تحقیق در مورد استعداد فایل ورد (word) دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق در مورد استعداد فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق در مورد استعداد فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن تحقیق در مورد استعداد فایل ورد (word) :
استعداد
یکی از ویژگی های منحصر به فرد انسان ها داشتن توانایی ذاتی و استعداد در یک زمینه خاص است. بر اساس تحقیقات دانشمندان هیچ کس بی استعداد نیست و هر کس در زمینه ای مستعد است. استعداد به معنای آمادگی ذاتی فرد است که یادگیری را تسهیل و تسریع می کند. توفیق هر جامعه ای در گرو شناسایی ، هدایت و حمایت و بهره گیری بهینه از استعدادهای آن جامعه است چرا که مهمترین بخش نیروی انسانی در هر جامعه ای استعدادهای نهفته آن
است. اصولاً اگر رشته و شغل آینده بر اساس استعداد واقعی و درونی فرد انتخاب شود می تواند زمینه ساز پیشرفت و موفقیت وی در آینده باشد. یکی از مهمترین راها های سنجش استعداد استفاده از آزمون های معتبر روانی است که باید در شرایط ویژه و زیر نظر متخصص مربوطه انجام گیرد. بر اساس نظر روانشناسان خود فرد بهترین کسی است که آگاه بر استعدادهای درونی خویش است اما والدین و اطرافیان نیز می توانند به ابعادی از استعدادهای درونی ه
ر فرد دست یابند که می توان از آنها بعنوان مشاور و یک نیروی کمکی در کشف استعدادها کمک گرفت. استعداد از دیدگاه های مختلف به انواع گوناگونی تقسیم می شود که بطور کلی می توان موارد زیر را نام برد :
1- استعداد علمی – آموزشی : یا استعداد تحصیلی که مهمترین معیارهای سنجش آن می توان نمرات سال های قبل از تحصیل در دانشگاه خصوصاً نمرات امتحان های نهایی فرد را نام برد.
2- استعدادهای مکانیکی – صنعتی : این استعداد شامل فعالیت هایی نظیر درک و روابط فضایی و حرکت دست ها و انگشتان است. افرادی که از این نوع استعداد برخوردارند معمولاً کسانی هستند که قدرت خلاقه ی شگرفی در طراحی سیستم های علمی و صنعتی دارند.
3- استعداد هنری : استعداد قبل آز آنکه به علم و دانش مربوط باشد به توان روحی و ذوق درونی شخص مرتبط است. هنرهای هفتگانه همگی منشعب از این استعداد قوی در وجود انسان بوده اند. این استعداد معمولاً از اوایل دوران کودکی خود را به صورت های مختلف خصوصاً علاقه به هنرهای تجسمی نشان می دهد. افراد دارای این نوع استعداد معمولاً روح لطیف تری نسبت به دیگران دارند و حساس تر هستند.
4- استعداد ادبی : این نوع از استعداد که بیشتر در قالب استعداد هنری وجود دارد در نویسندگان و شاعران یافت می شود و بیشتر به ذوق هنری در حیطه کلمات و فهم متون ادبی مربوط می گردد.
5- استعداد کلامی : این نوع از استعداد که بیشتر در معلمان ، نویسندگان و خبرنگاران وجود دارد با عواملی نظیر قدرت درک و بیان مطالب و شیوه انتقال ارتباط پیدا می کند. اصولاً تحقیقات قبل از دانشگاه پرورش دهنده استعداد علمی آموزشی است و در بسیاری از مواقع دیگر سایر استعدادهای فرد در ورطه فراموشی فرو می افتد لیکن در جهت شناخت و کشف نوع استعداد در هر فرد راه های بسیاری وجود دارد که به چند نوع از آنها اشاره می شود :
الف) رغبت در کار : یکی از راه های کشف استعداد این است که فرد بررسی انجام دهد که در چه کارهایی تمایل و رغبت بیشتری دارد. به عبارت دیگر از انجام دادن چه کارهایی احساس خستگی و ملالت کمتری بر انسان وارد می شود. بعنوان مثال فردی که تمایل فراوانی به کار با ماشینهای برقی و تعمیر وسایل خانگی دارد و وقت بسیاری را بدون خستگی و با رغبت بسیار زیاد صرف این گونه مورد می کند استعداد مکانیکی – صنعتی او در سطح بالایی است یا اینکه
فردی که وقت فراوانی را بدون خستگی به شعر خواندن و بررسی متون ادبی گذشتگان اختصاص می دهد و تا کنون دهها بیت شعر سروده است استعداد ادبی شگرفی دارد همچنین است در مورد شخصی که روزها و شب ها بی وقفه نقاشی می کشد و بارها در مجامع هنری صاحب عناوین مهمی شده است نشان می دهد که استعداد هنری بالایی دارد.
ب) موفقیت های قبلی : در نظام تعلیم و تربیت ، موفقیت آن درجه از پیشرفت را گویند که فرد به تناسب توانایی های خود به آن رسیده باشد. یکی از راههای تعیین استعداد توجه به موفقیت های قبلی فرد است. بعنوان مثال شخصی که در مسابقات سراسری و المپیادهای علمی در رشته ریاضیات موفق شده است استعداد فراوانی در زمینه ریاضیات دارد. کسانی که در مسابقات قرآنی و یا نهج البلاغه جزو برگزیدگان جهانی قرار می گیرند ، از استعداد فراوانی در زمینه علوم دینی و معارف اسلامی برخوردارند.
ج) آزمون های روایی معتبر : یکی دیگر از راههای ارزیابی استعداد استفاده از آزمون ها زمانی موثق و قابل استناد است که آزمون برای جامعه مورد نظر استاندارد شده باشد و زیر نظر یک روانشناس برجسته انجام شود. این آزمونها انواع مختلفی دارند می توان برای سنجش نوع استعداد خود توسط این آزمونها به مرکز مشاوره محل تحصیل خود یا مراکز علمی مشاوره که بصورت دولتی و خصوصی و معتبر در سطح کشور فعالیت می کنند مراجعه نمود.
د) سوابق تحصیلی : نمرات درسی در بعضی از موارد بعنوان یک معیار نسبی ارزشیابی در سنجش استعداد مورد استفاده قرار می گیرند. بعنوان مثال فردی که در کلیه مقاطع تحصیلی دارای نمره بالایی در درس فیزیک بوده است و علاقه زیادی به این درس دارد یقیناً استعداد علمی زیادی در این زمینه دارد و در صورت ادامه تحصیل در رشته فیزیک در دانشگاه می تواند موفقیت های فراوانی را کسب کند. البته به علت اینکه سؤالات امتحان در اکثر موارد بر اساس اصول خاص تهیه سؤال طرح نمی شوند نتایج قابل استنادی بعنوان معیار ارزیابی ندارند. در امتحانات نهایی و سراسری سعی می شود سؤالات علمی تر و اصولی تر طرح می گردد. لذا نتایج این امتحانات می تواند بیشتر بیانگر استعداد فرد در حوزه مشخصی از علوم باشد.
رشته و شخصیت
شخصیت به معنای نحوه رفتار فرد و ترکیبی از خصوصیات اجتماعی ، جمعی و ذهنی شخص است. رفتاری که از هر کس بروز می کند گویای شخصیت اوست. انسان ها از نظر ویژگی های شخصیتی با یکدیگر تفاوت دارند. انتخاب رشته تحصیلی و شغل آینده نیز به نوعی به شخصیت انسان بستگی دارد. تطابق بین شخصیت و رشته تحصیلی باعث سازگاری و پیشرفت می شود و به سلامت روانی و خلاقیت هر چه بیشتر شخص می انجامد بسیاری از رشته های
دانشگاهی شخصیت های ویژه ای را می طلبند. اگر فردی با بدنی ضعیف و روحیه ای آرام و قدی کوتاه وارد دانشکده افسری شود که نیاز به قدرت روانی و بدنی دارد انتخاب صحیحی انجام نداده است. فردی که دارای شخصیتی عاطفی و احساساتی است و تحمل دیدن خون و درد کشیدن بیمار را ندارد اگر وارد رشته پزشکی شود در نهایت نمی تواند پزشک موفقی گردد. همچنین است در مورد فردی که بسیار حساس و عاطفی است و به احساسات درونی بسیار متکی می باشد و رشته ناوبری و فرماندهی کشتی را انتخاب می کند. یقیناً این چنین فردی در رشته تحصیلی و در نهایت در کار خود موفق نخواهد شد. بسیاری از روانشناسان معتقدند که اساس شکل گیری شخصیت تجاربی است که فرد طی سالهای اولیه زندگی کسب می کند. و شکل گیری شخصیت ارتباط
مستقیمی با وضعیت اجتماعی دارد. با این حال می توان شخصیت انسان ها را در 6 نوع خلاصه نمود که عبارتند از شخصیت های : واقع گرا ، اجتماعی ، معنوی ، سنتی ، هنرمند و بی باک.
* واقع بینی در امور ، مهارت های صنعتی و مکانیکی ، تفکر علمی ، قدرت بینی ، جدیت در کار ، علاقه و هماهنگی در کارها از ویژگی های افراد « واقع گرا » است. این افراد بیشتر به مشاغلی روی می آورند که به مهارت های فنی نیاز دارد و اگر با مشکلی نیز مواجه شوند راه حل های علمی برای حل آن مشکل جستجو می کنند.
* افراد دارای شخصیت « اجتماعی » در ایجاد و حفظ روابط انسانی مهارت خاصی دارند. این افراد روحیه شرکت در فعالیت های جمعی و گروهی را دارند و اغلب نقش معلمی و استادی را ترجیح می دهند. افرادی مسئول و انسان دوست هستند و تمایلی به شرکت در کارهای بدنی سازمان یافته ندارند.
* افراد دارای شخصیت « معنوی » از انجام امور پیچیده ای که به تفکر نیاز دارد لذت می برند و خلاق ، کم رو ، محتاط و مستقل می باشند. از دیگر ویژگی های این گروه قدرت استدلال ، تفکر و سازمان دهی است. این افراد گاهی به رویا پردازی در مورد آینده خود می پردازند و کمتر تمایل به تغییر رشته تحصیلی خود دارند.
* افراد دارای شخصیت « سنتی » تمایل زیادی به نظم و تربیت دارند. به فعالیت های بدنی و اجتماعی رغبت چندانی نشان نمی دهند. بسیار محتاط بوده ، احترام خاصی برای حفظ قوانین مقررات قائلند.
* افراد دارای شخصیت « هنرمند » به نظم و تربیت رغبت ندارند. در روابط خود بسیار عاطفی و حساس اند و مسایل فردی و اجتماعی خود را با ارائه آثار هنری نمایش می دهند. با دیگران به خوبی روابط اجتماعی مطلوب برقرار می سازند و به راحتی از احساسات درونی خود صحبت می کنند.
* افراد دارای شخصیت « بی باک » بسیار ماجراجو و اجتماعی اند. در روابط خود با دیگران سلطه گر و قدرت طلبند و می کوشند تا رهبری هر گروهی را بدست گیرند. به هرگونه خطری تن در می دهند و در گویایی مهارتی فوق العاده دارند.
اصولاً با بررسی زندگی گذشته و مشاهده رفتار هر فرد می توان غلبه یکی از انواع شخصیت های فوق الذکر را مشخص نمود. از دیدگاه روانشناسان امکان دارد انسان ها ترکیبی از چند مورد از شش ویژگی فوق را با هم داشته باشد. با این حال آزمون های روانی معتبر علمی در شناخت ویژگی های شخصیتی وجود دارد که می توان به نتایج آن ها استناد نمود. امر مسلم این حقیقت است که پس از شناخت شخصیت اگر مبادرت به انتخاب رشته های متناسب با ابعاد درونی خود نمایید ، مطمئناً آینده علمی و شغلی درخشانی خواهید داشت و از زندگی خود احساس رضایت کاملی خواهید نمود.
الف) راه های کسب شناخت
اصولاً هر چه آگاهی و بینش فرد نسبت به رشته ها بیشتر باشد انتخاب رشته وی واقعی تر و منطقی تر خواهد بود. صاحبنظران مسایل آموزشی معتقدند که انتخاب رشته نیست که در ظرف چند روز اتفاق بیافتد . بلکه این امر سیری دامنه دار منطقی را می طلبد که از سالها قبل در دوران مدرسه و متوسط شکل گرفته است .بطور کلی می توان از منابع زیر بعنوان شناخت کمک گرفت :
* 1- مشاوره با افراد بصیر و آگاه ، معلمان و مدیران مدرسه ، مشاوران مراکز معتبر و آموزشی و استفاده از نظر والدین و بستگان که اطلاعات اجتماعی و شغلی بالایی دارند.
* 2- بهره گیری از نظرات فارغ التحصیلانی که در همان رشته مشغول به کارند و نظر خواهی از اساتید دانشگاه ها مفید می باشد .
از منابع شناخت علاوه بر اینکه می توان از نوع رشته اطلاعاتی کسب نمود ، از نوع مدرسه و امکانات آن شرایط هر محل تحصیل نیز اطلاعاتی کسب می شود . از آنجا که انتخاب رشته انتخاب آینده زندگی است لذا از هم اکنون باید به مشورت با افراد صلاحیت دار و منابع مطمئن پرداخت و پس از آن تصمیم نهایی و قطعی را اتخاذ نمود . در انتخاب رشته تمامی رشته هایی را که انتخاب می کنید باید مورد تائید شما باشد و برای اولویت بندی هر کدام از آنها باید توجیه
مناسبی داشته باشید آنچه دیگران می گویند را نباید بدون تفکر عمیق پذیرفت . نظرات دیگران هر چه باشد صرفا باید جنبه راهنمایی داشته باشد و تصمیم گیری نهایی باید از ترکیب چندین عامل مختلف و توجه به عوامل درونی و بیرونی و پس از شناخت کامل و با توجه به شانس قبولی بر عهده شخص شماست.
علاقه و رغبت
آنچه که شما توصیه می شود این است که دانش آموزان می بایست رشته های انتخابی خود را به ترتیب علاقه مندی در فرم انتخابی رشته درج نمایند. مطلب مهمی که در این توصیه کوتاه به چشم می خورد ، پر نمودن فرم انتخاب رشته به ترتیب « علاقمندی » است. اصولا علاقه به معنی ترجیح میان اشیاء مختلف هنگام تصمیم گیری است . به عبارتی دیگر علاقه نوعی انگیزه بالفعل است . علاقه و رغبت یاد گرفتنی هستند و بر اثر تعامل با محیط خارج حاصل می شوند.
علاقه زمانی بوجود می آید که انسان چیزی را دوست بدارد ، آن را مورد توجه قرار می دهد ، درباره آن بیاندیشد و از آن لذت ببرد و نتایج تحقیقات مختلف نشان می دهد که هر آنچه سن فرد بالاتر می رود ، رغبت ها و علایق وی توسعه بیشتری می یابند و به واقعیت نزدیک می شوند . علاقه و رغبت هوش و استعداد را نیز تحت تاثیر قرار می دهد بطوری که اگر فردی انگیزه ی کاذبی در انتخاب رشته داشته باشد علایق وی نیز بطور کاذب تغییر خواهد یافت . به عنوان مثال فردی ممکن است در اثر القاء دیگران نسبت به یک رشته خاص بصورت کاذب علاقمند شود و آن را بعنوان ادامه تحصیل انتخاب کند ولی پس از فارغ التحصیلی متوجه شود که رشته با روحیات و منطبق نبوده است . متاسفانه در میان جامعه ما در اثر باورهای غلط بعضی از افراد ، علاقمندی کاذبی نسبت به رشته هایی همانند علوم پزشکی ، مهندسی ، حقوق ، و; وجود دارد.
بر اساس شواهد موجود در مراکز مشاوره یکی از مهمترین مسایلی که برای دانشجویان مشکلات روحی مختلف ایجاد می کند نداشتن علاقه به رشته تحصیلی است در بیشتر موارد به عدم آشنایی آنها در زمان انتخاب رشته بر می گردد . اگر رشته تحصیلی بر علایق و رغبت ها واقعی فرد منطبق نباشد ، دانشگاه علاوه بر اینکه نمی تواند موجب ارتقاء فکری و شخصیتی در او شود بلکه باعث خستگی روحی و جسمی در او می گردد.
مقاله سیلندر موتور فایل ورد (word) دارای 5 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله سیلندر موتور فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله سیلندر موتور فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله سیلندر موتور فایل ورد (word) :
سیلندر موتور
ریشه لغوی
کلمه سیلندر (Cylinder) یک کلمه انگلیسی است که به شکل دست نخورده در زبان فارسی استعمال میشود. معنای اصلی سیلندر «استوانه» میباشد.
دید کلی
سیلندر موتور به قسمت استوانهای شکل موتور گفته میشود که قطعات دیگر نظیر پیستون درون آن قرار گرفته و بالا و پایین میروند. شکل کلی سلندرها یک استوانهای است که از هر دو طرف باز است. به عنوان مثال اگر قسمت تحتانی یک لیوان را از جایی ببریم که قطر آن با قطر دهانه لیوان یکسان باشد یک سیلندر ساختهایم. سیلندر موتور در تمامی موتورهای احتراق داخلی (خواه چهارزمانه باشد خواه دوزمانه) وجود دارد.
لیکن شکل آن متناسب با نوع موتور متفاوت است. همچنین ابعاد سیلندر نیز متناسب با توان اسمی موتور و تعداد سیلندرهای آن متفاوت است. در معنای کاربردی کلمه سیلندر نه تنها به یک استوانه توخالی بلکه به بدنه اصلی موتور گفته میشود که شامل سیلندرها و نیز پوسته پوشاننده اطراف آنها مجاور عبور آب برای خنک کاری سیلندر و نیز مجاری روغن گفته میشود. سیلندر قسمت اصلی یک موتور است و سایر قسمتهای موتور به آن وصل میشوند.
تاریخچه
اصولا هر موتور احتراقی برای تبدیل انرژی سوخت به انرژی مکانیکی حداقل به یک سیلندر نیاز دارد (اعم از موتورهای احتراق داخلی یا موتورهای احتراق خارجی) حتی قبل از سال 1700 میلادی موتورهایی ساخته شده بودند که دارای سیلندر بودند. لیکن اولین کاربرد واقعی و عملی سیلندر با اختراع اولین موتور بخار توسط جیمز وات در سال 1769 اتفاق افتاد. وی یک موتور بخار ساخته بود که از یک سیلندر و یک پیستون و یک چرخ طیار تشکیل شده بود. از آن تاریخ تا به امروز هر موتور احتراقی که ساخته شده است. در ساختمان خود قسمت سیلندر را داشته است. لیکن شکل ، اندازه ، نحوه قرارگیری و آرایش سیلندرها و تعداد آنها در بلوک سیلندر با توجه به قدرت مورد نیاز و اندازه موتور متفاوت بوده است.
تقسیمات و انواع سیلندر
همانطور که ذکر شد سیلندرها دارای طیف وسیعی از اندازه و تعداد میباشند. لیکن تقسیمبندی سیلندرها را میتوان بر اساس نحوه ساخت و ریخت داخلی آنها انجام داد. چرا که هر گروه از سیلندرها در ابعاد و تعداد مختلف ساخته میشوند. بدنه موتورها یا همان بلوک سیلندر معمولا به شکل ریختهگری و از جنس چدن یا آلیاژ آلومینیم میسازند. در حین ساخت این قطعه ریختهگری مجاری عبور آب را نیز در درون آن تعبیه میکنند. پس از تولید بدنه مجاری عبور روغن از طریق سوراخکاری در بدنه بلوک سیلندر ایجاد میشوند. البته ممکن است این مجاری نیز در مرحله ریختهگری تعبیه شوند. برای سیلندرهایی که پیستون درون آنها حرکت میکند میتوان یکی از ساختارهای زیر را بکار برد.
• بلوک یکجا
در موتور اکثر وسایل نقلیه از آرایش بلوک یکجا استفاده میشود. که در آن سیلندرها مستقیما در بدنه بلوک سیلندر ریختهگری میشوند.
بلوک سیلندر
به مجموعه سیلندرهای کنار یکدیگر و مجاری آب و روغن اطراف آنها اتلاق میگردد.
• بوش خشک
در این بلوک سیلندر دیواره داخلی سیلندر را از یک استوانه قابل تعویض میسازند که اصطلاحا به این استوانه قابل تعویض بوش میگویند. کلمه خشک را نیز به این دلیل به کار میبرند که آب خننک کننده موتور مستقیما با دیواره این بوش در تماس نیست.
• بوش تر
در این بلوک سیلندر دیواره داخلی سیلندر را یک بوش تشکیل میدهد لیکن این بوش بصورت مستقیم با آب سیستم خنک کاری موتور در تماس است و با آن از طریق مستقیم تبادل حرارتی انجام میدهد.
ساختار
سیلندرها استوانههای توخالی هستند که محل بالا و پایین رفتن پیستون میباشند. لیکن چگونگی و کیفیت سطح داخلی سیلندرها که در تماس با پیستون است بسیار مهم است. دیوارههای چدنی یا آلو مینیمی سیلندرها به منظور فراهم آوردن یک سطح صاف برای حرکت پیستونها باید صیقل زده شود. صیقلی بودن سطح داخلی سیلندرها به خاطر کم کردن اصطکاک میان پیستون و جداره سیلندر است. البته بدیهی است که اصطکاک باعث تولید حرارت اضافی و هدر رفتن انرژی میشود که میبایست تا حدامکان از آن جلوگیری کرد.
برای این منظور از روغن نیز استفاده میشود. سیلندرها و بوشها دارای سطح پرداخت شدهای (صیقل خورده) میباشند که دارای هاشورهای (شیارهای) بسیار کوچکی است که به شکل متقاطع و در حین حرکت بالا و پایین سنگ سمباده در درون سیلندر ایجاد شده است. این هاشورهای متقاطع از گیر کردن رینگهای پیستون جلوگیری کرده و در ضمن سطحی را برای نگهداری روغن روانساز فراهم میآورند.
کاربردها
همانگونه که گفته شد، سیلندر موتور جزیره لاینفک موتورهای احتراقی میباشد. چنانچه ساختار سیلندر به شکل امروزی مورد استفاده ، وجود نداشت. استفاده از موتورهای احتراقی تولید کننده توان ، عملا غیر ممکن بود.
تحقیق در مورد زندگی و شعر اوحدی مراغه ای فایل ورد (word) دارای 13 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق در مورد زندگی و شعر اوحدی مراغه ای فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق در مورد زندگی و شعر اوحدی مراغه ای فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن تحقیق در مورد زندگی و شعر اوحدی مراغه ای فایل ورد (word) :
زندگی و شعر اوحدی مراغه ای
قسمت پایانی
ترجیعات اوحدی
انسان موقعی که به مطالعه غزلیات اوحدی مراغه ای می پردازد، علاوه بر این که مفاهیم تازه، معانی عمیق، استعارات شیوا، تشبیهات کم نظیر و محتوای گسترده اشعار او رو به رو می شود، جنبه های دیگری از شعرش نیز به همان نسبت توجه و تحسین خواننده را به خود جلب می کند که عبارت اند از: حلاوت گفتار و موزونی کلام که از کاربرد عوامل صوری از قبیل قافیه های میانی، وزنهای دوری، مکثهای موسیقیایی بین پاره ها و مصراعها، ذو قافیتینها و ردیفها نشأت می گیرد. اوحدی از به کار گیری التزامهای واژگانی چشمگیر، واج آراییهای فریبا، وزنها و حرکات نغز و جذبه های نواختی چارخانه ها یا چارپاره های مختوم به
قافیه های میانی، همراه با اوزان دوری، گویی فرصت ناخودآگاه را برای خواننده ابیات خویش فراهم آورده تا مصراعهای هر بیت را یکی یکی و با تأنی و دقت زیر لب زمزمه کند و پاره های هر مصراع را با اوزان آهنگیشان ترانه وار بخواند، و ارکان هر پاره را با نواخت دلنشین در مذاق روح و جسم خود لمس کند، و با تأمل و مکثهای مکرر هم مفاهیم نغز و هم صورت آهنگین شعر را به آرامی احساس و ادراک کند و با آمیزش این احساس و ادراک تا حداکثر ممکن تحت تأثیر صورت و محتوا یا موسیقی و معنای شعر قرار بگیرد. در این جا نمونه هایی از ابیات برگرفته از غزلیات اوحدی را تجربه می کنیم:
شـیـوه شـوخـان شـنـگ، عــربـده رنــگ رنــگ
غــمـزه چشـمان تنـگ، جمله تقاضـای اوست
***
تا کی در آب و گل شوی، وقت است اگر مقبل شوی
تا چون تو یکتا دل شوی، من اوحدی نامت کنم
***
عـهـد مـن از یـاد مـهـل، تـا نـشـوم خـوار و خـجـل
نـامـه فـرسـتـادم و دل، بـنـگـر و در حـال بـیـا
***
بـگـردان بـاده ای سـاقـی، چـو انـدر خـیـل عـشـاقـی
به من ده شربت باقی، که بـیـمـار خـرابـاتـم [i]
سخن شناسان در این مسئله اتفاق نظر دارند که «قصاید اوحدی همگی در وعظ و تحقیق و ذکر حقایق اخلاقی، عرفانی است و ترجیعاتش که در مرتبه ای بلند از فصاحت و حسن تأثیر کلام و گرمی و گیرندگی است در عین اشتمال بر معانی غنایی و عشقی حاوی نکات عرفانی بسیار است.» [ii]
برخی از شاعران دیگر بعد از اوحدی، از اشعار او الهام گرفته اند و کسان زیادی از جمله دولتشاه سمرقندی، امین احمد رازی در تذکره هفت اقلیم [iii]، ادوارد براون در کتاب تاریخ ادبی ایران [iv] در این زمینه متفق القولند. در اینجا یکی از برجسته ترین آنها می توان به ترجیع بند معروف هاتف اصفهانی اشاره کرد که مستقیماً از دو ترجیع بند و یک قصیده بلند عرفانی الهام گرفته است.
پیشینه سرودن شعر در قالب ترجیع بند به عصر غزنویان می رسد و نخستین شاعری که این قالب تازه را در شعر فارسی ابداع کرد. فرخی سیستانی قصیده سرای بزرگ ایران و ملک الشعرای دربار سلطان محمود غزنوی است. پس از او مسعود سعد سلمان، اوحدی، سعدی و سرانجام هاتف و دیگران از این قالب شعری استفاده کردند اما اگر ترجیعات امثال فرخی سیستانی و مسعود سعد سلمان در مدح و ستایش امیران و وزیران بوده است، ترجیعات اوحدی به ذکر معانی بلند عرفانی و شیوه سالکان در طرز سلوک و کسب معرفت و نیل به حقیقت اختصاص یافته است.
هر چند تجلی افکار اوحدی در ترجیع بند معروف هاتف کاملاً آشکار است اما این نفوذ اوحدی از جهات مختلف قابل ذکر است. «نخستین ترجیع بند اوحدی در بحر سریع مطوی مقطوع مشتمل بر یک صد بیت و در نه بند است با تعداد ابیات یکسان در هر بند، همراه با نظم و قاعده خاص; دومین ترجیع بند نیز با همان نظم و قاعده خاص، مشتمل بر دویست و ده بیت در بیست و یک بند با ابیات مساوی در بحر خفیف مسدس مخبون مقصور است.» [v]
قصیده بلند اوحدی نیز که شامل یکصد و شصت و چهار بیت است در همین وزن سروده شده، وزنی که مورد توجه هاتف قرار گرفته و ترجیع بند خود را در این وزن سروده است.
ترجیع بندهای اوحدی تعالیم صوفیانه ای بر پایه نظریه های عارفان بزرگ است و وجود معانی و الفاظ مشترک زیاد در سخنان اوحدی و هاتف دال بر این امر است که هاتف سروده های اوحدی را پیش روی خود داشته است، مخصوصاً ترجیع بند مشهور هاتف با یک قصیده بلند اوحدی در صورت و ساخت، لفظ و معنی همسانی های بسیار دارد. همچنین با یکی از دو ترجیع بند اوحدی، هم وزن و در برخی بندها، هم قافیه است.
اوحدی در آغاز ترجیع بند خود، از پرده نشین بودن یاری سخن می گوید که هیچ کس اجازه ورود به ساحت او ندارد «پرده» که از اصطلاحات محوری کلام شاعر است، در معانی مختلف و بدون استثنا در همه بند اول ذکر می شود. در همین چند بیت آغاز ترجیع بند است که با «براعت استهلال» و رمزگونه شالوده فکر اوحدی نمایان می شود و ذهن شاعر متوجه این معنی می گردد که:
در پس این پرده شماره یکی است گر چه شد از پرده برون بی شمار
در پـس آن پـرده چـو ره یـافـتـم پـرده بـرانـداخـتــم از روی کـار
اوحـدی ایـن راه چو بی پرده دید بـا زن و بـا مـرد بگـفـت آشکـار
کانچـه دل اندر طلبش می شتافت در پس این پرده نهان بود یافـت
در بند دوم اوحدی از پیری سخن می گوید که از جام خود شرابی به او می نوشاند که در اثر آن «دردسر» آرام می گیرد، بدین معنی که دغدغه های عالم فانی را از سر بیرون می کند
پـیر شـراب خـودم از جـام داد ز آن تپش و دردسر آرام داد
سایه من گم شد و او بازجست مایـه من کم شد و او وام داد
همت پیر گامی می شود تا رهرو را به مقصود برساند و سپس در بند سوم، بت سرکشی را وصف می کند که وصالش دست نمی دهد در حالی که نیم مست بر او وارد می شود و از جام «الست» می به او می نوشاند و نشاط «بلی» در سرش می اندازد و به او می آموزد که شرط اول وصال، مردن از «خود» است; ملاقات نمادین با پیر، که اوحدی از آن سخن می گوید در کلام هاتف نیز وارد شده است. او از محبوبی می گوید که راه وصالش مشکل است و پر آسیب. سرانجام خلوتی می بیند که از نور حق روشن است و مغ بچگان سیمین عذار گرد پیری نشسته، پیر پس از آن که جویای حال و کار میهمان ناخوانده می شود و دستور می دهد جامی از می ناب به او بدهند:
پیر پرسید کیست این؟ گـفـتـنـد: عـاشـقـی بـی قـرار و سرگردان
گفت: جامی دهیدش از می ناب گر چه ناخوانده باشد این مهمان
حاصل نوشیدن این «می ناب» از خود «بیخود» شدن و ترک تعلق است و با همه وجود، معترف گشتن به یگانگی حق و سرانجام این می نوشی از دست پیر، سوختن است. این معنی در سخن هر دو شاعر یکسان نقل شده است. در روایت اوحدی رهرو ابتدا «ساخته» می شود و پس از آن «می سوزد» و در کلام هاتف نیز عقل و کفر یا هر تعلق دیگر «می سوزد» [vi]
اوحدی می گوید:
ساخته ام دید و بر آتش بـسوخت سوخته ام یافت، می خام داد
جسم مرا جای در این بوم ساخت جان مـرا راه در ایـن بـام داد
خاص شد از حرمـت او اوحـدی رفـت و نـدا در حرم عام داد
هاتف اصفهانی می گوید:
چون کشیدم نه عقل ماند و نه دین سوخت هم کفر از آن و هم ایمان
«حاصل این رهایی از ظلمات تن، راه یافتن به قلمرو نور و روشنی است و در این قلمرو است که رهرو با گشودن چشم دل، جلوه آب صاف را در گل و خار و با صد هزار رنگ می بیند» [vii]
***
سرانجام این شاعر گرانمایه، مردم دوست، خیرخواه، مربی و عارف دلسوخته پس از عمری تکاپوی حقیقت و سوختن و گداختن در 68 سالگی به سال 738هـ.ق. رخ در نقاب خاک کشید و آرام گرفت. [viii] مز ارش در میان باغ سرسبزی جنب هنرستان فنی پور رستم واقع شدهاست. صندوق قبر اوحدی از سنگ کبود درست شدهاست. بر دیوار شمالی و جنوبی آن نام اوحدی و تاریخ فوت که 738 هـ . ق است حک شدهاست و در روی آن عبارت زیر نقر شده است:
«هذا قبر المولی المعظم قُدوهُ العلما افصح الکلام و زبده الانام الدارج الی رحمهِ الله تعالی اوحد المله و الدین ابن الحسین الاصفهانی فی منتَصِفِ سنه ثمان و ثلثین و سبعمائه».
در سال 1352 از سوی انجمن آثار ملی ایران بنای جدیدی بر روی قبر مزبور احداث شده و سنگ مقبره قبلی را به موزه آرامگاه انتقال دادند. در کنار مقبره اوحدی موزه اوحدی واقع گردیدهاست. این موزه به علت اینکه شهر مراغه در دوره ایلخانیان مغول مقر حکومتی و پایتخت آنان بودهاست عنوان موزه تخصصی ایلخانی را به خود اختصاص دادهاست. اشیاء موجود در این موزه شامل ظروف سفالی ، سکه، کتابت، ظروف مفروغی، شیشه که کتیبههای باقی مانده از رصد خانه و سنگ قبور مربوط به دوران اسلامی است.
هم چنان که مضامین بلند و هنرمندانه شعرش روحهای عاشقانش را قرنها به پرواز در آورده مزارش نیز اینک زیارتگه خیل عظیم مشتاقانی است که از اطراف و اکناف به سوی شهر تاریخی مراغه سرازیر می گردند و بدین وسیله سپاس و درود خودشان را نسبت به شاعر گرانقدر به نمایش می گذارند.
مقاله بصیرت در مدیریت آموزشی آموزشی فایل ورد (word) دارای 18 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله بصیرت در مدیریت آموزشی آموزشی فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بصیرت در مدیریت آموزشی آموزشی فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله بصیرت در مدیریت آموزشی آموزشی فایل ورد (word) :
بصیرت در مدیریت آموزشی آموزشی
1- بصیرت قانونی : مدیران آموزشی ، دانش آموزان ، معلمان و کارکنان باید قوانین و مقررات را خوب بدانند .
2- بصیرت مهارتی : مهارت هایی که به اندازه ی کافی تمرین نشده اند به زودی فراموش می شوند و در نتیجه منجر به تخصصزدایی می گردند . بنابراین باید در برنامه ی درسی مهارت هایی آموخته شود که عمیقاً دانش آموز با تفکر انتقادی ، حل مسأله ، قدرت تصمیم گیری ، چگونگی
ارتباط مؤثرمهارتهای بین فردی ، شیوه ی خود مدیریتی ، همدردی با دیگران ، چگونگی مقابله با مسائل عاطفی و انواع استرس و چگونگی برنامه ریزی شغلی آشنا و نهادینه گردد
3- بصیرت پژوهش : آموزش در بستر پژوهش بسیار مفید است . پژوهش به طور جدی در مدرسه شروع شود و تا زمانی که دانش آموز به دانشگاه می رود یا وارد بازار کار می شود باید حلاوت آن را بچشد . در این فرایند برای دانش آموزان فرصتی فراهم شود تا به کمک معلمان با فرایند پژوهش آشنا شوند.4- بصیرت تکنولوژی : لازم است فاصله ی بین کلاس درس و دنیای واقعی کم شود . مانند آشنا کردن دانش آموزان با کامپیوترو اینترنت و;
5- بصیرت تشکیل سمینارها جهت آگاهی فردی : با منابع و سرچشمه های علمی ،کتابخانه ، مراکز یاددهی و یادگیری و مشاوره و غیره آشنا شوند.
6- بصیرت یادگیری در دنیای واقعی زندگی : تلاش شود بین مفاهیم تدریس و دنیای وا
قعی یک پل زده شود و این باید بخشی از برنامه ی درسی باشد .7- بصیرت در امر کیفیت تدریس : تشویق مهارتهای کار گروهی ، تشخیص حل مسأله ، ایجاد مهارتهای خلاقیتی ، انتقادی ، خود آغازگری ، خود قضاوتی و خود رهبری در امر تدریس .8- بصیرت چگونگی کاربست وسیع منابع یادگیری : دانش آموزان را به چگونگی استفاده از منابع اطلاعاتی و علمی آشنا سازند.( خورشیدی -1382)
روش کار
* مدیران آموزشگاهی می توانند از طریق تقسیم کار برای هر یک از معلمان ، کارکنان ، دانش آموزان و اولیاء آن ها ، توجه به تفاوت های فردی و پیش بینی کلاس های ضمن خدمت ، برنامه ریزی جلسات انجمن اولیا و مربیان ، شناسنامه ی عملکردی تشکیل داده و زمینه و مسیر مشخص آموزشگاه خود را برای صعود از نردبان ترقی با توجه به اهداف و رفتار مطلوب ترسیم کند .
* نخستین گام اساسی پیش از دست زدن به دگر گونی های ساختاری توجه به سه پرسش است از جمله: 1- هم اکنون در کجا قرار داریم ؟2- درکجا می خواهیم باشیم؟3- بهترین راه برای رسیدن به جایی که می خواهیم باشیم چیست؟ ( طوسی-1383)
* باتوجه به اصل “یک دست صدا ندارد” و “چند مغز بهتر از یک مغز است”، زمینه ی عملی مشارکت برای همه ی ذی نفعان فراهم شود. مشارکت افراد در تصمیم گیری و اجرای آن احساس تعلق و وفاداری آنان به سازمان را موجب خواهد شد بنابراین باید بستر مناس
ب جلب مشارکت فراهم آید. (ابیلی-1382)
* استفاده از انجمن اولیاء و مربیان مدرسه در شناسایی ، ترغیب و سازمان دهی توانایی های والدین نقش مؤثری می تواند داشته باشد . به همین جهت نیازهای مدرسه را در چند مقوله می توان به نیازهای مادی و اقتصادی ، نیاز به برقراری ارتباط با سازمان ها ونهادهای دیگر و نیازهای فرهنگی و آموزشی طبقه بندی کرد و باتوجه به نیازها از والدین استفاده کرد زیرا فلسفه وجودی انجمن در مدارس ، هم اندیشی و همکاری برای دست یابی به اهدف تربیتی است . ( استادان آموزش خانواده -1382).
* ایجاد انگیزه و تشویق در کارکنان و دانش آموزان : در یک سازمان پیشرو و خلاق ،خلاقیت و ابتکار، مورد تشویق قرار میگیرد و با ایجاد محیطی آرام و
مفرح به ظهور خلاقیت های فردی و گروهی کمک می شود. تشویق کار در تیم های کاری سرشار از اعتماد متقابل و پذیرای نوآوری از مزیت های مهم این سازمان است.
* باید فرصت نقد روشها و راهحلها برای همه فراهم باشد تا در تلاقی برخورد اندیشه ها و راهحلهای مختلف امکان بهرهگیری از بهترین روش باشد.
* آموزشهای مبتنی بر آینده نگری، ضرورتی اجتناب پذیر است . این آموزشها به افراد کمک خواهد کرد تا هرموفقیتی، ایستگاهی برای موفقیت بعدی و سکوی پرتاب به سطح بالاتر باشد. بدین ترتیب در مدارس باید تلاش کنند که به دانش آموزان تفهیم شود که مطالعه و استفاده از منابع ، اساسیترین نیازهای انسان برای ادامه ی زندگی است و توجه به این موضوع که دنیا دائماً در حال تغییر است و لازمه ی حرکت با زمان و به روز بودن ،برقراری ارتباط با جهان از طریق مطالعه و تحقیق است.(نیرومند -1384)
* ایجاد امکانات و فضای آموزشی سالم، استفاده از تکنولوژی و اینترنت، آشنایی با شیوه های جدید تدریس برای معلمان .
* ضروت روانشناسی کار برای مدیران :شناخت مدیر نسبت به خود و بهکارگیری مهارت های شناختی ،عاطفی ، رفتاری مناسب برای کار با نیروی انسانی لازم است.
* نظارت و راهنمایی و ارزشیابی : هدف از ارزشیابی عملکرد کارکنان ،نه تنبیه ان ها بلکه افزایش کارایی آنان بوده است. در رویکرد سنتی هر تقصیر با تنبیه مواجه است اما در سازمانهای موفق عملکرد با ماهیتی غیرتنبیهی اعمال می شود و کارکنا
ن مسئولیت شخصی رفتار و تعهد خود نسبت به عملکرد رضایت بخش را شرط استمرار اشتغال خود تلقی می کنند.(خورشیدی)
شرایط اجتماعی در گذشته وحال محتاج مدیریت آموزشی بوده وخواهد بود .کسی می تواند مدیر باشد که بتواند با استفاده از ابزارهای موجود اعم از سخت افزار ونرم افزار مجموعه ای را به اهداف از قبل تعیین شده خود برساند مدیر برای اینکه موفق شود و به اهداف خود برسد، با ید برنامه ریزی داشته باشد زیرا کسی که بدون برنامه فعالیت خودراشروع
کند قطعا موفق نخواهد شد.پس برای اینکه برنامه ریزی باموفقت انجام شود .مدیر باید دارای بینش ودرک لازم ازمحیط درون وبیرون خود داشته باشد. دوراندیشی وهمچنین آینده نگری مدیربه پیشبرد اهداف سازمان،موسسه،شرکت،خانواده؛و;.خواهد انجامید.مدیریت آموزشی کردن مدیر یعنی اینکه با درایت خود ازدیگران کاربکشد.مدیر می تواند با بیان کردن اهداف خود دیگران را برای کمک به خود ترغیب کند .فقدان مدیریت آموزشی؛ موجب ناهماهنگی ، انحراف از هدف؛ اتلاف وقت وانرژی می شود
هدفهای لفظی وواقعی
عبارات واظهاراتی که چیستی هدفها رابیان می کنند،هدفهای لفظی نامیده می شود.نتایجی که رفتار، عملا در جهت آنها هدایت میشود،هدفهای واقعی را تشکیل می دهند
تصمیم گیری ومدیریت آموزشی
تصمیم گیری چهارچوبی برای عملکرد کارکنان سازمانی فرا هم می سازد.ازاینرو نقشی پر اهمیت درمدیریت آموزشی ایفا می کند .همین نقش مهم موجب شده که برخی مراجع صاحب نظر ،درواپسین تحلیل ، برای مدیریت آموزشی فقط یک کار کرد قائل شوند وآن تصمیم گیری است.
سایمون (1965) تصمیم گیری را با مدیریت آموزشی مترادف می داند .منظور ازتصمیم گیری تحت تاثیر قراردادن رفتار وعملکرد افرادی است که اجرای عملیات سازمان را برعهده دارند . گریفیث(1959) تصمیم گیری را قلب سازمان ومدیریت آموزشی می داند .و معتقد است که تمام کارکردها ی مدیریت آموزشی وابعاد سازمان رامی ت
وان برحسب فراگرد تصمیم گیری توضیح داد.
شرایط تصمیم گیری
تصمیم گیری در زمان حال صورت میگیرد واقدام وعمل براساس آن به منظور رسیدن به هدفی درآینده است.
شرایط تصمیم گیری ، با توجه به قابلیت پیش بینی نتایج ، دارای سه حالت است : اطمینان قطعی ، ریسک ، عدم اطمینان (استونر،1982)
درشرایط اطمینان قطعی ، تصمیم گیرنده ازآنچه د
ر آینده پیش خواهد آمد مطلع است درشرایط ریسک، قابلیت پیش بینی کمتر است زیرا اطلا عات کاملی در دست نیست ولی تصمیم گیری می داند احتمال نتایج چیست در شرایط عدم اطمینان ، چون اطلاعات درآنچه پیش خواهد آمد در دست نیست تصمیم گیری حتی با احتمال نیز ممکن نیست .
وی ژگی های هدف
هدف به عنوان اصلی ترین رکن برنامه ریزی ،نقش هدایت وراهبری کلیه تلاشهای فرد وسازمان رابه صورت نقطه محوری برعهده دارد.واما خصوصیات هدف:
1) عالی بودن هدف
2) واقع بینانه وقابل حصول بودن هدف
3) صراحت وروشنی داشتن هدف
هرچقدرهدفها عالی تر باشند، انگیزه های افراد فزونی می یابد وتلاش وکوشش بیشتری برای دست یابی به ان اهداف می کنند،
حضرت علی (ع : هرکس هدفش بزرگ و مشکل باشد، تلاش وکوشش او بیشترخواهد بود.
واقع بینی درتعیین هدف بدین معنا است که تعیین اهداف باید با توجه به توانا ئیها وامکانات موجود باشد.
شاید یکی ازرایج ترین ضعف اهداف سازما
نی این باشد که با عباراتی خیلی کلی بیان می شود. تعیین اهداف به صورت مبهم وغیر روشن، نه تنها درمدیران واعضای سازمان انگیزه ای برای بدست آوردن ان ایجاد نمی کند وبه تحققآن کمک نمی نمائید؛بلکه سازمان دررسیدن به اهداف خود با مشکل روبرو میکند.
اهمیت هدفها
هدفها نه فقط جهت وغایت رفتاررا معین می کنند، بلکه درصورت جذاب بودن،انگیزهای تحقق خود رانیز درافراد به وجود می اورند.
ملاک های تعیین هدف
1) هدفها باید سنجش پذیر باشند: یعنی اینکه بتوان پیشرفت کار را درجهت رسیدن به هدف را اندازه گیری کرد.کمیت ،کیفیت،زمان وهزینه را بتوان محاسبه کرد.
2) هدفها باید تحقق پذیر باشند: یعنی هدفها باید درمدت زمان معینی قابل وصول باشند.
3) هدفها باید همخوانی وتوافق داشته باشند:یعنی، هدفها نباید متضاد یا متناقض باشند. تضاد وتناقض هنگامی بوجود می آید که هدفها دقیقا برحسب کمیت ، کیفیت،وزمان وهزینه تعریف نشده باشند.
4) هدفها باید پذیرفتنی باشند: یعنی هدفها تعیین شده توسط مدیران توسط کارکنان پذیرفت شود تا بتوان با فعالیت انها سازمان به اهداف خود برسد.
تعا ریف مختلف تصمیم گیری
تصمیم گیری فرایند شناسایی وگزینش یک روند کار برای حل یک مسئله مشخص است.
2) تصمیم گیری به معنای برگزیدن یک راه کنش ، از میان راه حلها است
تصمیم گیری فرایندی است که طی ان گزینش بهترین راه حل ، صورت می گیرد .
اهمیت تصمیم گیری : تصمیم گیری اصل واساس وظایف مدیر راتشکیل می دهد؛ چرا که هدف گذاری ،سیاستگذاری، تعیین استراتژی، تعیین قوانین و.. کنترل وارزیابی عملکرد آنها را از وظایف مدیربه شمار اوریم ، لازمه همه اینها تص
میم گیری است .
برخی ازصاحب نظران ، کیفیت مدیریت آموزشی را تابع کیفیت تصمیم گیری می دانند
ویژگی های تصمیم گیری موثر
دارا بودن اطلاعات کافی؛ اطلاعات از اصلی ترین عناصر تصمیم گیری خوب وموثر است ؛ زیرا همه مدیران وخط مشی گذاران ،هنگام اخذ
تصمیم نیاز به اطلاعات دارند تا بتوانند پیش بینی لازم را در باره رویداد های آتی به عمل آورند.
حضرت امام صادق : به هنگام هرامری (تصمیم) توفق کن؛ تا ورودی را از خروجی آن شناسایی نمائی ؛ قبل ازاینکه درآن تصمیم واقع گردی وپشیمان شوی
آینده نگری وعاقبت اندیشی : تصمیم گیری موثر این است که تصمیم با تدبیروعاقبت اندیشی توام باشد؛ بدین معنا که اخذ تصمیم بدون اندیشه؛ درسرانجام آن نمی تواند به صورت یک تصمیم خوب ؛ بخردانه وموثر باشد.
قاطعیت درتصمیم گیری :یکی ازویژگیهای تصمیم گیری موثر و موفقیت آمیز ،قاطعیت وثبات درتصمیم گیری است. تصمیم آنگاه کارا خواهد بود که از درجه قاطعیت وثبات لازم برخوردار باشد .هنگامی که همه زوایای یک مسئله سنجیده شد وجوانب مختلف آن مورد بررسی دقیق قرارگرفت ؛ تردید ودودلی جایی ندارد ولازم است که نسبت به اتخاذ تصمیم واجرای آن اقدام قاطع انجام گیرد.البته قاطعیت به معنی دقت نکردن دراتخاذ تصمیم ؛ بررسی نکردن جوانب مختلف مسئله ؛ تصمیم گیری عجولانه ؛ استبداد، برخورد خشن وعدم انعطاف درتصمیم نیست، بلکه قاطعیت بدین معنی است که وقتی اطلاعات لازم درم
ورد یک مسئله جمع آوری شد ؛ نظرات وپیشنهادات مختلف به دست آمد؛ بهترین راه حل مشخص شد وزمینه اجرای عمل فراهم بود ، باید با قاطعیت کامل وثبات لازم ، تصمیم مناسب اتخاذ شود وباجدیت به مرحله اجرا درآید.
عقلانیت درتصمیم گیری: تصمیم گیری به عنوان فراکردی منطقی وعقلانی ، براین پیش فرض استوار است که رویدادهای جهان از نظم وترتیب برخوردار بوده وروابط علت ومعلولی برآنها حاکم است . درک وشناخت این روابط ،م
ارا در رویارویی با آنها ،ازقدرت وکنترل افزونتری برخوردارمی سازد ورفتار ما را نظم وترتیب می دهد. مع هذا ، همه مدیران دربرخوردبا وضعیتهای مشکل ، ازشیوه عقلانی ومنظم پیروی نمی کند.برخی به شیوه سنتی متوسل می شوند. برخی به افراد خبره یا مقامات ما فوق متوسل می شوند وبرخی نیزبه اولین راه حلی که به نظرشان می رسد؛ عمل می کنند.
پیشینه تفکر در زمینه مدیریت آموزشی
عمل مدیریت آموزشی به قدمت تاریخ بشری است. اداره کردن وهماهنگ سازی منابع انسانی ومادی تقریبا ازابتدای تاریخ مورد توجه انسان بوده است .انسانها ؛ برای تحقق هدفهای مشترک ،ابتدا درخانواده ها،سپس درقبایل وسایر واحدها ی اجتماعی وسیاسی به یکدیگر پیوستند.بنابر این از زمانی که انسان به اهمیت همکاری پی برد وبرای نیل به هدفهای مشترک با دیگران به اشتراک مساعی پرداخت تا زمانی که مدیریت آموزشی به عنوان وسیله نیل به این هدفها شناخته شد ، مدت زمان درازی طول کشید،ولی وقتی که نیاز به مدیریت آموزشی محسوس شد، به سرعت رونق وتوسعه یافت. تقریبا از اوایل قرن بیستم ، به تدریج مدیریت آموزشی به عنوان رشته علمی یک دانشگاهی در آمده است.
میان سومری ها، مصریان، چینی ها ، وایرانیان باستان ، مدیریت آموزشی رایج بوده است ودرآثار کتبی باقیمانده از آنان به مفاهیم مدیریت آموزشی ازقبیل برنامه ریزی ، تقسیم کار، کنترل، ورهبری اشاره شده است.
رهبری در مدیریت آموزشی
منظور ازرهبری درمدیریت آموزشی فراگرد اثر گذاری ونفوذ دررفتار اعضای سازمان برای یاری وهدایت آنها در ایفای وظایف سازمانی است . مدیر درمقام رهبری به زیردستان می پردازد، با آنها ارتباط متقابل برقرار می کند، انگیزه کار وفعالیتدرآنها به وجود می آورد ، به حل مشکلات و کشمکشهای آنها می پردازد، وبه اقتضا ، تغییراتی در شرایط کار پدید می آورد. همه این کوششها به این منظور است که نیازها و هدفهای سازمان واعضای سازمان ، تواما تحقق پیدا کنند. بنابر این، نفش رهبری درمدیریت آموزشی حایز اهمیت وقابل بحث است .
مهارت مدیریت آموزشی
مهارت مدیریت آموزشی به مهارتهای گفته می شود که بوسیله آن شخص دروجود خود امکان به حرکت درآوردن اجزای یک مجموعه را برای حرکتی متناسب همه اجزا به سوی اهداف تعیین شده فراهم می آورد مهارت های مدیریت آموزشیی تابع سلیقه ها ویا رفتارهایی که عادات افراد آنها را تعریف نموده نیستند. مهارت مدیریت آموزشیی ازسرچشمه علم ودانایی نشات گرفته وهمگان به خوبی می دانند که مدیریت آموزشی یک علم است. واین علم ازیک منطق وسیستم تبعیت میکند که رفتارهای مدیر تابع آن سیستم است و بالعکس .اعتماد به نفس ، احتیاط عقلانی ، هد فمند بودن وجسارت تصمیم گیری وتصمیم سازی ازجمله مسائلی است که می تواند مهارت های مدیریت آموزشیی را به بلوغ برساند.
تعیین اهداف وبرنامه ریزی
برنامه ریزی عبارت است از فراگرد تعیین وتعریف اهداف سازمان وتدارک دقیق وپیشاپیش اقدامات و وسایلی که تحقق اهداف را میسر می سازند.اقدامات و وسایل مورد نیاز عبارتند از: پیش بینی روشها، زمان ومکان، منابع و افراد، برنامه یا طرح ، حاصل نهایی فعالیت برنامه ریزی است. برنامه ریزی به کار مدیران وغیر مدیران جهت می دهد وتوجه آنان رابراهداف سازمان متمرکز میسازد. وقتی که همه بدانند کجا می روند وبرای رسید
ن به مقصد ، هریک چه کمکی باید بکنند ، هماهنگی و همکاری جمعی بیشتری بوجود میآید . برنامه ریزی موجب می شود که فعالیتهای تکراری وبی ثمروبیراهه کاهش یابد .بطور کلی، برنامه ریزی ، عملیات سازمانی را پیش نگری وبراهدا
ف سازمان متمرکز ساخته عمل نظارت وکنترل را نیز تسهیل میکند
برخی صاحب نظران مدیریت آموزشی تعیین اهداف را مقدم بر برنامه ریزی می دانند
فراگرد برنامه ریزی
1) تعیین اهداف واولویت آنها
2) هدف گذاری بررسی وپیش بینی منابع وامکاناتی که به تحقق هدفها کمک می کند
3) پیش نگری تشخیص فعالیتها واقداماتی که برای تحقق هدفها ضرورت دارند
4) تعیین خط و مشی ها و روشها و ملاکهای عملیات
نتیجه نهائی برنامه ریزی .، تهیه کلی برنامه است که سازمان را درجهت هدفهای از پیش تعیین شده هدایت می کند .فعالیت تصمیم گیری درتمام مراحل برنامه ریزی نافذ است. وحضور موثری دارد
مباحث ویژه در برنامه ریزی
هدف گذاری : اولین مسئله مهم وحیاتی در فرآیند برنامه ریزی ، تعیین هدف یا اهداف است ؛ هدف رکن اصلی برنامه ریزی است وتمامی برنامه ها برای دستیابی به آن طراحی واجرا می شوند وتمامی کارها و وظایف مدیران – مثل برنامه ریزی ، سازماندهی ، تصمیم گیری وکنترل – به منظوردست یابی به آن اهداف است.
اهداف دقیقا مشخص می کنند که سازمان به کجا می خواهد برود وچه چیزی راباید بدست آورد. همچنین اهداف به مدیران این امکان رامی دهند که برنامه هایی را طراحی کنند که رسالت رابه واقعیت تبدیل کنند.
اگر هدف های سازمان مشخص نباشد ، مسیر حرکت سازمان روشن نخواهد شد؛ و وقتی مسیر حرکت سازمان وجهت فعالیتهای آن مشخص نباشد ، ابهام و سردرگمی ، سازمان را فرا می گیرد وکارکنان سازمان دچار بلا تکلیفی خواهد شد ؛ واین باعث کاهش میزان موفقیت وکارایی لازم خواهد شد
حضرت علی علیه السلام: برنامه ریزی خو
ب به همراه امکانات به مقدار نیاز ، کار سازتر از امکانات زیاد به همراه اسراف می باشد. و همچنین ظرافت ودقت دربرنامه ریزی ، بهتر از امکانات وابزار است. – بحارالا نوارو غررالحکم.
ایمنی از ندامت وپشیمانی:هرفرد یا سازمانی که بدون تفکر درابعاد مختلف فعالیت های خود ، خویش را مشغول انجام کاری نماید ، بی گمان دچار سردرگمی می شود و درصد خطا واشتباه او زیاد می شود وچنیین کاری ، موجب پشیمانی وندامت خو
اهد بود.
حضرت علی علیه السلام: برنامه ریزی قبل کار، تورا ازپشیمانی درامان نگه میدارد.
تعریف برنامه ریزی
برنامه ریزی فراگردی ا ست مداوم، حساب شده ومنطقی، جهت دار ودور نگر ، به منظور ارشاد وهدایت فعالیتهای جمعی برای رسیدن به هدف مطلوب.
مفهوم دورنگری وهدف گیری در برنامه ریزی
برنامه ریزی فعالیتی است جهت دارو دورنگر، بدین جهت بسته به چگونگی انتخاب هدف ، ممکن است فعا لیتی باشد آینده نگر، آینده ساز، یا آینده گزین
اگر هدف برنامه یزی فقط پیش بینی آینده باشد .فعالیت آینده نگر است
اگرهرف برنامه ریزی ساختن وشکل دادن به آینده باشد .فعالیت آینده ساز است.
اگرهدف برنامه ریزی انتخاب کردن بین اشکال مختلف آینده باشدو فعالیت آینده گزین است
مفهوم تفکر وعقلانیت دربرنامه ریزی
برنامه ریزی ،فعالیتی است حساب شده ومنطقی ، یعنی با ید متکی به اطلاعات دقیق و صحیح با شد نیازها وانتظارات را تشخیص دهد، محدودیتها، تنگناها، موانع، وهمچنین منابع موجود ومحتمل را محاسبه وپیش بینی کند ، از مقایسه محدودیتها ومنابع ، حوزه امکانات راتعیین کند، وطرحهای واقع بینانه لازم را برای تحقق مقصود تنظیم وارائه کند.
برنامه ریزی جامع
درسال های اخیر توجه نسبت به برنامه ریزی جامع یا استرتژیک به طور روز افزون افزایش یافته وتنها راه اثر بخشی وکارآمدی مدیران ، دربهره گیری از این شیوه برنامه ریزی جست وجو شده است .اندیشمندان مدیریت آموزشی هرکدام تعریفی خاص از این نوع برنامه ریزی ارائه داده اند . همه تعریف ها با توجه به امکانات ومحدودیتهای درونی
وبیرونی ، برنامه ریزی استراتژیک فرایندی است درجهت تجهیز منابع سازمان و وحدت بخشیدن به تلاشهای آن برای نیل به اهداف و رسالت بلند مدت.
برخی خصوصیات برنامه ریزی استراتژیک
1) برنامه ریزی جامع ، انعکاس از ارزش های حاکم برجامعه است .جهان بینی ها ، اعتقادها، وسنت های جامعه در برنامه ریزی منعکس می شود
2) برنامه جامع با مطرح ساختن اهداف بلند مدت وتبیین رسالت های سازمان، مدیران رادرانجام فعالیت هایشان هم جهت وهماهنگ می سازد
3) برنامه ریزی جامع دارای دید دراز مدت است وافق های دورتررا درسازمان مطرح می سازد ومی کوشد موقعیت سازمان را در بلند مدت ترسیم کند.
اهمیت وضرورت برنامه ریزی جامع درسازمان
برنامه ریزی جامع به مدیر کمک می کند تا ازسازمان وهدف های آن تصویری روشن به دست دهد وفعالیت های سازمان رادرلوای یک استراتژی واحد هماهنگ سازد . یکی از دلایل روی آوردن به برنامه ریزی جامع ، تحولات ودگرگونی های محیط امروز سازمان هاست. شاید در گذشته تغییرات به شتاب وگستردگی امروز نبود ومدیران می توانستند اهداف آینده را براساس گذشته تنظیم کنند.اما مدیران امروز باید استرتژی آینده سازمان را طو
ری تنظیم کنند که با موقعیت ها و شرایط آینده متناسب باشند.
پیش نگری :برنامه سازمانی با آینده سروکار دارند. با وجود اینکه وقت مدیران بیشترصرف فعالیت های روزمره می شود ، پیش بینی وتدارک جریان آینده کارسازمان ازاهم وظایف آنهاست .
تعریف پیش نگری:پیش نگری عبارت است از ف
راگرد استفاده از اطلاعات گذشته وحال برای تخمین شرایط ورویدادهای آینده .پیش نگری تصوری از آینده برای برنامه ریز به وجود می آورد.مثلا اگر سازمان ما یک دانشگاه است یکی ازجوانب پیش نگری درآن ، تخمین تعداد پذیرفته شدگان رشته های مختلف درسال آینده است تا براساس آن بتواند امکانات ومنابع مادی ، مالی وانسانی لازم برای ارائه خدمات آموزش وپژوهشی را مشخص کند
روشها وفنون پیش نگری:روشهای پیش بینی به ساده و تخصصی تقسیم می شوند و هر یک اطلاعات خاص خود رامی طلبند .ساده ترین روش حدس وگمان یعنی تخمین ساده رویدادها ی آتی برمبنای شواهد و اطلاعات موجود درباره فعالیتهای سازمان است. این روش درسازمانهایی که دامنه فعالیت آنها نسبتا پایدار و روند تغییرات آنها مشخص است ، قابل استفاده است. درشرایط پیچیده تر یا درسازمانهای بزرگ، از روش ریاضی ، مدلهای اقتصادی و زمینه یابی استفاده می کنند.
سیمای مدیران در آیینه نهج البلاغه
درجهان متحول ومتغیر کنونی حیات ملت ها ، بدون اتکا به سلاح تخصص ودر راس آن “مدیریت آموزشی صحیح ومدرن“
امکان پذیر نیست .به نظرمی رسد مساله نخست انسان امروز دراین جهان متحول توسعه پایدار وهمه جانبه و رها ساختن گربیان جهل وفقر آموزشی وتربیتی است. بدیهی است رهایی از مشکلات ودست یابی به سطح قابل قبولی از پیشرفت ، امکان پذیر نیست مگر با اندیشه ، تفکرومدیریت آموزشی صحیح درروابط انسانی درواقع بدون مدیریت آموزشی صحیح وسرمایه گذاری کافی درآن هرگونه تلاشی بیهوده خواهد بود .
حضرت علی علیه السلام : تدبیر وم
دیریت آموزشی خوب سرمایه اندک را افزون می کند ، اما تدبیر ومدیریت آموزشی سوء سرمایه انبوه را نابود می سازد[ حال چه سرمایه مادی باشد چه سرمایه انسانی ] وبازمی فرماید : رجعت وقهقرایی چهار علت دارد که مهمترین آن عدم مدیریت آموزشی صحیح است
تحقیق در مورد بیماری های روحی فایل ورد (word) دارای 38 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق در مورد بیماری های روحی فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق در مورد بیماری های روحی فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن تحقیق در مورد بیماری های روحی فایل ورد (word) :
بیماری های روحی
1 ـ آزاد ـ حسین ( 1368) روان شناسی مرضی کودک ـ انتشارات پاژنگ ، چاپ دوم .
2 ـ شاملو ، سعید ( 1368 ) آسیب شناسی روانی، انتشارات رشد، چاپ دوم .
3 ـ میلانی فر ـ بهررز ( 1370 ) روان شناسی کودکان و نوجوانان استثنایی ـ انتشارات قدس ـ چاپ سوم .
4 ـ Ds mtv (1994 ) diaynostic _ and statistical _ Manual d . c
5 ـ ما هیانه پرورش وزارت آموزش و پرورش ـ تربیت ـ شماره چهارم ـ سال پنجم ـ دی ماه 1368 .
6 ـ کاپلان ـ سادوک ـ گرب ـ ترجمه ـ نصرت الله پورافکاری ـ ( 1375 ) ـ خلاصه روان پزشکی علوم رفتاری ـروان پزشکی بالینی ـ جلد 1 و2 ـ انتشارات شرآب ـ چاپ اول
Dsm _ IIL _ R .
7 ـ طبقه بندی بین اللملی اختلالهای روانی و رفتاری ـ سازمان بهداشت جهانی ـ ترجمه توزندجانی ـ حسن ( 1375 ) انتشارات بخشوده ـ چاپ اول ICD _ 10 .
8 ـ حق جو ـ محمد حسین ـ اظطراب و نگرش ـ انتشارات مرکز فرهنگی انصارالمهدی .
9 ـ مقاله با فشارهای روانی ـ مترجم : مجتبی جزایری ـ نشر پیکان ـ چاپ اول .
10 ـ مجله اطلاعات علمی ـ سال شانزدهم ـ شماره 12 ـ شماره پی در پی 277 مهرماه 81
.
مقدمه:
مفهوم اضطراب ودرمان رفتاری آن
اضطراب عبارت است از دلشورمنتشره ناخوشلیند و مبهم که اغلب علائم تحریک سیستم عصبی خودکار همراه آن مشاهده می شود . با تعریف فوق در می یابیم اضطراب با ترس متفاوت است . حذف اضطراب از زندگی روزانه لازم است ونه ممکن بلکه حدود مطلوبی از اضطراب باعث کارایی اشخاص برای تطابق با مشکلات قریب الوقوع می گردد. اختلالات مربوط به اضطراب به صورت متفاوت تظاهر پیدا میکند . مثلا اضطراب اجتماعی که ممکن است ناشی از یادگیری و یا نوع نگرش و باورهای شخص به محیط خویش باشد.
در هر صورت این اضطراب موجب عدم توانایی ابراز وجود ( که این امر خود اضطراب را تقویت می کند) افسردگی و یا تقویت افکارخودکار منفی گردد. به طورکلی آموزش بیانگر ی به منظور افزایش مهارتهای بین فردی طراحی شده است . دراین روش ابتدا موارد زیر ارزیابی می شود.
الف) موقعیتهای مورد توجه مراجع وآنچه که مراجع دراین گونه موقعیتها انجام می دهند.
ب ) تغییرهای خاص در رفتارهای کلامی وغیر کلامی برای کارآوری مراجعین
ج ) موانع اجتماعی مانند افراد مهم: محیط اجتماعی محدود. منابع شخصی ومحیطی
د) بازبین بد فهمی ها وانتظاراتی که درحین به بیانگرتر شدن مداخله می کنند برای مثال این باور که ( نباید تقاضای دیگران رارد کرد چرا که این امر به احساسات آنها لطمه می زند) مورد بحث قرار می گیرد.
از طرفی از عوارض خطرناک احتمالی اقدامات فوق مانند ازدست دادن فرصت ها ونیز خطر رخداد آثار منفی به دقت ارزیابی شود واگر فقدان رفتار جسورانه ناشی ازنقص درمهارتهای اجتماعی واکنش های هیجانی مداخله گر ووجود اضطراب باشد .افزایش مهارت درکنترل اضطراب مورد توجه قرار می گیرد چنانچه مراجع فاقد مهارتهای لازم باشد از روشهای ارائه مدل ( اجرای زنده توسط مشاور _ ویدئو ) پس خوراند مثبت .رهنموددادن برنامه ریزی تغییر استفاده می شود .
طول دوره آموزشی بیانگری به دامنه رفتارهای اجتماعی وشدت موانع شخصی ومحیطی بستگی دارد.
تغییر عبارتهای درونی یکی از اشکال تفکر اتوماتیک یا خودکار عبارت درونی می باشد .دراین فرم (درونی) جمله هایی که در اصل بصورت واضح اظهار می شوند بدون آگاهی لازم حذف می شوند و بطور پنهانی در ذهن بیان می گردند.
معمولا افراد این عبارتها را در مورد یک رویداد یا معنای آن به خود می گیرند مثلا فرد مبتلا به هراس اجتماعی با این فکر خود کارکه ممکن است رفتارم مورد نقد وبررسی دیگران قرار گیرد سرکار داردتغییر عبارات و گفتارهای درونی خودکار در یک مراحل سه گانه انجام می پذیرد:
الف) آگاهی و مشاهده از آنچه که فرد به خود می گوید .
ب) جایگزین عبارتهای متضاد با عبارتهای اتوماتیک ومخرب قبل وحذف آنها
ج ) ارزیابی مجدد شخص از عبارتهای درونی جدید احساس وحالات ناشی از آنها وواکنش تغیرات بعدی دراینگونه افکار در صورت نیاز به تعدیل عبارتهای درونی تغیر یافته .
این روش دردرمان اختلالهای عاطفی واضطرابی فشارهای روانی واختلال کنترل تکانه کاربرد دارد.دراینجا ما قصد ای راداریم تا مسئله اضطراب رااز زوایای مختلف بررسی کرده وروشهای درمانی آنرا ارائه دهیم.
شناخت بیماری های جسمی »
اصولا خانواده ها نسبت به بیماری های جسمی ، شناخت لازم را دارند بوسیله مطالعه مقالات علمی تبلیغات وسایل ارتباط جمعی و آموزش ها مراجعه به پزشک متخصص نسبت به بیماری های جسمی تا حدودی آگاهی داشته و روش برخورد با آن را می دانند .
همین علم و آگاهی و شناخت مسا ئل و مشکلات و بیماریهای جسمی باعث می شود که با مشاهده کوچکترین آثار بیماری جسمی ؤ خانواده ها فورا در صدد تماس با پزشک بر میآیند و مراجعه نکردن به پزشک را یک تقصیر به حساب می آورند و آن را گناه میشمارند.
یک مادر با مشاهده تب شدید در فرزند او را به پزشک می رساند زیرا می داند که تب نشانه بیماری است و احتمال می د هد، منشا تب عفونت های مختلف چون ، برونشیت منژیت و سایر بیماریهای حاد تنفسی و گوارشی باشد .
این مادر میداند که تب شدید توام با تشنج و عوارض بیشمار دستگاه های گوناگون بدن است . لذا با هر وسیله ممکن و گاه صرف بودجه های گزاف ، سعی در تماس با پزشک و بیمارستان دارد .
در مقابل صرف هزینه ها ی زیاد نگران نیست ، زیرا سلامت فرزندش تا آخر عمر ، ضربه بی دقتی و بی کفایتی اورا بخود دارد . فرزندش دچار فلج شده و یا از نظر هوش ضعیف یا عقب مانده جسمی حرکتی شود .
از این دقت نظر اولیاء نسبت به بیماریهای جسمی مورد تحسین است و نشا نگر علم و
آگا هی عمومی مردم است و جا دارد از مسولین صداو سیما و مجلات علمی و روزنامه ها که در بالا بردن سطح آگاهی افراد جامعه نقش موثری دارد ، تشکر شود.
« عدم شناخت نسبت به بیماری روحی»
متاسفانه ، خانواده ها آنقدر که به بیماری جسمی فرزند خویش اهمیت می دهند ، نسبت به مسائل و بیماریهای روحی یا آگاهی ندارند و یا نسبت به آن بی توجه هستند .
بسیاریازبیماریهای روحی ، در فرزند یا جوان و حتی میانسال و پیر مرد وجود دارند که
متا سفانه هرگز خانواده ها به فکر شناخت بیماری روحی ،بالا بردن آگاهی ، شناخت درمان وراه های پیشگیری از بیماری های روحی نیفتاده اند و هرگز در صدد برنیامده اند تا عوامل و علل بیماری های روحی را بشنا سند ودرصدد رفع بیماری برآیند و اگر تلاشی هم در این مورد انجام شده باشد بسیار محدود است .
چنا نکه تب ، نشانه عفونت در دستگاه های مختلف بدن و نشان و نماد بیماری است ، بسیاری از اعمال و حرکات فرزندان خانواده نیز نشانه بیماری و ناراحتی روحی است و اگر معالجه نشود ، چنانکه تب عوارض جسمی شدید به د نبال دارد ، بیماری روحی نیز بر جسم و روان انسان اثر مخرب دارد .
گاه عقده های روانی از کودکی در روح فرزند ، ریشه می دواند و تا آخر عمر ، اورا با مسائل جسمی و روحی درگیر می نماید . این عقده های روانی گاه در ابتدا با تدابیر مفید و لازم در کوتاه مدت قابل درمان هستند اما وقتی فشار عصبی مداوم باشد بیماری کم کم بصورت مزمن و یا بدون علائم بروز میکنند ، ریشه بسیاری از بیماری های روحی در خانواده و اجتماع می باشد .
« خجالت از طرح بیماری »
اگر فردی مبتلا به بیماری جسمی شود ، از مطرح کردن بیماری خجالت نمی کشد و آن را زود بیان می کند تا درمان شود .
کسی هم که بیماری روحی، روانی دارد، مثلا دچار اضطراب است ، ترسو بوده یا مبتلا به فوبیاست کمروئی دارد ، عقده ای است ، احتیاج به محبت دارد . عصبا نی است ، از طرح بیماری نباید خجالت کشید همانگونه بیماری جسم ، خجالت ندارد و عواملی موجب بیماری می شوند بیماری های روحی نیز عواملی دارند که باید شناخته و درمان شوند ، تا اثرات سوء این بیماری های روحی جسم و روح انسان را مورد مخاطره قرار ندهد .
« اهمیت آگا هی خا نواده »
مراکز علمی ، مربیان تربیتی و مسولین وسایل ارتباط جمعی ، می بایستی ، مسائل و مشکلات روانی و عوارض ناشی از آن ها ، روش برخورد و مقابله صحیح بیماری ها را به خانواده ها منتقل کنند .
خانواده ها باید هما نقدرکه در فکر سلامت جسم کودک هستند روان و روح فرزند را نیز در نظر داشته باشد . گاه مشکلات روانی مسائل و مشکلات فراوان جسمی را نیز به دنبال دارد و منشا بسیاری از بیماری های جسمی ، مشکلات روحی می باشد . بسیاری از مشکلات روانی و روحی در ابتدا خیلی حاد و مشکل نیستند و با برخورد صحیح خانواده براحتی از بین می روند ، این مسایل در جایی حاد و گاه بی درمان و خطر آفرین می شوند که بجای دلجوئی ، مراقبت و توجه به بیمار ، بیمار از نظر روحی آزرده تر شود با او برخورد خشن انجام گیردیا طرد و منزوی گردد .
در اینجا ست که بیماری کم کم در عمق جان ریشه کرده و کم کم او را دچار مشکل میسازد .
بعضی از خانواده ها نسبت به بیماری روحی روانی شناخت غلطی دارند و فکر می کنند کسی که بیماری روحی داشته با شد دیوانه است ، در صورتی ممکن است کسی بیماری روحی داشته باشد و عاقل هم باشد درست مثل کسی که دندان و گوش او درد می کند ، او فردی زنده است ، ولی ناراحتی جسمی دارد .
جنون از نظر دانشمندان نوعی مرگ است . ولی بیماری روحی مجنون نیست حتی کسی که ناراحتی در او بسیار پیشرفته باشد ، این فرد، انسا نی عاقل و زنده است ولی یک نارسایی روحی دارد که باید درمان شود . خانواده باید بداند ، بعضی از ناراحتی های روحی ، مقطعی و گذراست ، مسئله مهم آنجاست که بیماری در وجود فرد رخنه کرده و جسم و روح را تحت تاثیر خود بگیرد .
« اضطراب »
یکی از بیماری های مهم روانی ، اضطراب می باشد . اضطراب منشاء بسیاری از بیماریهای جسمی ، روانی ، روحی ، عا طفی و معنوی انسان می باشد .
از آنجا که استرس یا اضطراب در بین اکثر خانواده ها شیوع دارد . یکی از مباحثی است که باید بعد از روانشنا سی ، علم بیولوژی ، مسا ئل عاطفی واز نظر اسلام مورد بحث قرار گرفته است ، و قرار بگیرد .
یکی از نیازهای علمی خانواد ها ، شناخت نسبت به عوارض اضطراب است . و شناخت به عوامل اضطراب ، آثار روحی ، روانی ، د نیوی و اخروی اضطراب می باشد .
خانواده باید بداند که اضطراب چیست ؟ بوسیله چه عواملی بوجود می آید و عوارض ناشی از آن چیست ؟
اضطراب یک بیماری روحی است . اگر به آثار جسمی و روحی اضطراب دقت کنیم . میبینیم چنا نکه دست زدن به سیم برق کشنده است ، یا کسی که طناب به گردنش می بندد و زیر پایش خالی می شود می میرد و یا اگر با تیغ دست خود را ببرد خون می آید . این آثار به خاطر کاری است که انسان در حق خود انجام می دهد و خود را معلول می کند یا از بین می برد . این آثار ظا هری و جسمی است ، اضطراب و فشار جسمی نیز کمتر از این ها نیست
. اضطراب نیز منشا خطرات روحی و جسمی برای انسان را با خطر مرگ مواجه میکند . چنانکه اگر انسان بلاهای جسمی برای خود بیاورد از زندگی محروم می شود ، اگر اضطراب و فشار عصبی در انسان مداومت داشته باشد ، آثاری دارد که انسان را از یا زندگی سالم محروم می کند . اضطراب موجب اختلال در سیستمهای مادی و روحی میشود و انسان را بیمار می کند .
« عوامل ایجاد اضطراب »
بیماریهای روحی و اضطراب به علت و عوامل بسیار زیادی بستگی دارد انسان یک مرتبه دچار بیماری روحی نمی شود ، بلکه علل و عواملی بتدریج موجب می شوند که انسان دچار اضطراب شود .
هما نگونه اگر میوه یک درخت دچار نارسایی شود . مقصر خود درخت نیست ، بلکه عوامل تشکیل دهنده و یا زمینه ساز پرورش در خت ، در نارسایی میوه سهیم و شریک می باشند .
از جمله عوامل نارسایی ماده می توان ، زمین ، آب ، هوا ، خورشید و باغبان را نام برد و کاستی هر کدام از این ها موجب می شود که محصول درخت ، دچار نوعی نارسایی شود .
در انسان نیز این مساله صدق می کند که بیماری ها وابسته به عواملی هستند که تشکیل مجموعه بیماری روحی را می دهند . این نکته قابل اهمیت است که بیماری روحی گاهی مصری میشود . مثل ویروس و میکروبی که در بعد از جسم رشد می کند و دیگر ان را مبتلا می سازد در بعد بیماری روحی باید به این نکته توجه داشت که این بیماری ها قابل انتقال به دیگران است . اگر پدر ومادر یا معلم عقده حقارت داشت . به فرزند و دانش آموز هم سرایت می کند واو هم تحت تاثیر قرار می گیرد .
لذا بیماری های روحی اگر درمان نشده ودر روح انسان متراکم شوند ، بصورت بد خیم و فزاینده ای جلوه گیر می شوند ، و گاه اگر زیاد پیشرفته باشند ، دیگر قابل درمان هم نیستند
همانگونه که در جسم نیز درمان جسمی لازم است و اگر بیماری در اغاز شناخته و درمان نشود بدخیم و گاه غیر قابل درمان خواهد بود این مسئله در بیماری روحی اهمیت زیادی دارد که سرایت و شیوع بیماری به نسل های بعدی ممکن است نسل های آینده را نیز تحت تاثیر خود بگیرد . زیرا مهمترین ، عامل در دوران کودکی اعمال و رفتار اولیا می باشد و اگر این رفتار دچار خلل ، عارضه بیماری مسری باشد ، به فرزند منتقل خواهد شد .
« خانواده »
یکی از عوامل مهم اضطراب ، نارساییهای روحی و مشکلات ناشی از آن خانواده می باشد . خانواده نقش مهمی در تربیت کودک دارند . لذا مکتب فراگیر اسلام درمورد خانواده بحث های فراوانی دارد . دختر یا پسر ابتدا باید خود سازه کند ، عیوب خود را از بین ببرد ، در صدد رفع بیماریهای اخلاقی و روحی خود برآید سپس تصمیم به تشکیل خانواده بگیرد .
« ازدواج و انتخاب همسر »
اسلام عزیز قبل از تشکیل خانواده ، نسبت به تربیت نسل آینده توجه دارد ، اسلام توصیه می فرماید : که مرد مومن با زن مومن ازدواج کند واز مشرکین دوری نماید . زیرا مهمترین اصل در انتخاب همسر ایمان و تقوا می باشد ، بعد از ایمان مهمترین شرط ازدواج ، ادب و اخلاق است از شرایط دیگر مهم تر است .
« اجتماع »
از جمله عوامل بیماری های روحی اجتماع می با شد . مسایل و مشکلات اجتماعی می تواند موجب فشار و اضطراب روحی در افراد شوند ، مسائل اجتماعی بسیار متعدد می باشند که هر کدام از این مشکلات علل و عوامل خاصی دارند .
اجتماع خانه دوم افراد است و باید از هر گونه ویروس و میکروب روحی و جسمی سالم باشند ، تا از بروز بیماری در افراد جلوگیری شود .
« ترشحات غدد »
در بدن انسان 5 غده مهم وجود دارد که طبیعی بودن حالات روحی انسان ، بستگی به تعادل ترشح این غدد دارد و اگر ترشح هورمن های این غدد کم یا زیاد شود ، مشکلات روحی و روانی برای انسان بوجود می آید این غدد عبارت اند از : 1 ) هیپوفیذ 2) تیروئید 3 ) پارا ـ تیروئید 4 ) فوق کلیوی 5 ) لوالمعده .
هر کدام از این غدد که کار طبیعی خود را از دست بد هند و ترشحات اضافه یاکم داشته باشند، موجب می شوند که تعادل عصبی انسان از بین برود و فرد به ناراحتی های روحی ، روانی و اضطراب ، مبتلا شود . لذا مصرف داروهای هورمونی ، در افراد مستعد اضطراب ایجاد کرد و موجب عدم تعادل روحی می شود .
« غذاهای محرک »
از جمله عواما ایجاد یا تشدید اضطراب و فشار عصبی ، غذاهای محرک می باشد . در افرادی که زمینه تحریک عصبی و بیماری روحی وجود دارد : این نو.ع غذا ها تولید حساسیت بیشتری می نمایند . این غذاها موادی هستند که از ادویه جات ، ترشیجات ، فلفل پیاز و سیر و سرکه تشکیل می شوند .
غذای داغ نیز محرک است ودر انسان عوارض روحی و جسمی می کند . برخی از شیرینی جات ، مصنوعی که از مواد محرکی چون وانیل در آن استفاده می شود ، نیز محرک میباشند .
« علل عا طفی »
یکی از عوامل ایجاد اضطراب و بیماریهای روحی ، اختلالات عاطفی است . کسی که از نظر فهم ودرک ضعیف باشد ممکن است که دیگران اورا تمسخر وسرزنش کنند ، تحقیر شود و مرتب بخاطر حافظه ضعیف یا علم کم ، مورد اذیت و آزار واقع شده واز نظر روحی سرخورده گردد . چنین فردی بخاطر افت در تحصیل و ضعف حافظه ، قدرت خود را به وسیله خشم و خشونت ابراز می دارد . زیرا دچار اضطراب و فشار روحی است ، نمی داند این فشار را چگونه تخلیه می کند و خود را را حت کند . لذا به وسیله وسایل مختلف میخواهد شخصیت خود را بروز دهد هر چند این شخصیت خشن و پر دردسر باشد .
باید توجه داشت ممکن است این افراد ، از نظر ضعف در درس ضعیف باشند ، ولی از نظر بعد فیزیکی و کار ، زرنگ و کار آمد می باشند . این استعدادها در افراد شناخته وروی این استعداد ها و توانایی ها سرمایه گذاری شود تا به مرحله شکوفای برسد .
از نظر روانشنا سی ، سرزنش و ملامت ،راه تربیتی صحیحی نیست و از این روش نمیتوان برای پرورش استعداد ها سود جست حتی مقایسه کردن دو نفر از یک خانواده نیز ، از نظر روانشنا سی درست نیست . هر کس بواسطه وراثت ، عامل ژنتیک ، محیط و …..بگونه ای رشد می کند و استعدادهای هر فرد با فرد دیگری متفاوت است .
« حسادت »
حسادت می تواند منشاء اضطراب و بیماری روحی باشد ، حسادت بیماری خطرناکی است واز نظر اسلام مطرود است و انسان باید حسادت را از خود دور کند .
« احساس گناه »
یکی از عوامل ایجاد اضطراب و بیماری روحی ،احساس گناه است ممکن است فردی بواسطه گنا هی که کرده است ، روحش دچار هیجان و اضطراب شود و متراکم شدن این هیجا نات در اوبیماری روحی بوجود می آورد .
اگر این فرد به دامن خشونت پناه ببرد ، حالت خشم و غضب هیجا نات روحی اورا شدید تر می کند و تمام آثار خشم در وجود او پایدار خواهد شد .
اگر فردی گناهی کرد ، این گناه از نظر شرعی راه جبران دارد . اما اگر فردی گناه کرد و مرتب خود را سرزنش کرد که چرا گناه کردم ؟ حالا چه کنم ، کاش نمی کردم . پس من آدم
بدی هستم . این تلقینات ، مشکل اورا حل نمی کند ، بلکه این سرزنش ها متراکم شده واورا دچار بیماری روحی میکند .
« ترس »
یکی از عوامل ایجاد اضطراب و بیماری روحی ، روانی ، عصبی ، ترس و احساس ناامنی میباشد .اگر انسان از جهت خانوادگی ، محیط اجتما عی ، دوست ، مدرسه و آنچه در ارتباط با اوست احساس ناامنی و ترس کند ، این احساس ناامنی در انسان ، تولید اضطراب می کند. اگر در جامعه جو ، ناامنی بروز کند ،
افراد جامعه مضطرب و پریشان خواهند بود . اینگونه موارد در زمان جنگ و موشک باران یا بمباران ها بخوبی مشهود می شود . البته این یک نوع ناامنی و ترس می شوند ، از شکست در معاملات می ترسند . از ضرر وزیان وحشت دارند و از مشوش بودن دچار روحیه ناامنی و ترس می شوند ، اضطراب ، دلهره ، و تشویش در رخسار آ“ ها بخوبی دیده می شود ، حتی در برخی از موارد پیشرفته شخص
د چار سکته قلبی نیز می شود .
گاه ترس از امتحان ، مردودی ، عدم موفقیت در کنکور ، در جوان ها ایجاد تشنج و اضطراب روحی می کند و اکثر این افراد در این حال خشن و عصبی و تندخو می شوند .
« آثار اضطراب »
اضطراب در هر فردی باعث ، ایجاد واکنش های ظاهری می شود . فرد مبتلا اعمالی انجام می د هد که بیانگر اضطراب درونی اوست . آشنایی با آثار اضطراب ، موجب آگاهی از نتیجه هیجان و فشار عصبی می شود .
« حوصله کم »
افرادی که دچار اضطراب می شوند ، معمولا کم حوصله هستند . صبرنداشته و حوصله انجام کارهای پیگیر و مداوم را ندارند . این افراد به علت بی حوصلگی نمی توانند متعادل راه بروند متعادل حرف بزنند ، متعادل غذا بخورند ، متعادل بینند و حتی بطور متعادل فکر کنند . با دقت در کارهای افراد کم حوصله دیده می شود این افراد ، حوصله نشستن سر سفره را ندارند ، گاه سیر هم نمی شوند . نمی توانند سر سفره با آرامش بنشینند . غذا بخورند ، مضطرب هستند ، بهانه می گیرند و سرانجام سفره را ترک می کنند .
« بیماری فکری »
افراد مضطرب از نظر فکری دچار بیماری هستند . بیماری آن ها بصو.رت وهم و خیال بروز می کند . این افراد در حال خیالبافی وزندگی پنداره ای و انگاره ای هستند . همیشه در خیال زندگی می کنند و دنیارا سراب می دانند . خیالبا فی یک بیماری فکری است که انسان را از رسیدن به مدارج عالی علمی و فرهنگی باز می دارد .
« عجله و شتاب »
یکی از آثار اضطراب در انسان عجله و شتاب است . افراد عجول اغلب مضطرب هستند ، میترسند شکست بخورند و یا موفق نشوند لذا هر کاری را با عجله انجام می دهند و گاه مجبور می شوند کاری را چند بار انجام دهند عجله در اسلام مطرود است .
« عدم تعادل »
اضطراب موجب می شود که انسان در کارهایش ، تعادل نداشته باشد . در برخی موارد تند روی کند ، یا در برخی موارد خونسردی به خرج می دهد .
فشار عصبی و اضطراب موجب می شود عدم تعادل در اعضاء نیز دیده می شود . گاه بواسطه اضطراب و فشار عصبی بدن انسان دچار ناراحتی و بیماری می گردد .
« کوتاهی عمر »
اکثر افراد مضطرب و عصبا نی عمر کوتاهی دارند . پدید آمدن یک مشکل شغلی و خانوادگی
فردی یا فامیلی می تواند ، در زمینه سکته و انفار کتوس قلبی را در آن ها ایجاد کرده و آن ها را از پای در آورد .و می بینیم این مسئله اختصاص به سن و زمان مشخصی ندارد . بعلت مشکلات عصبی و هیجان های روحی است که متوسط عمر انسان ها پایین آمده است
« آثار جسمی عصبا نیت »
همچنا نکه عصبا نیت بر روح انسان آثار مخرب دارد ، بر جسم اونیز تاثیرات منفی دارد .
منشاء بسیاری از بیماریهای جسمی ، در عصر حاضر عصبا نیت است . از نظر دانشمندان روانشناسان و پزشکان جسم عصبا نیت اگر شدید و مستمر باشد می تواند جسم انسان را در معرض نابودی و خطر قرار دهد .
« میگرن »
یکی از بیماری های بسیار شایع در افراد عصبا نی میگرن است . میگرن سردردی موضعی است که در زمینه سروپیشا نی بوجود می آید و افرادی به این بیماری مبتلا می شوند که عصبانیت های شدید و مشکلات غیر قابل تحمل بر ای آن ها پیش می آید و زندگی آ ن ها توام با اضطراب و عصبا نیت است .
« سرگیچه و سردرد »
یکی دیگر از آثار اضطراب سردرد و سرگیچه به هنگام عصبا نیت است این سردردها بواسطه اختلالات عصبی بوجود می آید و بهترین روش مداوای اینگونه سردرد ها پرهیز از عصبانیت است .
باید توجه داشته با شیم سردرد علل مختلف دارد و ما حدود 20 نوع سردرد داریم ، که یکی از علل این سردرد ها عصبی است و سردرد های دیگر به علت های دیگری انسان را مبتلا به بیماری می سازد . فشار عصبی یکی از شایع ترین سردرد ها در افراد عصبی می باشد .
« لکنت زبان »
یکی از آثار جسمی عصبانیت لکنت زبان است . یکی از علل لکنت زبان در افراد می تواند فشارهای عصبی ، روحی و روانی باشد بسیاری از افراد هنگامی که عصبانی می شوند بخاطر عدم توازن عصبی به لکنت زبان افتاده و نمی توانند درست حرف بزنند و کلمات را درست ادا کنند .
« فلج های موضعی »
یکی از علل فلج های موضعی فشار روانی و اضطراب ، و واکنش عصبی در این حالات میباشد . در مواقعی که اضطراب یا فشار روانی بر فردی وارد می شود فشار حا صله عصبی می تواند عصب های بعضی از اندام بدن را دچار فلج واز کار افتادگی نماید .
در جامعه ما بسیارند افرادی که براثر شنیدن یک خبر ناگوار و فشار عصبی به فلج مبتلا میشوند ، یا دستا نشان فلج شده یا دچار فلج مغزی ، فلج مختلف بدن شده اند . این فلج ها یا معمولا قابل درمان نیستند و یا درمان آنها با مشقت فراوانی همراه است و گاه در این موارد معجزه کارساز است و با عنایت خاص ائمه اطهار « علیه السلام » این فلج ها از طریق معجزه قابل درمان هستند .
فشارهای عصبی عوارضی دیگری ما نند بیماریهای خونی ، سکته ، سستی و لرزش اعضاء و بیماریهای دهان و دندان و کاهش قدرت د فاعی بدن دارند .
(نورز اضطرابی)
اضطراب حالتی است که هسته مر کزی خیلی از بیماری های روانی را به وجود می آورد .اضطراب به عنوان یک واکنش من نسبت بک تهدید درونی . که از انگیزه های غریزی ممنوع بر می خیزد. در خود اگاهی به صورت درد روحی احساس می شود. درد به نوبه خود مکانیزم های دفاعی من را بر می انگیزد تا به منظور اجتناب از درد غرایز را تحت کنترل در آورد . وقتی اضطراب ظاهر می شود. مفهوم آن این است که در اندرون شخص چیزی تعادل روانی را در هم می ریزد.
اضطراب هشداری است برای من که یک غریزه نا پذیرفتنی می خواهد خود را به خود اگاهی رسانده و ظاهر شود . این هشدار من را بر می انگیزد تا در مقابل فشار روانی مقاومت کند . اگر دفاع موفقیت آمیز باشد. اضطراب کنترل می شود . اما بسته به نوع مکانیزم دفاعی به کار گرفته شده . شخص ممکن است علایم نوروتیک مختلف نشان دهد.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
مقاله رابطه هوش عاطفی و مهارت های ارتباطی با راهبردهای مدیریت تع
مقاله انواع غنیسازی در فرآورده های ماکارونی تحت فایل ورد (word)
مقاله تبیین رابطه سرمایه اجتماعی با خلق دانش و انتقال دانش سازما
مقاله پارامترهای موثر در استخراج نیکل توسط D2EHPA با اصلاح کننده
[عناوین آرشیوشده]