سفارش تبلیغ
صبا ویژن
آنچه از مالت رفت و تو را پند آموخت ، از دستت نشد و نسوخت . [نهج البلاغه]
 
جمعه 95 مرداد 29 , ساعت 1:46 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله روشهای تکراری پیش فرض در مسائل گسسته خطی فایل ورد (word) دارای 59 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله روشهای تکراری پیش فرض در مسائل گسسته خطی فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله روشهای تکراری پیش فرض در مسائل گسسته خطی فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله روشهای تکراری پیش فرض در مسائل گسسته خطی فایل ورد (word) :

روشهای تکراری پیش فرض در مسائل گسسته خطی
از منظر معکوس« بایسیان»

دانشکده ریاضیات و مرکزی برای مدل سازی سیستم های متابولیک کامل دانشگاه کمیس غربی کلوند، OH 44106 آمریکا
دریافتی 3 فویه 2005 دریافتی صورت اصلاح شده 24 آگوست 2005
چکیده:

در این مقاله ما با مسائل گسسته خطی که با روشهای تکراری قابل حل می باشد از نظر آماری معکوس بایسیان روبرو خواهیم شد پس از بررسی اجمالی روش های تکراری عمده برای حل مسائل ناقص خطی و برخی نتایج آماری اولیه و روشهای آماری استراتژیهای ترسیمی را مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهیم داد. نمونه های محاسبه شده رابط بین این دو را تشریح می کند.

کلمات کلیدی: حل های معکوس( امتحانی) فضای فرعی« کریلا» و روش معکوس« بایسیان»
پیش فرضها مسائل ناقص

(1) مقدمه
استفاده از روشهای تکراری برای حل سیستمهای خطی معادلات روشی انتخابی است هنگامی که ابعاد سیستم آنقدر بزرگ باشد که
فاکتورسازی ماتریس A را غیر عملی سازد یا هنگامی که ماتریس آن بطور صریح مجهول باشد و ما بآسانی بتوانیم حاصلضرب آن را با هر گونه بردار معلومی محاسبه کنیم. هنگامی که سیستم خطی در رابطه با گسستگی مسائل خطی ناقص سمت راست b اطلاعات و فرضیات را مورد بررسی قرار دهد، نقش

مسائل متوالی در ماتریس A افزایش می یابد و بنابراین حل مسائل برای یافتن خطا در داده ها مهم و ضروری به نظر می رسد. بمنظور حفظ خطا در نشان دادن صورت b برخی از روشهای بدست آوردن مجهولات بایستی مشخص شود در زمینه روشهای معکوس بمنظور حل مجهولات بواسطه توقف کردن تکرار قبل از همگرایی در حل سیستم های خطی بهتر است به تکرار های ناقص رجوع شود. تجزیه و تحلیل کامل در ویژگی های معلوم کردن به روش CG در معادلات کامل هنگامی که می توان از معیارهای بازدارندگی مناسب استفاده کرد در بخش ] 10 [ قابل بحث می باشد.

در صورتیکهM ماتریس معکوس باشد، براساس ویژگی های طیفی MA همگرایی سریعترین برای روشهای حل تکراری ایجاد می کند. ماتریس M ماتریس شرطی سمت چپ برای سیستم خطی(1) نامیده می شود قابلیت امتحان ماتریس M نشان میدهد که سیستم های (1) و (2) راه حل یکسانی دارند انتخاب یک ماتریس شرطی مقدم M نشان می دهد که چنین ماتریسی نه تنها ویژگی های طیفی ماتریس A را تغییر می دهد بلکه بمنظور حل سیستم های خطی با مضروب ماتریس A بآسانی می توان آن را در کل بردار ضرب کرد. در حقیقت در هنگام حل سیستم 2 به روش تکرار لازم است ضرب ماتریس در بردار را در فرم مورد محاسبه قرار دهیم. سیستم خطی (1) با معادله زیر قابل جانشینی است.

(3)
ماتریس معکوس
در صورتی کهM ماتریس معکوس باشد در این مورد M ماتریس شرطی اولیه را ست نامیده می شود و از آنجائیکه هنگام حل سیستم خطی لازم است ضرب ماتریس در بردار را که بصورت نشان داده می شود محاسبه کنیم حل سیستم خطی با ضریب ماتریس A نیز ضروری به نظر می رسد یکی از شرایط برای

روشهای حل تکراری در سیستم های خطی را می توان در بخش 19 مشاهده کرد زمانی که سیستم خطی از پراکندگی مسائل ناقص خطی ناشی می شود لازم و ضروری است که این مسائل را حل کرد در عوض تغییر مسیر از شتاب دهنده های همگرا به یک افزایش دهنده کیفیت در حل مسائل محاسبه شده به هیچ روش امکان پذیر نمی باشد. علاوه بر آن سمت و جهتی که معکوس ماتریس بکار می رود بسیار مهم است.در حل تکراری مسائل خطی یک شرط اولیه سمت راست مرتبط با داده های کاملاً منسجم و موجود در مورد حل در حالیکه شرایط لازم الاجرای سمت چپ داده هایی در مورد تمایز ویژگی های آماری ارائه می دهد در حالی که کاربرد این فرضیات در رابطه با روشهای تکراری در سیستم های خطی مشابه و مسائل خطی ناقص بر هم مرتبط است ساخت این پیش فرضیات مناسب کاملاً متغیر بوده و در موارد بعدی برای فهم اینکه چگونه این پیش فرضیات بر کیفیت حل مسائل اثر گذارنده مهم بنظر می رسد.

برخی انواع داده های قبلی در مورد حل ممکن است قابل تغیر به یک تغییرات مناسب در جهت حل های تکراری باشد بعنوان مثال داده هایی در مورد حد های بالایی و پائینی در حل اعداد صحیح بواسطه مراحل ترسیم سازی، پس از ترسیم روش تقریبی روش های تکراری با استفاده از روش های حل ترسیمی بعنوان یک سری حدسیات اولیه جدید آغاز می شود رجوع شود به] 3 [ فرایند ادامه می یابد تا یک معیاری برای توقف حاصل شود این امر باعث می شود روشهای مؤثر محاسباتی نسبت به مدل های استاندارد تأثیر بهتری داشته باشد.

این مقاله به صورت زیر تنظیم شده است در بخش 2 ما مختصراً برخی از تحقیقات در زمینه روشهای تکراری کریلا و را برای مسائل ناقس و گسسته خطی مورد بررسی قرار می دهیم بخس 3 یک بررسی اجمالی در مورد نتایج آماری مورد نیاز می باشد بخش 4 رابطه بین پیش فرضیات و مسائل معکوس آماری«

بایسیان» را با اطلاعات آماری در زمینه حل و نقص را عنوان میکند بخش 5 چگونگی استفاده از استراتژیهای ترسیمی را باری فائق آمدن بر حدهای بالایی و پائینی در حل مسائل نشان میدهد. در بخش 6 ما دیدگاهی را مورد چگونگی انتخاب حدهای مناسب برای یک مجموعه مسائل خطی ناقص هنگامی که راه حل هایی برای حل حدها بخوبی شناخته نشده باشد و چگونگی فائق آمدن بر آن ها را با پیش فرضیات سمت راست مورد بررسی قرار می دهیم. رابطه بین پیش فرضیات سمت چپ و ویژگی های آماری در بخش 7 می آید بخش 8 نمونه های حل شده ای از عملکرد پیش فرض ها و استراتژی های ترسیمی را در بخشهای پیشین ارائه می دهد. نتایج و رئوس مطالب در بخش 9 موجود است.

 

2 – رو شهای تکراری- پیش فرضها و مسائل ناقص
در این بخش ما نتایج مختصری در رابطه با روش های تکراری از پیش فرض شده برای استفاده خوانندگان برای ارائه یک سری اطلاعات آماری را نشان می دهیم خوانندگان با روشهای زیر فضایی« کریلا» و برای حل مسائل ناقص که در بخش بعدی خواهیم آورد آشنا خواهند شد حل های تکراری سسیتم های خطی

معادلات ناشی از مسائل ناقص خطی یک روش انتخابی است که هنگامی که بعد مسائل آنقدر بزرگ باشد که فاکتورسازی ماتریس را غیرممکن سازد نقص ماتریسهای مضروب این سیستم های خطی آنقدر زیاد می شود که برخی فرمها و روشهای معلوم سازی نیاز است قاعده سازی« تیکانفر»از مهمترین رو شهای قاعده سازی بر سیستم خطی را مطرح می کند یکی دیگر از روشهای قاعده سازی و روشی که ما در این مقاله به آن اشاره می کنیم روش تکراری ناقص است که مبنای آن در جملات تکراری اولیه روش حل محاسباتی ما را بر یک حل صریح و معلوم هدایت می کند اما جملات تکراری ادامه دارد و اجزای ناقص برای

مشخص کردن راه حلهای محاسبه شده می شود بنابراین برای ساخت روشهای تکراری منسب در حل مسائل ناقص گسسته خطی لازم است با معیارهای پایان دهنده مناسبی آشنا باشیم که از این تکراریات قبل از آغاز روشهای حل جلوگیری کنیم یک راه حل تقریبی اولیه را برای سیستم های خطی(1) در نظر بگیرید روش« کریلا» راه حل های تقریبی را با حل مسائل در یک زیرفضائی مناسب از یک بردار اولیه و ماتریس A قابل تمایز است ارائه می دهد. در بخش انتهایی این مقاله ما فرض خواهیم کرد که مسائل حل و زیر فضای

« کریلا» یعنی جائیکه چنین مسائلی قابل حل است رو شهای تکراری را نشان می دهد. اولین روش تکراری« کریلا» در حل مسائل گسسته خطی بکار می رود که ترکیبی از روشهای قبلی است از آنجائیکه روش های قبلی CG تنها هنگامی که ضرایب ماتریس مثبت باشد بکار می رود، در صورتی که سیستم خطی(1) سیستم بدون توان باش شکل های مختلف روش CG ، CGLS نامیده می شود که در معادلات معمولی بدون شکل واقعی معادلات معمولی مورد استفاده قرار می گیرد. روشهای CGLA,CG در بخش (9) a مورد بررسی قرار می گیرد.

روشهای تقریبی با روشهایCG در حل مسائل مینیموم سازی بکار می رود.
(5)
در اینجا یک مجهول صریح بوده و فضای فرعی« کریلا» می باشد .

روشهای تقریبی در معادلات تکراری با روشهای CGLS مسائل مینیمم سازی را حل میکند.
(6)
در صورتی که:

و نشاندهنده حالت هندسه اقلیدسی است.

کمیت های گسستگی سیستم های خطی(1) نامیده می شود که درواقع با حل های تقریبی در ارتباط است استفاده از روشهای CGLS برا ی حل مسائل ناقص گسستگی کمتر از حاصلضرب خطا در سمت راست باشد روش CGLS یک روش تشخیص مناسب است.
ایده مناسب از روش تکراری GMRES همواره با یک معیار پایان دهی مناسب بر ای حل معادلات ناقص و یا یک ماتریس جذری همراه است روشهای تقریبی با روشهای حل GMRES مسائل مینیموم سازی را حل می کند.

از آنجا که فضاهای فرعی« کریلا» در جائیکه مسائل مینیموم سازی حل شده قرار گرفته اند حالتهای گسستگی یک توالی را به حالت های طبیعی و بدون گسستگی درمی آورد. شکل تغییر یافته GMRES روش PRGMRES است که مسائل مینینوم سازی را در فضاهای فرعی« کریلا» حل میکند بنابراین در روش حل را به رتج A تبدیل می کند گرچه روش های محاسباتی پس از مراحل K از روش PRGMRES کاملاً متمایز از روش محاسباتی پس از مرحله k در روش CGLS است هر دو روش مسائل را به روش کاملاً در ستی حل می کند.

روشهایی که پراکندگی ساختار است و یا هنگامی که نقص زیاد است از این روش ها استفاده می کنیم برای ارائه بحثهای بیشتر در مورد PRGMRESبه بخش 6 مراجعه کنید بحث مربوط به حل روشهای تکراری فضاهای فرعی« کریلا» در مسائل ناقص در ] 4 [ دیده می شود.

دیدگاه اصلی این است که مشخص کنیم چگونه روش های تکراری ناقص با پیش فرضهایی برای مسائل ناقص ادامه پیدا میکند پس از 12 بسیاری از پیش فرضهایی با حضور اولیه مقادیر A که با سیگنال ها و یا نقص هایی روبرو است سپس صورتهای قبلی را با برطرف کردن آخرین نقص ها جمع میکنیم. این صورتهای پیش فرض 2 مسأله اصلی را در بر می گیرد اولاً جداکردن طیفهای نوری همواره ساده نبوده و دوم اینکه مسائل جداسازی عموماً بر میزان اختلالات و نقص ها در سمت راست بستگی دارد.

یک دیدگاه کاملاً متمایز برای حل و برطرف کردن این نقصها روشهای تکراری ناقص در مسائل ناقص دارای پیش فرضها بعنوان ابزاری برای رفع 2 موضوع فوق می باشد که بهتر است از ویژگی های طیفی ماتریس A . اگر M معکوس باشد روش های حل سیستم های خطی دارای پیش فرضیات سمت راست برابر است با روش مربوط از سیستم اصلی بنا به آن پیش فرضیات سمت راست روش کاملاً متمایزی در حل معادلات می باشد بعلاوه از آنجائیکه حل مسائل ابتدایی و اصلی در رنج M صورت می گیرد اگر ماتریس از پراکندگی اپراتورهای متغیری حاصل شود روش امتحان آن یک روش ساده است. تغییر مسائل جذری اصلی بر مسائل شکل 2 با استفاده از ماتریس متمایز اولیه یا ثانویه و روش حل مسائل تغییر یافته با پیش فرضیات سمت راست الگوریتم CGLS در بخش آورده شده است. استفاده مؤثر از یک نسخه پیش فرض الگوریتم CGLS با چنین ماتریس هایی مفید به نظر می رسد اما از آنجائیکه آنها معکوس نیستند بعنوان پیش فرضهایی برای روشهای GMRES و RR GMRES مناسب نمی باشند.

پیش فرضهای معکوس مرتبط با اولین و دومین ماتریس های متمایز اخیراً مورد بررسی قرار گرفته این پیش فرضها در روشهای CGLS و GMRES مورد استفاده قرار گرفته و می توانند راه حل هایی با کیفیت های بهتر ارائه نماید هنگامیکه هیچ پیش فرض مورد استفاده قرار نمی گیرد هر چند در جملات با تکرا رهای کمتری نیازی به استفاده از آن نیست برای جزئیات بیشتر و مقایسه پیش فرضهای noninvertible, invertible به بخش] 7 [ مراجعه کنید.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
جمعه 95 مرداد 29 , ساعت 1:46 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله مهدی اخوان ثالث فایل ورد (word) دارای 130 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله مهدی اخوان ثالث فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله مهدی اخوان ثالث فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله مهدی اخوان ثالث فایل ورد (word) :

مهدی اخوان ثالث
زندگی و آثار
مهدی اخوان ثالث (م.امید) در سال 1306 یا 1307 خورشیدی در توس ( مشهد) به دنیا آمد. پدرش عطار طبیب ومادرش خانه دار بودند. علی اخوان ثالث پدر امید دکه عطاری و دوافروشی وطبابت قدیمیداشته و علاقه مند به اشعار فردوسی وسعدی و حافظ بوده و با این همه «امید» بیش از شاعری به موسیقی دلبستگی پیدامی کند و پنهان از پدر به تار زدن و مشق موسیقی می پردازد و با برخی از دستگاه های آن: ماهور، همایون، ترک ، افشاری .. آشنا می شود.

علی اخوان از کارپسر آگاه می گردد و چون باور داشته « موسیقی نکبت می آورد» و موسیقی دان ها، شوربخت می شوند، به اواندرز می گوید که «من خود از موسیقی لذت می برم… وقتی پنجه ای تارشیرین یا کمانچه پرسوز و شور می شنوم هوش از سرم می پرد ولی از لحاظ مصلحت زندگانی راضی نیستم تو گرفتار این هنر نکبت بشوی » و پس او را به مشاهده «فارابی »

موسیقی دان شوریده و معتاد و دوره گرد مشهد می برد تا عبرت گیرد و دیگر دنبال موسیقی نرود.
شوق موسیقی در مهدی اخوان اشتیاق به شعر و سخن می دهد و او به شعر سرائی روی می آورد، شعرک هائی که سروده روی کاغذهای کوچک می نویسد و در لای کتاب های پدر می گذارد تا او بخواند و از «هنر فرزند» آگاه شود ( زیرا رویش نمی شده قضایا را بطور صریح به پدر بروز بدهد. ) سرانجام علی اخوان در می یابد که مهدی، به شعرسرائی روی آورده اشعارش را نزد دوست خود افتخار مسنن، افتخار الحکمای شاهرودی دندانساز، از فضلای مشهد می برد. افتخار از این

خوشش می آید و یک جلد «مسالک المحسنین» طالب زاده به شاعر جایزه می دهد و به این ترتیب مهدی اخوان در خط شعرسرائی می افتد.

مهدی پس از آموزش ابتدائی وارد هنرستان صنعتی مشهد می شود و از کار سوهان کشی واره کشی و آهنگری سر در می آورد. در این زمان پدر به او می گوید « حالا دیگر خودت باید بروی نانت را در بیاوری » و او ناچار به تهران می آید و معلم می شود. محل خدمت او در کریم آباد ورامین بوده. مدرسه آن جا در اثر اختلاف دو ایل «شصتی» و «هداوند» وضع بدی داشته و اخوان به راهنمایی پیرمردی با تجربه- که در جوانی آجودان لاهوتی شاعر و افسر ژاندارمری بوده – با کد

خدامنشی اختلاف محلی را از میان بر می دارد و به کار مدرسه سروسامانی می دهد.
با اوج گیری مبارزه های ملی و چپ در 1328 ، مهدی اخوان وارد نبردهای اجتماعی می شود و در نتیجه به زندان می افتد و به کاشان تبعید می شود. اشعار این دوره او که جنبه سیاسی حزبی دارد بیشتر در روزنامه ها و مجله های چپ به چاپ رسیده است. در این دوره او و شاملو و کسرائی ( کولی ) و ابتهاج ( سایه ) وشاهرودی ( آینده ) و خود نیما … در جبهه های حزبی

فعالیت دارند و در 1331 به پویندگان راه صلح می پیوندند. امید به واسطه شعری که درباره مبارزه های صلح طلبانه سروده به دست یابی به جایزه شعر صلح توفیق می یابد.
در اثر کودتای امرداد 1332 امید و نیما ودیگران به زندان می افتند. بعضی زندانیان توبه نامه کذائی را می نویسند و از زندان آزاد می شوند ولی امید مقاومت می کنند و یک سالی در زندان قصر وقزل قلعه می ماند. پس از رهائی از زندان ، مدتی به کار روزنامه نویسی می پردازد و همزمان با آن در رادیو و برخی موسسه های فرهنگی از جمله « سازمان فیلم» ابراهیم گلستان بکار می پردازد. او مدتی نیز به خوزستن می رود و برنامه ادبی تله ویزیون اهواز را به راه می اندازد.

اخوان در 1345 در اثر منازعه ای خصوصی به زندان قصر می افتد ونه ماه در زندان
می ماند. بعضی از دوستان اخوان و حتی خود او خواسته اند به این زندانی شدن رنگی سیاسی بدهند اما چنین چیزی درست نبوده است. دفترهای «پاییز در زندان (1348) و زندگی می گوید (1357) یادگاری از این ایام زندان اوست.
درباره اخوان نوشته اند که «زندگانی را دوست می داشت، فرزندانش را نیز، سعید،مرتضی، زرتشت،مزدک ،لولی و لیلی نام فرزندان اوست. لیلی همراه نامزدش در سد کرج غرق شدند و این ضربه بزرگی به روح حساس اخوان وارد آورد. اخوان خودش را نیز دوست می داشت. در گرمای طاقت سوز خوزستان شال به کمر می بست که سرما نخورد یا کمر درد نگیرد…و بچه ها را نیز وادار می کرد که حتما شال ببندند.»

اخوان از شاعرانی است که بسیاری از دشواری های شخصی و خانوادگی شان را در آثار و یادداشت های خود،ثبت کرده اند. از توضیح ها و حاشیه نویسی های اشعارش بر می آید که مردی صمیمی و بی شیله پیله بوده است. البته گاهی در این یادداشت ها به بیان باورهای خود ( درویشی، قلندری، باستان گرائی ..) نیز می پردازد.

اما رویهمرفته نوجو و نوآور بود. « گاهی هم می زد زیر آواز و عجب اینکه صدای زیبایی داشت. با موسیقی آشنا بود. ساز می زد و خوب هم می زد اما در این زمینه ادعائی نداشت و مانند بیشتر هنرمندان دلسوخته پیوسته از وضع نابسامان مادی در رن بسر می برد. شاید هم خودش این طور زندگانی را دوست می داشت..
اخوان مدت کوتاهی پیش از درگذشتن ( چهارم شهریور 1369) برای شعر خوانی به آلمان سفر کرد و سپس به انگلستان رفت و آن گاه به ایران بازگشت و این تنها سفر شاعر به خارج از ایران بود.

نصرت رحمانی می نویسد : « شیفته عماد خراسانی ( از غزل سرایان معاصر) بود ودر همان نخستین دیدار احساس کردم به خراسان، به هر چیز خراسان توجه خاص دارد.. از چشم های بسیار زیبایش تیزهوشی و غروری که شباهت بسیار به خودخواهی داشت می بارید.» کریم امامی نوشته است که « … تصویری که از شخصیت او در دانستگی ها می نشیند، چهره قهرمانی نیست با قد بلند، سینه ستبر، ریش دو شاخ، گرزگران در دست.. تا ما را از هجوم دشمنان حفظ کند. برعکس مردی است نحیف با موهای بلند خاکستری در گوشه اطاق زیر پوستینی کهنه لمیده …

آرام سخن می گوید و در میانه جمله فراموش می کند چه می خواست بگوید و پس از لختی تردید ساکت می ماند… ولی گول ظاهرش ، آن دیوارهای کاه گلی باد وباران خورده را نخورید. در نیمه تاریکی اطاق برق چشمان سیاهش را ندیدید. حرارت قلبش را احساس نکردید… بعد دستتان را بگیرد و به اندرون ببرد و آن چهره دیگرش، چهره واقعی اش را به شما نشان بدهد… می بینیم که اخوان شاعر بزرگ روزگار ما ،چهره ایرانی تری نیز دارد.» اخوان بذله گو ، تیزهوش و حاضرجواب بود.
اخوان جز کار شعر به کار نقد نویسی ، تحقیق ادبی نیز پرداخته است. او در داستان نویسی نیز طبع آزمائی کرد که حاصل آن در دو مجموعه : مرد جن زده و درخت پیر و جنگل به چاپ رسید.

کتاب شناسی آثار او چنین است:
1- مجموعه شعر : ارغنون (1330) ، زمستان( 1335) ، آخر شاهنامه(1338) ، ازاین اوستا(1344) ، شکار( منظومه 1345)‌، پائیز در زندان(1348) ، عاشقانه ها و کبود(1348) ، در حیاط کوچک (1355) ، زندگی می گوید باید زیست ( 1357) دوزخ اما سرد( 1357)‌ترا ای کهن بوم و بر دوست دارم.(1368) اینک بهاری دیگر.
2- برگزیده اشعار: برگزیده شعرهای اخوان (1349)، قاصدک (1368) ، گزینه اشعار(1369)
3- نقد ادبی: مقالات (1350)، بدعت ها و بدایع نیما(1357)، عطار و لقای نیما یوشیج(1361)، نقیضه و نقیضه سازان.

4- قصه وداستان: مرد جن زده(1354) ، درخت پیر و جنگل (1355)
5- گوناگون : ادب الرفیع در عروض قدیم عرب از معروف الرصافی(ترجمه) ، گفت وشنود(1368) ، دیدار و شناخت م. امید (1347)
برآثار اخوان، شفیعی کدکنی، داریوش آشوری، آل احمد، جلیل دستخواه، سیمین بهبهانی، غلامحسین یوسفی، اسماعیل خوئی و محمد حقوقی… نقد و تفسیرهای ارزنده ای نوشته اند.
نظر اخوان درباره شعر وشاعری

« شعر محصول بی تابی آدم است در لحظاتی که شعر نبوت بر او پرتو انداخته . حاصل بی تابی در لحظاتی که آدم در هاله ای از شعور نبوت قرار گرفته. بسیاری هستند که در مسیر این تابش بیرون از اختیار قرار می گیرند… اما ایشان آن بی تابی را نداند، بسا که سکوت و تامل شعر کاملا خصوصی این شاعران است.. بعضی به عکس ایشان بی تابی شان به صورت شعر بروز می کند، «نشد» می کند و ایشان آن بی تابی را با علائم و نشانه هائی که معهود و موضوع و قراردادی است – و کما بیش دیگران هم با آن نشانه ها و علائم آشنایند، یعنی زبان ومرزها و وسائل بیان و دلالت وسرایت دادن تغنی ثبت می کنند و بروز می دهند ودیگران را هم لااقل در امردریافت گوشه هائی از آن لحظات زودگذر جادوئی و فرار، شرکت می دهند. »

اسلوب شعر اخوان
مهدی اخوان ثالث ( م. امید) شاعری است که با بهره گیری از ارثیه ادب گراسنگ پارسی و درک ضرورت های امروزی با مهارت از تنگنای ترکیب کهنه ونو بیرون آمده ، سراینده اینست که چهره واقعیت زمانه ما را به خوبی تصویر کرده و در اشعار خود ، طرحی از زندگانی جدید بدست داده است. واژگان و تعبیرهای شعر کهن پارسی و فرهنگ عام مردم با اصالت و زیبائی ویژه شان در شعرهای او رخ می نمایند و پیوند وی را با زبان و ادب زادگاهش خراسان تعهد می کنند.
امید با درک درست ارثیه کهن و مشکل های امروزین به یاری تخیل شاعرانه و قالب ها و وزن های نیمائی نشان می دهد که شاعری است آ‏فرینشگر و مجسم کننده رویدادهای زندگانی امروز.
واژگان شعر امید از متن های کهن واز زبان مردم گرفته شده اما در پیکره هماهنگ سروده های او ، تری وتازگی ویژه ای یافته است.

او زمستان، آخر شاهنامه و از این اوستا نو و کهنه، ترکیبی نو ساخته می یابد و شاعر در این زمینه طرحی نو پی می افکند. برخی واژه ها و تعابیر کهن که اینک رفته رفته بدست فراموشی سپرده می شود. در قطعه های امریکا می رود و کم وبیش رواج می یابد. گر چه امروز دیگر کسی واژه های مانند چکاد( قله کوه) را بکار نمی برد و اگر بکار برد ممکن است مردم مراد او را در نیابند اما نویسنده یا شاعر قدرتمند می تواند این واژه و واژه های اصیل و کهن و از یاد رفته دیگر را زنده کند و رواج دهد و زبان زادگاه خود را از گزند حادثه وروزگار در امان دارد.

امید در زمینه زنده کردن واژگان کهن جد بسیار دارد و نسبت به ارثیه ادب پارسی بجا و به حق بسیار سختگیر است. پژوهش های او در ادب ایران و شناخت گوشه های ظریف آن و الزام به نگاهداشتن وزن عروضی ونیمائی او را از دیگر شاعران جدید ما متمایز می سازد. از این رو می توان او را با اطمینان کلاسیک جدید نامید. « او به پاکی و اصالت کلمه ها توجه خاص دارد و مفهوم وقعی آنها را حس می کند و هر یک از آنها چنان برجای خود می نشاند که با هیچ کلمه دیگری نمی توان عوض کرد. او با تکیه به سنت های گذشته زبان و آمیختن کلمات فراموش شده به زندگانی امروز، زبان شعری تازه ای می آ‏فریند. زبان او با فضای شعرش هماهنگی کامل دارد.

زندگانی امروز، وقتی در شعر او، در کنار کلمات سنگین و مغرور گذشته می نشینند ناگهان تغییر ماهیت می دهند، قدمی کشند و در یکدستی شعر، اختلاف ها فراموش می شود.»
در اشعار موفق امید ، واژه های کهن و امروزین با درونمایه، وزن، فضا، با یکدیگر هماهنگند و واحدی یکپارچه و زنده می سازند. واژگان: اهورا، اهرمن، آبخوست، چکاد،غژم، آبشخور، ورجاوند،

سالخورده، مرده ریگ، روسپی، سترون، دژآئین، سهم، پاس، شنگ و شاد، ژرف، گلسنگ، طرفه، تفت، خفتار، شکرآویز، گلگشت، بیغار، فرهی، هودج … همراه با واژه های عامیانه: چرکمرده، دم لابه، پسکوچه، گل باقلائی، چگور، گلیم، کیپ، فخ وفوخ، چوبدست، منتشا، طفلکی ها، بیخ گوش، دونک، سماور، سکنج، چربک اندازی .. در شعر او همدوش یکدیگر پیش می روند و فضای ویژه ای به شعر او می دهند.

سبک شعر امید را می توان « خراسانی نو» نامید . پیش از او ملک الشعرای بهار در این راه کوشیده بود و در «دماوند» و «جغد جنگ» و اشعار اجتماعی دیگر خود به شیوه خود به سوی سبکی جدید راه می یافت.
امید در اشعار روائی و جدید خود که در وزن وقالب نیمائی سروده در این زمینه از بهار موفق تر است.

امروزه این قسم شعر را «شعر دشوار» می نامند و بسیاری از اشعار سورئالیست ها هم از این دست است. تاثیر حسی و فکری بی درنگ ندارد و خواننده در خواندنش به زحمت می افتد. دشواری درشعر از این رو ناپسند نیست که دریافت آن محتاج تفکر است بلکه از این لحاظ ناپسند است که گوینده ترا در حوزه اندیشه خودبه لغزش انداخته وراه رسیدن به معنی را پرخار و ناهموار ساخته است بلکه بسا زمان ها اندیشه ات را پریشان می کند و فکر را پاره پاره ، آن گونه که ندانی به کجا باید رسید و چگونه طلب باید کرد؟

زمانی که می گوییم سبک امید، خراسانی نو یا کلاسیک جدید است مرادمان همین است. او حتی در تغزلات خود، زبان شاعران کهن سبک خراسان را نگاه می دارد. بدان گونه که رسائی وشیوائی بر عنصر زیبائی کلام چیرگی دارد و رگه هائی از تعابیر وواژگان و آهنگ فرخی و ناصر خسرو ورودکی و بیش از این ها فردوسی در تار و پود اشعارش دیده می شود.

در شعرهای بلند و قصیده وار امید، شگردهای قصیده سرائی کهن با ترفندهای اسلوب امروزین بهم آمیخته است و به خوبی آشکار است که این اشعار همانند قصاید کهن با نوعی پیش اندیشی وساختار و طرح اندیشیده ساخته شده وحکایت کننده روایت یا داستانی است.
در شعر امید همچنانکه در شعر نیما می بینیم وزن و قافیه اهمیت بسیار دارد و جزء ساختمان شعر است. این اشعار همانند اشعار مولوی نیست که در

وقت رقص و آواز و پایکوبی ( سماع) و بطور ارتجالی و بی خودی سروده شده است.
در اشعار امید اشاره های سیاسی و اجتماعی هست اما اشاره جز «نماد» است . خود امید می گوید « زمانه ما را وادار می کند که گهگاه از صراحت دور باشیم و به قول ایشان به رمز و سمبول بپردازیم.

به این اعتبار رمز وراز و سمبولی در اشعار امید نیست. گاهی اشاره های اجتماعی هست . اما این قسم بیان «ایمائی» و اشاره ایست. سایه می گوید : «جنگل سرسبز در حریق خزان سوخت» مرادش این است که سرزمین ایران در عصر ستمشاهی خراب شده. امید نیز در اشعار گاه صریح و گاه غیرصریح، به ترس های مردم و بی شرمی چپاولگرن داخلی و خارجی و بردن ها و بردن ها و کشتی ها و گزمه ها .. اشاره می کند او که در آن زمان نمی توانست بنویسد گزمه یعنی مامور ساواک یا شهربانی شاه. لزومی هم نداشت این کار را بکند. خواننده خود در می یافت که مراد از «گزمه» کسی است که باید مردم را بترساند. و بکشد و ببرد و به زندان بیندازد تا جهانخواران، سرمایه های ملی ما را به غارت ببرند و نظام حاکم بتواند بر روی اجساد مبارزان جشن های پی در پی برگزار کند.

در ترکیب های او نو و کهنه همدوشند:
شکوفه هنر، گل شاداب. چراغ چشم، سنگ تیپاخورده، دریای تردامان، طبل طوفان، باد شرطه، سبوی تشنه، آبگینه پلکان، ایام تهی، شط جلیل، چرکمرده، خردک شرر، اهریمنی رایات، بسیط زمهریر، مرداب عمراوبار، ساقی ارقه، شط دشنام، دست نرم سبزه و..
اینکه چند نمونه ای از کاربرد فعل های ساده یا ترکیبی امید:
عطسه کردن : اتاقی خیس باران عطسه خواهد کرد.

سیاهی زدن : که سپاهی می زند او را قشان.
سر کردن ک تو عمری در کویر خشک سر کرده.
به تنگ آمدن ک به تنگ آمد دلم
ترکیدن : دلم می ترکد از این وحشت
بد آمدن : بدم می آید از این زندگی دیگر
حمایل کردن : شکر آویزی حمایل کرده بر سینه

به خاطر داشتن : .. فرزند رستم را به خاطر داشت.
روایت کردن : راوی توسط روایت می کند ینک
غراندن : به سوئی چشم می غراند
پراندن : وبه سویش می پراند بوسه ای
سیر شدن : از تماشایش نمی شد سیر
چائیدن: هوله حاضر کن نچاید ، های !
در شعر اخوان نامهای اسطوره ای و داستانی و تاریخی مهمی بکار رفته است:
بیژن ، رستم، موسی، وادی ایمن، داوود، شمر، یزید، مسیح، خشایارشاه، کاوه، اسکندر، پورفرخ زاد، بهرام ورجاوند، توس ،گرشاسب، گیو،کافکا، ( هم چنین مک نیس، نیما، حافظ و خیام و .. ) لات، عزی، هبل، قصر قجر، کشمیر، کابل ، مالایا، سهراب، زادسرو، ماخ، سیاوش ،تختی ،شغاد، رخش،سام نیرم، فرامرز، برزو ./

بعضی از این چهره های تاریخی و اسطوره ای ( مانند داوود ، مسیح، کافکا، شمر و یزید و اسکندر ) یکی دوبار – آن نیز برحسب اتفاق – در شعر «امید» نمودار می گردد. اما چهره هائی مانند رستم، بهرام ورجاوند، زال و سام .. در شعر او در ساختمانی اسطوره ای و هم پیوند با فضای بیان نقلی وی ، نمایان می شوند.

اخوان مصاریع یا جزئی از اشعار شاعران کهن یا ترکیب اسمی یا فعلی آن ها را در متن اشعار خود می گنجاند که برخی از آنها ممکن است توارد باشد و از این جمله است:
هوا خوش است و چمن دلکش است ( دکتر خانلری)
خمار آلودم اما ساغری نیست( حافظ)
سیه چالی نصیبم شد چو بیژن ( منوچهری)
لبش رندانه بوسیدم ( حافظ)
گسترد بهار زمردین حله ( منوچهری)
عالم بسان خلد مخلد کنند همی ( منوچهری)
نوروز روزگار مجدد کند همی ( منوچهری)

یا آنچجه باشد زین قبیل (حافظ)
یا آنکه ز رویش ز نسیمی بزن آبی ( حافظ)
جهان پیرست و بی بنیاد از این فرهاد کش فریاد( حافظ)
به کجای این شب تیره بیاویزم قبای ژنده خود را ( حافظ)
دوستی دارم که به دشمن خواهم از او التجا بردن ( سعدی)
سپهر پیربد عهد وبی مهر (حافظ)
من خوب می دیدم که بی شک ازچگور او ، می امد آن اشباح رنجور و سیه بیرون ( خسرو وشیرین )
آن اسطوره ها و این تعبیرات وا قتباس ها نشان دهنده پیوند ژرف شعر امید با فرهنگ وشعر کهن پارسی است. اسطوره ها و داستان ها و تعبیرات یاد شده به ویژه از دفتر «زمستان » به بعد نشان دهنده « برخورد آفریشنگرانه » یا فرهنگ کهن است. این بازگشت به ادب کهن البته همانند کارهای شاعران دوران نخست قاجاریه « سبک بازگشت ادبی » نیست

که بی توجه به روح زمان به رونویس کردن آثار فرخی ،منوچهری یا سعدی و حافظ می پرداختند. امید زبان خراسان و یوش را در یکجا گرد آورده و اسلوب رودکی و نیما را در جامه ای نوآئین به نمایش گذاشته است . گرایش امید به زبان فرهنگ کهن تا حدودی از بینش فلسفی او آب می خورد. شاعر در «موخره از این اوستا» به توضیح کار خود می پردازد و می نویسد که پس از

شکست اجتماعی در امرداد سال 1332 ( سال فروپاشی دولت ملی دکتر مصدق ) در جستجوی اندیشه و قسمی جهان نگری جدیدی بوده تا در ورطه «پوچ گرائی» نیفتد و در این تلاش در منظره خود ، ایام بشکوه ایران باستان و آئین زردشت و مانی و مزدک را دیده و به آن ورزها و آئین های پاک واندیشه های نجیب و دوشیزه دل بسته است. این گرایش ها امید را در صف دوستداران فرهنگ ملی که به سر کردن زبان و فرهنگ ایران از نفوذ خارجی دل بسته بودند ، قرار می دهد.
امید اسطوره ها و داستان های ایران کهن را به صحنه زندگانی امروز می آورد کار او مجرد نیست و جهت گیری اجتماعی دارد.نامهائی مانند : بهرام ورجاوند ، اهورا، رستم ، انیران ، زال ، سیمرغ،

پشتوتن ، میترا … مفهوم های زردشتی نیک وبد ، اهورا واهریمن ، فره ایزدی ، سوشیانت ، رستگاری … شعر امید را در آگنده از عناصری ملی و اساطیری کرده است. او از عرب زدگی ( و فرنگی مابی ) بعضی از هم میهنان خود متاسف است و می خواهد زبان وا سطوره کهن را بازسازی کند و می نویسد : وقتی صبحت از ترنج و بریدن دست و زلیخا می کنی ( خواننده

وشنونده ) قضیه را می فهمد اما وقتی می گوئی سیاوش وسودابه یا بهرام و رجاوند یا می گوئی « و برف جاودان با رنده ، سام گرد را سنگ سیاهی کرده است آیا ؟ » نمی فهمد قضیه از چه قرار است.»
این داستان البته پیشینه ای کهن دارد. خود ایرانیان نیز در این کار بهر حال نقشی داشته اند. زمانی که ساسانیان به قدرت رسیدند کوشیدند که همه آثار پارتی را از بین ببرند. حتی نویسندگان « خدای نام ها » به جهت دشمنی ساسانیان با اشکانیان ، مدت شاهی اینان را کوتاه مدت جلوه دادند. دولت پارت دولتی بزرگ و نیرومند بود. و این خاموش ماندن نویسندگان خدای نامه ها بخشی از تاریخ ایران را در فراموشی فرو برد ، بطوری که فردوسی نیز ناچار شد بگوید :
از ایشان به جز نام نشنیده ام نه در نامه خسروان دیده ام

به احتمال ، اردشیر در کوتاه کردن زمان شاهی پارتیان دو مقصود داشته: کوتاه کردن مدت زمانی بین گشتاسب و اردشیر و دیگر کاستن جلوه و رونق دوره پارتی و شکوهمندی اشکانیان امید از غفلت ایرانیان امروز از فرداهش های باستانی خشمگین است و می گوید « شعر و ادب گذشته ما به ویژه شعر نه فقط از لحاظ قالب ووزن و قافیه و دستگاه بدیعی عرب زده است بلکه بیشتر آثار شعری این هزار ساله وزبان ملی از لحاظ اساطیر وافسانه های پس پشت شعر نیز زیر چیرگی قصه ای سامی و عربی است.. امروز به جبران بی خبری گذشته ما به فریاد آن دنیای عظیم پر از

لطف و زیبائی به فریاد مظلومیت و محرومیتی تاریخی می توانیم برسیم، دنیای فراموش شده بزرگ و عجیب و زیبا از امیراث افسانگی نیاکان آریئی خود ما … » امید می کوشد آن جهان « پر از لطف وزیبائی » را در اشعار خود زنده کند ، از این رو در کسوت راوی ( راوی طوس ماث یعنی مهدی اخوان ثالث ) به بازسازی قصه شهر سنگستان، در چاه افتادن رستم و ظهور سوشیانت … می پردازد اما هیچ یک از این بازسازی ها پایان خوشی ندارد، همه به پایانی غم انگیز می رسد از این رو شاعر حق دارد درباره راوی این افسانه ها و قصه ها بگوید:

مرد نقال از صدایش ضجه می بارید
و نگاهش مثل خنجر بود.
و به همین دلیل است که در گزارش مردانگی های پهلوانان باستان ، آهنگ حماسی شاعر پس از شرح رویدادها و تجسم ان ها به تراژدی می گراید و تقدیر همچون دیواری آهنین در برابر اشخاص داستان و خواننده می ایستد.
اشعار نو امید همچون اشعار پخته و خوب سازمان یافته نیما به خوبی نمایانگر تجدد ادبی واقعی است. امید ابداع نیما را در زمینه وزن و قالب و تصویر واندیشه و دگرگون ساختن نظام بدیعی کهن .. به خوبی درک کرده و توانسته است قطعه های با اسلوبی بیافریند و درونمایه این قطعه ها با دگرگونی وزنی جدید ( وزن نیمائی ) و تجدد احساس واندیشه همراه ست.

نیما یوشیج پایه اوزان خود را بر بحور عروضی فارسی گذاشت و بر آن بود که بحور عروضی بر شاعر تسلط نداشته باشند بلکه شاعر بر حسب حالات و عواطف خود بر بحور عروضی چیرگی پیدا کند. از نظر نیما وزن شعر شاعران کلاسیک در خور آهنگهای موسیقی ساخته شده بوده است و از این رو حالت یکنواختی داشته ، از این رو می خواهد وزن را از قید موسیقی رهائی دهد زیرا مردم هنگامی که آماده شنیدن شعری می شوند متوقع آهنگی هستند که با آن بتوانند ترنم کنند. اما خود نیما شعر را مانند موضوعی «غنائی» بکار نمی برد بلکه می خواهد آن را ابزار بیان موضوع های

اجتماعی سازد. وزن باید پوشش مناسب مفهوم ها و احساس های شاعر باشد. همانطور که حرف می زند به بیان شعری درآورد. برای بیان شیوه توصیفی و واقعی وشخصی باید مصاربع شعر را کوتاه و بلند کرد. مصراع یا بیتی واحد نمی تواند وزن بوجود آورد بلکه چند مصراع به اشتراک هم می توانند سازنده وزن باشند.

تصویرهای امید خیلی حسی و مجسم کننده است و به شدت خواننده را می لرزاند. این قدرت تصویر سازی ، مرهون شیوه بیان شاعر است. شعر فریاد ضربه هائی است که دریافت کرده است : تصویری از زندگانی است که در آئینه شکسته . اما ساختمان تصویر شکست و مغوشش نیست. مشخص و ملموس است و طرح مادی آن با موقعیت هراس انگیز زندگانی امروز انسان که « بر گذشته از مدار ماه / لیک پس دور از قرار مهر » همخوان است. در قطعه دیگر می گوید:
قاصدک ! هان چه خبر آوردی

از کجا وز که خبر آوردی؟
ماده تصویر خیلی آشناست. قاصدک تخم نوعی نی است که در کنار جویبارهای پیشه ها و صحرا می روید و بس که سبک است باد آنرا این سو و آن سو می برد و مردم گمان دارند از راهی دور خبری آورده ، همه آنرا می شناسند .اما قدرت خیال شاعر از این شیئی آشنا مفهوم تازه ای می سازد.شاعر ، قاصدک خبر آورنده را از حوزه فردی به حوزه اجتماعی می برد. شکست اجتماعی او را نسبت به همه چیز و همه کس بدبین کرده است. تجربه های تلخ به او می گویند که این

خبرآورنده نیز دروغ و فریب است. قاصدک کم کم دور می شود و سراینده که هنوز امیدی تلخ در دل دارد به دنبال او فریاد بر می دارد که :
با توام ، آی ! کجا رفتی ؟ آی …!
راستی آیا جائی خبری هست هنوز
مانده خاکستر گرمی ، جائی؟

در اجاقی ، طمع شعله نمی بندم – خردک شرری است هنوز؟
این تصاویر چندان خیال انگیز نیست اما در کاربرد خود عملی ، زنده و روشن و دقیق ست و به خوبی امید پنهانی مردی نومید را بیان می کند. رزوگاری شعر چراغ امید را روشن می دید ، همه جا گرمی و کار آدمیان در کار بود ، چمنزارها و باغهای طرب انگیز بوجود می آورد ولی اکنون فقط نعره هراس آور وبلند اهریمنانی را می شنود که چمن زارها و باغ ها را به کویری تفنه بدل کرده اند . این اشعار امید که پس از فروپاشی حکومت ملی سروده شده اند ، مبین درد وشکستی بسیار کمرشکن و خرد کننده اند و شاعر « همه این ها را در قالب نیمائی و با زبان و شیوه گفتار خراسانی ساخته است.

اخوان شاعری است که در حوزه نومیدی و شکست لنگر انداخته است. جویای پیوستگی و ستاره روشن و فضای آفتابی، و باران است و جویای دلی گرم ودستی گرم اما هر جا می رود با سردی و تاریکی، رویاروی می شود . روزها را چون مشتی برگهای زرد و خشکیده می بیند، لحظه های مستی و هوشیاری را پر از دریغ و دروغ می یابد ،سرشار از گریه وبغض شبانه است:
« شب از شبهای پائیزی است

از آن همدرد با من مهربان شب های شک آور
ملول و خسته دل ، گریان وطولانی.»
دگرگونی های اجتماعی و شعر اخوان
مطالعه تحول شعر امید از این نظر طرفه است که بسیاری از رویدادهای اجتماعی همزمان ما را نشان می دهد. نخست ما شاعر جوانی را می بینیم که از «روستا» به راه افتاده و به شهر بزرگ «تهران» رسیده است. این شاعر جوان لبریز از شوق و شور دست خالی به میدان نیامده. در ادب ایران و عرب مطالعه دارد، با موسیقی آشناست و شعر کهن ایران را خوب می شناسد. از آگاهی هائی که درباره خود، در موخره « از این اوستا» و « ترا ای کهن بوم و بر دوست دارم »

بدست می دهد و از گفته های دیگران که درباره او سخن گفته اند می توان دریافت که شاعر جوان ما که کاملا کهن گراست چگونه به نیما و فضای شعر امروز رسیده است. به گفته سیمین بهبهانی « کار شاعری امید را به سه دوره تقسیم می توان کرد . دوره نخست دوره کارهای «ارغنون» وار اوست … که جامعه سختگیرو متعصب ادبی و مفتخر به داشتن سوابق هزار ساله

شعر خراسانی را به تحسین وامی دارد. برای نمونه غزلی به نام « حجت بالغ» که با مطلع « برده دل از کف من آن خط و خلی که تراست »یا قصیده ای که به نام « عصیان » با مطلع « برخیزم و طرح دیگر اندازم » که به ترتیب در سالهای 1325 و 1328 سروده شده یعنی در 18 و 21 سالگی شاعر …

کافی بوده که همه سبک گرایان ادبی خراسان را به آینده این جوان نوخاسته امیدوار کند .در این دوره یعنی ازسال 25 تا 1331 اخوان همان کاری را می کند که اعضای این جامعه ادبی و تحسین و تمجیدشان بر او تحمیل کرده اند و از عهده آن نیز به خوبی بر می آید.تا این جااو شاعر کاملا «قدمائی» است ( به اصطلاح خودش) که با همه جونی، هیچ از « ادیبان ریش و سبیل دار » ( به تعبیر نیما)، کم ندارد.

دوره دوم از 1331 به بعد است که امید با شعر نیما آشنا می شود. او از مدتی پیش ازآن زمان، در قالب چهار پاره طبع خود را آزموده است ( در همین دوره است که به حزب می پیوندد و ارغنون راچاپ می کند.کتابی که به پویندگان راه صلح تقدیم شده. سپس در منزل سعید نفیسی با نیما و شاملو ، سایه ( ابتهاج) کولی ( کسرائی ) در مراسم جایزه صلح حضور می یابد. به شاعران جایزه می دهند از جمله به امید که قرار می شود برای شرکت در جشنواره جهانی صلح به اروپا، به بخارست ،برود- و نمی تواند برود – اشعار این دوره امید سرشار از مبارزه جوئی و خوش بینی و در سبک رئالیسم اجتماعی حزبی است.

) آن گاه به پیروی از نیما به شکستن وزن و آوردن تعبیرها و تصویرهای گهگاه تازه می پردازد. پس از چند آزمایش دشوار ( و پس از شکست دولت ملی ) ناگهان شعر زمستان را می نویسد که در جوامع ادبی ، حادثه ای تلقی می شود و مانند سرودی ملی بر زبان می گذرد ، زیرا حدیث آن شکست سیاسی است که همه چیز حتی احساس آشنائی را نیز منجمد کرده است. این شعر مدخل بهار جاودان

امید است: چاووشی ،میراث ، آن گاه پس از تندر ، سبز ، قصه شهر سنگستان..
دوران سوم کار اخوان را باید دوران گرایش بیشتر او به قالب های سنتی شعر فارسی بدانیم. البته او سرودن به شیوه گذشتگان را رها نکرده بود و همچنان که در این دوره نیز ( 1350) به بعد، باز اشعاری در شیوه نیمایی می سرود که آخرین آن ها شاید قطعه « ما ، من،ما » باشد که در مجله دنیای سخن به چاپ رسیده است. در این دوره، رویدادهای زمان به صورت طنز آمیزی در شعر امید مجسم می شود. دیگر از آن احساس درد شدیدی خبری نیست . زخم ها التیام پیدا کرده و تن

برای پذیرش تازیانه ها به اندازه کافی کرخت شده … شاعر به تقریب همه چیز را تخطئه می کند ، حرف خود را با بیانی طنز آلود و دو پهلو می زند. عاطفه شدید جای خود را به آرامش درونی داده . در عوض گاه می کوشد کارش از لحاظ تفکر و فلسفه پربار باشد. در مثل در قصیده « ای درخت معرفت » کهن سالی او را به وارستگی رسانده که به خود حق می دهد که به هیچ چیز دل نبدد. در کتاب « ترا ای کهن بوم و بر .. » ( 1368) غث و ثمین فراوانست … در سال های اخیر برای امید هه چیز جنبه جدی خود را از دست داده است. به نظر می رسد که به همه چیز از بالا نگاه می

کند و در آن پائین موجودها و اشیائی را می بیند که کوتاه و غیر واقعی اند… جدی بودن او در همین غیر جدی بودن است. دیگر با رویدادها از روبرو برخورد نمی کند. از کنار آن ها می گذرد با تجارب گذشته اش می داند که جلودار هیچ طوفن و هیچ سیلی نیست . پس باید صبر کند تا طوفان و سیل بگذرد. این است که دیگر ‌«تعهد» ( به ویژه در معنای سطحی و فرسوده آن ) برای او بیرون از دسترس است.. البته در همین «بی تعهدی» است که چیزی را می گوید که می خواهد :
نئی گردهخدا . برسیم آخر

بزن « امید!» همچون فخر زاکان
قلم در دست تو چون تازیانه ست
بزن بر گرده بد بیسراکان
خدایا کون را سنت دگر کن
مبادا ما یکون باشد کماکان
به این ترتیب در بسیاری از اشعار درون گرا یا « اخوانیات » او که به ظاهر خالی از هر گونه تعهد ( اجتماعی) است ( مانند بسیاری از اشعار ایرج میرزا که اخوان زمانی از و هم تاثیر پذیرفته است) می توان جان معترض او را مشاهده و سکوت فریاد گرش را حس کرد. » در زمینه تعهد اجتماعی شعر اخوان – به ویژه در دوره دوم کار او – سخن بسیار است. اگر تعهد اجتماعی شعر را به معنای تصویر شرائط ناهمساز اجتماعی وراه بیرون شد از آن شرایط بدانیم، شعر امید شعری متعهد

نیست. به همین دلیل ناقدان حزبی که باور دارند « شاعر در همه جا نه فقط نگارگر بلکه مبشر امید است » درشعرهای امید « طلسم یاس » دیده اند و می گویند شعر « نادریا اسکندر » او در مثل « ابزار فعال و خشمناک انتشار یاس و بی باوری است» شعر این طور آغاز می شود:
موج ها خوابیده اند آرام و رام

طبل طوفان از نوا افتاده است
چشمه های شعله ور خشکیده اند
آب ها از آسیا افتاده است
در مزار آباد شهر بی طپش
وای جغدی هم نمی آید به گوش
دردمندان بی خروش وبی فغان
خشمناکان بی فغان و بی خروش

شعر امید در همه جهات تصویر تیرگی ها، کل واقعیت را گفته است ، و هم چنین راه حل شاعر به تمامی درست است این مشکل دیگری است مساله مهم آنست که در شعرهای امید زشتی ها و وحشت های سال های پس از کودتای امرداد 32 منعکس شده. آنچه گفته بیان واقعیت است و غلو در نومیدی نیست. خود او می گوید : « شعر اگر بخواهد شعر باشد باید مقداری خودش را از « بایدها ( دستورها) » برتر بگیرد.. نباید جنین ها بوده باشد.. معمولا نسلی در شعرهایش پرسش هائی طرح می کند و نسلی دیگر آن پرسش ها را پاسخ می گوید یا به واسطه پاسخ ها بازپرسش های نو طرح می کند.شاعر از دو نسل است و از یک ملت ولی من این دو تا را توام خواستم زنده کنم…

من هیچ شعری را بی مقصد و هدفی نگفته ام شعر در نفس شعر و زمزمه اش به خاطرم خطور می کند ولی همیشه هدفی را برای خود داشته ام . .. همیشه ابعاد شعر من، ابعاد اجتماعی است. سیاسی است.البته به جای خود عزل وعشقیات و توصیف و .. نیز گهگاه دارم با برخی چیزهای فلسفه گونه و تاملات که بیشتر گرایش به فلسفه ازلی و ابدی خیامی داشته و دارد ولی بیشتر متوجه به اجتماعیات و سیاسیات و این ها نیز هست»

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
جمعه 95 مرداد 29 , ساعت 1:46 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  PLC و تفاوت آن با کامپیوتر فایل ورد (word) دارای 20 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد PLC و تفاوت آن با کامپیوتر فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی PLC و تفاوت آن با کامپیوتر فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن PLC و تفاوت آن با کامپیوتر فایل ورد (word) :

مقدمه:

در اینجا بحثی را در مورد ساختار PLCو تفاوت آن با
کامپیوتر ذکر می کنیم.پس از آن به این موضوع می پردازیم که امروزه PLC در صنایع و پروسه های مختلف صنعتی چه کاربردهایی خواهد داشت.
پس از آن سخت افزار PLC را مورد مطالعه قرار می دهیم و در آنجا به شرح جزئیات این سخت افزارها در PLC می پردازیم.

 

فصل اول
انواع حافظه های خواندنی

حافظه های فقط خواندنی
حافظه‌های فقط خواندنی به دو گروه تقسیم می‌شوند:
1- (Read Only Memory) ROM
2- (Programmed Read Only Memory) PROM
در صورتی که محتوای این نوع حافظه در موقع ساخت توسط سازنده برنامه‌ریزی شود به آن ROM گفته می‌شود. ولی اگر به گونه‌ای باشد که توسط مصرف‌کننده و تنها برای یکبار قابل برنامه‌ریزی باشد به آن PROM می‌گویند.

حافظه‌های اغلب خواندنی (RMM)
این نوع حافظه نیز مانند ROM بوده از آن جهت نگهداری اطلاعات مختلف استفاده می‌شود. اگردر ثبت بیت‌های اطلاعاتی حافظه‌های PROM , ROM که فقط برای یکبار قابل برنامه‌ریزی هستند اشتباهی رخ دهد راهی جز دور انداختن حافظه وجود ندارد. اما این گروه از حافظه‌ها که می‌توان محتویات آنها را پاک کرد این ضعف را برطرف می‌کند و می‌توان از آنها چندین بار استفاده نمود و برنامه‌های مختلف را در آنها ضبط و پس از اتمام کار آنها را پاک کرد. این نوع حافظه‌ها بر اساس نوع پاک‌شدن اطلاعات به دو گروه تقسیم‌بندی می‌شوند. (البته خاصیت پاک‌شدن آنها مربوط به تکنولوژی ساخت آنها است.)
1- (Erasable Programmed Read Only Memory) EPROM
2- (Electrically Erasable Programmed ROM) EEPROM

فصل دوم
انواع سیستم‌های کنترل

سیستم‌های کنترل را می‌توان بنا به روش کنترل آنها به دودسته تقسیم نمود:
1- سیستم‌های کنترل سخت‌افزاری
2- سیستم‌های کنترل نرم‌افزاری

سیستم‌های کنترل سخت‌افزاری
این سیستم‌ها شامل مداراتی هستند که با استفاده از رله‌ها و عناصر الکترونیکی مانند دیودها و ترانزیستورها ساخته می‌شوند. برنامه کنترل در این سیستم‌ها نتیجه روابط بین عناصر مدار الکتریکی است و به راحتی قابل تغییر نمی‌باشد. به عبارت دیگر تغییر در برنامه کنترل به معنی تغییر در سخت‌افزار سیستم است البته در برخی از این کنترل کننده‌ها که با استفاده از کلیدهای انتخاب‌کننده (Selectors) ، یا شبکه دیودی (Diode Matrix) ساخته می‌شوند، برنامه کنترل را می‌توان تا اندازه‌ای تغییر داد. اگرچه اعمال این تغییرات، محدود و در برخی موارد بسیار مشکل است.

سیستم‌های کنترل نرم‌افزاری
این کنترل کننده‌ها دارای حافظه‌ای هستند که برنامه کنترل در آن ذخیره می‌شود. مهمترین مزیت این سیستم‌ها در آن است که نحوه کنترل را با تغییر برنامه و بدون نیاز به تغییر در سخت‌افزار سیستم می‌توان عوض کرد، زیرا نحوه کنترل سیستم توسط سخت‌افزار سیستم تعیین نمی‌شود بلکه برنامه‌ای که در حافظه ذخیره شده یعنی نرم‌افزار سیستم، نحوه کنترل را مشخص می‌کند لذا این سیستم‌ها بسیار قابل انعطاف بوده، کاربردهای فراوانی دارند. بسته به نوع حافظه این سیستم‌ها، شیوه تغییر در برنامه‌ها متفاوت است. اگرازحافظه RAM استفاده شود، بدون دخالت فیزیکی و تنها با اضافه یا کم‌نمودن چند سطر برنامه می‌توان برنامه جدید را به اجرا در آورد.
در صورتی که از حافظه ROM استفاده شود به اجرا درآوردن برنامه جدید تنها با تعویض حافظه ROM امکان‌پذیر است.

فصل سوم
ساختار PLC

“ PLC “ از عبارت Programmable Logic Controller به معنای کنترل‌کننده منطقی قابل برنامه‌ریزی گرفته شده است. به عبارت دیگر PLC عبارت از یک کنترل‌کننده منطقی است که می‌توان منطق کنترل را توسط برنامه برای آن تعریف نمود و در صورت نیاز، به راحتی آن را تغییر داد.
وظیفه PLC قبلاً بر عهده مدارهای فرمان رله‌ای بود که استفاده از آنها در محیط‌های صنعتی جدید منسوخ گردیده است. اولین اشکالی که در این مدارها ظاهر می‌شود آن است که با افزایش تعداد رله ها حجم و وزن مدار فرمان بسیاربزرگ شده ، هم چنین موجب افزایش قیمت آن می گردد. برای رفع این اشکال، مدارهای فرمان الکترونیکی ساخته شدند ولی با وجود این، هنگامی که تغییری در روند یا عملکرد ماشین صورت می‌گیرد مثلاً در یک دستگاه پرس، ابعاد وزن، سختی و زمان قرار‌گرفتن قطعه زیر بازوی پرس تغییر می‌کند، لازم است تغییرات بسیاری در سخت‌افزار سیستم کنترل داده شود، به عبارت دیگر اتصالات و عناصر مدار فرمان باید تغییر کند.
با استفاده از PLC تغییر در روند تولید یا عملکرد ماشین به آسانی صورت می‌پذیرد، زیرا دیگر لازم نیست سیم‌کشی‌ها (Wiring) و سخت‌افزار سیستم کنترل تغییر کند و تنها کافی است چند سطر برنامه نوشت و به PLC ارسال کرد تا کنترل مورد نظر تحقق یابد.

هرکس که با مدارهای فرمان الکتریکی رله‌ای کارکرده باشد به خوبی می‌داند که پس از طراحی یک تابلوی فرمان، چنانچه نکته‌ای از قلم افتاده باشد، مشکلات مختلفی ظهور نموده، هزینه‌ها و اتلاف وقت بسیاری را به دنبال خواهد داشت. به علاوه گاهی افزایش و کاهش چندقطعه در تابلوی فرمان به دلایل مختلف مانند محدودیت فضا، عملاً غیرممکن و یا مستلزم انجام سیم‌کشی‌های مجدد و پرهزینه می‌باشد.
اکنون برای توجه بیشتر به تفاوت‌ها و مزایای PLC نسبت به مدارات فرمان رله‌ای، مزایای مهم PLC را نسبت به مدارات یادشده بر می‌شماریم.
1- استفاده از PLC موجب کاهش حجم تابلوی فرمان می‌گردد.
2- استفاده از PLC مخصوصاً در فرآیندهای عظیم موجب صرفه‌جویی قابل توجهی در هزینه، لوازم و قطعات می‌گردد.
3- PLCها استهلاک مکانیکی ندارند، بنابراین علاوه بر عمر بیشتر، نیازی به تعمیرات و سرویس‌های دوره‌ای نخواهند داشت.
4- PLCها انرژی کمتری مصرف می‌کنند.
5- PLCها بر خلاف مدارات کنتاکتوری، نویزهای الکتریکی و صوتی ایجاد نمی‌کنند.
6- استفاده از یک PLC منحصر به پروسه و فرآیند خاصی نیست و با تغییر برنامه می‌توان به آسانی از آن برای کنترل پروسه‌های دیگر استفاده نمود.
7- طراحی و اجرای مدارهای کنترل و فرمان با استفاده از PLCها بسیار سریع و آسان است.
8- برای عیب‌یابی مدارات فرمان الکترومکانیکی، الگوریتم و منطق خاصی را نمی‌توان پیشنهاد نمود. این امر بیشتر تجربی بوده، بستگی به سابقه آشنایی فرد تعمیرکار با سیستم دارد. در صورتی که عیب‌یابی در مدارات فرمان کنترل شده توسط PLC به آسانی و با سرعت بیشتری انجام می‌گیرد.
9- PLCها می‌توانند با استفاده از برنامه‌های مخصوص، وجود نقص و اشکال در پروسه تحت کنترل را به سرعت تعیین و اعلام نمایند.

فصل چهارم
تفاوت PLC با کامپیوتر

استفاده از کامپیوتر معمولی مستلزم آموزش‌های نسبتاً طولانی، صرف وقت و هزینه‌های بسیار است. چنانچه کنترل فرآیندی مورد نظر باشد استفاده از کامپیوتر معمولی به مراتب پیچیده‌تر و در اغلب موارد عملاً ناممکن می‌شود. علاوه بر آن برای انطباق کامپیوتر با فرآیند موردنظر، طراحی، ساخت و یا لااقل بررسی و خرید تجهیزات خاص برای انطباق، کاری طاقت‌فرسا است.

بسیاری از صنعتگران نیاز به کارگیری سیستم‌های اتوماتیک را عملاً احساس نموده و دریافته‌اند که تولید بدون به کارگیری اتوماسیون اقتصادی نمی‌باشد. از طرف دیگر، صنعتگران آموزش‌های مبسوط به این شاخه از صنعت را در محدوده وظایف خود نمی‌دانند.
PLC وسیله‌ای است که درست به همین دلایل ساخته شده و اتوماسیون را با کمترین هزینه و به بهترین شکل ممکن در اختیار قرار می‌دهد. استفاده از PLC بسیار ساده بوده، نیاز به آموزش‌های مفصل، طولانی و پرهزینه ندارد.

از آنجایی که این وسیله به منظور پاسخگویی به کاربردهای صنعتی طراحی شده است، تمامی مسائل مربوط به آن حل شده، هیچ مشکلی در راه استفاده از آن وجود ندارد. طراحان خطوط تولید با بهره‌گیری از این وسیله قابل انعطاف به سرعت می‌توانند نیازمند بهای مصرف‌کنندگان خود را تأمین و در اسرع وقت تواناییهای خود را با نیازمندیهای بازار هماهنگ نمایند.
از شرکت‌های سازنده PLC می‌توان SIEMENS،AEG ،ALLEN BRADLEY ،OMRON ،
MITSUBISHI و … را نام برد. گرچه از عرضه PLC توسط سازندگان مختلف چند ده سالی می‌گذرد و در ماشین آلات و خطوط تولید خریداری شده از خارج کشور نیز به وفور مشاهده می‌شود استفاده از این وسیله بسیار قابل انعطاف توسط طراحان و ماشین سازان داخلی کمتر به چشم می‌خورد. از جمله عواملی که موجب تأخیر در بهره‌برداری از PLC توسط طراحان داخلی گردیده است عبارتند از:
1- ارتباط مشکل با منابع تأمین کننده خارجی.
2- عدم دسترسی به موقع به اطلاعات سیستم‌ها.
3- عدم پشتیبانی مؤثر سازندگان از تجهیزات فروخته شده خود.
4- هزینه بالای تجهیزات خارجی.
5- هزینه بالای آموزش در خارج از کشور.
شرکت‌های داخلی نیز با توجه به مشکلات یادشده و برای پرکردن خلاء موجود اقدام به طراحی و ساخت چندنوع PLC نموده‌اند. PLCهای مذکور، کلیه امکانات استاندارد PLCهای متداول را داشته، از نمونه‌های خارجی با قابلیت‌های مشابه ارزانترند. این PLCها به خوبی آزمایش گردیده، از پشتیبانی کامل آموزش و خدمات پس از فروش برخوردار می‌باشند.

از شرکت‌های داخلی تولیدکننده PLC و سیستم‌های اتوماسیون می‌توان شرکت کنترونیک را نام برد. این شرکت با به کارگیری دانش متخصصین داخلی اقدام به تولید چندین سیستم PLC با قابلیت‌های متفاوت جهت استفاده در صنایع و کاربردهای متنوع نموده است.
این شرکت همچنین مبتکر زبان برنامه‌نویسی خاصی جهت سیستم‌های PLC تولید شده می‌باشد که بسیار شبیه به زبان برنامه‌نویسی ابداع شده توسط شرکت SIEMENS یعنی STEP 5 است. PLC یادشده با نمونه‌های خارجی مشابه خود به خوبی رقابت می‌کند.
زبان ابداع شده توسط شرکت کنترونیک CSTL بوده، و تفاوت این دو زبان برنامه‌نویسی تنها در چند مورد جزئی است.
سازندگان سیستم‌های PLC برای برنامه‌نویسی سیستم‌های خود، هریک از زبان منحصر به فردی استفاده می‌نمایند که از نظر اصولی همگی تابع یک سری قوانین منطقی و کلی بوده، تنها تفاوت آنها در ساختار برنامه‌نویسی و نمادهای استفاده شده است.
از زبانهای ابداع شده توسط سازندگان PLC می‌توان S5 ، FST ، OMRON ، CSTL ، ALLEN BRADLEY و … را نام برد.

فصل پنجم
کاربردهای PLC در صنایع مختلف

امروزه کاربرد PLC در صنایع و پروسه‌های مختلف صنعتی به وفور به چشم می‌خورد، در زیر تعدادی از این کاربردها آورده شده است.
– صنایع اتومبیل‌سازی- شامل: عملیات سوراخ‌کاری اتوماتیک، اتصال قطعات و همچنین تست قطعات و تجهیزات اتومبیل، سیستم‌های رنگ پاش، شکل دادن بدنه به وسیله پرس‌های اتوماتیک و …
– صنایع پلاستیک‌سازی- شامل: ماشین‌های ذوب و قالب‌گیری تزریقی، دمش‌هوا و سیستم‌های تولید و آنالیز پلاستیک و …
– صنایع سنگین- شامل: کوره‌های صنعتی، سیستم‌های کنترل دمای اتوماتیک، وسایل و تجهیزاتی که در ذوب فلزات استفاده می‌شوند و …

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
جمعه 95 مرداد 29 , ساعت 1:46 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله در مورد ضرورت پهنه بندی ناپایداری دامنه ها فایل ورد (word) دارای 19 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله در مورد ضرورت پهنه بندی ناپایداری دامنه ها فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله در مورد ضرورت پهنه بندی ناپایداری دامنه ها فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله در مورد ضرورت پهنه بندی ناپایداری دامنه ها فایل ورد (word) :

ضرورت پهنه بندی ناپایداری دامنه ها

(مطالعه موردی: پهنه بندی ناپایداری دامنه ها در محدوده تجریش)

ارائه دهندگان:

چکیده
کشور ایران جزئی از کمربند چین خورده آلپ – هیمالیا است و سیمای توپوگرافی آن طی آخرین فعالیتهای تکتونیکی و کوهزایی این کمربند شکل گرفته است به طوریکه ناهمواریهای زمین و سطوح شیب دار پهنه های کوهستانی از ویژگیهای بارز آن محسوب می شود. در دامنه کوهستان هرکجا که شرایط زیستی مهیا بوده، انسان سکنی گزیده و روستاها و شهرها بتدریج شکل گرفته اند

بطوریکه اکثر شهرها و روستاهای ایران یعنی بیش از دو سوم مراکز جمعیتی و سکونتی در نواحی کوهستانی و کوهپایه ای واقع شده است. بسیاری از دامنه ها در نواحی کوهستانی در شرایط ناپایداری قرار دارند و رخداد پدیده هایی همچون زلزله، دامنه های ناپایدار را مجبور به سقوط می نمایند بطوریکه این حرکات دامنه ای در برخی مناطق موجب ایجاد تلفات و خسارات گسترده ای می گردد.

شیت تجریش در طول جغرافیای 30، 15 – 15، 51 شرقی و عرض جغرافیایی 36 تا 45، 35 درجه شمالی در جنوب رشته کوه البرز واقع گردیده است.
روش تحقیق مورد استفاده ترکیبی از روش تحلیلی و کتابخانه ای می باشد که در روش تحلیلی ابزار تحقیق نرم افزار نقشه و Arcin Fo بوده و در روش کتابخانه ای، ابزار تحقیق، کتابها، پایان نامه های و استفاده از اطلاعات اینترنت بوده است.

سؤالات اصلی که در این مقاله در جستجوی آن هستیم عبارتند از:
1-چه عواملی در ایجاد حرکت دامنه ای مؤثر هستند؟
2-چه نقاطی در معرض حرکات دامنه ای قرار دارد؟
همچنین در این تحقیق از نظرات و پیشنهادات چند تن از استادان محترم (جناب آقای دکتر هدایتی و خانم دکتر قهرودی و جناب آقای دکتر فلاحی نیز استفاده شده است.

نتایج این تحقیق نشان داد که منطقه مورد نظر با توجه به کوهستانی بودن محدوده مورد مطالعه خاک کم عمق، فقر پوشش گیاهی، شیب نسبتاً تند، ارتفاع بالا، شرایط اقلیمی و بارش نسبتاً زیاد مستعد حرکات دامنه ای بوده و همین امر موجب خطرپذیری منطقه بوده، لذا توجه بیشتری در جهت کاهش خسارت ناشی از این حوادث را می طلبد.

مقدمه
از نظر ژئومورفولوژی نواحی کوهستانی از پیوستگی سطوح کم و بیش وسیعی تشکیل شده اند که اصطلاحاً دامنه نامیده می شوند که میزان شیب ویژگی مهم آن است. به عبارت دیگر ناهمواریها منطبق بر سیستمی از شیب های می باشند که بوسیله عبارات ساده ریاضی قابل درک هستند. (منبع شماره 14)
شیت تجریش از نواحی کوهستانی ایران است که فضای کوههای آن می تواند در معرض خطرات ناشی از ناپایداری دامنه ها از جمله لغزش، ریزش، سولی فولکسیون، خزش، جریانهای گلی و بهمن ها بوده است که پهنه بندی آن با توجه به عوامل تکنوتیک، سنگ شناسی، شیب، جهت شیب، پوششی گیاهی و مرفولوژی دامنه ها صورت گرفته است.

تعریف ناپایداری دامنه و حرکات دامنه ای (منبع شماره 7)
حرکات دامنه ای مواد عبارت است از جدانشدگی و حمل رو به پایین مواد منفصل خاکی و سنگی تحت تأثیر نیروی جاذبه زمین. معمولاً مواد جابجا شده بر یک زون نسبتاً مشخص یا بر سطح برشی حرکت می کند و بر اساس معیارهایی مانند سطح گسیختگی، مواد لغزشی، عوامل لغزشی، نوع حرکت و جابجایی مواد و سرعت حرکت و مواردی از این قبیل به انواع مختلفی طبقه بندی می شوند.

بدین ترتیب رویداد حرکات دامنه ای و انواع مختلف آن به عوامل مختلفی از جمله شیب زمین، جنس مواد، پیوستگی و چسبندگی مواد، نحوه استقرار مواد برروی سنگ بستر، نحوه قرارگیری لایه های زمین نسبت به مواد سطحی و ; بستگی دارد. با این حال فعالیت این حرکات با حضور آب، یخ، شرایط دمایی، نیروهای تکنوتیکی زمین و مواردی از فعالیت های انسانی تشدید می شود. این تعریف از حرکات توده ای، امکان بررسی حرکت مواد در همه مقیاس ها و نسبت ها را بدست می دهد. بنابراین حرکات دامنه ای پدیده هایی را مانند خزش آرام و رو به پایین مواد شامل خاک و خرده سنگها، تا یک حرکت سریع به ابعاد بزرگ و مسافت طولانی را شامل می شود.

بیان مسئله
موضوع مقاله بررسی و تجزیه و تحلیل پهنه بندی خطرپذیری شیت تجریش مقابل ریزش و لغزش می باشد.
محدوده مورد مطالعه در طول جغرافیایی 30، 51 تا 15، 51 درجه شرقی و عرض جغرافیایی 26 تا 45، 35 درجه شمالی واقع است. اکثر محدوده مورد نظر منطقه کوهستانی است و در قسمت جنوب و جنوب شرقی نقشه قسمتی از شهر تهران واقع گردیده است.

فرایندهای مؤثر بر ناپایداری دامنه ها
1-ارتفاع: استان تهران با توجه به واقع شدن در جنوب رشته البرز و تأثیر از عوامل مختلف از نظر ژئومورفولوژی به سه محدوده کوهستانی، کوهپایه ای و دشت تقسیم شده است که محدوده شمال استان تهران در ارتفاع نسبتاً بالاتری نسبت به جنوب آن واقع شده است و قرار گرفتن در ارتفاعات سبب تأثیر بیشتر از عوامل زمین شناسی و آب و هوایی شده و این محدوده مستعد حرکات دامنه ای بیشتری نسبت به مرکز و جنوب استان می باشد.

2-شیب: شیب یکی از مهمترین عوامل در حرکات دامنه ای است. میزان شیب در ایجاد حرکات دامنه ای بستگی به شرایط موجود دارد که بسته به درجه و شدت سایر عوامل، میزان درجه شیب مؤثر در این حرکات تعیین می شود. طبق شواهد موجود منطقه، دامنه هایی با شیبهای بالاتر از 40 درجه در شرایط ناپایداری بسر می برند و تکانهایی با قدرت کم در این مناطق می تواند این دامنه ها را مجبور به سقوط نماید.

3-جهت شیب: جهت شیب به واسطه ارتباطی که با سرعت زمان جذب و از دست دادن رطوبت دارد به عنوان عامل موثر در حرکات دامنه ای محسوب می شود. دامنه های شمالی به دلیل دریافت کم تابش خورشیدی معمولاً رطوبت خود را کندتر از دامنه های جنوبی از دست می دهند و معمولاً مرطوبترند و در نتیجه سیستم شکل زایی مستقر در دو دامنه شمالی، شمال غربی – غرب با دامنه های جنوب، جنوب شرقی و شرق متفاوت می باشد و به ترتیب در نوع اول ریزش و در نوع دوم لغزش و سولی فلیکسون فعال می باشد.

4-مورفولوژی دامنه‌ها: اشکال دامنه ها بیانگر عملکرد نیروهای درونی و بیرونی می باشد که در طول زمان و بر اثر تأثیر سایر عوامل مرفولوژیک به شکل امروزی خود درآمده است.
5-جنس زمین
1-پالئوزوئیک Paleozoic
سازند مبارک = شامل سنگهای آهکی متوسط
2-مزوزوئیک Mesosoic
شامل رسوبهای تریاس و کرتاسه
1-2 تریاس
سازند الیکا شامل آهکهای ورقه ای
سازند شامل سنگهای دولومیتی و آهک دولومیتی
3- سنوزوئیک
پالئوس – ائوسن

1-3 واحد = این واحد شامل ماسه سنگ، شیل و کنگلومرا قرمز
2-3 واحد = شامل شیل و ماسه سنگ و توفیت
3-3 واحد = توفهای سبزرنگ توده ای و شیل
4-3 واحد = توفهای سیلیسی و خاکستر توف
5-3 واحد = گدازه های داسیتی – آندزیتی و توف برش

6-3 واحد = گدازه های آندزیتی – بازالتی کاوکدار
7-3 واحد = تناوبی از توف سبزرنگ و شیل
8-3 واحد = تناوبی از شیل و توف
9-3 واحد = توفهای سبزرنگ، توفیت، سیلستون و سنگ آهک
10-3 واحد = توفهای سبزرنگ به همراه توفیت، توف آهکی سنگ
واحدهای محدوده کوچکتر توچال
واحد = توفهای سبز با لایه بندی خوب
واحد = شیل و توفیت
واحد = توف سبزرنگ بحالت توده ای

واحد = شیل با میانلایه های ماسه و توفیت
واحد = ماسه سنگ، ماسه سنگ توفی با میانلایه های کنگلومرا و شیل
واحد = رسوبهای آبرفتی، پادگانهای رودخانه و مخروطه افکنه پای کوه
واحد = واریزه ها
واحد = تراورتن
واحد = کنگلومرا

6-اقلیم: اقلیم استان تهران را می توان به سه بخش زیر تقسیم کرد.
الف- اقلیم ارتفاعات شمالی بر دامنه های جنوبی، بلندهای البرز مرکزی، در ارتفاعی بالای 3000 متر قرار گرفته و آب و هوایی مرطوب، نیمه مرطوب و سردسیر با زمستانهای طولانی بسیار سرد دارد، بارزترین این اقلیم، دماوند و توچال است.)
ب- اقلیم کوهپایه: در ارتفاع 2000 تا 3000 متری از سطح دریا و دارای آب و هوایی غیرمرطوب و سردسیر، زمستانهای نسبتاً طولانی است مثل آبعلی، فیروزکوه، دره طالقان
پ- اقلیم نیمه خشک و خشک با زمستانهای کوتاه و تابستانهای گرم در ارتفاعات کمتر از 2000 متر واقع شده است مثل ورامین و شهریار.
هوای تهران در مناطق کوهستانی دارای آب و هوای معتدل در دشت، نیمه بیایانی است تهران در مرز شرایط جوی بری و اقیانوسی قرار گرفته و تمایل به موقعیت بری بیشتر از اقیانوسی است.
7-پوشش گیاهی: عملکرد پوشش گیاهی در برابر حرکات دامنه ای در بعضی موارد نقش کنترل شده یا در برابر ریزش و سقوط بهمن ایفا می کند و در برخی موارد از جمله در حرکات لغزشی، تشدید کننده ناپایداری ها می باشد. در این ناحیه پوشش گیاهی دامنه ها عمدتاً از نوع مرتعی و یا اراضی برهنه می باشد.
اهداف تحقیق

هدف از این تحقیق:
1- بررسی و تعیین مناطق متعدد حرکات دامنه ای
2- عوامل مؤثر بر این حرکات
3- عوامل تشدید کننده حرکات دامنه ای
4- در نهایت کاربری صحیح در این اراضی به منظور کاهش میزان آسیب پذیری و بهره گیری بهینه از منابع موجود
5- در صورت لزوم تعیین نقاط امن جهت امدادرسانی.
اهمیت پهنه بندی آسیب پذیری
با توجه به روند شکل گیری و تحولات ساختمان زمین شناسی کشور طی دوران مختلف و از انواع حرکات دامنه ای و خسارت قابل توجه ببار آمده طی سالیان متمادی گذشته، شکل گیری مراکز جمعیتی و سکونتی (اعم از شهرها و روستاها) بدون توجه به این ویژگی و تهدید آنها به ویژه در مراکز عمده جمعیتی از قبیل تهران تبیین وضعیت آسیب پذیری آنها در برابر حرکات دامنه ای به دلایل ذیل بسیار مهم و ضروری است.
-تنوع ویژگی های زمین شناختی مناطق از نظر ساختمان زمین شناسی، وضعیت چینه شناسی.
-تبیین موقعیت استقرار مراکز جمعیتی و سکونتی و فعالیتی در ارتباط با ویژگی زمین شناختی به ویژه در ارتباط با زونهای زمین ساخت.
-شناخت وضعیت ناپایداری دامنه ها و حرکات دامنه ای مناطق در ارتباط با سوابق حوادث گذشته
-پهنه بندی خطر آسیب پذیری مناطق در برابر زمین لغزش
-تدوین ضوابط و مقررات در زمینه طراحی مناسب سازه ای و فضای سکونتی اعم از شهری و روستایی در برابر خطر حرکات دامنه ای
-تدوین سیاستها و راهبردهای لازم جهت مدیریت بحران در منطقه و تفکیک وظایف عملکردی سازمانها و ادارات.
-استفاده از نتایج این مطالعه به عنوان الگویی فرادست جهت سایر طرحها و پروژه ها
-تبین مناطق پرخطر، کم خطر و نسبتاً امن در برابر حرکات دامنه ای به منظور الگوی مناسب جهت مکان یابی مراکز جمعیتی و سکونتی و فعالیتی جدید.
-شناسایی جهات مناسب رشد و گسترش مراکز جمعیتی و تنظیم ضوابط مناسب شهری در ارتباط با آسیب پذیری مناطق در برابر حرکات دامنه ای
روش تحقیق

برای انجام این مقاله از ترکیب دو روش تحقیق تحلیلی و کتابخانه ای استفاده شده است.
در روش تحلیل از نرم افزار Arcinfo در پهنه بندی شیب و جهت شیب و ناپایداری استفاده شده است.
در روش کتابخانه به بررسی موضوع تحقیق با استفاده از منابع مختلف از جمله کتاب و پایان نامه استفاده شده در انجام این تحقیق به سراغ سازمانها و ارگانهای مختلفی از جمله معاونت مسکن و شهرسازی استان تهران، کتابخانه وزارت جهاد کشاورزی حوضه آبخیزداری وزارت جهاد کشاورزی و ; رفتیم.

معرفی محدوده مورد مطاللعه
استان تهران
شهرستان تهران مرکز استان با وسعتی حدود 18814 کیلومتر مربع بین 34 تا 5/36 درجه عرض شمالی و 50 تا 53 درجه طول شرقی واقع شده. این استان از شمال به استان مازندران، از جنوب به استان قم، از جنوب غرب به استان مرکزی، از غرب به قزوین و از شرق به استان سمنان محدود است. استان تهران در جنوب شرقی مرکز رشته کوههای البرز که در شمال ایران از آذربایجان تا خراسان با جهت غربی – شرقی کشیده شده قرار دارد رشته کوههای البرز به سه دیواره شمالی (ارتفاعات محدودی از این دیوار در استان تهران و بقیه در استان مازندران است) دیواره میانی (حد

شمالی استان را تشکیل می دهد و مرتفع ترین قسمت رشته کوههای البرز مرکزی است، کوه دماوندی با ارتفاع 5671 متر در این قسمت قرار دارد. این دیوار عظیم کوهستانی به صورت کوههای کندوان و پس از آن کوههای طالقان در شمال غربی استان، تا محل اتصال رود الموت به طالقان رود ادامه می یابد) و دیوار جنوبی دومین بخش از ارتفاعات مرکزی که رودخانه های جاجرود و کرج را بریده و به سه قسمت جدا از هم شامل کوههای لواسانات، شمیرانات، کهار تقسیم می شود.
محدوده تجریش

ناحیه مورد بررسی در محدوده طول جغرافیایی 30/50 – 15/51 شرقی و عرض جغرافیایی 36-45،35 شمالی قرار دارد و بخشی از رشته کوه البرز مرکزی و دشت تهران را در بر می گیرد. شهر تهران در جنوب و جنوب شرقی محدوده قرار دارد.
قسمتی از رشته کوه البرز بخش کوهستانی محدوده را تشکیل می دهد. بلندترین نقطه آن قله توچال با ارتفاع 3957 متر از سطح دریا است که در شمال تهران قرار دارد.
محدوده مورد نظر دارای گسل های متعددی از جمله گسل های اصلی نیاوران، داوودیه، باغ فیض، امامزاده داوود، گسل معکوس آهار و میگون می باشد.
تشریح مبانی نظری
طبقه بندی حرکات دامنه ای
طبقه بندی حرکات دامنه ای، منعکس کننده نگرش متخصصین مختلف به این پدیده ها است. طبقه بندی متنوعی برای حرکات دامنه ای وجود دارد که در این راستا عوامل مورد توجه در طبقه بندی و توصیف انواع حرکات دامنه ای شامل شکل هندسی گسیختگی ها، سن گسیختگی، منشاء مصالح موجود، نوع و اندازه مواد گسیل دهنده دامنه ها، سرعت نسبی حرکت و شرایط زمین شناسی، وضعیت کنونی پایداری و امکان بروز حرکات و ; می باشد. (منبع شماره 13)
در اینجا طبقه بندی ارائه شده توسط وازنر (1984)، با توجه به جامعیت آن با ترکیب روشهای فوق صورت گرفته است که به شرح زیر بیان می شود. (منابع شماره 8 و 9)

1-ریزش: (Falls) :
ریزش ها به سقوط کم و بیش آزاد و ناگهانی توده های خاکی و یا سنگی اطلاق می شود که در دامنه های پرشیب و پرتگاه‌ها صورت می گیرد بطوریکه قطعات ریز و درشت همزمان حرکت می نماید این پدیده در کوههای ایران بعلت تخریب مکانیکی فعال می باشد.
2-واژگونی ها (topple):
گسیختگی واژگونی شامل چرخش ستون یا بلوک سنگی در طول یک نقطه محوری در زیر مرکز ثقل آنها و برروی یک سطح قاعده ثابت. این پدیده علاوه بر سنگ ها در واریزه ها و خاکها نیز دیده می شود.

3-لغزه (lands lides):
لغزش عبارت است از پایین آمدن توده ای مواد سست و منفصل برروی دامنه ها که در اثر همراهی دو عامل رطوبت و نیروی ثقل ایجاد می شود مقیاس حرکت در این نوع حرکات بزرگتر از پدیده های ریزش و واژگونی است و بحث ناپایداری دامنه ها را شامل می شود.
به طور کلی لغزشها بر اساس شکل گسیختگی و حرکات مواد به چهار گروه:
1-لغزش چرخشی، 2-لغزش انتقالی یا صفحه ای، 3-حرکات با گسترش جانبی،4-لغزش های مرکب تقسیم می شوند.

4-جریان ها (flows):
این نوع حرکات شامل حرکت توده ای مواد برروی دامنه ها به صورت سیلان. عموماً این نوع حرکت زمانی روی می دهد که میزان رطوبت موجود در خاک و مواد هوازده از حد بحرانی تجاوز نماید. جریانها به چند صورت تقسیم می شوند که مهمترین آن عبارتند از: خاتک روانه ها، گل روانه ها، جریانهای واریزه ای، لغزش های جریانی.
5-خاکسره (Soil Flution) خزش(Soil Creep) ، بهمن‌ها (evalichment) از دیگر انواع حرکات دامنه ای هستند.
عوامل ایجاد ناپایداری دامنه ها و حرکات دامنه ای
وقتی مواد برروی دامنه ها نتوانند در برابر نیروهای جاذبه زمین مقاومت کنند به پایین دامنه جابجا می شوند. علت این کاهش مقاومت می تواند ناشی از برش داخلی مواد و یا عوامل و محرک های خارجی باشد. علل داخلی معمولاً شامل بعضی تغییرات فیزیکی و شیمیایی مواد و یا محتوای آب آنهاست و نیروهای خارجی که موجب افزایش تنش برشی دانه می شود، معمولاً به نوع به هم ریختگی که ممکن است، طبیعی یا حاصل کار انسان، بستگی دارد.
به طور کلی عواملی که موجب ناپایداری دامنه می شود به دو گروه تقسیم می‌شوند:
1-عواملی که سبب افزایش تنش برشی مواد می شود (زمین لرزه، رودخانه ها و جویبارها، ساختمان سازی و ;)

2-عواملی که موجب کاهش مقاومت برشی می گردند (خشک شدن رسها و شیل ها، جهت دامنه، گسل ها، لایه بندی و ;)
به طور کلی پهنه بندی مناطق از نظر احتمال وقوع حرکات دامنه ای در سه مرحله صورت می گیرد که در ذیل به اختصار هر یک از مراحل تشریح می شوند.

1-مرحله مقدماتی با دقت کم: (منبع شماره 13)
در این مرحله، معمولاً پهنه بندی بر اساس یک عامل صورت می گیرد به عنوان مثال ممکن است ویژگیهای سنگ شناسی و یا فاصله از کانونهای زمینلرزه و گسل های فعال و یا بر اساس سوابق حرکات دامنه ای قدیم در منطقه. این روش معمولاً کم هزینه بوده و نتایج آن چندان کاربردی در

اجرای برنامه ریزی و تبیین کاربری اراضی و نیز عملیات اجرایی به منظور تثبیت دامنه‌ها ندارد و در آن مرز دقیق ناپایداری دامنه ها مشخص می شود. این روش برای پوشش دادن مناطق وسیعی از قبیل کشور، ایالت و یا استان ها و شهرستان استفاده می شود و مقیاس نقشه ها در این پهنه بندی 1:1000000 تا 1:50000 می باشد روشهای ارائه توسط تامورا، یا سودا-سوجی تانی، کیفر-ویلسون وایشی ها را تاکومورا در این گروه قرار می گیرند.

2-مرحله میانی با دقت متوسط (منبع شماره 13)
در این روش، حرکات دامنه ای لغزش ها با استفاده از عواملی که در بروز رویداد آن مؤثرند، طبقه بندی و پهنه بندی می شوند و بر این اساس می توان مناطق مختلف را با خطر نسبی متفاوت پهنه بندی کرد. این روش با صرف وقت و هزینه بیشتری صورت می گیرد و دقت پهنه بندی نیز بیشتر است. در این روش اطلاعات ژئوتکنیکی بیشتری نسبت به روشهای پیشین مورد نیاز است و استفاده از عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای جهت شناسایی گسل ها و واحدهای مختلف زمین شناسی و انجام عملیات صحرایی اجتناب ناپذیر است. استفاده از داده های آزمایشگاهی، مصاحبه های محلی و تنظیم فرم برداشت در این روش به افزایش دقت پهنه بندی کمک می نماید. مقیاس مطالعه 1:10000 تا 1:100000 متغیر است.
روش ارائه شده توسط موراووارسون جزء روشهای میانی با دقت متوسط محسوب می شود.
3-مرحله نهایی با دقت زیاد (منبع شماره 13)

این روش برای مناطق کوچکتر که اهمیت خاصی دارند مورد استفاده قرار می گیرد (از قبیل مراکز سکونتی و فعالیتی و صنعتی در این مرحله بایستی از پارامترهای ژئوتکنیکی مصالح موجود در شیب استفاده نمود و با انجام مطالعات سیستماتیک ژئوفیزیکی و ژئوتکنیکی و استفاده از روشهای

مختلف پایداری سطوح شیبدار را پهنه بندی نمود. هزینه این مطالعات بسیار زیاد است. لذا این مرحله در مورد نواحی که فقط پهنه بندی مقدماتی صورت گرفته است، توصیه شود و برای مناطقی که خطر نسبی زمین تعیین شده است، توصیه می‌گردد. مقیاس مطالعه 1:5000 الی 1:25000 می باشد روشهای متعددی برای محاسبه ناپایداری دامنه های سنگی و خاکی ابداع شده که روشهای ویلسون و سیاهی آتشل از این جمله اند.

پیشینه تحقیق در ایران
تحقیقات در ارتباط با پدیده زمین لغزش در مناطق مختلفی از دنیا که با این پدیده مخرب روبرو هستند با توجه به خسارات مختلف به مناطق مسکونی، تأسیسات، اراضی زراعی و باغی و جنگلها و مراتع و از بین رفتن خاک و تولید رسوب و هم چنین خسارات جانی و ; که وارد می نماید بطور همه جانبه انجام گرفته است. مطالعات پهنه بندی خطر زمین لغزش ابتدا در کشورهای ایالات متحده آمریکا سال 1977، استرالیا سال 1978، اسپانیا سال 1978، ایتالیا سال 1979، فرانسه سال 1987 و چک و اسلواکی سال 1987 انجام پذیرفته است. امروزه بسیاری از کشورها دارای موسسات مستقلی جهت مطالعه و بررسی این پدیده می باشند. در ایران در ارتباط با تهیه نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش پس از وقوع زلزله منجیل (1369) و همچنین بعد از اعلام دهه 1990

میلادی بعنوان دهه مقابله با بلایای طبیعی و تشکیل کمیته ملی بلایای طبیعی و کمیته فرعی تخصصی کاهش خسارات ناشی از زلزله و لغزش لاپیه های زمین اقداماتی آغاز گردیده است. و برای معدودی از استانهای کشور نقشه های پهنه بندی خطر زمین در مقیاس 1:250000 به روش سنتی یا دستی تهیه گردیده است. همچنین برای مناطق مختلفی از کشور نقشه های پهنه‌بندی خطر زمین لغزش در مقیاس 1:50000 بصورت طرحهای دانشجویی و تحقیقاتی تهیه گردیده است.

مروری اجمالی بر زمین لغزش ها در جهان و تهران
خسارت های ناشی از زمین لغزش در بعضی از کشورهای جهان مورد بررسی قرار گرفته است که نمونه هایی از آن در جدول آورده شده است.
جدول خسارات سالیانه ناشی از لغزش لایه های زمین در کشورهای مختلف
نام کشور میزان خسارات سالیانه
(میلیون دلار) مراجع
اسپانیا 220 Ayala and Ferrer. 1989
امریکا 1500 R.L. Shuster 1991
چین 15 Li, Tianch 1996
زلاند نو 12 Hawlcy, 1984
سوئد 20-10 Coto 1982
کانادا 50 Evans, 1989
نروژ 6 Gregcrson and Sandcrscn, 1989
هندوستان 1000 Mathur, 1982
نپال 10000 B. Nupreti 1996

هنگ کنگ 25 Brand, 1989
ایران زمین با توجه به خصوصیات زمین شناسی، اقلیم و زمین ریخت شناسی از جمله کشورهایی است که وقوع زمین لغزش های متعددی را تجربه نموده است به طوری که بزرگترین زمین لغزش شناخته شده جهان، ابر زمین لغزش سیمره در حدود 10 هزار سال قبل در کبیر کوه (ارتفاعات زاگرس) به وقوع پیوسته است. با این وجود در مورد زمین لغزش های موجود در کشور آمار و اطلاعات دقیقی وجود نداشته است.
طرح «تشکیل بانک اطلاعاتی زمین لغزش های کشور»

که با مسئولیت گروه مطالعه امور زمین لغزش ها در معاونت آبخیزداری وزارت جهاد سازندگی و با حمایت کمیته ملی کاهش اثرات بلایای طبیعی (کمیته فرعی تخصصی مقابله با خطرات ناشی از زلزله و لغزش لایه های زمین) از سال 1375 آغاز گردیده است، این امکان را فراهم آورده تا بتوان فهرستی از مشخصات و خسارت های زمین لغزش ها در کشور ارائه نمود. تا پایان دیماه 1383 تعداد 4143 مورد لغزش مورد بازدید کاشناسان ذیربط قرار گرفته است و اطلاعات فنی آنها در بانک اطلاعاتی وارد گردیده است این تعداد زمین لغزش 185 کشته و بالغ بر 126893 میلیارد ریال

خسارت به بار آورده است. این خسارت شامل 2137 باب منزل مسکونی، 22/6006 هکتار اراضی زراعی، 6941 هکتار جنگل، 42/16886 هکتار مرتع و 57/254 کیلومتر راه ارتباطی می باشد.
در محدوده استان تهران نیز ما شاهد حرکات دامنه ای از گذشته تا به حال بوده ایم.
از جمله حرکات دامنه ای می توان به 1 رانش کوه نسبتاً بزرگ در بخشی از ارتفاعات زرین کوه و ایجاد دریاچه تار.
2-لغزش موسوم به مبارک آباد در مسیر جاده هراز در گردنه های قبل از امامزاده هاشم در حوالی روستای مبارک آباد می باشد.
3-لغزش رخداده در دامنه های جنوب روستای افجه که باعث حرکت سنگهای آذرآواری و شیلی سازند کرج به سمت شرق و جنوب شرق گردیده است.

4-لغزش مجاور روستای انباج همراه با گسله مشاء – فشم
5-لغزش در دامنه های مجاور روستای هنزا
6-لغزش های متعدد در محدوده حوزه آبریز اصلی رودخانه شمشک
7-لغزش در فاصله حدود 5 کیلومتری جنوب لوشان در حاشیه رودخانه
مراحل انجام کار
این مطالعه به منظور پهنه بندی ناپایداری دامنه ها در محدوده تجریش بر اساس نقشه های توپوگرافی زمین شناسی، پوشش گیاهی به روش ذیل انجام پذیرفته است.
در ابتدا نقشه های پایه به مقیاس 1:50000 از منابع ذیل استخراج گردیده است.
-نقشه سطوح ارتفاعی، شیب منطقه، جهت شیب از سوی نقشه توپوگرافی 1:50000 با استفاده از نرم افزار Arcinfo تهیه شده است.

-محدوده ناپایداریها، پایداریها و متعادل با استفاده از نقشه توپوگرافی 1:500000 و نقشه زمین شناسی 1:250000 تهیه گردیده است.
-تلفیق نقشه ناپایداریها و پایداریها با نقشه پوشش گیاهی و قابلیت اراضی تهران در مقیاس 1:250000
-پهنه بندی مناطق متعدد حرکات دامنه ای با استفاده از تلفیق نقشه های توپوگرافی و پوشش گیاهی و نقشه ناپایداریها نرم افزار Arcinfo

در واقع نقشه حاصل حاوی اطلاعاتی از قبیل (نوع سنگها، نوع خاک، پوشش گیاهی)، شبکه راهها، شبکه زهکشی گسل های موجود در منطقه، جهت شیب، خطوط تراز، موقعیت شهرها و روستاها و از همه مهمتر دامنه های ناپایدار، در معرض لغزش، در معرض ریزش، دامنه های در حال تعادل و دامنه های پایدار، می باشد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
جمعه 95 مرداد 29 , ساعت 1:46 صبح

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  تحقیق در مورد پرستاری کودکان فایل ورد (word) دارای 31 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد تحقیق در مورد پرستاری کودکان فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی تحقیق در مورد پرستاری کودکان فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن تحقیق در مورد پرستاری کودکان فایل ورد (word) :

پرستاری کودکان

رشد تکامل دوره ی خردسالی
پیشرفت کلی در ابعاد بیولوژی ، روانی – اجتماعی ، شناختی ، معنوی و اجتماعی در این دوره
(5-3 سال) آنان را برای تغییر اساسی در سبک زندگی ( ورود به مدرسه ) آماده می کند . کنترل روی سیستم های بدن ، تجربه اوقات جدایی کوتاه مدت و بلند مدت ، توانایی داشتن همکاری با سایر کودکان و افراد بالغ ، استفاده از زبان برای ایجاد نمادهای فکری و افزایش دامنه توجه و حافظه ، آنها را برای آینده ( سالیان مدرسه ) آماده می سازد . پیشرفت موفقیت آمیز مراحل قبلی رشد و تکامل امر اساسی برای خردسالان بوده تا بتوانند در وظایف یاد گرفته شده دوره نوپایی مهارت پیدا کنند .

تکامل بیولوژی

سرعت رشد فیزیکی کاسته شده و در سالیان خردسالی تثبیت می شود . وزن متوسط 5/14 کیلوگرم (32 پوند) و در 3 سالگی ، 5/16 کیلوگرم ( 5/36 پوند) در 4 سالگی و 5/18 کیلوگرم (41 پوند ) در 5 سالگی می باشد . افزایش سالیانه وزن تقریباً 3-2 کیلوگرم (5/6-5/4 پوند )

می باشد .
رشد قد همچنین یکنواخت بوده و سالیانه 9-5/6 سانتی متر (5/3-5/2 اینچ) است و معمولاً طول ساق ها بیشتر از تنه افزایش می یابد . قد متوسط 95 سانتی متر (5/37 اینچ) در 3 سالگی ، 103 سانتی متر (5/40 اینچ) در 4 سالگی و 110 سانتی متر (5/43 اینچ) در 5 سالگی می باشد .
تناسب جسمی مشابه دوره نوپایی ( شکم برآمده ) نیست .

کودک خردسال خوش بنیه ، ظریف و کشیده می باشد . به جز در ارتباط با پوشاک و موها ، تفاوت کمی در مشخصات فیزیکی با توجه به جنس مطرح است .
اکثر سیستم های بدن می توانند با استرس و تغییر به طور متوسط سازگاری یابند . در این مرحله اکثر کودکان از نظر دفع تعلیم یافته اند . تکامل حرکتی شامل افزایش قدرت و تهذیب در

مهارت های یادگیری شده قبلی مثل راه رفتن ، دویدن و جهیدن می باشد .
به هر حال تکامل عضلات و رشد استخوان کماکان باید ادامه پیدا کند . فعالیت زیاد و خستگی می تواند به بافت های ظریف صدمه بزند . وضعیت مناسب بدنی ، ورزش مناسب و تغذیه کافی و استراحت امر اساسی برای رشد مناسب سیستم عضلات و استخوان ها است .
رفتار حرکتی عمده و ظریف

راه رفتن ، دویدن، بالا رفتن از چیزی و جهیدن در 36 ماهگی برقرار شده است . تهذیب هماهنگی چشم – دست و عضلات در ابعاد مختلفی مشهود است . در 3 سالگی می تواند سه چرخه سواری کند ، روی انگشتان پا راه برود و روی یک پا به مدت چند ثانیه می تواند تعادل خود را حفظ کرده و با فاصله ی زیاد بپرد . در 4 سالگی بخوبی روی یک پا لی لی می کند و توپ را به خوبی می گیرد . در 5 سالگی به طور متناوب با هر دو پا لی لی می کند طناب بازی می کند و اسکیت و شنا را شروع می کند .
پیشرفت در تکامل حرکتی ظریف در دستکاری اشیاءمشهود است . نقاشی نشان دهنده تکامل در هماهنگی عضلات ظریف است . کودک 3 ساله یک دایره را کپی کرده و خطوط متقاطع ، افقی و عمودی را تقلید می کند . وسیله نوشتن را می تواند با انگشتان ( نه در مشت ) بگیرد .

کودک خطوط نامنظمی را می کشد ولی می تواند بگوید چه چیزی را کشیده است . کودک 3 ساله قادر به کشیدن کامل آدمک نیست ، ولی می تواند یک دایره را کشیده و سپس مشخصات صورت را به آن اضافه کند و در 5 یا 6 سالگی می تواند بخش های مختلف ( سر ، بازوها ،
ساق ها ، بدن و صورت ) را بکشد . بین 5-4 سالگی می تواند یک خط متقاطع کشیده و یک مربع را کپی کند . مثلث و لوزی آخرین شکل های هندسی است که معمولاً بین 6-5 سالگی انجام

می دهد .
کودکان در طی پیشرفت از کشیدن خطوط نامنظم به کشیدن تصویر چندین مرحله را سپری
می کنند . در 15 ماهگی کودکان نخستین خطوط خودبخودی را روی کاغذ می کشند که مشخصات خاصی دارد . تقریباً 17 مشخصه را می تواند در 2 سالگی بکشد .
در 3 سالگی کودکان می توانند اشکال چهارگوش ، دایره ، بیضی ، متقاطع و اشکال عجیب و غریب دیگر بکشند . سپس بلافاصله اشکال ساده را توام با یکدیگر کشیده و طرح های مشخصی را ارائه می دهد در 4 و 5 سالگی طرح های مشخص بوده و به صورت اشیاء شناخته شده

می باشد. خط خطی کردن و نقاشی می تواند در رشد مهارت های ظریف عضلانی و هماهنگی چشم – دست تاثیر داشته که در نهایت ضروری برای نوشتن دقیق حروف و ارقام می باشد .
همچنین کشیدن عکس ابزاری است که در بررسی هوش ، تکامل شخصیت و سازش روانی – اجتماعی به کار می رود . به هر حال کودکان ( به خصوص سن مدرسه ) با نقاشی کردن افکار خود را نشان می دهند .
هشیاری و توجه به ایما و اشاره کلامی و غیر کلامی امر اساسی در درک پیغام کودکان ( چگونه و چه چیزی ) می باشد .
تکامل در بّعد روانی – اجتماعی
پیدایش حس ابتکار (اریکسون)
چنانچه این کودکان وظایف دوره ی نوپایی را با موفقیت طی کرده باشند ، آماده برخورد با وظایف دوره خردسالی خواهند بود . نظر اریکسون این است که وظیفه مهم روانی – اجتماعی کودک در این مرحله دستیابی به حس ابتکار است . آنها در مرحله یادگیری جدی هستند .
آنها به طور فعال بازی و همچنین کار می کنند و به طور واقعی حس موفقیت و رضایت از
فعالیت های خود دارند . هنگامی که کودکان از حدود توانایی و انضباط تجاوز کرده و تجربه گناه را پیدا می کنند ، کشمکش ها شروع می شود ، چون نتوانسته اند رفتار مناسب داشته باشند . احساس گناه ، ترس و اضطراب زمانی پیدا می شود که رفتار مطلوب نمی توانند ارائه دهند .
به خصوص یک فکر استرس زا میل به فوت یکی از والدین است . همزمان با حس حسادت و رقابتی که بین کودک و والد هم جنس پیدا می شود کودک ممکن است فکر کند تنها راه از بین بردن والد مداخله گر مُردن وی می باشد . در اکثر موقعیت ها هنگامی که کودک با والد هم جنس و هم سالان خود در مدرسه همانندی پیدا می کند این کشمکش برطرف می شود . به هر حال اگر پیش از اینکه جریان همانند سازی کامل شود همان والد فوت کند ، کودک خردسال ممکن است احساس گناه طاقت فرسا پیدا کند .
بازگو کردن به کودکان که امیال نمی تواند سبب رویداد شود امر اساسی در کمک به آنها برای غلبه برگناه و اضطراب است .

ظهور وجدان در انتهای دوره ی خردسالی بوده و یک وظیفه مهم در دوره خردسالی محسوب می شود . یادگیری صحیح و غلط ، خوب و بد شروع اخلاقیات است . کودکان در این گروه سنی معمولاً قادر به درک دلیل اینکه چیزی قابل پذیرش یا غیر قابل پذیرش می باشد ، نیستند . آنها به طور عمده رفتار مناسب را از طریق تنبیه یا پاداش فرا می گیرند و تقریباً به طور کامل از نظر رشد قضاوت اخلاقی به اصول والدینی متکی هستند . تذکر کلامی محدودیت ها موثرتر است ، به این معنی که برای پیشگیری از صدمات ، والدین نیاز به نظارت دائم کودکان کوچک تر دارند ، در حالی که این کودکان نسبتاً از این خطرات آگاه بوده و در اکثر موارد اطاعت می کنند .

مرحله ادیپال ( فروید )
به محض اینکه کودکان به موجودیت خود به عنوان شخص پی می برند ، شروع به درک طبقه بندی چیزها نظیر مردم ، مونث ، کودکان ، اشیاء افراد بالغ می کنند . یکی از اهداف اصلی در افتراق مجدد خود از دیگران ، تفاوت های جنسی و رفتار مناسب در این زمینه است .

فروید از بعد روانی – جنسی این مرحله را ادیپال یا فالیک نام نهاد . هنگامی که کودک مذکر درک می کند که پدرش از خودش قوی تر است کشمکش رخ می دهد . به طور ناخوداگاه او مایل است که پدر فوت کند که با مادر خود ازدواج کند ( عقده ادیپ ) . همزمان او متوجه تفاوت های جنسی فیزیکی می شود از اینکه پسران دارای آلت بوده و دختران فاقد آن هستند . تصورش این است که دختران آلت خود را به دلیل انجام کار غلط از دست داده اند . احساس گناه در ارتباط با افکار خود نسبت به پدر سبب ترس از تنبیه به صورت آسیب رسانی به آلت می شود که به اصطلاح عقده ی اخته کردن گویند . دختران دارای امیال مشابه از نظر ازدواج با پدر و از بین بردن مادر دارند ( عقده الکترا ) . به هرحال دختران از اخته کردن نمی ترسند ، بلکه آنها تمایل به داشتن آلت دارند . حل و فصل عقده ادیپ یا الکترا در واقع همانند سازی با والد همجنس

می باشد .
تکامل شناختی
یکی از وظایف مربوط به مرحله ی خردسالی برای مدرسه و یادگیری دقیق است . اکثر جریانات فکری این مرحله ی حیاتی است و این مسئله منطقی است که کودک مدرسه را بین 5 تا 6 سالگی شروع کند ( نه زودتر )

مرحله پیش عملکردی ( پیاژه )
تئوری شناختی پیازه اختصاص به کودک 5 تا 3 سال ندارد مرحله پیش عملکردی مربوط به
7-2 سالگی بوده و شامل دو مرحله است . مرحله پیش درکی (4-2 سالگی ) و مرحله ی شهودی (7-4 سالگی ) یکی از تغییرات مهم در این دو مرحله ی انتقال از افکار خود مداری کامل به آگاهی اجتماعی و توانایی در نظر گرفتن نظر دیگران است به هرحال خود مداری کماکان مشهود است کودکان فقادر به فکر و اظهار جریانات فکری خود بدون عمل می باشند . آنها در هر زمانی فقط در مورد یک ایده فکر می کنند و قادر به تفکر در مورد تمامی ابعاد نیستند .

رشد زبان در این مرحله ادامه دارد . صحبت کردن به طور عمده یک وسیله برای بیان خودمداری است . خردسالان تصور می کنند که دیگران مثل خودشان فکر می کنند لذا با ارائه توضیح
کوتاه ، انتظار دارند که افکارشان توسط دیگران درک شود . به دلیل ارتباط کلامی خودمدار اغلب ضرورت دارد که افکار کودکان خردسال را به روش غیر کلامی جستجو و درک نمود . برای کودکان در این گروه سنی تنها وسیله ای که می تواند موثر واقع شود ، بازی است که شیوه درک کودک ، سازش با مشکلات و تمرین تجربیات زندگی را امکان پذیر می کند .
به دلیل تصورات غنی و توانایی نامحدود برای اختراع و تقلید ، تمام انواع بازی ها ارزش درمانی و ارتباطی دارد .

خردسالان به طور قابل توجهی از زبان استفاده کرده بدون اینکه مفهوم لغات به خصوص راست و چپ ، علت و معلول و زمان را درک کنند . ممکن است مفاهیم را به طور صحیح استفاده کنند ، ولی تنها در همان شرایطی که یادگیری رخ داده است . برای مثال آنها ممکن است با به خاطر آوردن اینکه سگگ همواره بیرون از کفش است بتوانند کفش را بپوشند . لذا اگر کفش های متفاوت بدون سگگ استفاده شود آنها ممکن است قادر به استدلال نباشند کدام کفش مال کدام پا است .

در ظاهر رابطه بین علت و معلول همانند افکار منطقی است . خردسالان یک مفهوم را همان طوری که از دیگران شنیده اند توضیح می دهند ، ولی درک آنها محدود است . یک مثال مفهوم زمان است . به دلیل اینکه پدیده ی زمان را به طور ناقص درک می کنند ، آنان با توجه به چهار چوب فکری خود تفسیر می کنند . برای مثال مفهوم زمان طولانی به معنی فرا رسیدن عید است . بنابراین بهتر است زمان را در ارتباط با یک رویداد توضیح داد مثلاً مادرت پس از خوردن نهار به ملاقات شما خواهد آمد ، از گفتن عبارتی مثل (( دیروز )) ، (( فردا )) یا هفته دیگر باید خودداری کرد . ارتباط دادن زمان با وقایع روزمره کمک می کند که کودکان در مورد ارتباطات زمانی یاد گرفته و اعتماد آنها به پیشگویی دیگران بیشتر می شود .

تفکر خردسالان اغلب جادویی است . به دلیل استدلال خودمداری و تمثیلی تصور می کنند که افکار قدرت جادویی دارند . در صورتی که به طور اتفاقی تفکرات منفی آنها به حقیقت بپیوندد ، موجب بروز احساس گناه در آنها شده و خود را به دلیل داشتن آن تفکر منفی مسئول می دانند. یک مثال مشخص آرزوی فوت خواهر یا برادر جددی است . اگر او بمیرد کودک خردسال تصور خواهد کرد که خودش عامل مرگ بوده است . عدم توانای آنها برای استدلال علت و معلول بیماری یا آسیب درک چنین رویدادها را سخت می سازد .

تکامل اخلاقی
سطح پیش قراردادی یا پیش اخلاقی
قضاوت اخلاقی در سطح خیلی اولیه است . حداقل اهمیت یا هیچ گونه اهمیتی به غلط بودن چیزی ندارد . رفتار آنان بر اساس آزادی یا محدودیت هایی است که بر کارهای آنان اعمال می شود . در سطح تنبیه و اطاعت ( تقریباً 4-2 سالگی ) کودکان خوب یا بد بودن رفتار را براساس نتیجه نهایی تنبیه یا پاداش قضاوت می کنند . اگر آنها تنبیه نشوند آن عمل علی رغم مفهوم آن خوب تلقی می شود .

تقریباً از 4 الی 7 سالگی کودکان د مرحله instrumental orientation Native می باشند که در آن اعمال و رفتار در جهت ارضای نیازهای خودشان بوده و به ندرت به نیازهای دیگران فکر می کنند . احساس ملموس ( ابتدایی ) در مورد عدالت دارند .

تکامل معنوی
آگاهی کودک در مورد ایمان و مذهب از افراد حول و حوش در محیط مثل والدین و عادات مذهبی کسب می شود . به هر حال درک کودکان از معنویات تحت تاثیر سطح شناختی آنان
است . کودکان خردسال مفهوم ملموسی از خدا با مشخصات فیزیکی دارند که اغلب مثل یک دوست خیالی است . آنها داستان های ساده را درک می کنند و دعا یا نماز کوتاه مدت را به خاطر می سپارند ، ولی درک مفهوم اینگونه تشریفات محدود است . آنها از نمایش های ملموس عادات مذهبی بهره می گیرند .
ظهور وجدان به طور تنگاتنگ به موازات تکامل معنویات پیش می رود . در این سن ، کودکان صحیح و غلط را یاد می گیرند و سعی می کنند رفتار صحیح داشته باشند که از تنبیه جلوگیری شود .

تکامل تصویر ذهنی از بدن
سالیان خردسالی نقش مهمی در تکامل تصویر ذهنی از بدن دارد . با درک زیاد زبان ، خردسالان تشخیص می دهند که افراد دارای ظاهر مطلوب و نامطلوب هستند . آنها به تفاوت رنگ و پوست و هویت نژادی پی برده ونسبت به یادگیری پیش داوری ها و تبعیض ها حساس می باشند . آنها نسبت به مفهوم واژه هایی مثل خوشگل یا زشت آگاه هستند و به عقیده دیگران در مورد ظاهر خود واکنش نشان می دهند . در 5 سالگی کودکان جثه خود را با همسالان مقایسه می کنند و می توانند از بلندی یا کوتاهی آگاه شوند ، به خصوص اگر دیگران او را به عنوان ( خیلی بزرگ ) یا ( خیلی کوچک) نسبت به سن اشاره کنند .

علی رغم پیشرفت در تکامل تصویر ذهنی ، درک خردسالان از سرحد بدنی ( مرزهای بدن ) و آناتومی درونی ضعیف می باشد . تجربیات غیر منتظره ترسناک است ، به خصوص آنهایی که می توانند آسیبی به پوست وارد کنند ( مثلاً ترزیقات و جراحی ) . آنها از اینکه پس از آسیب به پوست ، خونشان به بیرون نشت خواهد کرد ، هراس دارند . بنابراین استفاده از بانداژ امر حیاتی در مراقبت از خردسالان می باشد .
تکامل جنسیت
تکامل جنسیت در سالیان خردسالی مرحله خیلی مهمی در تمامیت هویت جنسی و اعتقادات تلقی می شود . خردسالان در جریان تشکیل وابستگی شدید نسبت به والد جنس مخالف بوده در حالی که با والد همجنس همانند سازی می کنند . Sex typing فرایندی است که در آن فرد ، رفتار شخصیت ، نگرش و اعتقادات مناسب نسبت به فرهنگ و جنسیت خود پیدا می کند که این فرایند از طریق مکانیسم های مختلف خیلی قدرتمند عادات تربیت کودک و تقلید است . روش پوشانیدن لباس ، نوازش ، انظباط ، صحبت با کودک توسط والدین برخی از ابعاد جنسیت محوری را نشان می دهد .
به محض اینکه هویت جنسی ظهور می یابد ترس از نابودی ( تحریف ) ممکن است بروز یابد . تقلید نقش جنسی و پوشیدن لباس مانند مادر یا پدر یک فعالیت مهم است . نگرش ها و پاسخ های دیگران نسبت به ایفاء نقش می تواند کودک را مقید کند که در مورد خود یا دیگران قضاوت کند . برای مثال توصیه هایی از قبیل ( پسران نباید عروسک بازی کنند ) می تواند در خود پنداری آنان تاثیر داشته باشد .
کنجکاوی جنسی به خصوص در ارتباط با تجسس و دستکاری ژنیتال ممکن است خیلی قابل توجه باشد .
تکامل اجتماعی
در مرحله ی خردسالی فرایند فردیت – جدایی تکمیل می شود خردسالان به بخش عمده ای از اضطراب نسبت به غریبه ها و ترس از جدایی مربوط به سنین ابتدایی فائق شده اند . با افراد ناشناس به سادگی ارتباط برقرار کرده و جدایی های کوتاه مدت از والدین را با اعتراض کم یا هیچ گونه اعتراضی می پذیرند . به هر حال آنها نیاز به ایمنی ، اطمینان ، راهنمایی و تایید والدین دارند ، به خصوص وقتی که آمادگی یا مدرسه ابتدایی را شروع می کنند .
زبان
زبان در سالیان خردسالی متکامل می شود . زبان یک شیوه اصلی در ارتباط و تبادل اجتماعی محسوب می شود . واژه ها به طور اعجاب انگیزی افزایش یافته و از 300 لغت در 2 سالگی به 2100 لغت در انتهای 5 سالگی می رسد . ترکیب جمله ، استفاده از گرامر و مفهوم بودن تقریباً به سطح فرد بالغ می رسد .
کودکان بین 4-3 سالگی جملات 4-3 کلمه ای درست می کنند که فقط شامل لغات اصلی ( عمده ) برای ابلاغ یک مفهوم است . این گونه سخن گفتن اصطلاحاً Telegraphic نامیده شده که به دلیل کوتاهی ( اختصار ) است . کودکان 3 ساله پرسش های بسیاری را مطرح کرده و ضمیر جمع مثل حیوانات ، بخش های بدن ، وابستگان و دوستان را به کار می برند . آنها می توانند امر و نهی ساده را متابعت کنند . آنها پیاپی صحبت کرده و توجهی ندارند که چه کسی به آنها گوش می دهد یا پاسخ می دهد .
خردسالان 5-4 سالگی جملات بلندتری که شامل 5-4 لغت باشد ، به کار برده و لغت های بیشتری برای ابلاغ یک پیام مثل حروف اضافه و انواع فعل به کار می برند .
در 6 سالگی تمام بخش های ( گفتگو ) را به طور صحیح استفاده می کنند . می توانند اشیاء ساده و کارها را با توصیف مصرف ، شکل یا طبقه بندی عمومی ( نه تنها توصیف براساس ظاهر) تعریف کنند .

رفتار شخصی – اجتماعی
تشریفات و منفی گرایی دوره ی نوپایی به تدریج در سالیان خردسالی کاهش می یابد .
آنها به دلیل تکامل بسیار خوب در ابعاد فیزیکی و شناختی ، به طور مستقل درخواست خود را مطرح می کنند و با خود کفایی نیز به انجام آن می پردازند . در 5-4 سالگی آنها نیاز به کمک کمتر یا هیچ گونه کمکی در پوشیدن لباس ، خوردن یا توالت رفتن ندارد.
خردسالان نسبتاً اجتماعی بوده و تمایل به خشنود کردن دیگران دارند .
خردسالان آگاهی بیشتر در مورد موقعیت و نقش خود در خانواده پیدا کرده اند . اگرچه سن مناسبی برای توجه داشتن خواهر یا برادر جدید است ، ولی کماکان نیاز به آماده کردن مناسب دارند .

بازی
انواع مختلف بازی در این مرحله مشخص است ، ولی خردسالان به خصوص از بازی گروهی لذت می برند ، یعنی به دنبال فعالیت های یکسان ولی بدون سازمان دهی جدی یا قوانین خاص هستند ؛ بازی باید زمینه تکامل در ابعاد فیزیکی ، اجتماعی و ذهنی را فراهم سازد .
فعالیت های بازی برای رشد فیزیکی و تهذیب مهارت های حرکتی شامل پریدن ، دویدن و بالا رفتن از چیزی می باشد . سه چرخه ، واگن ها ، ابزار تفریحی و ورزشی ، جعبه های شن ، استخرهای شنا و سورتمه های زمستانی می توانند سبب رشد عضلات و هماهنگی شوند .

فعالیت هایی مثل شنا کردن ، اسکیت و اسکی می تواند معیارهای ایمنی را تقویت کرده و سبب رشد عضلات و هماهنگی شود.
اسباب بازی هایی در زمینه دستکاری ، ساخت و ساز ، ابتکاری و آموزشی برای فعالیت های
آرام ، تکامل حرکتی ظرف و ابراز خویشتن مفید است .
بازی های الکترونیکی و برنامه های کامیپوتر به خصوص در کمک به کودکان برای یادگیری مهارت های اساسی مثل حروف و لغات ساده ارزشمند است .
احتمالاً مشخص ترین فعالیت در بازی ، تقلید ، تخیل و نمایش است .

تلویزیون و نوارهای ویدئو همچنین در بازی کودکان ارزش خود را دارد ، گرچه هریک باید تنها بخشی از فعالیت های اجتماعی و سرگرمی کودک باشد .
کودکان از برنامه های آموزشی لذت برده و از آن می آموزند .
کودکان همچنین از بازی که بین خودشان و یکی از والدین انجام می گیرد ، لذت می برند .
تجربه آمادگی و کودکستان

برخی از کودکان به طور مستقیم از خانه وارد مدرسه می شوند ولی بسیاری از کودکان قبل از ورود به مدرسه با نوعی برنامه ( آمادگی یا مرکز مراقبتی ) آشنا می شوند .
به دلیل اینکه بُعد اجتماعی با مشارکت همسالان و سایر افراد بالغ گسترش می یابد ،بنابراین کلاس آمادگی موقعیتی فوق العاده برای توسعه تجربیات برای ورود به مدرسه ابتدایی می باشد .

در آمادگی یا مراکز مراقبتی روزانه کودکان در معرض فرصت هایی برای یادگیری همکاری گروهی ، سازش با تفاوت های زیاد اجتماعی – فرهنگی ، سازش با یأس ، نارضایتی و خشم
می باشند .

اگر فعالیت ها طوری تنظیم شود که امکان غلبه و پیشرفت به وجود آید ، کودکان به طور قابل توجه احساس موفقیت ، اعتماد به نفس و لیاقت شخصی پیدا می کنند .
اکثر برنامه های روزانه تلفیقی از بازی آرام ، فعالیت خارج از منزل ، فعالیت های گروهی ، بازی خلاق یا آزاد و اوقات تغذیه سرپایی و استراحت می باشد .
کلاس های آمادگی به خصوص برای کودکانی از قبیل تک فرزند و کودکان از خانواده های
بی بضاعت که تجربه ی گروه همسال را ندارند ، می تواند کاملاً مفید باشد و تحریک زیاد از نظر تکامل زبان ، جسمی و اجتماعی مهیا کند .

آماده کردن کودک
کودکان برای ورود به کلاس آمادگی یا کودکستان نیاز به آمادگی دارند .
پرستار می تواند به والدین کمک کند که آمادگی کودک را زا نظر سن ، توانایی فیزیکی ، رشد اجتماعی و شناختی مورد بررسی قرار دهد .
پیش از اینکه کودکان تجربه مدرسه را شروه کنند ، والدین باید نظریات مهیج و جالب در مورد مدرسه ارائه دهند .
آموزش جنسی

خردسالان دارای تجربه زیاد رد این مورد هستند . گرچه بلوغ فکری کامل نرسیده اند ، ولی توضیحات منطقی و مستدل را جستجو می کنند . لغت ( چرا ) جانشین ( خیر ) دوره نوپایی
می شود . پرسش هایی مثل ( بچه از کجا می آید ؟ )

روشی که به پرسش زاد و ولد پاسخ داده می شود نحوه ی ادامه ی تجسس در این مورد را مشخص می سازد . چنانچه این پرسش ها مشابه سایر موضوعات با صداقت پاسخ داده شوند کودکان به کاوش خود از نظر دریافت پاسخ ادامه خواهند داد.

چنانچه این پرسش ها مشابه سایر موضوعات با صداقت پاسخ داده شود کودکان به کاوش خود خود از نظر دریافت پاسخ ادامه خواهند داد . اگر توجه کافی نشود یا اینکه مضطرب شده و گفته شود ( برای دانستن این گونه چیزها خیلی کوچک هستی ) ، کودکان یاد خواهند گرفت که این سوالات را مطرح نکنند . چون تفکر جادویی نیاز به منطق یا حقیقت ندارد ، هرگونه توضیح تخیلی اغلب وحشتناک را می توان جایگزین حقیقت نمود .

2 قانون در پاسخ به پرسش های حساس از جمله سکس می توان در نظر گرفت . اول اینکه بررسی شود تا ببینیم کودکان چه چیزی می دانند و فکر می کنند . با بررسی تئوری هایی که کودکان برای خود در نظر گرفته اند والدین نه تنها می توانند اطلاعات صحیح را به کودکان بدهند ، بلکه کمک می کنند که آنان تفکرات اشتباه را در توضیحات خود درک کنند .
قانون دوم در دادن اطلاعات داشتن صداقت است ، دادن اطلاعات صحیح به مقدار زیاد به کودک خردسال سبب فراموشی یا سوء تفاهم خواهد شد ، ولی آنچه اهمیت دارد این است که اطلاعات صحیح را می توان دوباره تاکید کرد تا اینکه کودک آن را جذب کرده و حقیقت را درک کند .
در واقع متخصصین اعتقاد دارند کمی بیشتر از آنچه کودکان فکر می کنند ، به آنها اطلاعات داده شود .
کودکان تیز هوش

اهمیت شناسایی کودکان تیزهوش و نیازهای آنها به طور قابل توجهی افزایش یافته است . اگرچه تعریف تیزهوشی متفاوت است ، مفهوم وسیع آن شامل شایستگی اختصاصی آکادمی ، تفکر خلاق ، توانایی رهبری و توانایی روان – حرکتی ( جزئی یا کلی ) است .

اکثر کودکان زمانی که وارد مدرسه شده یا اینکه توسط معلم جهت انجام تست های IQ ارجاع می شوند ، به عنوان تیزهوش شناسایی می شوند .
اغلب نیاز به تحریک زیاد همانند شیرخواران دارند و جویای توجه زیاد از والدین هستند .

شناسایی به موقع این کودکان و راهنمایی مناسب والدین می تواند امر حیاتی برای تکامل مطلوب و سازگاری عاطفی کودکان شود .
پرخاشگری
اصطلاح پرخاشگری به رفتاری اطلاق می شود که کوشش دارد شخصی را اذیت کرده یا اموال را تخریب کند پرخاشگری از خشم متفاوت است . پرخاشگری یک وضعیت عاطفی موقت است ولی خشم می تواند از طریق پرخاش ابراز شود . رفتار پرخاشگرانه کودکان خردسال با حملات فیزیکی ناگهانی روی کودکان دیگر و افراد بالغ ، تخریب اموال دیگران ، کج خلقی شدید و مکرر ، تحریک آنی شدید ، بی ادبی و عدم همکاری مشخص می شود .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
<   <<   66   67   68   69   70   >>   >

لیست کل یادداشت های این وبلاگ