقدار کرنش در گره ها زیاد است.
شکل E – گره هشتی: ابن گره گاهی اوقات در دیوارها، به جای گره دیوار در شکل B به کار می رود، اما چون وقت بیشتری می گیرد توصیه نمی شود.
به علاوه نوعی گره به نام سر میخی نیز وجود دارد که از آن به عنوان فاصله نگه دار استفاده می شودو آرماتورهای دیوار را از قالب ها دور نگه می دارد. سیم یک بار دور سر میخ پیچیده می شود، سپس دور آرماتوری که از شبکه میلگردی دیوار قراردارد می پیچید و آن گاه با تاب دادن دو سر سیم آرماتور به سر میخ محکم می شود.
ابزار TOOLS
ابزارووسایلی که معمولا آرماتوربند همراه دارد به قرار زیر است:
خط کش تا شو2 متری دستکش چرمی
گچ رنگی علامت گذاری کمربند ایمنی (الزامی است)
انبر دست متر اندازه گیر فلزی یا پارچه ای- 15 متری
قرقره کلاه ایمنی (الزامی است)
چکش میخ کش (اختیاری)
ابزارووسایلی که برای آرماتوربند تهیه می شود به شرح ذیل است:
1- لوازم بالابر (چرخ بالا کش) مثل: دکل جرثقیلgin pole ، داربست فلزی یا چوب بست قابل حمل، دکل با چرخ towel with caster .
2- دستگاه برش پیچ
3- پتک آهنگری sledge hammer
4- مشعل استیلن Acetylene torch
5- وسایل جوشکاری با قوس الکتریکی
6- طناب
7- کابل یا زنجیر جرثقیل sling
همه ابزار وسایل فوق در شرایط مطلوب کاری باید تمیز، تیز، دقیق، روغن زده وآماده برای استفاده باشند.
اصول کلی گره زدن آرماتورها General principles of tying bars
برای اینکه آماتورهادر جریان کارهای گروه های مختلف در وضعیت خود باقی بمانند لازن است گره ها بسیار دقیق زده شوند. البته نیازی نیست که آماتورها در هر محل تقاطع گره زده شوند. گره زدن به هیچ وجه مقاومت سازه را افزایش نمی دهد. در بیشتر موارد در هر 3 یا 4 محل تقاطع آماتورها یک گره کافی است. دو سر گره نباید در نمای بتن ظاهر شوند.
زمانی که آماتورهای دال ها در شرف بستن و مونتاژ شدن در محل می باشند، فاصله گذاری گره ها باید به وسیله اندازه های آرماتورها کنترل شود. در این موارد معمولا از گره یک طرفه استفاده می شود.
آماتورهای دیوار که در محل بسته می شوند باید به اندازه کافی گره زده شوند تا از جابه جا شدن آماتورها به هنگام بتن ریزی جلوگیری شود. معمولا گره یک طرفه کافی است.
برای شبکه های میلگرد از پیش مونتاژشده، تعداد محل تقاطع هایی که گره زده می شودباید به اندازه کافیباشد تا شبکه ها برای نقل و انتقال به حدکفایت محکم شده باشند. زمانی که از گره یک طرفه استفاده می شود اگر محل تقاطع ها یک گره زده شوند استحکام کار افزایش می یابد. گره های یک طرفه که یک در میان برای استحکام بیشتربسته شده اند
آرماتورگذاری در پی ها، دیوارها و ستون ها
PLACING BARS IN FOOTINGS,WALLS AND COLUMNS
پی های منفرد مربعی یا مستطیلی
Individual Square or Rectangular Footings
پی های منفرد در رشته های آرماتورگذاری فوندانسیون نشان داده می شوند. معمولا لازم است در همان نقشه جدول آرماتورهای پی ارائه شود. در این جدول اندازه، طول، شماره علامت (اگر خم شده) و تعداد آرماتورها برای هر طرف پی های مختلف نشان داده می شوند. البته گاهی جدول آرماتور در نقشه دیگری که مخصوص جداول است درج می شود. بعضی اوقات، اگر تعداد پی ها کم باشد یا اگر قدری شبیه هم هستند، می توان آرماتورها را روی پلان هم نشان داد. ممکن است فاصله گذاری میلگردها هم ارائهشود و اگر این فواصل مشخص نشده باشد آرماتوربند باید آن ها را با فاصله های مساوی در پی قرار دهد.
مقاله هزینه یابی کیفیت در پروژه ها فایل ورد (word) دارای 37 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله هزینه یابی کیفیت در پروژه ها فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله هزینه یابی کیفیت در پروژه ها فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله هزینه یابی کیفیت در پروژه ها فایل ورد (word) :
هزینه یابی کیفیت در پروژه ها
چکیده
با پیشرفت روشهای مدیریتی و نیز افزایش رقابت در بازار سیستم های حسابداری قیمت تمام شده و هزینه یابی استاندارد، پاسخگوی نیازهای روز جهت سنجش و کنترل هزینه های فرایندهای ساخت و تولید نیستند. بنابراین، برای کنترل بهتر و دقیق تر هزینه ها به روشهای بهتری نیــــاز است. در همین راستا روشهایی مثل هزینه یابـی مبتنی بر فعالیت، مطرح شده اند.
هزینه یابی کیفیت نوعی روش هزینه یابی مبتنی بر فرایند است که در آن هزینه های فعالیتها با دیدگاه میزان تاثیر آنها بر کیفیت، دسته بندی و مقایسه می شوند. حسابداری کیفیت امکان کنترل بهتر هزینه ها را فراهم کرده و با ارائه اطلاعات تفصیلی در رابطه با انجام عملیات پیشگیرانه از بدی کیفیت و نتایج حاصل از آن در کیفیت خروجیها، امکان تصمیم سازی استراتژیک را برای مدیران فراهم می سازد. مدیریت پروژه زمینه ای است که در آن به دلیل ریسک بالا و ماهیت احتمالی فعالیتها و نتایج خروجی آنها، نیاز به روشهای دقیقتر و نوین احساس می شود. در این مقاله ابتدا به معرفی زمینه هزینه یابی کیفیت پرداخته می
شود سپس با تعریف یک ساختار عمومی برای فعالیتهای پروژه ها، هزینه های مربوط به سرمایه گذاری برای تضمین کیفیت و هزینه های پیشگیرانه و همچنین هزینه های مربوط به عدم تامین کیفیت در هر مجموعه فعالیت شناسایی شده و درنهایت با دسته بنـدی این هزینه ها ساختار کلی هزینه های کیفیت در پـروژه ها معرفی می شود و در ادامه روش ترازنامه هزینه های کیفیت، تدوین و معرفی شده است.
مقدمه
هزینه یابی کیفیت روش هزینه یابی مبتنی بر فرایند است که به لحاظ مفهومی به دنبال سنجش و ایجاد تعادل بین هزینه های پیشگیرانه و هزینه های تضمین کیفیت در برابر هزینه های بدی کیفیت و ضایعات و نارضایتی مشتری است. در این روش که در دل سیستم حســابداری مالی و صنعتی ایجاد می شود هزینه های انجام فعالیتها با دیدگاه میزان تاثیر آنها بر کیفیت، دسته بندی و مقایسه می شوند. دکتر دمینگ، معتقد است که کیفیت به هزینه های پایین تر منجر می گردد (در مقابل کیفیت گران است). درواقع این گفته تاییدی است بر توجه نکردن صرف به فعالیتهای پیشگیرانه و داشتن نگرش جامع به هزینه فعالیتها و نتایج حاصل از انجام آنها.
حسابداری کیفیت با تعیین اینکه ما چقدر برای دستیابی به کیفیت هزینه می کنیم و در مقابل چقدر هزینه های بدی کیفیت داریم، امکان کنترل بهتر هزینه ها را فراهم کرده و با ارائه اطلاعات تفصیلی در رابطه با انجام عملیات پیشگیرانه بدی کیفیت و نتایج حاصل از آن در کیفیت خروجیها، امکان تصمیم سازی استراتژیک را برای مدیران فراهم می سازد.
بـــــاتوجه به اینکه بخش قابل توجه هزینه های یک سازمان در قالب هزینه های کیفیت سازمانی قابل دسته بندی هستند لذا استفاده از روشهای هزینه یابی کیفیت، امکان کنترل دقیق اغلب هزینه های محسوس و حتی غیرمحسوس هزینه ها را فراهم می کند.
پروژه ها نیز از این قاعده مستثنی نیستند و یا حتی درصد قابل توجه تری از هزینه های مازاد و قابل صرفه جویی کیفیت را نسبت به سایر انواع تولیدی و; شامل می شوند لزوم تحلیل و بررسی کارشناسی در این زمینه نمایان می شود.
ساختار هزینه های کیفیت
طبق تعریف، هزینه های کیفیت شامل کلیه مخارجی هستند که کلیه عوامل اعم از تولیدکننده، مصرف کننده و یا جامعه از بابت کیفیت محصـــــــــول یا خدمات متحمل می شوند.(1) هزینه های مرتبط با کیفیت عبارتنداز: مخارج مربوط به پیشگیری از بروز عیب، هزینه های به کارگیری یا عملیات، فعالیتهای ارزیابی کیفیت به اضافه خسارات ناشی از شکستهای درونی و بیرونی.
درمورد دسته بندی هزینه های کیفیت در پــــروژه نظرات گوناگونی وجود دارد که رایج ترین این دسته بندیها به قرار زیر است:
الف) هزینه های طرح ریزی، پشتیبانی و پیگیری کیفیت: این دسته شامل کلیه هزینه هایی هستند که برای ایجاد سیستم، فرهنگ، و مدیریت کیفیت جهت پیشگیری از وقوع ایرادات در محصولات وخدمات نهایی، صرف می شود. هزینه های طراحی سیستم کیفیت، هزینه های آموزش، و هزینه های گزارشگیری در این گروه قابل دسته بندی هستند.
ب) هــزینه های ارزیابی کیفیت: شامل کلیه هزینه های کنترلی از قبیل بازرسی و آزمون مواد ورودی به خط، مواد حین تولید ومحصولات نهایی،
ارزیابی و ممیزی سیستم کیفیت، ارزیابی پیمانکاران می گردد. فعالیتهای ارزیابی برای حصول اطمینان از اجرای طرحهای مشخص شده در بخش طرح ریزی صورت می گیرند.
پ) هـــزینه های شکست درون سازمانی: هزینه های شکست درواقع هزینه هاینرسیدن به کیفیت در فرایندهای پیشگیرانه است. این هزینه ها دو دسته اند شامل هزینه هایی که در داخل ســـــازمان ایجاد می شوند از قبیل هزینه های ضایعات و دورریز، هزینه های اصلاح مواد و قطعات فاقد کیفیت، هزینه های فروش محصول با قیمت کمتر، هزینه های متروک شدن اقلام انبار شده، هزینه های تورم نیروی کـــــار کنترل و ارزیابی کیفیت، و هزینه های مشابه که در داخل سازمان به صورت مستقیم پرداخته می شوند.
ت) هــــزینه های شکست برون سازمانی: هزینه های شکست برونی شامل آن دسته از هزینه هایی است که پس خروج محصول به شرکت به دلیل برآورده نشده احتیاجات مشتریان به شرکت وارد می آید. برخی از این هزینه ها عبارتند از هزینه های قطعات و مواد گارانتی یا ضمانت کیفیت کالا، هزینه های بازگرداندن محصول، هزینه های تعمیر محصول دردست مشتریان، هزینه های از دست دادن مشتریان.
ساختار فعالیتها در پروژه ها
قبل از شروع تعریف هزینه های کیفیت به تعریف چکیده ای در رابطه با پروژه و فعالیتهـــای پروژه ها می پردازیم پروژه مجموعه ای از فعالیتهای به هم وابسته جهت برآوردن یک هدف است که از سه ویژگی زیر پیروی می کند:
منحصر به فرد بودن (تاثیر محیط، شرایط، نوع کارایی پروژه)؛
حجم بالای فعالیتها؛
تکراری نبودن پروژه به صورت تولید انبوه.
هر پروژه دارای یک ساختار شکست کار (WBS) منحصر به فرد است که به دلیل تاثیر عوامل محیطی حتی برای پروژه های مشابه نیز یکسان نخواهدبود. اما در کلیات مجموعه فعالیتهای پروژه ها می توان به نوعی توافق دست یافت.
در اینجا برای اینکه بتوان روی هزینه های پروژه بحث کرد یک ساختار کلی نمونه از فعالیتهای پروژه معرفی می شود. شکل شماره یک نمونه ای از ساختار مجموعه فعالیتهای کلی پروژه ها را نشان می دهد. اگر پروژه ای مجموعه ای از فعالیتهای معرفی را نداشته باشد می توان هزینه های مربوطه را درنظر نگرفت.
در هریک از این مجموعه فعالیتها، فعالیتهایی برای اطمینان از کیفیت انجام آنها و مطابقت آنها بـــــا اهداف پروژه طراحی، برنامه ریزی و اجرا می شوند. برای شناسایی و اندازه گیری هزینه های کیفیت در پروژه، ابتدا باید این فعالیتها و نتایج حاصل از عدم انجام و یا انجام آنها شناسایی و در قالب دو گروه فعالیتهــــای طرح ریزی و ارزیابی کیفیت طبقه بندی شود. سپس نتایج حاصل از عدم انجام یا انجام ناقص این فعالیتها تحلیل شده و در قالب هزینه های شکست درون و یا برون سازمانی طبقه بندی کرد. باید توجه داشت هر فعالیت پیشگیرانه ای باید بر روی نتایج شکستها تاثیر داشته و باعث کاهش آنها شود در غیر این صورت باید فعالیت مربوطه حذف گردد.
بعداز ایجاد ساختار دسته بندی مناسب و به نظم درآوردن هزینه ها، می توان به بررسی و تحلیل هزینه های عمده کیفیت و برنامه ریزی برای ایجاد چشم انداز مناسب در پروژه پرداخت.
آنچه که از دید مشتری یک پروژه مهم است را می توان به سه دسته تقسیم کرد: قیمت، کیفیت، و سرعت تحویل. بنابراین، هر چیزی که باعث کاهش کیفیت محصول، افزایش هزینه عملیات، و تأخیر در تحویل پروژه شود به عنــــــوان یک عامل مانع کیفیت، شناسایی می گردد.
حال به تعیین و شناسایی فعالیتهایی که در هر مجموعه جهت دستیابی به کیفیت صورت مــــــی گیرند و هزینه های کیفیت می پردازیم:
1 – مرحله امکان سنجی اقتصادی و فنی: هزینه بررسی کیفیت مطالعات فنی، مکان یابی و بررسیهای اقتصادی در برابر هزینه های زیان ده بودن پروژه، و نرسیدن به تولید اسمی.
2 – مرحله تهیه مدارک استعلام: هزینه بررسی کیفیت مدارک فنی استعلام در برابر هزینه اعمال تغییرات در طراحی و ساخت.
3 – مرحله استعلام و بررسی پیمانکاران و انتخاب پیمانکار: هزینه جمع آوری اطلاعات و بررسی سیستماتیک ارزیابی و انتخاب پیمانکاران در برابر هزینه های تأخیر در ساخت.
4 – مرحله عقد قرارداد:
الف – هزینه بیمه سرمایه پروژه در برابر هزینه بروز حوادث غیرمترقبه؛
ب – هزینه بازبینی فنی – حقوقی قرارداد توسط متخصصان در برابر دستمزد آنها.
5 – مرحله طراحی: هزینه انجام بازرسی و تایید کیفیت نقشه ها توسط متخصص حرفه ای در برابــــر دستمزد متخصصان و هزینه های دوباره کاری در فعالیتهای سیویل و ساخت تجهیزات.
6 – مرحله انجام فعالیتهای سیویل و ساختمان: هزینه بازرسی کیفیت کار بتن ریزی در برابر هزینه کیفیت نامطلوب بتن.
7 – مرحله ساخت ماشین آلات: کنترل کیفیت حین ساخت در بــــرابر هزینه ها و زمان دوباره کاری.
8 – مرحله خرید تجهیـزات و اقلام استاندارد:
الف – مهندسی خرید اقلام استاندارد در برابر عدم تطابق در اقلام استاندارد با نیازهای پروژه؛
ب – کنترل اقلام حین تحـــــویل در برابر هزینه های بازگرداندن اقلام ارسال شده.
9 – مرحله بسته بندی: هزینه کیفیت بسته بندی در برابر هزینه صدمات به محصولات.
10 – مرحلـه بارگذاری وسایل حمل ونقل: هزینه های استفاده وسایل مناسب برای بارگیری در برابر هزینه صدمات به محصولات.
11 – مرحله حمل ونقل:
الف – هزینه استفاده از وسایل مناسب برای حمل ونقل در برابر هزینه تأخیرات حمل؛
ب – هزینه بیمه بار در برابر هزینه حوادث حین حمل و بارگیری.
12 – مرحله بارگیری: هزینه ضایعات بارگیری.
13 – مرحله انبارداری: هزینه نگهداری اقلام در انبار هزینه ضایعات نگهداری نامناسب در انبار.
14 – مرحله نصب: هزینه دوباره کاری و تأخیر به دلیل اشکالات در طراحی و اشکالات ساخت به دلیل عدم تطبیق قطعات استاندارد، عـــــــدم تطبیق فونداسیون، عدم تطبیق ماشین آلات.
15 – مرحله تست منطقه ای یا تست سرد:
الف – هزینه تست سرد در برابر هزینه تعیین منطقه بروز اشکال؛
ب – هزینه دوباره کاری در حین انجام تستها.
16 – مرحله بارگذاری و تست گرم: هزینه های خطایابی در سیستم: هرچه کیفیت و نظم انجام فعالیتها در مراحل قبل بهتر باشد این هزینه ها کمتر خواهندبود.
17 – مرحله تحویل پروژه و پایان: هزینه عدم دریافت حسن انجام کار به دلیل کیفیت نامطلوب.
اکنـــــون با مشخص شدن فعالیتهای طرح ریزی و کنترل و ارزیابی کیفیت در یک پروژه و نتایج حــــاصل از اجرای آنها، به دسته بندی هزینه ها می پردازیم. در اینجا به طور خلاصه به معرفی اجزای این هزینه ها پرداخته می شود با ذکر این توضیحات کافی درمورد همه گروههای هزینه ها از حوصله این مقاله خارج است.
الف) هزینه های طرح ریزی، پشتیبانی و پیگیــــــری کیفیت. این دسته شامل کلیه هزینه هایی هستند که برای ایجاد سیستم، روش، فرهنگ، و مدیریت کیفیت جهت پیشگیری از وقوع ایرادات در محصولات وخدمات نهایی، صرف می شود. اصلی ترین گروههای موجود در آن به قرار زیر است:
الف – 1) هزینه های طرح ریزی کیفیت شامل هزینه فعالیتهایی که برای تهیه طرحهای کیفیت مجموعه های مختلف پروژه، تهیه طرحهای جامع کیفیت در پــروژه، سیستم اطلاعاتی هزینه یابی کیفیت، سیستم اطلاعاتی کیفیت، نظام استاندارد ایزو و تست قابلیت برآورده کردن نیازها و; صـــــورت می گیرد. همچنین هزینه های تهیه، تکثیر و توزیع جزوات و مستندات مربوط به نحوه پیاده کردن طرحهای تهیه شده نیز در همین گروه لحــاظ می گردد؛
الف – 2) هزینه های آموزش مانند هزینه های خرید کتاب، شرکت در سمینارها، ایاب و ذهاب و اقامت کارشناسان در داخل و خارج و دوره های توجیهی جهت انجام کار طبق دستورالعملها؛
الف – 3) هزینه استخدام نیروی انسانی کارآمد و هزینه اضافی استخدام نیروهای کیفی؛
الف – 4) هزینه های طراحی و کنترل فرایند عبارتند از هزینه فعالیتهای مرتبط با بررسی قابلیتها و توانائیهایی به منظور کسب صحت اطمینان از فعالیتهایی که در فرایند پروژه صورت می گیرد؛
الف – 5) هـــزینه های گـــزارش دهی: هزینه های گــــزارش دهی کیفیت کـــه در این دسته بندی علاوه بر هزینه های نفر – ساعت موردنیاز جهت انجام سیستم های گزارش دهی، باید هزینه های اداری مربوطه را نیز لحاظ کرد؛
الف – 6) هزینه بررسیهای فنی و اقتصادی و مکان یابی. مرحله امکان سنجی فنی معمولاً امکان سنجی مناسب در جهت افزایش امکان موفقیت پـــروژه صورت می گیرد لذا باید هزینه های آن را جزو هزینه های کیفیت محسوب کرد؛
الف – 7) هزینه های بسته بندی اقلام شامل هزینــه های مواد و عملیات بسته بندی مجموعه هایی که باید حمل شوند؛
الف – 8) هزینه ارزیابی و کنترل فرایند بازرسی در فرایندهای ساخت و راه اندازی؛
الف – 9) هزینه های اضافی استفاده از تجهیزات مناسب بارگیری و حمل؛ الف- 10) هزینه بیمه سرمایه پروژه هزینه های بیمه درواقع به عنوان هزینه های پیشگیرانه برای جلوگیری از توقف پروژه و اتمام منابع مالی به هنگام بروز حوادث است؛
الف – 11) هزینه بیمه بار جمع هزینه های بیمه کردن بار و فعالیتهای مرتبط؛
ب) هزینه های ارزیابی. این گروه هزینه ها برای ارزیابی و کنترل کیفیتها به منظور تطابق با مشخصـــــات ذهنی یا تدوین شده، صورت می گیرند که شامل موارد زیر است:
ب – 1) هزینه های ارزیابی پیمانکاران فرعی و تامین کنندگان مواد، قطعات و خدمات قبل از کار با پیمانکاران فرعی، لازم است که از توانایی و قابلیت آنها در برآورده کردن نیازمندیهای مدیریت و هدف پروژه اطمینان حاصل کرد. این بند شامل هزینه های ارزیابی پیمانکاران مختلف فرعی طی فرایندهای مختلف عملیاتی پروژه می گردد؛
ب – 2) هزینه های بازرسی و آزمایش ورودیها مانند هـــزینه های اعزام کارشناس به محل تامین کنندگان کالا و مواد است. هزینه های مواد مصرف شده برای آزمایش و هزینه های تست های مخرب جهت کنترل اقلام ورودی موردنیـــــاز پروژه در این گروه دسته بندی می گردد؛
ب – 3) بازرسی و آزمایش حین فرایند ساخت تجهیــــزات و فعالیتهای ساختمانی مانند هزینه های نیروی کار، کنترل کیفیت جهت آزمایش و هزینه های خدمات مشاوره ای برای بازرسی اقلام حین ساخت است؛
ب – 4) بازرسی و آزمایش محصول نهایی یا تست گرم هزینه هایی است که برای مشخص کردن قابلیت ارائه محصول به مشتری صرف می شود. هزینه های بازرسی محصول به علت جلوگیـــــری از هزینه بیشتر به ندرت صفر می شوند، ولی به جهت افزایش اشکالات، هزینه های بازرسی روند صعودی پیدا می کنند.
ب – 5) هزینه های ممیزی سیستم های کیفیت این هزینه ها به منظور کسب اطمینان از صحت انجام کلیه عملیات مربوطه صورت گرفته اعم از بازرسی، کنترل فرایند، توسط بازرسان داخلی یا بازرسان خارجی انجام می شود؛
مقاله سـیاوش در شـاهنامه فایل ورد (word) دارای 35 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله سـیاوش در شـاهنامه فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله سـیاوش در شـاهنامه فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله سـیاوش در شـاهنامه فایل ورد (word) :
سـیاوش در شـاهنامه
سـیاوش
پایه و مایهی فرهنگ و دانش و عرفان ایرانی را پس از آن همه تاراج و مسخ در کجا باید جستوجو کرد؟ بیگمان امروزه بسیاری از یافتهها به ما در این زمینه کمک میکند.
کهنترین بخش آن که به بیش از دههزار سال میرسد و مربوط به زمان یکجانشینی ایرانیان و هندیان است و ما آن را دانش اساطیری یا حکمت ایزدانی میخوانیم. به طور عمده در اساطیر هندی و ایرانی و گاتها و بخش کوتاه و اما مهمی از آن را در شاهنامه و دیگر آثار پهلوی و اوستایی میتوان یافت.
بخش دوم را دانش پهلوانی مینامیم و بخش بزرگی از آن در خداینامهها و شاهنامه باید جست.
بخش دیگر دانش خسروانی و مربوط به پایان دوران پهلوانی و بخش تاریخی شاهنامه است. اندیشههای جاماسب حکیم و بوزرجمهر و دیگرانی که بنیاد فلسفه و حکمت اشراق سهرودی و شهرزوری بودهاند، از این گروه است.
سپس دوران دانش عیاری و جوانمردی و قلندری فرا میرسد که حرکت و جنبش عرفان و دانش ایرانی در دوران رستاخیز فرهنگی اجتماعی ایرانیان در زمان صفاریان و سامانیان است و در داستانهای سمک عیار و فتوتنامهها و ; رد پای آن را میتوان گرفت.
پس از آن دوران سربهداری و درویشیست که دوران مغول و تیمور را در بر میگیرد و بازتاب بخشی از آن در اندیشههای حروفیان و نقطویان و جنبشهای درویشی در گیلان و مازندران و خراسان مانده است.
زمان حافظ ، روزگار رندیست و دانش و حکمت رندی گسترش مییابد. تردیدی نیست که تا روزگار حافظ هنوز این عرفان کهن و آن بینش تابناکی که پایهی فرهنگ انسانی و والای ایرانیست حضور گستردهیی داشته و عاشقان این راه در خانقاه و مدرسه و خرابات، نزد پیر خرابات و پیر مغان درس عرفان و عشق میخواندهاند و آن همه فریاد عاشقانه و شادمانهی مولانا و حافظ و عطار از می و میخانه و خرابات و آن همه اشارههای روشن آنان به فرهنگ ایرانی هم از این روست.
تنها حکومت دین – شاهی صفویان بود که بنیان این آیین را با عزا و سرکوب و مرگاندیشی برکند.
به هر روی، بخش بسیار مهمی از بنیانهای فرهنگ، اخلاق و اساطیر ایرانی را در شاهنامه باید جست. شاهنامه نه تنها یک اثر حماسی، بلکه گنجینهیی از دانش و حکمت و فلسفه ایرانیست. شما به پایانها و آغازهای داستانها نگاه کنید! به سخنان جاماسب حکیم گوش فرا دهید! به مناظرههای بوزرجمهر بنگرید تا ژرفای دانش و حکمت نهفته در شاهنامه را دریابید.
حال بیا و با ما همسفر شو! در کوچه باغهای رخش و سیاوش! بیا تا بال بر بال سیاوش به آتش عشق در شویم! بیا تا بر سمند رخش، پنجه در کاکل خاطرات به سیستان و زابلستان سفر کنیم! با ما بیا تا با هم به تالار عشق در شویم و عطر پاکیزهی عشق را از گیسوان رودابه و رخسارهی تهمینه بشنویم که:
این جهان عشق است و عشق است و دگر هیچ!
«داستان سیاوش» نگاره و صورت اخلاق و فرهنگ ایرانیست. قهرمان و پهلوان اصلی شاهنامه نزد ایرانی، نه رستم، بل سیاوش است. هزارههاست که داستان سیاوش که خود نماد رستاخیز طبیعت است، برای ایرانی به نماد مهر، پیمانداری و بیگناهی بدل شده است. تا جایی که قرنها در مراسم سوگ سیاوش، یاد آن شاهزاده نگون بخت را گرامی داشتند و [;]
چرا؟ راستی در تاریخ و اساطیر ما چرا این همه نخبهکشی، شاهکشی، وزیرکشان، پسر و پدرکشی رواج داشته است؟ بیشتر شاهان و وزیران و قهرمانان ایرانی به دست دوستان و نزدیکان خویش کشته و نابود شدند. هم این شاهان هم آن قهرمانان را مردمان آفریدند و سپس خود از اریکهی قدرت به زیرشان کشیدند و شگفتا که باز هم خود مزارشان را گلباران کردند و از آنان شهید ساختند! چه شد که آن فرهنگ درخشان که زن و مرد را برابر و هم بر و هم بالا میدید، که انسان را خدای خود میدانست، که جهان را روییدنی و افشاندنی میدانست، که بر پیشانی آن داد و مهر و مردمی، گفتار و کردار و پندار نیک نوشته بود، که کورشاش نخستین دادنامه و منشور حقوق بشر را آفریده بود، که بوزرجمهر و جاماسب و مانی و مزدک و سهروردی و عین القضات و مولانا و حافظ را پرورده بود، تا به آنجا از اسب خویش فرو افتاد که خود بهتر میدانی؟
اساطیر و داستانهای کهن، گوشههای پنهان و آن رازهای سر به مهر را بر ما میگشاید. به راستی در شاهنامه و دیوان حافظ و مولانا به دنبال چه میگردیم؟ آنها تا کجا ما را به آن رازها نزدیک میکنند؟
آن بلبل سخنگو و آن سخنگوی بیدارمغز و آن دهقان دانا در شاهنامه چه رازی را با ما در میان مینهند؟
پیر مغان و ساقی و پیر خرابات ما را در جستوجوی چه به گوشهی میخانه و خاک خرابات میبرند؟ آنها ما را به گنجی نهان در سینهی تاریخ و فرهنگ ایران راه میبرند. بیایید شاهنامه و حافظ را با این نگاه نیز بخوانیم. با نگاهی در جستوجوی بنیانهای فرهنگ و اخلاق ایرانی.
سیاوش دارای کدام ویژهگیهاست که ایرانی را چنین شیفته و شیدای خود میسازد؟ به عبارت دیگر، ایرانی چرا چهرهیی چنین در اساطیر خلق میکند؟
سیاوش پروردهی رستم، جهان پهلوان ایران و نماد و نگارهی آزادهگی و سرفرازی و سربلندی ایرانیست. سیاوش نماد بیگناهیست و دلآورانه برای اثبات آن از کوه آتش میگذرد، آن چنان که یوسف و ابراهیم و دیگر بیگناهان گذشتند.
ز آتش برون آمد آزادمرد
لبان پر ز خنده و رخ هم چو ورد
چو او را بدیدند برخاست غو:
که آمد برون ز آتش آن شاه نو
سیاوش در نبرد با دشمن راه صلح و آشتی را برمیگزیند و در راه نگهداری پیمان، که از بنیانهای اخلاق پهلوانی و عرفانیست، تا پای جان پیش میرود.
نباشد جز از راستی در جهان
به کینه نبندیم یک تن میان
و در پاسخ پدر یا شاه مینویسد:
ز فرزند پیمان شکستن مخواه
مگو آن چه اندر خورد با گناه
نهانی چرا گفت باید سخن
سیاوش ز پیمان نگردد ز بن
او نخستین پناهنده و آوارهی ایرانیست. ماجرایی که به سبب مسائل گوناگون در تاریخ همواره با ایرانی بوده است و رنجاش داده است.
چون ایرانیان و تورانیان به بازی روی میآورند و کار بازی به خشونت میگراید، وی با آن همه مهر که در سینه دارد:
سیاوش غمی گشت از ایرانیان
سخن گفت بر پهلوانی زبان
که میدان بازیست یا کارزار
بدین بخشش و گردش روزگار
او نیز مانند بسیاری از قهرمانان تاریخ و اسطوره قربانی نامردمیها میشود و مهم آن که به شکلی فجیع کشته میشود و همان دم به نشانهی انتقام و روح انتقامجوی ملتی شکستخورده از خون او گیاهی میروید. باشد که روزی بر اسب سیاه خویش بیاید و جهان را پر از داد کند و این نیز آرزوییست که مردمکان هزارهها با آن دل خوش داشتهاند.
او تصویر پاک وفاداری و مهربانیست. تصویری که در چارچوب آرزوهای مردم آفریده شده است. و به گمان من آن که او نخستین آرمانشهر و یا مدینهی فاضله و یا شهر آرزوها و یا نخستین بهشت را نه در آسمان بلکه بر زمین میآفریند.
این راز بزرگ سیاوش است. او آمده است تا بر زمین بهشت مردمان را بنا نهد. آرزویی تابناک که آدمی را هیچگاه از وسوسهی خویش رها نکرده است. به هفت حاشیهی قالیهای ایرانی و آن گاه باغ پر از گل و پرنده و در میان آن حوض پر از آب بنگرید! آیا تصویری از بهشت نیست! به ساختمان خانههای قدیمی ایرانی، به ویژه در یزد و کرمان و کاشان، نگاه کنید! تالارها و اتاقهای دورتادور خانه همان حجرههای بهشت است و سپس باغ و گل و پرنده و در میان خانه نیز همان حوض آب.
و مگر چرا کاخهای هخامنشی را در شمال شیراز، نه تخت کورش یا داریوش بلکه تخت جمشید خواندهاند و مگر همین جمشید نخستین انسان و نخستین شاه و آفرینندهی بهشت بر فراز البرزکوه نبود؟ و این کاخها نیز بهشتی بودهاند که درختهایش از سنگ! بهشتی بر آمده از سنگ!
حال بنگریم بر بهشت سیاوش:
که چون گنگدژ در جهان جای نیست
بر آنسان زمینی دلآرای نیست
آنگاه وصف سرزمین و جایگاه بهشت میآید و سپس:
کزین بگذری شهر بینی فراخ
همه گلشن و باغ و ایوان و کاخ
همه شهر گرمابه و رود و جوی
به هر برزنی رامش و رنگ و بوی
همه کوه نخجیر و آهو به دشت
بهشت این چو بینی نخواهی گذشت
تذروان و طاوس و کبک دری
بیابی چو بر کوهها بگذری
نه گرماش گرم و نه سرماش سرد
همه جای شادی و آرام و خورد
نبینی در آن شهر بیمار کس
یکی بوستان از بهشت است و بس
همه آبها روشن و خوشگوار
همیشه بر و بوم او چون بهار
این شهر همیشهبهار و این کشور آرامش و سلامتی، همان بهشت آرزوهای مردمان است که سیاوش بنا مینهد و این راز بزرگ عشق مردمان به اوست. او شاه قلبها و سلطان دلهاست. او سلطنت نمیکند و حکم نمیراند و امر نمیدهد. او فرمان میراند. او برای مردمان مهر و داد و پیمانداری را به ارمغان میآورد و بهشت را بر زمین بنا مینهد:
بسازید جای چنان چون بهشت
گل و سنبل و نرگس و لاله کشت
سیاوش در فکر حکومتی جهانیست که در آن جنگ و دشمنی و کینه را راه نباشد. پس بر دیوار کاخ خویش این آرزوی بزرگ را نقش میکند. جهانی بدون کینه و جنگ که همه با یاری یکدیگر آن را بنا نهند:
بیاراست شهری ز کاخ بلند
ز پالیز و از گلشن ارجمند
به ایوان نگارید چندین نگار
ز شاهان و از بزم و از کارزار
نگار سر گاه کاوس شاه
نبشتند با یاره و گرز و گاه
بر تخت او رستم پیلتن
همان زال و گودرز و آن انجمن
ز دیگر سو افراسیاب و سپاه
چو پیران و گرسیوز کینهخواه
به ایران و توران بر راستان
شد آن شهر خرم یکی داستان
به هر گوشهیی گنبدی ساخته
سرش را به ابر اندر افراخته
نشسته سراینده رامشگران
به هرجا ستاده گوان و سران
سیاوخش گردش نهادند نام
همه مردمان زان به دل شادکام
و بدین سان بار دیگر ستم و سیاهی دست در دست هم مینهند تا این درخت زیبا را از ریشه برکنند. تبهکاران تاریخ که تاب روییدن درخت سیاوش را ندارند، تبر بر میگیرند تا از پای درش آورند:
جدا کرد از سرو سیمین سرش
همیرفت در طشت، خون از برش
گیاهی برآمد همانگه ز خون
بدانجا که آن طشت شد سرنگون
گیا را دهم من کنونات نشان
که خوانی همی خون اسیاوشان
سیاوش نیکخواه و دادگر با دسیسه و بددلی به کشتارگاه میرود تا ستم و تباهی چند روزی دیگر بر تخت بمانند و فاجعه بار دیگر به پایان تلخ خویش میرسد. مردمان هنوز که هنوز است سوگ سیاوشان را بر دل دارند و تا کاوس و افراسیاب در کارند، چنین است. تاریخ و اسطوره را به یاد داشته باشیم و ریشههای درد و رنج را بیابیم و آگاهانه پای در رکاب جستوجو در هزار راههی آینده بگذاریم.
از خون سیاوش گیاهی بر میآید. از سیاوش فرزندی باقی میماند که کیخسرو است. کیخسرو همان عارف وارسته و دلآوریست که راه پدر را پی میگیرد. بیا تا کیخسرو زمان خویش باشیم!
سیاوش واسب
قهرمان اساطیری ایرانی از اسب خود جدا نیست. گاهی یکی از مراحل بلوغقهرمان، انتخاب اسب شایسته است. اسب قهرمان شریک عمل قهرمانی او به حساب میآیدرخشِ رستم در این مورد مثال کاملی است. رستم اژدها را در هفت خان با کمک رخشمیکشد. حتی یکی از خانها را نه رستم، بلکه رخش پشت سر میگذارد. رخش شیر رامیکشد اما به حساب رستم نوشته میشود. مرگ رستم نیز بیرخش نیست. نامهایی چونجاماسپ، گرشاسپ، لهراسپ و از این قبیل نیز با نام اسب ساخته شدهاند. سیاوش درشاهنامه
اسبهای دیگر خود را پِی میکند و تنها اسب شبرنگ خود را باقی میگذاردبرای کیخسرو(پادشاهی که خواهد آمد) سیاوش حتی وصیت خود را برای انتقام در گوششبرنگ میگوید و کیخسرو را به وی میسپارد. این همانی قهرمان و اسب در میان اساطیرایرانی کاملترین نمود خود را ـ و شاید اساساً ریشه ـ در سیاوش دارد، زیراسیاوشنخست اسب بوده و به اعتقادی توتمیک تعلق داشته است
سیاوش به معنای اسب نر سیاهاست. پادشاهان محلی آسیای مرکزی که خود را نوادگان سیاوش میدانستند، در واقع طیاعتقادی توتمیک، اسب سیاه را جد خود میپنداشتند. سیاوش اسب و سپس سوار است. آن گاهاز حد سوار(شاه) هم بالاتر میرود، جای یکی از خدایان هندو اروپایی را میگیرد ونیرومندترین خدای آسیای مرکزی میشود. (6/ ص 43) علی حصوری، پژوهشگر و نگارندهکتاب”سیاوشان” ارتباطی توتمیک نیز میان نر بودن اسب و آئین مرگ و رستاخیز جستوجومیکند:«نامهای نر و مرد در زبانهای آریایی حکایت از مرگ دارد و خود واژه مرداصلاً یعنی مردنی.» (6/ ص42) همان طور که میدانیم اساطیری که به مرگ و رستاخیزاشاره دارند، اغلب با آئینهای باروری پیوند میخورند. شاید همین نو بودن توتماسب، بعدها اسطوره سیاوش را تبدیل به نماد باروری گیاهان کرده است، به هر حال دراین مورد پس از این بیشتر سخن خواهیم گفت
غیر از رابطه این همانی، بین اسب وقهرمان رابطه راهنما و راهی نیز وجود دارد، رابطهای همچون رابطه پدر و فرزندی. اسبراهنما و نجاتبخش سوار خود است و در این راه تا حد مرگ به خطر میافتد. (نگ 6/ صو 96) در نمایشنامه ثمینی نیز چنین است:«; من اسبِ توام از کودکی، از سالهایدور;» (4/ ص1) اسب در نمایشنامه ثمینی نه تنها همراه سیاوش است بلکه بخشی از اوو حتی هدف اوست. هدف است از این رو که سیاوش به امید پیوستن به تصویر اسبی در آتشفرو میرود که مادرش به او نشان میدهد و شاید نیای اوست
این ارتباط اسب وسیاوش قدیمتر از شاهنامه است و شاید از همین رو بیضایی رویکردی فراتر از خودشاهنامه به این ارتباط ندارد و همچون یک تکلیف شبرنگ را منعکس کرده است، اماثمینی محور اثر خود را اسب سیاوش قرار میدهد. این همانی سیاوش با اسب در ایننمایشنامه هنگامی رخ میدهد که سیاوشِ ثمینی از آتش بیرو میرود، اما اسب میماند ومیسوزد. در حقیقت اسب قربانی میشود تا سیاوش از آتش خارج شده و به قربانگاه خودبرود. گفتیم که سیاوش اسب خود را وصی قرار میدهد و کیخسرو را به او میسپارد. دراین دَم “اسب، نشانه وفاداری به توتم و نگهداری از آن است. ” (6/ ص44) حال آن کهاسبِ نمایشنامه ثمینی در آتش میماند. سیاوشِ نمایشنامهیِ ثمینی از مرحله توتماسب به
سوار ارتقا مییابد و شاه میشود. او با خروج از آتش از بطنِ مادر خارج شدهو متولد میشود. مرحله توتمی او بدین طریق قربانیِ انگیزههایی میشود که البته اینانگیزهها غیر اسطورهای و بیشتر اومانیستی هستند. این امر در عین حال تصرف دراسطوره نیز هست. “اسب از سیاوش جدا شدنی نیست، چه هنگامی که او اسب است و چه هنگامیکه سوار، سیاوش و اسب یکی هستند و مرگ یکی بدون دیگری چندان دور است که دست کم بایداسب در عزای او شرکت جوید. ” (6/104) با وجود تصرفی که در اثر ثمینی در این وجهاسطوره رخ میدهد، هنوز ساخت شکنی اسطوره رخ نداده است، زیرا همچنان مرگ یکی بستر ومقدمهیِ مرگ دیگری است. به هر روی به این وسیله بابِ این تأویل گشوده میشود کهوجه توتمیک و اساطیری سیاوش با اسب در آتش میماند و سیاوش با خروج از آتش”انسانمیشود
ساخت شکنی اسطوره در نمایشنامهیِ ثمینی در سطحی دیگر رخ میدهد. ثمینیاسطورهشکنی میکند و این در روساخت نمایشنامه هویداست، اما اسطوره شکنی او در توجهبه اسب به جای قهرمان نیست که این بازگشت به خود بنیان توتمیک اسطوره است. ثمینیپنبهیِ ریشهیِ اسطوره را میزند: اسطوره را به ریشه خود بازمیگرداند و سپس اسبرا به عنوان توتم پدر، با توتم مادر جعل میکند. اسب نر را نعل وارونه میزند و بهمادیان تبدیل میکند. مادیانِ”اسبهای آسمان” هم مادر است و هم عاشق. هم رام است وهم راهنما. خرد پنهان سیاوش است. در حقیقت شبحی است که چون یک توتم حامی سیاوش استاین جعل توتم مادرانه، اسطوره باروری را نیز تحتالشعاع قرار میدهد و عامل محرک رااز مرگ و رستاخیز نرینه، به مرگ مادینه و رستاخیز نرینه بدل میسازد و این رویکرددیگر رویکردی اسطورهای نیست. بیضایی ظاهراً چندان از درِ ساختشکنی اسطوره واردنمیشود، اما در فیلمنامهیِ او نیز تفاوتهایی معنادار قابل ارزیابی است
سیاوش و آئین
در گوشه و کنار جهان، آئینهایی وجود دارند(یاداشتهاند) که به مرگ یک قهرمان، قدیس یا پیامبر میپردازند و در پس آن اشاره بهرستاخیز او نیز دارند. این رستاخیز با تناسخ نیز بیشباهت نیست، اما تنها از اینجهت که نوعی جان ازلی را باور دارد که باید بمیرد تا دوباره زنده و تازه شوداسطوره شناسان این نوع آئینها را اغلب برگرفته از الگوی خزان و بهار طبیعتمیدانند و نشانه نوعی تمایل به همذاتپنداری با طبیعت در تازه شدن و همچنین تشویقطبیعت به ادامه این روند. از همین رو این آئینها پیوند تنگاتنگی هم با مقولهیِباروری در کشاورزی پیدا میکنند. “تشبیه عمل زاد و زه به کار برزگیری در بسیاری ازفرهنگها رایج بوده است.” (8/ ص41) تفسیر چنین آئینهایی(همچون آئین سیاوش) همیشهخطی را ترسیم میکند که مقولات مرگ و رستاخیز، قربانی، باروری، کشاورزی و گیاه، زادو ولد و تناسخ را ظاهراً به هم مرتبط میکند
در حقیقت تمدنهایی که از اقتصاددامداری و کوچ نشینی، وارد اقتصاد کشاورزی میشوند نیازمند خدایگانی میشوند که ازبارندگی و رویش گیاه حمایت کند. “کوچ نشین از دشواریهای طبیعی، سرمای سخت و گرمایشدید میگریزد. کشاورز را گریزی از آنها نیست. ناچار تن درمیدهد و در نتیجهپیشامدهای ناگوار; به پیشامد بد، بخت بدو و سرنوشت(فاتالیسم) گرایش پیدا میکندص59) از همین رو عزاداری در چنین جوامعی عمیقتر و حتی حیاتی است. همچونعزاداریای که بیضایی در فیلمنامه خود برای سیاوش ترسیم میکند. اسطوره سیاوش دراشکال کهن خود از دو ریشه برمیآید: بخشی از آن مربوط به توتم اسب است و بخشی از آنبه شاه ـ خدایی از جامعه کشاورزی اشاره دارد. تا
وقتی که نیا(سیاوش) یک توتم است،اگر چه نیا مرده است، احتیاجی به عزاداری ندارد، اما وقتی تبدیل به خدای باروری وامثال آن شد، مرگ او با عزا همراه میشود. او نه تنها یک مرگ اساسی، اصلی و ازلیدارد، بلکه هر سال با برگزاری آئینی در خزان میمیرد و با بهار زنده میشود. “دراین داستان خزان کامل(مرگ سیاوش) و بهار پس از آن(تولد کیخسرو پس از مرگ سیاوش) ونیز رفتن سیاوش به درون آتش(به نشانه خزان) و نیز بیرون آمدن او(بهار) دیده میشودص 44
درواقع اساسیترین هدفی که بیضایی دنبال میکند تنظیم سندیدراماتیک است که صورت کاملی از تفاسیر فوق را نمایان سازد و باید گفت در این مسیرناموفق نیست. در این سند نشان داده میشود که چگونه اسطوره سیاوش همچون دیونیزوس ازنوع اسطورههایی است که معنای آئینی باروری را با خود حمل میکنند
هم فیلمنامهو هم آئین مضبوط در آن با انداختن درختی خشک آغاز میشود (3/ ص 9) که اشارهای استبه خزان و مرگ به نشانه آغاز مراسم رستاخیز. نوعی همزمانیِ مرگ و رستاخیز که به اینهمانی سیاوش و گیاه نیز اشارهای سینمایی دارد(به یاد آوریم که از خون سیاوش گیاهمیروید) در ادامه نیز اشارههای مستقیم و غیرمستقیم دیگری هم میکند به تصویری ازشاه ـ خدایِ کشاورزی که باید خونش بریزد تا باروری محصول سال بعد یا باروری زنانروی دهد. بیضایی ـ نه چندان در لفافه ـ سیاوش را با دیونیزوس از یک سو و مسیح ازسوی دیگر یکسان میکند تا خویشاوندی آئینهایی که برای اینان برگزار میشده رایادآور شود
از سوی دیگر اشارههایی هم به واقعه کربلا میشود. “دردی” جوانی ازاهالی طایفه است که باید آئینهایی را پشت سر بگذارد تا شایسته شود نقش سیاوش رابازی کند. بیضایی در آزمونهایی که برای دردی طراحی میکند، بعد از گذار از وسوسه وآتش، آزمون تشنگی را قرار میدهد. (3/ص28) خود سیاوشی که هنگام دارانِ فیلمنامه بهنمایش میگذارند نیز تشنه کشته میشود، چیزی که در شاهنامه یا هیچ یک از اشارههایدیگر به اسطوره سیاوش نیست. تماشاگران زاری میکنند و سیاوش خوان مدام مظلومانه طلبآب میکند. (3/ص223 و 217) از سوی دیگر به فرمان افراسیاب که سیاوش را تشنه میکشد،آتش در سیاوشکرد انداخته میشود و; بیضایی بدین طریق سعی دارد ریشهداری تعزیه درسیاوشخوانی را گوشزد کند و پیوند ابعاد مذهبی بزرگداشت واقعهیِ عاشورا باآئینهای اسطورهای باروری را متداعی کند
گفتیم که این آئینهای عزاداری دراقوام کشاورز، جایگاه ویژهای دارند. بیضایی، برعکسِ فردوسی، از این تفسیر بیخبرنیست. در فیلمنامه او ماجرا بین دو طایفه که دو سوی یک رود، زمین و کشت و دامدارند، رخ میدهد. هر دو طایفه در برگزاری سوگ سیاوش همداستانند و آن را بر خودواجبِ مذهبی میدانند تا زمین برای سال آینده بارور شود و دام زیاد.
سیاوشخوانیعامل اتحاد بخش و آشتیساز میان اینان است و بستگی مستقیم به تقسیم آب دارد. برحسبشرایط اجتماعی آنان به نظر میرسد که هر دو طایفه دوران کوچ نشینی و اقتصاد دامداریرا به کناری نهاده و وارد اقتصاد کشاورزی شدهاند. اهمیت اقتصاد کشاورزی را بیضاییبدین طریق در فیلمنامه خود احیا میکند: مِیبو که بناست نقشخوانِ مادر سیاوش شودچهار خواستگار خود را رد میکند چرا که هیچ یک زمین ندارند: “میانِ ناوهکش واویار و هیمهور و وجینکار چه بگویم که هیچ کدام یک کف دست خاک از خود ندارند؟ص14) در پایان نیز در صحنهای کوتاه خرّم خانم میکوشد میبو را با اویار کهزمینی به کف آورده، مهربان کند و دست به دست بدهد، یعنی میبو(مادر سیاوش) از میانچهار برزگر، نصیب
کسی میشود که آبیاری میکند و بارور کننده است(اویار = آبیاراین فرایند خبر از جامعهای میدهد که در آن داشتن زمین امتیازی اجتماعی محسوبمیشود. از سوی دیگر جوان چوپان شایستگی بازی نقش سیاوش را ندارد (3/ص19) چرا که اوبازمانده دوره دامداری است و سیاوش خدای حامی کشاورزی
این همه نشان میدهند کهبیضایی آگاهانه قصد دارد تعلق این وجه اسطوره به دوران کشاورزی و آئینهای باروریرا به اثبات رساند.
مقاله نگاهی اجمالی به فعالیت ها و برنامه های دفتر توسعه کارآفرینی در سال 1386 فایل ورد (word) دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله نگاهی اجمالی به فعالیت ها و برنامه های دفتر توسعه کارآفرینی در سال 1386 فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله نگاهی اجمالی به فعالیت ها و برنامه های دفتر توسعه کارآفرینی در سال 1386 فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله نگاهی اجمالی به فعالیت ها و برنامه های دفتر توسعه کارآفرینی در سال 1386 فایل ورد (word) :
الف: ترویج وتوسعه کارآفرینی سازمانی
1- به منظور افزایش دانش و بینش مدیران و کارشناسان شاغل در واحدهای ستادی واجرائی سازمان متبوع و آشنایی آنان با مفاهیم و مصادیق کارآفرینی ؛ در طول سال 1386 تعداد 28 مجموعه
مطالعاتی- پژوهشی ، مقاله ، کتاب و CD باموضوعات کارآفرینی سازمانی ، انواع کارآفرینی، مهارت های کارآفرینانه و ... طراحی، تدوین، تنظیم و منتشر شده است که عناوین این مطالب به شرح ذیل میباشند :
مجموعه مطالعاتی ، پژوهشی شرحی بر : ضرورتهای ایجاد سازمان کارآفرینی در ایران
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
مقاله رابطه هوش عاطفی و مهارت های ارتباطی با راهبردهای مدیریت تع
مقاله انواع غنیسازی در فرآورده های ماکارونی تحت فایل ورد (word)
مقاله تبیین رابطه سرمایه اجتماعی با خلق دانش و انتقال دانش سازما
مقاله پارامترهای موثر در استخراج نیکل توسط D2EHPA با اصلاح کننده
[عناوین آرشیوشده]